Slovenija

Kučan dobro pripravljen na pričanje

Amsterdam, 20. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, ki je v ponedeljek prispel v Haag, kjer bo v sredo pričal v sojenju proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, se je pogovarjal s tožilstvom in kot je dejal, je na pričanje dobro pripravljen.

Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan
Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan FOTO: POP TV

Kučan se je v ponedeljek in danes v Haagu pogovarjal s predstavniki tožilstva, kjer je šlo predvsem za proceduralna vprašanja o tehničnih postopkih. Vsebine pogovorov Kučan ni mogel razkriti, pojasnil pa je, da je šlo predvsem za nadaljevanje pogovorov s tožilci, ki so jih začeli v Ljubljani, ter da je beseda tekla o okoliščinah razpada Jugoslavije. Kučan je dejal, da vidi v sredinem pričanju priložnost, da tožilstvu bolje pojasni okoliščine in razloge za razpad Jugoslavije.

Kučan meni, da bo sodišče sicer najbolj zanimalo dogajanje v obdobju zadnjih let v življenju Jugoslavije, to je od leta 1988 do leta 1991, ko je SFRJ razpadla. V tem času sva bila z Miloševićem udeleženca istih dogodkov, je dejal in to obdobje ocenil kot obdobje predigre, ki je vodila k dogodkom, zaradi katerih se Miloševiću zdaj sodi.

Milan Kučan
Milan Kučan FOTO: Dare Čekeliš

Kakšna vprašanja pričakuje od Miloševića, bivši predsednik ni pojasnil, poudaril je le, da se je pač moral pripraviti na vse. V teh pripravah je pregledal določene arhive, kot je znano, pa je za določene dokumente zaprosil tudi slovensko obrambno ministrstvo.

Skladno s prakso sodišča bo Kučana najprej zaslišalo tožilstvo, v nadaljevanju pa bo na voljo za navzkrižno zaslišanje obrambe. Kučan bo pred sodiščem kot priča nastopil kot tretji visoki politični predstavnik z območja nekdanje SFRJ in prvi slovenski politik. Iz Haaga, kjer se mudi od ponedeljka, pa bo bivši predsednik odpotoval že v sredo zvečer, saj ima obveznosti v Nemčiji.

Bo primer Milošević končan do 2005?

Sodni senat haaškega sodišča je ugodil prošnji tožilstva in mu za sto dni sojenja podaljšal rok za predstavitev dokazov na procesu proti Miloševiću. Po mnenju strokovnjakov to pomeni, da se sojenja ne bo končalo pred letom 2005, ker je treba upoštevati, da bo Milošević dobil enako količino časa za svoje dokaze, kot ga je imelo tožilstvo za predstavitev obremenilnih dokazov.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA