Slovenija

Križanič napoveduje dovolj kreditov

Ljubljana, 29. 01. 2009 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Finančni minister Križanič po izdaji obveznic napoveduje dovolj kreditov. Vlada in opozicija bosta v boju proti finančni krizi delovali kot reprezentanca, opozarja Pahor.

Franc Križanič napoveduje dovolj kreditov.
Franc Križanič napoveduje dovolj kreditov. FOTO: Dare Čekeliš

Potem ko je Slovenija v sredo prodala celotno izdajo nove triletne državne obveznice v višini ene milijarde evrov, je finančni minister Franc Križanič danes na novinarski konferenci po seji vlade napovedal, da bo zdaj za gospodarstvo na voljo dovolj kreditov.

Mislim, da bo zdaj moralo biti vsaj za zdravi del gospodarstva na voljo dovolj kreditov po razmeroma ugodni obrestni meri. Finančni minister Franc Križanič

Kot so že v sredo sporočili s finančnega ministrstva, je kuponska obrestna mera nove obveznice določena pri 4,25 odstotka, dosežena cena pa znaša 99,97 odstotka. To je glede na sedanje razmere zelo ugodna obrestna mera, ki potrjuje, da kapitalski trgi zaupajo v moč našega gospodarstva in stabilnost javnih financ, je danes komentiral Križanič.

Slovenija bo sredstva od prodaje obveznic po Križaničevih besedah namenila za krepitev našega finančnega sistema. Sredstva bodo namenjena za premagovanje posojilnega krča, v katerem se je znašel bančni sektor, je dejal minister ter poudaril, da vlada tega denarja nikakor ne potrebuje za pokrivanje primanjkljaja v državni blagajni.

Križanič pričakuje, da bodo banke zdaj na medbančnem trgu lahko normalno črpale sredstva in normalno poslovale. Sproščanje posojilnega krča bo potekalo tako, da bodo banke zaprosile za državno garancijo ali pa neposredno nastopile na kapitalskem trgu po ceni, ki je bila dosežena pri novi obveznici.

Vlada je na današnji seji z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade razrešila Antona Žuniča. Službo je izgubil, še preden jo je dobil – odnesla ga je sporna pogodba, ki jo je kot nekdanji prvi nadzornik NLB podpisal s predsednikom uprave Marjanom Kramarjem. Prav ta naj bi Kramarju omogočila izplačilo milijona evrov nagrade za uspešnost.

Na vprašanje glede varčevalnih ukrepov, ki jih pripravlja vlada, pa je Križanič odgovoril, da so potrebni zato, da se javnofinančni primanjkljaj ne bi zvišal nad tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Njihova vrednost se bo gibala okoli 0,4 odstotka BDP, vendar natančnih številk še ni, ker jih je še treba uskladiti s socialnimi partnerji ter opozicijo.

Dogovor o premagovanju finančne krize

Varčevalni ukrepi bodo sestavni del rebalansa, ki ga v teh dneh pripravljajo na finančnem ministrstvu, je dodal premier Borut Pahor. Čeprav je njihov sprejem napovedal že za danes, pa je vlada odločanje prestavila, dokler se ne posvetuje s sindikati in opozicijo. Zaradi obravnave predloga varčevalnih ukrepov med strankami pa je vlada predlagala preložitev za petek napovedane seje Ekonomsko socialnega sveta.

Pahor je ob tem spomnil na ustni dogovor o sodelovanju pri premagovanju finančne in gospodarske krize, ki so ga v sredo sklenili predsedniki parlamentarnih strank. Gre za resen poskus slovenske politike, da se na izzive časa odzove kot reprezentanca, je dejal ter napovedal, da se s tem vloga vlade ali opozicije ne spreminja. "Poskušali bomo v različnih vlogah igrati skupaj in izpolniti pričakovanja ljudi, da krizo, ki se še poglablja, uspešno premagamo," je dejal.

Vračevalni ukrepi bodo po pahorjevih besedah sestavni del priprave rebalansa proračuna.
Vračevalni ukrepi bodo po pahorjevih besedah sestavni del priprave rebalansa proračuna. FOTO: Dare Čekeliš

Po premierovih besedah bodo stranke sedaj imele na voljo teden dni časa, da preučijo vladne predloge varčevalnih ukrepov in nanje pripravijo pripombe, ki jih bo nato preučila tudi vlada. Omenjeni varčevalni ukrepi bodo sicer po njegovih napovedih "sestavni del priprave rebalansa proračuna."

Pahor: Honorar Pogačniku previsok

Pahor je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da se mu zdijo honorarji, ki jih prejemajo člani mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje vprašanja meje s Hrvaško oziroma predsednik slovenskega dela te komisije Miha Pogačnik, previsoki. "V Sloveniji veliko funkcionarjev opravlja odgovorne naloge, a za nagrade, ki so nižje od Pogačnikove," je dejal premier.

Povedal je, da bo zato vlada pripravila seznam vseh pogodb z zunanjimi sodelavci, saj je "potrebno narediti red s pripravo regulative, ki bo postavila standarde na tem področju." Premier je še izrazil prepričanje, da bi morali nekatere od nalog, ki jih zdaj za vlado opravljajo zunanji sodelavci, opravljati uslužbenci javne uprave.

V Afganistan trije dodatni vojaki

Kot je pojasnila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, je vlada sprejela precej sklepov kar zadeva obrambno področje. Kar zadeva mednarodne operacije, bo v okviru Natove operacije v Afganistanu povečala prisotnost in sicer za tri častnike, v okviru skupine za mentorstvo in povezavo, ki bodo skrbeli za urjenje afganistanske vojske v provinci Herat. 

V Afganistan odhajajo dodatni trije slovenski vojaki.
V Afganistan odhajajo dodatni trije slovenski vojaki. FOTO: POP TV

Drugi pomemben sklep, ki ga je sprejela vlada, pa je odločitev o zaključku sodelovanja Slovenske vojske v Čadu. Operacijo bodo zaključili s 15. marcem, a kot opozarja Jelušičeva, bodo vojaki za umik potrebovali čas vsaj do konca meseca marca.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 01. 2009 14.37
ŠPICELJ-TELE kaj ni tvoj bimblj z računskega sodišča povedal koliko je janša pustil,bila je polna blagajna,plus zaloge tvoji bljuzgatori so vse posisali,ker delat tako nič ne vedo, EDINO KAR ZNA PAHOR,JE JEST GALOFAK KOT REJENCI V ŠTALI IN BLEBETAT -MEGLO MEŠAT ZA POMOČ PA KLIČE JANŠEVCE,HA,HA,HA,HA
Braveheart
30. 01. 2009 14.27
Najlažje je rečt, da je zopet kriv Janša :) In ponovno brez kakršne koli osnove. LOL temu se že vrabci smejejo. Vlada pa ne zna nič narediti brez janše, to je resnica.
Tonček Balonček
30. 01. 2009 12.16
1000 EUR plače boš dobil, ko bo inflacija dovolj visoka!
SPICELJ
30. 01. 2009 11.11
veste kdaj boste dobili 1000€ plače....ko bodo napolnili blagajno,ki jo je Janša izropal....
gizmohizmo
30. 01. 2009 11.08
Mene ne zanimajo krediti, jih imam že dovolj. Zanima me kdaj bomo dobili tisto 1000 evrsko obljubljeno plačo !!! :)
SPICELJ
30. 01. 2009 09.04
ista si kot tisti vaš Bručan,ki so ga včeraj vprašali....ali je priskava o pokojnem Boru dolga..... in kaj je bebček odgovoril.....da zbornice ni mogla 45 let delovati zaradi režima....se pravi,da sta Tito in Stalin kriva za njegovo smrt in ne nesposobnost SDS-ovega direktorja..... podobno neumno pa je odgovoril tudi Janša,ko so ga vprašali,če je Bavčar tudi tajkun....ta pa je rekel,da še ni nič jedel in da se mu mudi na kosilo..??????
SPICELJ
30. 01. 2009 09.00
manja....za tebe bi se lahko reklo,da si politik,ko se tako spretno izmikaš odgovoru,ne bi se čudil,da si svetovala Janševi vladi pri njenih katastrofalnih odločitvah...
manjakranjc@hotmail.com
30. 01. 2009 08.57
SPICLEJ Kdo pa še verjame politiku, poleg tebe!?
SPICELJ
30. 01. 2009 08.52
MANJA...le zakaj bi prodal,če pa mu je finančnik leta obljubil delnico gratis za 1 letno zvestobo...... nisi mi še odgovorila,kako lahko dolgoročni strateški vlagatelji,ki so bili skrbno izbrani prodajo prve dni????
manjakranjc@hotmail.com
30. 01. 2009 08.48
Spicelj Se vidi, da nisi najbolj prisoten na borzi...zadeva je bila že v štartu jasna. Mali človek je zaslužil le v primeru, ko je to delnico prodal v prvih mesecih; pa to je bilo inferiorno majhnemu jasno...več ali manj je vedno tako, pri podobnih družbah.
SPICELJ
30. 01. 2009 08.46
MANJA.....kateri mali človek pa je zaslužil???? a tisti,ki mu je Bajuk obljubil,da bo dobil delnico gratis,če jih bo držal 1 leto.????????rad bi mu videl faco,ko so delnice drsele dol in se ustavile pod 10€..... vse je bilo splanirano,da ljudjem ostane denar in z njim nato na borzi pokupijo delnice Bajukovih izbrancev,ki so pobasali 11 mio€ dobička in niso dolžni pri nas niti davka plačati....
politik70
30. 01. 2009 08.46
Hvala ne rabim! Sem ravno dobil Telefax (mailov še nimamo) iz Murgel! Vse vemo....
manjakranjc@hotmail.com
30. 01. 2009 08.44
Politik70 Prav imaš, ravno danes prihaja pošiljka s teh otokov. Želiš izvedeti podrobnosti!?...čas pa varira, zaradi manjše preglednosti in enoličnosti.
politik70
30. 01. 2009 08.42
Špicel Pravi igralci so poskrbeli za svoje riti! To se strinjam! Samo Bajuk pa ravno ne paše med prave igralce ali se pač motim???? Veliko "€" je ostalo tudi v Slo oziroma občasno prihaja saj je potrebo nakupe podjetij speljati v Sloveniji! Vsega ne morejo speljati preko Kajmanskih otokov....
manjakranjc@hotmail.com
30. 01. 2009 08.40
Spicelj So še mnogo donosnejši posli, kot so domnevni "črni" fondi za mahinacijo, ki so domnevno na raznih otokih.
politik70
30. 01. 2009 08.39
In še vedno ... Pučnik je zaprt zaradi megle!
politik70
30. 01. 2009 08.38
In tepci ostanemo cepci! SIJ je bil primer transparentne prodaje Janševe Vlade... Da o Mercatorju in Delu ne govorimo! Veliki veliko mali pa nič.....
manjakranjc@hotmail.com
30. 01. 2009 08.37
Posiljujejo vas iz "psevdoleve" in leve, vi pa kar uživate, kot sem že dejala, Fritzel vam je blizu!
SPICELJ
30. 01. 2009 08.37
med vrsticami je bilo povedano,da za vračilo vsakega denarja za katerega je jamčila država potrebuje odobritev državnega zbora..... iin kaj bi se zgodilo????..Tanko bi rekel,da ne bodo glasovali,ker jim računsko sodišče ne priznava presežka....ali pa bi Janša rekel,da ne bodo glasovali,ker je bil Cvikl na sprejemu kraljice...ha,ha,ha,ha,ha.... samo to vam povem,da smo bili zelo blizu bankrota.....no pravi igralci imajo denar tako na raznih otokih...
manjakranjc@hotmail.com
30. 01. 2009 08.35
Politik70 Stvar intepretacije, verjetno veš,da nekateri upoštevajo le eno, medtem, ko drugi seštevajo-od tu nesoglasja. Verjetno veš o čem govorim, ko imaš toliko za povedat. Se pa nobeden ne vpraša, kaj vse prinaša nesprejetje takšnega "računa", verjetno tudi to poznaš. In opravičilo za prejšnjo žalitev. Tista z Murkom je res malo nizka. Spicelj Živiva v isti državi!? Pokaži eno prodajo, ki so jo psevdolevaki izvedli tako transparentno, kot je bila ta..no? Vas moti, ker je pri tem zaslužil tudi mali človek? Te moti, ker ima večina ministrov te vlade tam po 50 tisoč in več EUR v teh delnicah, ki so šle v prvem mesecu v promet, čeprav niso podali negativnega mnenja ob postavljeni ceni, ki so jo grajali šele po prodaji lastnih delni?! Je to moteče?