Slovenija

Kritike Drnovškovega pisma Bushu

Ljubljana, 14. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V javnosti buri duhove pismo predsednika države Janeza Drnovška ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu. Nekateri so Drnovškovo pismo označili celo kot čestitko Bushu. Nanj sta se kritično odzvala Protivojna koalicija in poslanec ZLSD Aurelio Juri. Prvak SDS Janez Janša pa meni, da hoče predsednik s pismom popraviti vtis.

Protivojni protest študentov
Protivojni protest študentov FOTO: Dare Čekeliš

Kot poudarja Juri v odprtem pismu, Drnovšek nima mandata z njegove strani, da kot predsednik vseh slovenskih državljanov sporoča ameriškemu predsedniku, da ne dvomi v upravičenost te vojne. T.i. Protivojna koalicija pa v odprtem pismu vladi, predsedniku države, medijem in javnosti Drnovška sprašuje, kaj je s pismom Bushu želel doseči. Ob tem med drugim prosijo premiera Antona Ropa, naj pojasni svojo izjavo, da se ZDA niso zahvalile Sloveniji zaradi njene podpore pri napadu na Irak pač pa zaradi podpore pri razorožitvi Iraka, in v čem je sploh razlika.

Protivojna koalicija premiera Ropa tudi sprašuje, ali namerava slovenska vlada vprašanje zahvale ZDA Sloveniji kdaj formalno obravnavati, oziroma, ali še vedno velja njegova izjava, da napovedanega denarja ZDA ne bomo (s)prejeli. V zvezi s tem pa naj Rop tudi komentira, kaj je vlada storila s simbolnimi prispevki mirovnikov za Irak oziroma kaj meni o pobudi, da bi se boja proti terorizmu lotila raje z vplivanjem na odpravo njegovih dejanskih vzrokov, ki so pogosto mednarodno-politične in ekonomske oziroma socialne narave.

Aurelio Juri
Aurelio Juri FOTO: POP TV

"Žalostno, gospod predsednik!" pa začenja svoje odprto pismo Juri. "Žalostno, da se postavljate na stran tistih, ki ne dvomijo v upravičenost vojne v Iraku, oziroma, ki so 'bili prepričani, da je bilo potrebno razorožiti režim Sadama Huseina ...' Režim je padel, z njim je usahnila dolgoletna, krvava diktatura in se tega vsa demokratična javnost lahko le veseli, a je bilo to storjeno na način, ki nima in ne more imeti opravičila," poudarja Juri. Dodaja pa še, da "je to vaša stvar, stvar vašega odnosa do etike in morale v politiki in mednarodnih odnosih, da ne dvomite v upravičenost te vojne, a ko to ameriškemu predsedniku, svetovni in domači javnosti sporočate kot predsednik vseh državljank in državljanov Republike Slovenije, vedite, da z moje strani takega mandata nimate!"

Protivojna koalicija poziva vse ljudi, "da se v vsakodnevnem življenju upirajo politiki prevlade ZDA in to izrazijo z bojkotom izdelkov, narejenih v ZDA oziroma tistih, ki so glavni simboli takšne ideologije: Coca-cola, hollywoodska kinematografija, Mc.Donalds, Nike, itd.

T.i. Protivojna koalicija v svojem odprtem pismu tudi zahteva, da tudi Slovenija pristopi k pobudam, da se v Združenih narodih sprejme ustrezna resolucija, ki bo nemudoma v Iraku vzpostavila začasni nadzor ZN do čimprejšnje izvolitve iraških organov oblasti. "Potem, ko so ZDA in Velika Britanija arogantno ignorirale svetovni pravni red in napadle Irak, vse kaže, da se nameravajo še naprej obnašati kot okupatorska sila in v Iraku vzpostaviti svojo oblast. Obenem že grozijo ostalim državam po svoji izbiri. S takšnim imperialističnim pristopom se ne moremo strinjati," poudarja v imenu Protivojne koalicije aktivistka Eva Marn.

"Že večkrat smo zahtevali, da Slovenija nedvoumno izjavi, da ni v nikakršni vojaški koaliciji z ZDA, in da ne odobrava vojaškega posega v Iraku brez mandata ZN, zdaj pa je čas, da prispeva k preprečitvi nadaljnje nezakonite prisotnosti ameriške in britanske vojske v Iraku, ne le zaradi same nezakonitosti ampak tudi zato, ker ta vojska v Iraku ni splošno sprejeta kot legitimna in zaželena in zato tudi ne more biti uspešna in kredibilna," še poudarja Marnova.

George Bush in Janez Drnovšek med srečanjem na Brdu
George Bush in Janez Drnovšek med srečanjem na Brdu FOTO: Reuters

Drnovška pa sprašuje, ali je predsednikovo stališče, "da je kršitev listine ZN s samovoljnim napadom na Irak, hkrati z neupoštevanjem večine držav in mednarodne javnosti, v primeru, ko so sile ZDA in VB vkorakale v Bagdad, postala nerelevantna in da se torej pridružujemo doktrini, v kateri cilj opravičuje sredstva, v kateri pa celo popolnoma nekritično ocenjujemo pravi cilj napadalca". Prav tako predsednika sprašujejo, ali se strinja, da lahko s t.i. preventivno vojno vsaka država, ki se kakor koli (in celo brez resničnih dokazov) čuti ogroženo, napade drugo državo ali pa naj to počno le ZDA, ki že najbolj vedo, kaj je prav in imajo na tej osnovi pravico zamenjati vse režime po svoji izbiri.

Protivojna koalicija zahteva na vsa zastavljena vprašanja Ropu in Drnovšku "jasne in nedvoumne odgovore".

Drnovšek je v soboto v pismu Bushu med drugim zapisal: "Vojna v Iraku je končana. Marsikdo v svetu je dvomil v njeno upravičenost. Mnogi pa smo bili prepričani, da je bilo potrebno razorožiti režim Sadama Huseina, čeprav smo upali, da se je mogoče izogniti vojni. Vi ste bili prepričani, da je to nujno storiti v interesu nacionalne varnosti in v interesu človeštva."

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: POP TV

"Temeljno sporočilo tega pisma je, da je po očitni vojaški zmagi koalicije v Iraku nujno in zelo urgentno vzpostaviti red in neko normalno življenje Iračanov. Treba je zaustaviti plenjenja, ki se dogajajo zdaj po ulicah vseh iraških mest in seveda je to zdaj naloga tistih koalicijskih sil, ki so šle v to operacijo. Da bo od tega, kako bo opravljen ta del naloge, odvisna končna sodba svetovne javnosti, navsezadnje tudi zgodovine in pa iraškega ljudstva. Da so zdaj ključni momenti," je o svojem pismu Bushu povedal predsednik Drnovšek.

Predsednikovo pismo je komentiral tudi zunanji minister Dimitrij Rupel. "Jaz sem to pismo prebral z velikim zanimanjem in moram reči, da se osebno z njim strinjam. Kar pa zadeva uradni komentar, bodisi v imenu MZZ bodisi vlade, bo pa treba počakati. Kot jaz razumem, bo vlada o tem najbrž govorila v teh dneh," je povedal Rupel.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: POP TV

Janez Janša ugotavlja, da je bilo pismo napisano po tem, ko je vojna že končana, kar ni primeren čas za čestitke. Janša meni, da gre za nekakšno popravljanje vtisa.

"Jaz mislim, da je to zgrešena poteza. Ne samo da gospod Drnovšek gospodu Bushu ni telefoniral, kar je najavljal že med volilno kampanjo, ampak gre za neko pismo, v katerem so izražena stališča potem, ko je vojna praktično že končana in to na način, kot da doslej ni bilo nobenih nesporazumov. Mislim, da če doslej ni bilo nobenega pisma, ali pa klica, bodisi s strinjanjem ali pa z izrazi nestrinjanja, potem je bilo tudi zdaj to odveč," je povedal Janša.

SORODNI ČLANKI