Slovenija

Kritike in pohvale

Ljubljana, 12. 04. 2006 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Študentska organizacija nasprotuje omejitvi študentskega dela, pozdravlja pa zavzemanje za nove štipendije.

Minister Drobnič predlaga omejevanje dela prek študentskih servisov
Minister Drobnič predlaga omejevanje dela prek študentskih servisov FOTO: POP TV

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so se odzvali na izjave ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča v zvezi s študentskimi vprašanji. V ŠOS najbolj nasprotujejo omejitvi študentskega dela na delo v okviru fakultet, saj menijo, da se bo s tem drastično znižala ponudba del za študente.

Hkrati poudarjajo, da študentsko delo predstavlja več kot polovico študentovih povprečnih prihodkov. Po navedbah ŠOS veljajo za študentsko delo posebni pogoji tudi v drugih državah EU, zato vztrajajo pri tem, da se v Sloveniji ohrani vsaj podobna davčna obravnava, kot je sedaj. Obenem si želijo, da bi ministrstvo za delo čimprej zagotovilo nadzor nad študentskimi servisi, s čimer bi preprečili zlorabe delodajalcev, kot so najem študentov za dela, ki so sestavni del sistematiziranih delovnih mest.

Predlog ministra Drobniča o novih štipendijah je v ŠOS požel odobravanje, ostali predlogi pa kritike
Predlog ministra Drobniča o novih štipendijah je v ŠOS požel odobravanje, ostali predlogi pa kritike FOTO: Dare Čekeliš


Kot problematično pa v ŠOS v zvezi z zaposlovanjem mladih med drugim vidijo priznavanje izkušenj, ki jih mladi pridobijo z delom preko študentskih servisov. Večina delodajalcev namreč od njih zahteva uradne delovne izkušnje, torej take, ki so zapisane v delovno knjižico. Zato v ŠOS predlagajo, da bi namesto z omejevanjem študentskega dela na univerze in institute država izkušnje preko študentskih servisov opredelila kot delovno izkušnjo in s tem "storila največ za zaposlovanje mladih".


Pozdravili predlog o novih štipendijah


V ŠOS pa so izrazili veselje, da se ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zavzema za uvedbo kombiniranih štipendij, s katerimi bo mogoče zagotoviti 20.000 dodatnih štipendij.

V ŠOS poudarjajo, da se z dodatnim številom štipendij Slovenija sicer ne bo izenačila s stanjem izpred 15 let, ko je štipendijo prejemala več kot polovica vseh študentov, a pripravljenost ministrstva za ureditev te problematike pozdravljajo. Po navedbah ŠOS štipendijo trenutno prejema le vsak peti študent.

Minister Drobnič je namreč dejal, da je ministrstvo s spremembo zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti že ukrepalo v dobrobit študentov, in sicer glede povečanja sredstev za štipendiranje ter aktivne politike zaposlovanja. Poudaril je, da se je z drugačno postavitvijo koncesijskih dajatev zagotovil dodaten denar za izplačilo štipendij, med spremembe pa sodi tudi zaposlitev mladih pol leta po zaključku študija.


"Z drugačnim pristopom oziroma s kombiniranimi štipendijami želi ministrstvo vzpodbuditi sodelovanje med gospodarstvom in univerzami, kar je tudi v kontekstu implementacije bolonjskega procesa," je pojasnil Drobnič in dodal, da večje število štipendij omogoča tudi povečanje sredstev za pokritje stroškov študija.


V fazi zaposlovanja mladih je po besedah ministra Drobniča ministrstvo v ospredje postavilo predvsem aktivno politiko njihovega zaposlovanja in jim s tem vsaj v roku pol leta po zaključku študija zagotoviti zaposlitev oziroma vključitev v druge programe aktivne politike zaposlovanja. Obenem pa sprememba zakona predvideva oprostitev plačila prispevkov za zaposlovanje mladih do 26. leta starosti in oprostitev plačila prispevkov za zaposlene, ki nadomeščajo delavko na porodniškem dopustu, je še pojasnil.


Prehranjevanje le v menzah?

Prehrana za študente naj bi bila po Drobničevem predlogu omejena na menze na ali v bližini fakultet
Prehrana za študente naj bi bila po Drobničevem predlogu omejena na menze na ali v bližini fakultet FOTO: POP TV


Študentska organizacija nasprotuje ministrovemu predlogu, da bi študentska prehrana potekala le v menzah, saj menijo, da imajo menze premajhno kapaciteto za potrebe študentov. Po drugi strani pa dodajajo, da je pokritost z menzami slaba, saj teh ne poznajo na vseh fakultetah. Zato bi bilo najprej treba poskrbeti za izgradnjo dodatnih menz na fakultetah oziroma v njihovi bližini.

Sicer pa ŠOS odobrava sedanji sistem, "ker omogoča konkurenco med ponudniki študentske prehrane". S tem je, kot so še zapisali, večja tudi kakovost, saj restavracije prav tako skrbijo za druge redne stranke.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.