Slovenija

Križnar govoril z Ruplom

Ljubljana, 26. 08. 2006 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tomo Križnar je govoril z zunanjim ministrom Ruplom. Slovenski humanitarec upa na skorajšnjo vrnitev domov.

Tomo Križnar je govoril z ministrom Ruplom.
Tomo Križnar je govoril z ministrom Ruplom. FOTO: POP TV
Sodišče v El Fašerju je Križnarja, posebnega odposlanca predsednika republike Janeza Drnovška, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora zaradi nelegalnega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2000 evrov. Križnar je bil v priporu v Sudanu od 20. julija.

Slovenski konzul Andrej Dernovšček je v sudanskem El Fašerju obiskal zaprtega Toma Križnarja, ki je ob tem sporočil, da je njegovo stanje zadovoljivo in da se počuti dobro. V času Dernovščkovega obiska je s Križnarjem telefonski pogovor opravil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, ki mu je dejal, naj ne obupa zaradi razmer in naj se zaveda, da mora zunanje ministrstvo pri svojih dejavnostih upoštevati realnost sudanskih razmer in pravnega sistema.

V teh okoliščinah si MZZ še naprej prizadeva za uspešno rešitev, ministrstvo in minister pa osebno sodelujeta z vsemi sudanskimi institucijami, ki bi lahko omogočile rešitev v njegovo korist. Rupel je Križnarju še povedal, da je osebno prosil za pomoč generalnega sekretarja Arabske lige Amra Muso in posebnega odposlanca EU za Sudan, veleposlanika Pekka Haavisto.

Zoper obravnavo v zaporu se Križnar ne pritožuje, vsem, ki mu izražajo svoje dobre želje, pa se zahvaljuje. Obenem vsem, predvsem pa svojcem, sporoča, da upa na skorajšnjo vrnitev. Ruplu pa se je Križnar zahvalil za vzpodbudne besede in dejal, da je zanj danes najlepši dan v zadnjem času, čeprav pogoji niso idealni. V času obiska so Križnar, konzul Dernovšček in odvetnik Mohamed Mahdžub skušali kar najbolj natančno pripraviti argumente za Križnarjevo obrambo v postopku obravnave pritožbe zoper obsodilno sodbo na prvi stopnji.

Tomo Križnar danes praznuje 52. rojstni dan - po nekaterih informacijah naj bi ga kmalu izpustili
Tomo Križnar danes praznuje 52. rojstni dan - po nekaterih informacijah naj bi ga kmalu izpustili FOTO: POP TV

Medtem je ministrstvo skušalo tudi vzpostaviti stik s Križnarjevimi najbližjimi po telefonu, vendar žal niso bili pravočasno dosegljivi. Dernovšček bo skušal to omogočiti ob svojem naslednjem obisku pri Križnarju, ki ga načrtuje za nedeljo, saj ima za naslednji obisk že tudi dovoljenje sudanskih oblasti.

Ta dogodek nastaja kot apel vsem državnikom, politikom in diplomaciji, da končno združeno, kolektivno, odgovorno in dostojanstveno posežejo v pogajanja za izpustitev Toma Križnarja. Zapis na spletni strani www.metelkova.org

Tomo, vse najboljše!

Tomo Križnar sicer praznuje 52. rojstni dan. Ob tej priložnosti so njegovi sorodniki in prijatelji organizirali "shod in praznovanje rojstnega dne političnega zapornika, očividca iz najbolj nevarnih območij matere Afrike ter dolgoletnega borca za človekove pravice v Afriki in drugod po svetu". Praznovanje je potekalo v klubu Gromka na Metelkovi v Ljubljani.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mihahribernik@hotmail.com
27. 08. 2006 01.51
Nekdo mora opozarjati na sranje, ki se že dolga leta dogaja v Afriki. Vesel sem, da je to Slovenec, pa čeprav bi si zaslužil več spoštovanja.
vbccbcvbc
27. 08. 2006 00.23
Vse najboljše mu želim.
ssg
26. 08. 2006 23.46
Haha, nobenga komentarja, očitno smo že totalno naveličani teh bedarij... :D