Slovenija

Križnar se dobro počuti

Ljubljana/Bruselj, 19. 08. 2006 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./B.S./STA
Komentarji
0

Tomo Križnar se v zaporu v Sudanu dobro počuti ter z njim ravnajo korektno, pravi njegov odvetnik. Konzul naj bi do njega prišel v nekaj dneh.

Križnar, ki zavrača vse sudanske obtožbe, se v zaporu v El Fašerju nahaja že mesec dni
Križnar, ki zavrača vse sudanske obtožbe, se v zaporu v El Fašerju nahaja že mesec dni FOTO: Reuters

Reševanje Toma Križnarja, ki je za rešetkami sudanskega zapora v El Fašerju, se nadaljuje. Medtem ko slovensko zunanje ministrstvo pomoč išče tudi pri drugih državah Evropske unije, je prve stike v Kartumu navezal tudi konzul Andrej Drnovšček.

Križnarjev odvetnik Halil Tukras, ki je Križnarja obiskal včeraj, je povedal, da se počuti dobro in da z njim v zaporu ravnajo korektno. "Pritožbeno sodišče se je včeraj sestalo in obravnalo našo pritožbo. Odgovor pritožbenega sodišča pričakujemo jutri ali pojutrišnjem," je povedal odvetnik.

Da predsednik Janez Drnovšek misli na Križnarja, pove današnja misel dneva na strani njegovega gibanja: Nič ni težko tistemu, ki hoče. Pomagajmo Križnarju, pomagajmo vsem.

Kot je povedal Tukras, Križnar čaka na stik s slovensko politiko, da sta dva rešitelja že v Sudanu, pa Križnar zdaj ve. "Rešitev za Križnarjev primer je v rokah slovenske vlade, ki mora uporabiti vse politične veščine in prositi sudanskega predsednika, naj Križnarja izpusti," pravi Tukras.

Do Križnarja čez nekaj dni

Ministrstvo za zunanje zadeve nadaljuje s svojimi mednarodnimi kontakti v pomoč Križnarju, zlasti z državami članicami EU in njihovimi predstavništvi v Ljubljani. Ministrstvo je v obliki diplomatske note zaprosilo sudansko Ministrstvo za zunanje zadeve, da slovenskemu konzulu, ki danes uradno začenja svojo misijo v Sudanu, pri tem zagotoviti čim večjo pomoč, piše na spletni strani MZZja.

Konzula s slovenskega veleposlaništva v Egiptu, Andreja Dernovščka, so danes sprejeli na sudanskem zunanjem ministrstvu, pogovori pri drugih institucijah pa so dogovorjeni za jutri.

Ministrstvo je na pot v El Fašer poslalo konzula s slovenskega veleposlaništva v Egiptu, Andreja Drnovščka, ki je v Kairu dobil sudanski vizum, s katerim je včeraj dopotoval v sudansko glavno mesto Kartum. Danes so konzula sprejeli na sudanskem zunanjem ministrstvu, pogovori pri drugih institucijah pa so dogovorjeni za jutri. Z nemškimi kolegi pripravlja nadaljnje aktivnosti svoje misije.

Po končanih zahtevnih postopkih za pridobitev dovoljenja za gibanje po državi in za obisk v zaporu bo lahko slovenski konzul v El Faširju obiskal Križnarja. Na podlagi informacij iz Kartuma naj bi bilo za to potrebno še nekaj dni. Vesti o tem, da bo obisk pri Križnarju možen že danes, niso realne.

Križnar v Sudanu obsojen vohunstva

Sodišče v sudanskem El Fašerju je 14.avgusta letos v obravnavi na prvi stopnji posebnemu odposlancu slovenskega predsednika Janeza Drnovška za Darfur Križnarju izreklo dveletno zaporno kazen, obenem pa odredilo zaplembo premoženja, ki ga ima Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2000 evrov. Obtožnice so Križnarja sicer bremenile nezakonitega vstopa v državo, vohunjenja in širjenja laži o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu.

Solana poziva k ustavitvi nasilja v Sudanu

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je vse vpletene strani pozval k ustavitvi nasilja v Sudanu in izrazil zaskrbljenost zaradi poslabšanja varnostnega položaja v pokrajini Darfur. Strani je pozval, naj spoštujejo prekinitev ognja. Sudanska vlada naj pusti pogajanja odprta tudi za tiste strani, ki niso podpisale mirovnega sporazuma za Darfur, je dejal Solana.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.