Slovenija

Kriza v vodstvu kmetijskega sklada

Ljubljana, 27. 09. 2005 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Č./STA
Komentarji
0

Svet Sklada kmetijskih zemljišč od direktorice sklada zahteva, da takoj imenuje svojega pooblaščenca.

Marja Majer Cuk pravi, da o odstopu trenutno ne razmišlja
Marja Majer Cuk pravi, da o odstopu trenutno ne razmišlja FOTO: POP TV

Sklad je namreč praktično brez vodstva, direktorica Marja Majer Cuk, ki so ji nekateri nadzorniki očitali nepravilnosti in oškodovanja, je na daljšem bolniškem dopustu, še vedno pa ni pooblastila nikogar, ki bi jo v odsotnosti nadomeščal. Prav zato je svet sklada na svoji prvi seji zahteval, da Cukova takoj imenuje pooblaščenca in zagotovi normalno poslovanje javnega sklada, ki upravlja s kar 275 milijardami tolarjev državnega denarja.

»Stanje na skladu je zaradi daljše odsotnosti direktorice oteženo, zato poslovanje ne poteka čisto gladko. Prav zaradi tega smo sprejeli sklep, da se delovanje sklada normalizira," je po seji sveta povedal danes izvoljeni predsednik sveta sklada Franc Kebe. Dodal je, da svet pri tem ni predlagal nobenega imena. "To je njena pristojnost, zato ona izbere osebo, ki ji bo zaupala pooblastilo za nemoteno delovanje sklada." 

Niso razpravljali o zamenjavi Cukove 

Franc Kebe
Franc Kebe FOTO: POP TV

Kebe je tudi dejal, da svet danes ni razpravljal o morebitnem predlogu oziroma pobudi za zamenjavo direktorice sklada. Ob tem je izpostavil, da to ni v pristojnosti sveta sklada. "Ni naša pristojnost, da predlagamo zamenjavo. Državni zbor imenuje direktorico na predlog vlade, kar pomeni, da je to izključno v pristojnosti vlade."

Pri tem je Kebe mnenja, da bi bilo glede na težave pri poslovanju "verjetno modro, da direktorica razmisli o svojem delu in potegne ustrezne ukrepe". Na težave pri vodenju sklada je sicer že dlje časa opozarjal tudi nadzorni odbor sklada.

Zanimivo je, da vlada še ni potrdila programa dela sklada za letos. Direktorica sklada namreč kmetijski ministrici Lukačičevi še ni poslala dodatnih pojasnil, ki jih je zahtevala. Denimo tega, kdo določa pogoje za prodajo nepremičnin in kdo odloča o tem, katero nepremičnino prodati in katere ne.

Svet sklada je devetčlanski

Poleg petih novih članov, ki jih je sredi julija imenoval DZ, Marjana Vezjaka, Bogomirja Špiletiča, Srečka Perka, Draga Nemca in Franca Kebeta, so v svetu sklada še štirje predstavniki uporabnikov oziroma zakupnikov kmetijskih zemljišč in gozdov ter zaposlenih, in sicer Milan Cajner, Franc Obran, Marija Stritar in Martin Brus.