Slovenija

Kučan dobil pojasnila

Ljubljana, 14. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obrambno ministrstvo je na podlagi pregleda arhivskega gradiva pripravilo pojasnilo in ga skupaj s prilogami predalo uradu bivšega predsednika Milana Kučana, ki je ministra Grizolda prosil za gradiva, ki jih potrebuje za pripravo na pričanje proti Miloševiću v Haagu.

Milan Kučan
Milan Kučan FOTO: POP TV

Minister za obrambo Anton Grizold je 8. maja prejel pismo bivšega predsednika Milana Kučana, v katerem ministra prosi za nekatera pojasnila in gradiva, ki jih potrebuje za pripravo na pričanje pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu v sodnem procesu proti nekdanjemu predsedniku ZRJ Slobodanu Miloševiću. Kučan se v pismu zanima za dogodke, ki so navedeni v knjižici "Istina o oružanom sukobu u Sloveniji", v kateri so Sloveniji očitali, da so pripadniki njenih oboroženih sestav kršili mednarodno humanitarno pravo.

Kučan je v pismu med drugim zaprosil za pojasnila v zvezi s trditvami upokojenega generala JLA Marjana Čada v intervjuju, objavljenem v Panorami leta 1998, glede dogodkov leta 1991 na Škofijah, ko naj bi umrli trije pripadniki JLA. Čad je namreč trdil, da so enote slovenske Teritorialne obrambe po sklenjenem premirju napadle vojake iz karavle Škofije na poti proti prehodu v Ankaranu. Pri tem pa naj bi tri vojake izvlekli iz avtomobila, jih ubili s streli v zatilje in jih nato prenesli v avtomobilske sedeže, kar naj bi potrdila tudi avtopsija. Poleg tega so bivšega predsednika zanimale nekatere informacije v zvezi z vojaško in drugo pomočjo Hrvaški in Bosni in Hercegovini ter dogodki v zvezi z napadom na vojašnico v Ribnici.

Na MORS niso ugotovili kršitev mednarodnega prava

Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, je sestavni del pojasnil tudi poročilo delovne skupine ministrstva za obrambo, ki jo je 29. novembra 1992 imenoval takratni minister za obrambo in naj bi proučila vse primere domnevnih kršitev mednarodnega humanitarnega prava, ki so navedeni v omenjeni knjižici JLA. Delovna skupina ni ugotovila kršitev mednarodnega humanitarnega prava, kar potrjujejo tudi kopije prilog k poročilu. Ministrstvo za obrambo je za dva primera še dodatno zaprosilo za pregled arhiva ministrstva za notranje zadeve oziroma Generalne policijske uprave. V pojasnilu bivšemu predsedniku so tudi povzetki nekaterih dokumentov iz obdobja osamosvajanja, ki so označeni kot zaupni, zato je skladno s predpisi celotno pojasnilo obrambnega ministrstva označeno kot zaupno.

Na vsebino omenjenega pisma so se na današnji novinarski konferenci odzvali tudi v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, kjer menijo, da je JLA z obtožbami v omenjeni knjižici skušala opravičiti svoj neuspeh v Sloveniji. Slovenija je od vseh akterjev v omenjenih dogodkih zahtevala pojasnila o dogodkih, vse odgovore pa so poslali tudi na haaško sodišče. Glede na to, da nobena od naštetih kršitev ni odprta pred haaškim sodiščem, pa predsednik zveze veteranov Srečko Lisjak meni, da ni bilo elementov za kazenski pregon.

SORODNI ČLANKI