Slovenija

Krpan končno na ogled

Ravne na Koroškem, 16. 10. 2006 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sistemska tehnika, ki je tekmovala proti finski Patrii na razpisu obrambnega ministrstva, je predstavila nov oklepnik.

V izdelavo krpana je vklučenih več kot 40 slovenskih podjetij, izobraževalnih ustanov in inštitutov
V izdelavo krpana je vklučenih več kot 40 slovenskih podjetij, izobraževalnih ustanov in inštitutov FOTO: POP TV

Podjetje ima več kot deset let izkušenj pri razvoju vozil valuk 6x6 in krpan 8x8. V razvoj, v katerega je bilo vključenih več kot 40 slovenskih podjetij, izobraževalnih ustanov in inštitutov, je bilo vloženih 10 milijonov evrov, danes predstavljeni krpan 8x8 pa vključuje 55 odstotkov slovenskih delov, je povedalo vodstvo Sistemske tehnike.

"Današnji dogodek in prvi krpan sta dokaz, da je Sistemska tehnika pripravljena na takojšnjo redno proizvodnjo oklepnika krpan 8x8," je dejal direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik. Krpan je enostavnejši, bolj varčen in varnejši, je kot konkurenčne prednosti vozila krpan izpostavil Studenčnik.

Oklepnik, s katerim so konec maja sodelovali na testiranjih slovenske vojske za izbor novega oklepnega vozila, torej še ni bil Krpan. V Ravnah vztrajajo, da s tem niso zavajali javnosti, saj so ministrstvo za obrambo že marca obvestili, da bodo na testiranje poslali skupno testno vozilo podjetja Styer in Sistemska tehnika, pandur II.

Krpan ima boljše tehnične zmogljivosti kot pa vozilo pandur II, ki ga je Sistemska tehnika v okviru razpisa ministrstva za obrambo - na razpisu je bilo, kot je znano, izbrano vozilo patria istoimenskega finskega podjetja - maja letos poslalo na testiranje Slovenski vojski. Kot je pojasnil pomočnik direktorja Sistemske tehnike Milan Švajger, vodja projekta krpan, so ministrstvo za obrambo v okviru razpisnega postopka marca letos obvestili, da bodo na testiranje poslali skupno testno vozilo podjetja Styer in Sistemska tehnika, pandurja II.

V vodstvu pravijo, da je za dobavo krpanov že sklenjena predpogodba z zahodnoevropsko članico zveze NATO, o konkretnem naročniku in količinah pa niso želeli govoriti
V vodstvu pravijo, da je za dobavo krpanov že sklenjena predpogodba z zahodnoevropsko članico zveze NATO, o konkretnem naročniku in količinah pa niso želeli govoriti FOTO: POP TV

Pojasnili so še, da bo krpan v skladu z razpisno konfiguracijo pripravljen in na voljo za testiranja še v letošnjem letu, v pismu pa so pojasnili tudi vse razlike med voziloma. Ministrstvo na to pismo po Švajgerjevih besedah ni odgovorilo, zato so sklepali, da se s tem strinjajo. Švajger je priznal, da jih je nato odločitev ministrstva prehitela in hkrati dodal, da se tako veliki nakupi "ne delajo preko noči" in da je bilo to za Sistemsko tehniko neprijetno presenečenje.

Varen, varčen, majhen

Krpan 8x8 izdeluje Sistemska tehnika, kjer je trenutno zaposlenih 310 delavcev
Krpan 8x8 izdeluje Sistemska tehnika, kjer je trenutno zaposlenih 310 delavcev FOTO: POP TV


Krpana so v Sistemski tehniki začeli razvijati pred tremi leti in ima s predhodnim vozilom, to je valukom 6x6, okoli 40 odstotkov izmenljivih delov. To lastnost v Sistemski tehniki, ki je letos za Slovensko vojsko izdelala zadnjega od 85 valukov, izpostavljajo kot zelo pomembno pri zmanjševanju stroškov logistike in vzdrževanja vozila. Vozilo ima okoli 20 let življenjske dobe, strošek vzdrževanja pa lahko nanese tudi do trikratne vrednosti vozila, je poudaril Švajger.

Kot je v predstavitvi tehničnih značilnosti krpana še povedal Švajger, so posebno pozornost namenili varnosti vozila, kar potrjujejo tudi testiranja. Med pomembne lastnosti spada tudi dobra mobilnost, majhnost, ki je pomembna pri zračnem transportu, vozilo se lahko premika tudi po vodi, je lahko vodljivo in enostavno za upravljanje in se dobro prilagaja konfiguraciji terena. Njegova prednost je tudi posebna termovizijska zaščitna barva.

V Sistemski tehniki so doslej razvili štiri tipe vozil krpan 8x8, in sicer transportno, poveljniško, bojno in vozilo z minometom, cena osnovnega vozila pa je okoli 300 milijonov tolarjev.


V predstavitvi je Švajger odgovoril tudi na nekatera vprašanja, ki jih je finska Patria v zvezi z proizvodnjo, zmogljivostmi in testiranji krpana objavila v oglasu v sobotni izdaji Dnevnika. Studenčnik pa se ob tem sprašuje, ali je Patria oz. njen slovenski zastopnik Rotis v Sloveniji že vzpostavil pogoje za začetek proizvodnje prvega slovenskega Patriinega osemkolesnika. Zanima ga tudi, ali je že oblikovano novo podjetje s 320 na novo zaposlenimi in ali je posredno že vzpostavljenih 1920 novih delovnih mest.

V Sistemski tehniki je trenutno zaposlenih 310 delavcev, njihovega števila pa ne nameravajo zmanjševati, je povedal Studenčnik in dodal, da se nadaljujejo tudi postopki priprave na fazno izgradnjo nove hale, namenjene vojaški proizvodnji. Povedal je tudi, da ima Sistemska tehnika že sklenjeno predpogodbo z zahodnoevropsko članico zveze NATO za dobavo krpanov, vendar o naročniku in količinah ni želel govoriti. Neuradno naj bi šlo za Portugalsko. Hkrati se v okviru skupine General Dynamic Europa Land Combat Systems, v katero spadajo, pogovarjajo še o drugih naročilih.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
17. 10. 2006 12.07
@klasik@,kak bi bilo z Hrvati???
aegeeaddict@yahoo.co.uk
17. 10. 2006 04.46
'Teroristom' se že tresejo hlače!
Romuel
16. 10. 2006 15.53
-1
ne bi denar raje porabili za kaj bol "pametnega" ??
Uporabnik113189
16. 10. 2006 15.34
+1
To so res dobre novice.. Obeta se nam veliko novih delovnih mest. Pri nas bomo proizvajali tako Krpana kot Patrio. Dela ne bo zmanjkalo.. Le še kakšno vojno moramo kje zakurit, da bodo preverjeni v praksi..