Slovenija

Kristjani praznujejo cvetno nedeljo

Ljubljana, 05. 04. 2009 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kristjani zadnjo nedeljo pred veliko nočjo obhajajo cvetno nedeljo, ko k blagoslovu prinesejo v šope povezano pomladansko zelenje.

Obred cvetne nedelje se začenja z blagoslovom zelenja (oljčnih vejic in butar) pred cerkvijo.
Obred cvetne nedelje se začenja z blagoslovom zelenja (oljčnih vejic in butar) pred cerkvijo. FOTO: Reuters

Kristjani danes, zadnjo nedeljo pred veliko nočjo, obhajajo cvetno nedeljo, ko k blagoslovu prinesejo v šope povezano pomladansko zelenje. Danes se bere evangeljsko poročilo o Jezusovem trpljenju – pasijon.

Škofje vseh šestih slovenskih škofij so danes maševali v svojih stolnicah. Papež Benedikt XVI. je po blagoslovu palmovih in oljčnih vej ter tradicionalni procesiji cvetne nedelje maševal na Trgu svetega Petra.

Papež o nezakonitih priseljencih

Papež Benedikt XVI. se je v nagovoru na cvetno nedeljo spomnil velikega števila nezakonitih afriških priseljencev, ki naj bi konec marca utonili v Sredozemskem morju, države pa je pozval k zakonski prepovedi protipehotnih min in kasetnih bomb."Ne moremo enostavno sprejeti takšnih tragedij," je dejal Benedikt XVI. in poudaril, da so nezakoniti priseljenci umrli, ko so "skušali doseči Evropo".

Evropska unija in afriške države potrebujejo za rešitev problema nezakonitih priseljencev, ki pogosto bežijo iz držav, ki jih zaznamujeta nasilje in revščina, usklajene strategije, je dejal papež. Svetovna gospodarska kriza je problem nezakonitih priseljencev še dodatno okrepila, zato se morajo Afričani s pomočjo mednarodne skupnosti osvoboditi revščine in vojn, je prepričan Benedikt XVI.

Maše po Sloveniji

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik je na dvorišču nadškofijskega dvorca ob 9. uri blagoslovil zelenje, nato pa je v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani daroval sveto mašo. Prav tako je ob 9. uri pred mašo v novomeški stolnici na škofijskem dvorišču blagoslovil zelenje novomeški škof Andrej Glavan.

Ob 10. uri je v stolni cerkvi v Celju mašo daroval apostolski administrator celjske škofije Anton Stres, v stolni cerkvi v Kopru koprski škof Metod Pirih, v stolni cerkvi v Mariboru mariborski nadškof Franc Kramberger, v stolnici sv. Nikolaja pa murskosoboški škof Marjan Turnšek.

Pred začetkom mašnih obredov so škofje blagoslovili zelenje.

Praznik predstavlja spomin na palmove veje, s katerimi so ljudje slovesno pozdravljali Jezusa Kristusa, ko je prihajal v Jeruzalem.

Oljčna vejica simbol miru

Obred cvetne nedelje se začenja z blagoslovom zelenja (oljčnih vejic in butar) pred cerkvijo, ki ga nato v procesiji med petjem slavilnih pesmi verniki nesejo v cerkev. Zelenje verniki izbirajo in povezujejo različno od kraja do kraja ter ga ponekod tudi okrasijo s pomladanskim cvetjem. Običajno ga blagoslovljenega odnesejo domov, saj denimo oljčna vejica, ki jo na ta dan povežejo v šopek – zlasti na Primorskem – predstavlja tudi simbol miru.

Svetovni dan mladih

Na cvetno nedeljo bodo v rimski škofiji in po drugih delih sveta obhajali tudi 24. svetovni dan mladih, in sicer pod geslom "Svoje upanje smo naslonili na živega Boga". Papež Benedikt je to poslanico mladim po svetu popolnoma posvetil iskanju velikega upanja, ki ga je med drugim izpričal sveti Pavel.

V poslanici za 24. svetovni dan mladih je papež dekletom in fantom zaupal novo evangelizacijo, "ki jim bo pomagala znova odkriti pravo obličje Boga", ter poudaril, da je pravo upanje mogoče najti le v Bogu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

No_pasaran
06. 04. 2009 14.25
Sej je prav, da imajo svoje praznike. Sam ne vem zakaj so dela prosti ??!!!
Tonček Balonček
06. 04. 2009 11.10
Pa kakšno zvezo ima levica s krščanskimi prazniki? Kaj mor5aš biti za kristjana desničar? Morda celo za suženjstvo? V Ameriki nso bili vsi kristjani, sužnji in njihovi lastniki!
Ranunculus
06. 04. 2009 11.00
Super, še malo, pa bo konec 40-dnevnega posta... če je seveda tudi to kdo obhajal...
Tonček Balonček
06. 04. 2009 10.54
Si kdo predstavlaj kakšno multikulturno družbo, kjer bi v mestin ina vaseh kar anprej nekdo nekaj pravzoval etr potem bi bobnali, zvonili, kurili, trobentali itd., vsak po svoje pač, na vrhovib bi vsakdo nameščal svoje simbole, tam bi imeli križe, polmesece, srpe, kladive, toteme in malike ter še kaj,....
bučar
06. 04. 2009 09.44
levičarje boli to, da jim bo počasi res odzvonilo........
BejzNoBejz
06. 04. 2009 09.36
Prvo Borec 06.04.2009, 08:22 Ah, borec, kaj vse je v Skandinaviji za zgled, a kaj ko vidite samo tisto kar vam trenutno ustreza. Za skandinavce smo le balkanci, za balkance pa tudi nismo nic kaj podobni skandinavcem.
BejzNoBejz
06. 04. 2009 09.23
KopulacijskiO05.04.2009, 21:01 Državne religije ni več in demokracija ne pomeni, da smo z žeblja sneli srp in kladivo in nanj obesili križ. S prihodom demokracije smo tisti žebelj izpulili iz zida! S prihodom demokracije res da drzavne religije nasih prednikov ni vec, ustvarili pa ste novo, denar & egoizem in zivite se vcerajsnji dan namesto da bi se ozirali na jutri. Smesno se mi zdi, da ste vecinoma zaceli razmisljati kot g. Jelincic, za vsako malenkost se opirate na zgodovinska dejstva. Veste, ce boste radirali vse, kar je v zgodovini poucnega in udejstvovalnega, bomo kmalu na tisti zgodovinski tocki ko tudi Slovenije ni bilo. A potem boste pa zaceli misliti na jutri? Se mi zdi da bo malce prepozno. Zares ne razumem, kaj je v vasih glavah in kam hocete priplavati. Dajte ze prosim glave iz peska, ta drzava obupno potrebuje bistre ume. Ni vam treba iti v cerkev, tudi ateisti so dobrodosli, ampak dajte malo bolje razmisliti kam plove tale nasa ladja. Ocitno vas motijo zvonovi, preseneca me da jih sploh utegnete slisati ko pa nas javni red tako kresci in skripa. Ocitno vam bo zadosceno ko bodo zvonove preglasile ilahije z minaretov?
MojcaCoh
06. 04. 2009 09.15
Cin Cin Angel Gabrijel in Dekameron.. Men je bila Titova štafeta tako všeč, nosili so jo mladi polni energije in zanosa, bil je maj pravi raj in lepo so peli lepo je v naši domovini bili mlad..in prihodnost bodočnost veselje.. Sedaj pa kup Listja kot kres neka štanga šavja, sami stari v zatonu okoli črni in cingljajo za denar pa še zeleni od zavisti.. Mojlah.
Prvo Borec
06. 04. 2009 08.22
Na Danskem je bil župnik obtožen za zvonjenje ob nedeljah in tudi kazen je dobil !! Prvič v zgodovini cerkve !!
AladinPornxxx
06. 04. 2009 08.18
BBBEEEEeeee... OVCE!!!
BejzNoBejz
05. 04. 2009 22.07
Tale clanek ste pa predstavili tako, kakor da zivimo v Uzbekistanu. Res, prvic smo slisali za cvetno nedeljo. Sami glumci.
Tonček Balonček
05. 04. 2009 21.59
Najbolj bedno se mi zdi Inspirevo (od kod ta nemogoč vzdevek) dušebrižništvo, kaj naj bi bil verski objek in kaj poleg vsetišča lahko še spada zraven, kot da je on pooblaščenec, ki bo nadziral, kaj bo kdo počel v katerem prostoru. Naj gre enkrat v kak samostan in pregleda, kaj vs poleg prostoreov za čaščenje Gospoda imajo tam. ne le visnkih kleti, otroških igrišč in knjižnic ampak še marsikaj! Pa azkaj ste tako omejeni, slepi in hudobni, zakaj sebi privoščite vse in s evam zdi samoumevno, pri drugače msilečih pa vidite le zlo in greh!
ziveti@email.si
05. 04. 2009 21.58
Tonček Balonček ima prav glede zvonjenja, iceman pa pojma nima in naj pogleda Zakon prekrških zoper JRM, pa boš videl, da je vsak hrup, tudi instrumenti, TV, radijska glasba ipd, ki moti okolico PREKRŠEK!!!!!!! Zaradi mene naj delajo kar hočejo, samo jaz imam rad mir, ne pa da povsod poslušam samo zvonjenje....
KopulacijskiO
05. 04. 2009 21.07
revolver, a Slovenci da smo od nekdaj kristjani? Če si že vso drugo zgodovino pozabil ali pa je v svoji ignoranci nikoli nisi niti poznal se spomni vsaj Krsta pri Savici! Za kaj že se je boril Črtomir?
KopulacijskiO
05. 04. 2009 21.01
Ustava Republike slovenije, 7. člen: Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno. Državne religije ni več in demokracija ne pomeni, da smo z žeblja sneli srp in kladivo in nanj obesili križ. S prihodom demokracije smo tisti žebelj izpulili iz zida! No, vsaj morali bi ga....
Buena Vita
05. 04. 2009 20.20
IN SEVEDA-VSEM VESELE PRAZNIKE
Buena Vita
05. 04. 2009 20.19
SAMO TISTI KI SE LIŽEJO POPOM KRITIZIRAJO--POTEM PA KLEČE OKOLI OLTARJA,IN STEGUJEJO JEZIK PO KRUHU KRISTUSOVEM---SAMO VEST JIH DAJE-SLABA ZAKAJ BI ME OBIČAJI MOTILI, NE MOTI ME NITI MUSLIMANSKA VERA,NE ŠIITI,NE BUDE NE TAHORANCI LE ,HRAM BOŽJI NAJ BO HRAM,NE PA MESTO V MESTU
Lahka konjenica
05. 04. 2009 18.51
Vsem tistim, ki smo danes nesli butarice k žegnu ali blagoslovu želim lep preostanek praznične nedelje. To nismo ukradli poganom, ampak je spomin Jezusovega slovensega vhoda v Jeruzalem in se naveže na Veliki petek. Je nekakšen kontrast med enim drugim pa tudi povezava. To pa zato, ker so na današnji dan Judje vzklikali Hozana, Blagoslovljen kralj, ki prihaja, na veliki petek pa isti ljudje kričijo: Križaj ga1 Vse, ki praznujemo želim lep veliki teden, posebej zadnje tri dni, ki so polni simbolike in jih moraš praznovati z razumom in z dušo, ne pa samo da greš k obredom. To nič ne pomeni. Noter v tebi morata biti duša in vera. Toliko. Prušto pa jejmo samo tisti, ki verujemo v Kristusa.
nash.fido
05. 04. 2009 18.30
Balonček zdaj tak odriha po cerkvi, pol pa bo naslednjo nedeljo z veseljem jedel šunko pa pirhe.
Inspire
05. 04. 2009 17.26
Tonček Balonček ! Veš džamija je prevelik objekt ( kot je zamišljen ) .Nobena verska skupnosr nima toliko dodatnih prostorov,kot bi jih naj imela džamija---zato se državljani upravičeno bojimo ,kaj se bo v tolikih prostorih dogajalo .100% sem ,da tudi politične dejavnosti. Naj si zgradijo normalen objekt za obrede .Verouk---,če ga imajo -potem še samo te prostore ,ter bivanjske ,če ne živijo po stanovanjih --tega ne vem . Tako visok minaret pa v našo prestolnico ne sodi ---bo moteč ( povečana nestrpnost ).Sicer je pa res najbolje ,da o tem odločijo Ljubljančani na referendumu !