Slovenija

Spet težave z oklepniki

Ljubljana, 22. 04. 2008 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Patria grozi s tožbo, izdelovalci krpana pa so ogorčeni zaradi Erjavčevih besed, da je bil oklepnik v času naročanja še na risalni deski.

Trditve ministra Erjavca, da v času razpisa krpanov še niso izdelovali, so neresnične, trdijo v Sistemski tehniki.
Trditve ministra Erjavca, da v času razpisa krpanov še niso izdelovali, so neresnične, trdijo v Sistemski tehniki. FOTO: POP TV

V Sistemski tehniki so presenečeni in začudeni nad izjavami ministra za obrambo Karla Erjavca v zvezi s srednjim kolesnim oklepnim vozilom krpan 8x8. Kot so sporočili, so trditve ministra, da to vozilo ni bilo nikoli izdelano, neresnične. Minister očitke vnovič zavrača.

Minister Erjavec je pred komisijo DZ, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8, zatrdil, da vozilo krpan, ki ga je na razpisu obrambnega ministrstva za nakup oklepnikov ponujala Sistemska tehnika, ni bilo nikoli izdelano.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, jih "presenečajo očitki v zvezi z domnevno nepoštenimi nameni, špijonažo, kakor jih čudi tudi nenavadno zagovarjanje tujega podjetja s strani ministra za obrambo in drugih slovenskih politikov". Čudi jih, da se "slovenski politiki postavljajo v obrambo tujega podjetja in s svojimi dejanji ne spodbujajo razvoja slovenske obrambne industrije".

Delavci Sistemske tehnike pa so v odprtem pismu zavrnili ministrove navedbe, da vozilo krpan 8x8 ni bilo nikoli izdelano in da je še na risalnih deskah. "Delavci Sistemske tehnike smo vozilo krpan izdelali z lastnimi rokami že leta 2006 kot prvo tovrstno vozilo v Sloveniji skladno z zahtevami Slovenske vojske," so zapisali v odprtem pismu. Omenjene ministrove navedbe je že minuli teden zavrnil tudi predsednik uprave skupine Viator & Vektor, katere članica je Sistemska tehnika, Zdenko Pavček.

Erjavec vztraja pri svojem

Patria je v procesu testiranj opravila na tisoče kilometrov, krpan pa ne, saj je bil še na rislani deski, trdi Erjavec. Zato naj bi se tudi odločili za nakup finskega oklepnika, namesto za oklepnik domače izdelave.
Patria je v procesu testiranj opravila na tisoče kilometrov, krpan pa ne, saj je bil še na rislani deski, trdi Erjavec. Zato naj bi se tudi odločili za nakup finskega oklepnika, namesto za oklepnik domače izdelave. FOTO: POP TV

Minister Erjavec je v današnjem odgovoru, ki so ga poslali z ministrstva, ponovil, da oklepno vozilo 8x8 iz Sistemske tehnike v času odločanja o obeh ponudbah sploh še ni bilo izdelano. To je "dokazljivo dejstvo", poudarja. "Da je vaše oklepno vozilo 8x8 'še na risalni deski', je v času postopka javnega naročila zaupne narave in izbora priznavala celo Sistemska tehnika, torej ponudnik sam," je zapisal minister.

Dodal je, da je konkurenčno podjetje, finska Patria, že leta 2004 začelo serijsko izdelovati oklepnike 8x8 ter da so v procesu testiranj opravili na tisoče kilometrov v različnih pogojih, "kar bi vozilu Sistemske tehnike izredno težko priznali, posebno pa v fazi izbora, ki se je končal kar nekaj mesecev prej, preden je bil krpan sploh skonstruiran".

Na obtožbe odgovarja z obtožbami

Poudarja, da nima namena sodelovati v morebitnih nadaljnjih "politikantskih oziroma neargumentiranih razpravah o opremljanju in oboroževanju Slovenske vojske. Še posebej ob dejstvu, ki se kaže v zadnjih dneh, da so nekateri posamezniki in skupine v gospodarskem in političnem vplivnem območju skupine Viator & Vektor za opravičevanje svojih napačnih gospodarskih odločitev ter za dosego svojih ciljev pripravljeni celo okrniti verodostojnost Republike Slovenije".

Minister pri tem navaja, da je prejel pismo finskega podjetja Patria glede možnega kršenja njihovih poslovnih skrivnosti.

Predstavniki Patrie v državnem zboru

Predsednik preiskovalne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8, Milan M. Cvikl (SD), pa se je v državnem zboru srečal s predstavnikoma Patrie. Srečanje je potekalo za zaprtimi vrati, Finci naj bi namreč postavili pogoj, da na sestanku ne sme biti novinarjev.

Pred srečanjem je Cvikl napovedal, da bodo spregovorili o nekaterih očitkih, ki jih je Patria izrekla na račun dela komisije. Zanikal pa je, da bi bil sestanek povezan z morebitno tožbo Patrie zoper komisijo. Poslanec Robert Hrovat (SDS) pa je pozneje potrdil, da je bil povezan prav s tem.

Cvikl je tudi zanikal, da bi bil sestanek povezan z mnenjem, ki ga je komisija naročila pri Ivanu Prebilu. "Temeljno vprašanje ni mnenje Ivana Prebila, ampak vprašanje, zakaj Rotis in Patria ne dovolita umika stopnje interno iz dokumenta, ki bo povedal, da je oškodovanje proračuna glede na ponudbo v pogodbi nesprejemljivo visoko," je pojasnil poslanec.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
23. 04. 2008 20.12
Badi in kako si preveril, da je patria boljša? Si gledal Top Gear vsporedni test Patria-Krpan ali si jih morda sam testiral? Sam ne bom pameten glede oklepnikov, vem samo da kar je made in Slovenija je odlično narejeno! Vem pa za orožje ki ga je kupil Erjavec... eno navadno sranje... kar sem pa izvedel neposredno od poklicnih vojakov... ki z zadevo rokujejo!
Milan Koleznik
23. 04. 2008 12.34
Orožje orožje,bogatenje bogatenje,delavec pa je vsak dan manj vreden.A si na vrhu kradeš na politični način,delomrzneži pa kradejo upokojencem,ko dobijo isto pokojnino kot dobi delavec za polno pokojninsko delovno dobo.To je to.Vsak ima maslo na glavi Erjavec,sistemska tehnika Janša,Rop.....Vrana vrani ne iskljuje oči,ubogi so upokojenci in pridni delavci,leni pa tako imajo lepo pokojnino in plače.Tak je sistem svobodne Slovenije.Jo imamo radi a smo v njej nesrečni,tako da ne zaupamo nobenemu več.Najlažje je zaslužiti pa pri orožju......
badi 27
22. 04. 2008 21.17
dreko123 Patria je bolj kvalitetno vozilo kot krpan. Preverjeno
dreko123
22. 04. 2008 20.56
kakovost? tako kot plastićne pištolce k jih kupil skoruptirani Erjavec? plastične pištolce z miljon plastičnimi deli, ki se že sedaj na veliko kvarijo pa še sploh v akciji niso bili! Ah ja... saj je brezveze zgubljati besede... v orožju je denar... dobi pa tisti ki pod mizo bolj podmaže... kvaliteta in uporabnost pa itak nimata veze!
mojcico
22. 04. 2008 20.21
Spet so zamočili pri orožju. Orožje za Hrvate, mariborsko orožje, Sovino telefonsko orožje, Patrijin štos opremljanja - važno, da imajo koga, ki to plača. Narod!
Brrr1111
22. 04. 2008 18.43
Kva pa je Krpan... prebarvan Pandur2 XD
kamenje33@gmail.com
22. 04. 2008 18.35
Sistemska tehnika že dolgo ni več podjetje v lasti države. Lastniki so V&V in pa avstrijski stayer skupaj z general dynamicom. In to je za vas slovensko podjetje. Patrija je veliko boljše vozilo. In pri tem ne gledam na slovensko ali tuje. Pomembna je kakovost. Pa na sistemsk tehniki naj bojo čisto tiho. Vsi vemo da so takrat na test vozili prebarvanega pandurja 2.
Prvo Borec
22. 04. 2008 18.04
Ehjavec KOLIKO SI ali KOLIKO boš dobil, da lažeš. Tvojim upokojencem ne boš vzdignil penzije, se najmanj 100 let. Slovensko državljanstvo daj nazaj !!