Slovenija

Križnar še vedno čaka

Kartum/Ljubljana, 22. 08. 2006 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odvetnik Križnarja kmalu pričakuje odgovor sodišča na pritožbo. Odbora za izpustitev Križnarja očitno ne bodo ustanovili.

Odvetnik Toma Križnarja Halil Tukras je dejal, da naj bi bil odgovor višjega sodišča v sudanski prestolnici Kartumu na pritožbo, ki jo je vložil Križnarjev uradni odvetnik Mohamed Mahadžub, najverjetneje znana že danes.

Slovensko zunanje ministrstvo pa je v ponedeljek poudarilo, da Tukrasovih optimističnih napovedi o odgovoru na pritožbo glede na informacije, ki jih dobivajo od slovenskega diplomata iz Sudana, ne morejo potrditi. Križnarjev uradni odvetnik Mohamed Mahdžub je namreč slovenskemu konzulu v Kartumu Andreju Dernovščku v nedeljo potrdil, da lahko do odločitve sodišča o pritožbi traja tudi dva do tri tedne od vložitve pritožbe, kar pomeni, da bi bila odločitev lahko znana šele prihodnji teden.

Halil Tukras pa je prav tako v nedeljo izjavil, da je sudansko višje sodišče primer Slovenca že obravnavalo in da bi bil njihov odgovor lahko znan še isti dan. A pozneje napovedal, da bo zaradi ponedeljkovega praznika v Sudanu in dela prostega dneva, odločitev najverjetneje znana v torek.

Križnar je v Sudan odšel kot posebni odposlanec predsednika Janeza Drnovška.
Križnar je v Sudan odšel kot posebni odposlanec predsednika Janeza Drnovška. FOTO: POP TV
Ministrstvo za zunanje zadeve medtem nadaljuje z mednarodnimi aktivnostmi za razrešitev težav, v katerih se nahaja v Sudanu zaprti Križnar. Zunanji minister Dimitrij Rupel je danes opravil vrsto pogovorov s tem v zvezi. Slovenski konzul v Kartumu Andrej Dernovšček pa nadaljuje s svojimi prizadevanji za kar najhitrejšo rešitev Križnarja iz zapora.


Če bo višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča v El Fašerju, lahko Tomu Križnarju do prostosti pomagata samo še sudanski predsednik Omar al Bašir, ki se lahko odloči za pomilostitev zapornika, in po navedbah odvetnika Halila Tukrasa minister za pravosodje, ki lahko razveljavi katerokoli sodbo.

'Preselitev Križnarja v Kartum bi bila zelo dobra'

Sudanski pravniki zelo pozitivno ocenjujejo delo obeh Križnarjevih odvetnikov, Tukrasa in Mahdžuba, je povedal Blekič. Obenem je potrdil navedbe Tukrasa, da lahko odločitev sodišča v Sudanu razveljavi tudi pravosodni minister, vendar le, če to razveljavitev podpiše tudi predsednik republike.

Hamdija Blekič, ki ga je za reševanje Toma Križnarja iz zapora v Sudanu pooblastil predsednik republike Janez Drnovšek, je povedal, da preselitev sodnega procesa proti Križnarju iz El Fašerja v prestolnico Kartum, ki se omenja kot ena od možnosti za izboljšanje razmer, v katerih se je znašel Križnar, ni mogoča. Obenem pa je dodal, da bi lahko dosegli preselitev Križnarja v zapor v Kartum, kar bi bilo "zelo dobro".

Kot je še pojasnil Blekič, dober poznavalec sudanske pravne ureditve, bi bila preselitev Križnarja iz zapora v El Fašerju, v katerem se nahaja že več kot mesec dni, zelo dobra, saj se to mesto nahaja na tako rekoč kriznem območju. El Fašer se sicer nahaja v pokrajini Darfur.

Predsednik Drnovšek se je prvič odzval

Prvič od obsodbe Toma Križnarja na zaporno kazen v Sudanu se je na spletni strani svojega Gibanja za razvoj in pravičnost v zvezi s primerom oglasil predsednik Janez Drnovšek, katerega posebni odposlanec v Sudanu je bil Križnar.

Tomo Križnar je v sudanskem zaporu že več kot mesec dni.
Tomo Križnar je v sudanskem zaporu že več kot mesec dni. FOTO: POP TV
Predsednik Drnovšek in njegov Urad sta bila v zadnjih dneh pogosto tarča kritik nekaterih predstavnikov slovenske vlade in nekaterih strank, saj naj bi bila Križnarjeva misija slabo pripravljena in ni bila usklajena z zunanjim ministrstvom.


Drnovšek je na spletni strani zapisal, da bi nekateri raje videli, da Križnar gnije v sudanskih zaporih, samo zato, da bi lahko za to dolžili predsednika Slovenije. Drnovšek še poudarja, da tovrstnega veselja nasprotnikom ne bodo privoščili, saj bodo Toma kmalu spravili iz ječe.

Odbora za izpustitev Križnarja očitno ne bo

Potem ko je Aktivna Slovenija (AS) predstavila pobudo za ustanovitev Odbora za izpustitev Križnarja iz zapora, je predsednik stranke Franci Kek povedal, da do ustanovitve omenjenega odbora "očitno ne bo prišlo", saj so se na pobudo doslej odzvali le iz tujine, iz Slovenije pa ne. Kot je pojasnil, je bila pobuda namenjena širši javnosti oziroma tistim, ki se s primerom Križnar ukvarjajo, še posebej zunanjemu ministrstvu, uradu predsednika republike in vladi.

Glede na to, da se iz urada predsednika Drnovška, MZZ in vlade niso odzvali na pobudo AS, do ustanovitve odbora očitno ne bo prišlo, saj brez sodelovanja omenjenih akterjev ta tudi ne bi bil smiseln, je pojasnil Kek. Na vprašanje glede odzivov iz tujine je odgovoril, da so se nanjo odzvali posamezniki v osmih evropskih državah in v ZDA.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Weber
22. 08. 2006 21.23
Dve leti zapora med "obdelovalce kamel", , je zelo malo!?? Ja, Valuk, Tomo Križnar ima res srečo!!
lebdim@email.si
22. 08. 2006 20.57
Ampak saj je Tomo Križnar hotel le pomagati, ali ne?
valuk@mail386.com
22. 08. 2006 18.34
Se strinjam da je dve leti, ki jih je dobil zelo malo, za njihove razmere. Srečo ma da je tujec, ker bi bil kak domačin na njenem mestu že pokoljni!! Sicer pa za ta zaplet je v prvi vrsti kriv sam Križnar, ki je ta prekršek zavestno naredil, in za prekrške smo ponavadi kaznovani denarno ali pa še kako huje,..
nekdo...
22. 08. 2006 18.31
s_slovenec daj ne utikavaj se sam v to kolk dnarja se za vojsko nameni!! Kdo pa je podpisal pristop k natu??? najdi še kaki drugi izgovor ne sam tega. Kar se pa Križnarja tiče pa zarad mene tud lahk tam "gnije". mam pa bolšo rešitev drnovšek naj predlaga da ga zamenja pa bomo dve leti meli mir.
krakrain@email.si
22. 08. 2006 17.50
kdo bo pa račune plačal, najbolje je da J.DR, da svoj avtorski honorar od knjige, če ga je poslal na svojo roko...
MaVra55
22. 08. 2006 15.25
Tomu od srca želim, da bi mu dve leti v zaporu kar najhitreje minili. Ko sem prvič slišal za sodbo, sem si mislil, da jo je kar poceni odnesel. (Ne pozabimo, da te v Sudanu in podobnih državah za stvari, ki se nam zdijo malenkostne, obesijo, odsekajo glavo, kamenjajo, itd.)
albertinum@excite.com
22. 08. 2006 15.07
Kdo pa plačuje stroške slovenskih vojakov, ki jih je Janševa vlada poslala v Irak, da bi tam pomagali ameriškim teroristom?
ferrari
22. 08. 2006 14.34
Dovolj imamo doma problemov,problem Križnar pa naj rešuje tisti,ki ga je naredil.Dan danes pa je itak v modi,da g.Drnovšek rešuje zapornike(od preprodajalca mamil,do gospodarskega kriminala-recimo gospoda direktorja iz igralnice HIT)
lebdim@email.si
22. 08. 2006 13.55
Naši politiki naj se raje zanimajo za take stvari, kot so npr. križnar, ali pa slovenski reveži, še vedno imamo veliko brezdomcev in klošarjev ... SDS je zanič stranka!
jezero
22. 08. 2006 13.34
kaj pa, ce nekaterim zelo ustreza, da se pozornost ne posveca vec blamazi na Koroskem, blamazi s plinskimi terminali v Italiji, Savudrijski vali itd.itd.
Maxsterr
22. 08. 2006 11.34
"Drnovšek je na spletni strani zapisal, da bi nekateri raje videli, da Križnar gnije v sudanskih zaporih, samo zato, da bi lahko za to dolžili predsednika Slovenije. Drnovšek še poudarja, da tovrstnega veselja nasprotnikom ne bodo privoščili, saj bodo Toma kmalu spravili iz ječe". Ja g.predsednik , potem ga pa spravite ven , če ste ga že poslal tja brez "papirjev", ne pa da se vsa vesoljna Slovenija že več kot 32 dni ukvarja s Tomom.Ja kdo je zdaj kriv Vi ali Tomo sam. Raje se pozabavajte s slovenskim nacionalnim dolgom ( mimogrede delo poroča o preko 20 miljardah Eurov),ne pa da se zapravlja in obnaša kot da smo najmanj Nemčija...Sramota za državo !
brunorolih@siol.si
22. 08. 2006 11.28
kar je janez zakuhal,naj še rešuje in to s svojim kešem.sicer pa zakaj pošilja druge po kostanj v žerjavico?
GnilaRozica
22. 08. 2006 11.23
Predsednik je človek, ki bi človeku moral biti dostopen. Ne komentira, se ne javlja po več dni, nihče niti dobro ne ve kje se nahaja. Mogoče je pa že v Sudanu:). Komunikacije so možne samo preko portala www.gibanje.org in tu se vse tudi konča. Niti ni predlogov, kako bo Križnarja rešil pač pa navaja: "A tudi tega veselja jim ne bomo privoščili. Toma bomo kmalu spravili ven". Toliko časa je bil Kučan predsednik pa se ni sam vtikal v zunanjo politiko in smešil na tak način slovenske države. Zavedati se moremo, da je Križnar nezakonito vstopil v državo kot odposlanek predsednika Janeza Drnovška. Kar je pa še najbolj pomembno, sploh ne vemo, zakaj je v Sudan vstopil. Mogoče le kot dobrodelni delavec, mogoče kot vohun, mogoče ko tat. Kdo ve kaj je tam počel. Kot izkušen popotnik in borec za človekove pravice, bi verjetno moral vedeti da se brez vize ne vstopa na take teritorije. Pa še to. Če bo Drnovšek rešil Križnarja bo izpadel heroj, ki to ni. Tudi sam je krivdo zvalil na Križnarja rekoč,saj je prostovoljno šel v Sudan in ni Drnovšek ni ne žrtev ne heroj, k večjemu krivec.
s_slovenec@hotmail.com
22. 08. 2006 11.06
Mislim da nas je tako malo na tem svetu, da je zelo pomembno da rešujemo vsakega slovenca, kjerkoli se že nahaja oziroma karkoli že reskira ... Na žalost pa politiki denar trošijo na stvareh, ki prav gotovo ne rešuje marksikaterega nezavidljivega stanja mnogih slovencev (npr. milijarde za vojsko). Mislim da še lep čas ne bomo dovolj bogati - po mojem sploh nikoli - da bi se lahko šli neko takšno zapravljanje ...
andrej.rajh@ibe.si
22. 08. 2006 10.38
Ravno pravim, da bi bilo primerno, če bi se POLITKI (NE SAMO dr. DRNOVŠEK...) enako zavzemali za naše reveže...Na faksu sem imel sošolca, ki ni imel denarja za jest...pa se ga ni noben politik zganil...NObena politična stranka, humanitarno društvo ni organiziralo dobrodelnih akcij... Moje stališče o vojski je znano in je zelo jasno.... Samo poglej članke o o nakupu vojaških vozil... .
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
22. 08. 2006 10.37
Drnovsek nima kaj narest, dokler se v Sudanu visje sodisce ne odloci, kaj s Tomotom. Potem se sele navali na predsednika Omar al Basirja, da ga pomilosti! Oz. na ministra za pravosodje. Vi, ki pravite, naj D. pomaga Tomotu, POVEJTE KAKO, ne pa da samo govorite pa nic(0) (cista nula - 0) ne poveste. Tako kot je D. reku: ...da bi nekateri raje videli, da Kriznar gnije v sudanskih zaporih, samo zato, da bi lahko za to dolzili predsednika Slovenije.
andrej.rajh@ibe.si
22. 08. 2006 10.26
Osebno me zanima, koliko je stala napotitev slovenskih diplomatov v Sudan, kolikšni so stroški posredovanja nemških diplomatov... Sam je vedel v kakšno sranje se spušča (sicer res zaradi "višjih" ciljev), sedaj pa pričakuje od države da mu pomaga. Država smo ljudje, skratka vsi davkoplačevalci... Zato da je lahko država poslala dol diplomate, ima delavka v Muri, Kolonialah 80.000 SIT plače...Menim, da je tega nepotizma dovolj...
s_slovenec@hotmail.com
22. 08. 2006 10.26
Pa kaj se vidva gresta? Pa kdo mislita, da lahko da kruh slovencem doma ? Janševa vlada. Če že mislita karkoli tarnati, tarnajta njemu in njegovemu idiotizmu. Predsednik države je POLITIČNA funkcija in lahko rešuje politične ne pa gospodarske spore. Pa kje vam je logika !!! Rajši jamrajta kakšne milijarde troši Janša na vojski, ne pa o tem kako Drnovšek politično rešuje križnarja v tuijini. to ne moreš verjeti, kako razmišljajo ljudje ....
OldSkul
22. 08. 2006 10.19
Reči to Drnovšku. On se zadnje časa ukvarja z vsem drugim, da bi pa pomislil, na pomoč mnogim slovenskim družinam, pa zgleda, da še ni pomislil.
andrej.rajh@ibe.si
22. 08. 2006 08.36
Upam, da se bodo politiki in naši mediji enako zavzeto ukvarjali tudi z bolj zemeljskimi problemi preprostih Slovencev, katerih glavna naloga in misija je predvsem prežvljanje družine in ne humaniterne zadeve več tisoč km stran. Koliko družin ne more otroku kupiti učbenika, koliko otrok ni videlo počitnic, koliko delavcev dela za mizerno plačo s katero ni mogoče niti umreti? To so problemi, s katerimi bi se prvenstveno morali ukvarjati naši politiki, pa tudi mediji....