Slovenija

Pahor: Ker ima znanje, izkušnje in modrost

Ljubljana, 08. 11. 2010 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J. / M.R.
Komentarji
234

Milan Kučan bo kot posebni poročevalec vlade za BiH preveril, ali je država pripravljena na nove ustavne reforme. Prvo vmesno poročilo bo predvidoma pripravil do decembra, ko bo vrh EU razpravljal o Zahodnem Balkanu.

Milan Kučan in Borut Pahor na novinarski konferenci
Milan Kučan in Borut Pahor na novinarski konferenci FOTO: Blaž Garbajs

Kot je dejal predsednik vlade Borut Pahor, ga voditelji EU večkrat povprašajo za mnenje glede situacije v jugovzhodni Evropi, še posebej pa glede Bosne in Hercegovine (BiH). Zato se je odločil, da k sodelovanju povabi nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki bo za vlado preučil možnosti glede prihodnjega razvoja BiH. Za njega se je odločil, ker ima ta "znanje, izkušnje in modrost", odločitev pa je podprl tudi predsednik republike Danilo Türk.

Razlog za imenovanje posebnega odposlanca je po Pahorjevih besedah sicer ta, da ima Slovenija na Zahodnem Balkanu povsod prijatelje, še posebej po ureditvi odnosov s Hrvaško, in mnenje Slovenije v Evropi šteje. Kot je dejal Pahor, šteje mnenje Slovenije o Zahodnem Balkanu in Jugovzhodni Evropi precej bolj kot pa na primer o Bližnjem vzhodu, "zlasti zdaj, ko je proces Brdo začel prinašati rezultate". In zato bo Kučan pripravil poročilo, na podlagi katerega bo nato sam oblikoval stališče glede temeljnih problemov za ustavno reformo v BiH.

Kot je dejal Kučan, bo preveril pripravljenost ključnih političnih akterjev BiH za "bolj radikalne“ ustavne reforme ali pa katere so alternative, če te pripravljenosti ne bo.

Kučan bo pripravil poročilo za slovensko vlado, ki bo te izkušnje potem lahko delila tudi z EU. Kot je še dejal, pa ni njegova ambicija, da bi prevzel položaj visokega predstavnika za BiH. "Nimam nobene ambicije biti posrednik ali predstavnik EU," je poudaril, hkrati pa dejal, da sedanji predstavnik EU v BiH Valentin Inzko naloge opravlja "odlično".

Sicer pa je Kučan še dejal, da lahko s svojim angažmajem pomaga BiH, končne odločitve za prihodnost pa morajo narodi BiH sprejeti sami.

Kučan naj bi prvi vmesno poročilo pripravil do decembrskega vrha EU, končno poročilo pa naj bi končal do sredine prihodnjega leta.

Glede nasprotovanja predsednika vlade Republike srbske Milorada Dodika pa je Pahor dejal, da je danes z njim govoril in da bo ta kljub svojemu mnenju z veseljem sprejel in se pogovarjal s Kučanom.

V BiH z imenovanjem Kučana zadovoljni

Sin tvorca bosansko-hercegovske države Alije Izetbegovića Bakir Izetbegović je v imenu Stranke demokratske akcije povedal, da je po njegovem mnenju Kučan korektna izbira, ker je poučen o stvareh in pozna razvoj dogodkov v BiH. Prav tako pa tudi HDZ Bosne in Hercegovine meni, da je Kučan ena najboljših izbir. Mišo Relota pravi, da je Kučan dober sogovornik Bruslja, prav tako pa je prepričan, da dobro pozna razmere v BiH. A pri tem poudarja, da imajo glavno vlogo za iskanje rešitev v državi bosanski politiki sami. Pri tem dodaja, da je trenutno oblast v državi nefunkcionalna, saj ima kar 14 vlad na vseh nivojih.

Vlada bo Kučanu plačala le potne stroške

Kučan se je sicer odpovedal honorarju za opravljeno delo, vlada pa mu bo tako plačala le potne stroške, ki jih bo imel pri obiskih v BiH. Zavrnil je tudi namige, da naj bi pri imenovanju na položaj poročevalca računal tudi na notranjepolitične razsežnosti. "Bilo bi narobe, če bi; gre za Slovenijo," je poudaril Kučan. "Moje delovanje od leta 1990 naprej je bilo po mojem prepričanju vedno v interesu Slovenije. Da obstojita dve Sloveniji ali tri Slovenije, ni moj način političnega razmišljanja," je dejal in izrazil upanje, da ne bo prišlo do razdvajanja "vsaj pri teh stvareh, ki zunaj govorijo o ugledu Slovenije".

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marhab1952
09. 02. 2011 08.51
Ja obstaja samo ena Slovenija g Kučan imamo pa dve vrsti državljanov, eni so po vašem okusu, drugi so pa državni sovražnik št. 1 in jih je treba likvidirati. O izpiri g Pahorja pa tako nimaš kaj komentirat, samo poglej kakšne ministre ima pa ti bo vse jasno.
Buena Vita
10. 11. 2010 03.24
KOMENTARX A ZA TO SO SLOVENSKI KOMUNISTI KOCBEKA PREGANJALI KOT ČRNO ŽIVAL
Mihec.pihec
09. 11. 2010 17.17
No, pa se je le pokazal tisti, ki iz ozadja še vedno vpliva na politiko v Sloveniji in ki kroji usodo Slovencev....Še sreča, da obstaja znotraj SD poslanec s pokončno držo, ki mu je poštenost vrednota in je pripravljen povedati slovencem resnico o zakulisnem delovanju nekdanjega prvega partijca.....
tirolec
09. 11. 2010 14.10
Hahahaaaaha, želeli smo in z referendumom potrdili osamosvojitev Slovenije iz Juge....sedaj, sedaj se pa z velikimi koraki vračamo vanjo in "mi mafiozoti" naj bi pomagali bivši republiki Juge...? Zaprite vse lopove in vrnite denar vsem državljanom, katerim ste obljubljali med in mleko, ker so verjeli, da bo v EU najlepše...Le kaj se grejo, saj še za Slovence ne poskrbijo-bodo pa za druge? Pa ravno Kučan ja bo ta pravi? Pa smo res ene ovce!
bdso1
09. 11. 2010 10.04
Ne tako dolgo nazaj je Pahor izjavil,da rabi tabolše ljudi doma!!!?? Torej je le spoznal kakšne kvalitete ima Kučan in ga poslal v tujino!? ZA BOSANCE BO DOBER!!!??? lP Upam,da se bodo Bosanci zbudili in se spomnili kdo je ta mali človek po višini in mali do dojemanja drugače mislečih,a velik po KOMUNISTIČNI IDEOLOGIJI!? Tudi zaradi TE ideologije je moral narod hudo trpet in ogromno žrtev je bilo prav zaradi komunistične Jugoslavije.Kučan pa je bil v tej Jugi na vrhu komunistov!!!!??? Že v sami Sloveniji ga narod ne spoštuje več,ker se je izkazal,kot še vedno zagrizen KOMUNIST!!?? Seveda isto misleči pa še ga zmeraj dvigujejo med oblake z Pahorom na čelu!!?? Saj še malo pa bo tudi Pahorova prilubljenost na nuli,že njegovi so mu začeli obračat hrbet!!!???
dannajja
09. 11. 2010 09.57
Uboga Bosna!!! Sedaj se lahko molite ne vem k kateremu Bogu pa vam noben od njih ne bo več vedel in mogel pomagati! Se pa strinjam z komentarjem da gre po vsej verjetnosti Zidarja reševat , ne pa pomagat. Pomagat? Kučan? Pa to je vic stoletja!
cirenij
09. 11. 2010 09.53
Kdaj se bodo eni in isti obrazi zadnjih 20.let skidali iz politične scene? Pregovori naših modrih prednikov več ne držijo. Tudi ta ne, da na mladih svet stoji.
SEBASTI
09. 11. 2010 08.36
ognjenorezilo 09.11.2010, 07:48 Ja in, kdo je to?
cupofmarja@email.si
09. 11. 2010 08.19
znanje, izkušnje in modrost in LETA ZA U PENZION.........
MIZANTROP
09. 11. 2010 08.01
Pahor: Ker ima znanje, izkušnje in modrost Ta Pahor deluje najbolj pameten kadar molči.
ognjenorezilo
09. 11. 2010 07.54
modrost in izkušnje hrvatica maja morales ima nov pornič :)
ognjenorezilo
09. 11. 2010 07.48
SEBASTI 09.11.2010, 07:06 3 A pozna kdo alternativo sedanji celotni politiki? ------------- jaaaaa!!! tisti ki se bo pojavil na volitvah, kot nov, nasprotnik mafije in še ni sedel v parlamentu
Geronemo
09. 11. 2010 07.47
Pahor: Ker ima znanje, izkušnje in modrost in je moj Pupetmaster!
vetlan
09. 11. 2010 07.39
SEBASTI 09.11.2010, 07:06 Prepozno je za kakršnokoli alternativo. Postali smo kolonija, novega Titota pa ni na vidiku. Zdaj se lahko le prilagajamo sistemu vsak po svoje. Eni bodo preživeli, drugi pa črknili. Kdorkoli iz današnje zasedbe pride na oblast bo isto ali še slabše. Boljše ne bo sigurno, ker je gospodarstvo Slovenije razprodano in uničeno, naravnih virov Slovenija nima, Švičarskih bank tudi, dolgovi pa, temelji so porušeni, ne živimo več, le premišljujemo kako bomo plačali račune, da nas naši fevdali ne vržejo iz lastnega doma. Ste sposobni narediti revolucijo? Ne. Žal, mogoče je preveč pesimizma v mojih besedah, vendar ne vidim razloga za optimizem. Vlak ste zamudili.
Tonček Balonček
09. 11. 2010 07.25
On je enprimeren, razbijal in rušil je Jugoslavijo, tako poročajo mediji v ZDA!
SEBASTI
09. 11. 2010 07.06
A pozna kdo alternativo sedanji celotni politiki?
vetlan
09. 11. 2010 07.05
Inspire 08.11.2010, 15:58 ...Bosancem naj svetuje EU , mi se pa brigajmo zase s kadri , ki bodo znali potegnit naš voz iz blata !... he he Od njihovih nasvetov tako mi kot tudi ljudstvo cele EU vsak dan bolj siti in bogati. EU ustvarja kolonije po tekočem traku.
vetlan
09. 11. 2010 06.53
Kučan je vedel kaj čaka Slovenijo (danes so dovoljene sanje...) in vas opozoril, samo ga niste slišali. Zdaj pa ne jamrajte. Sami ste tako odločili.
45zec
09. 11. 2010 06.47
pa sej niso sposobni svojih problemov resevat u sloveniji kaj sele u bosni jaooo
vetlan
09. 11. 2010 06.42
RADO62 09.11.2010, 00:15 Več znanja ima kot ti. To pa je sigurno.