Slovenija

Kriminalna Slovenija po Cviklu

Ljubljana, 18. 06. 2007 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janša je ob začetku redne junijske seje DZ zavrnil namige, da se vlada brani nadzora in da ne dela transparentno.

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši in ministrom se je začelo redno junijsko zasedanje državnega zbora. Predsednik vlade je kot običajno odgovarjal na vprašanja treh opozicijskih in koalicijskega poslanca.

Premier Janša je pred poslanci zatrdil, da ni mogoče govoriti, da se vlada zapira, dela netransparentno ali se brani nadzora.
Premier Janša je pred poslanci zatrdil, da ni mogoče govoriti, da se vlada zapira, dela netransparentno ali se brani nadzora. FOTO: POP TV

Med odgovarjanjem na vprašanja poslancev je Janša dejal, da ne drži, da se vlada brani nadzora in da ne dela transparentno.

Opozicijski poslanec Sašo Peče iz SNS je sicer premieru očital, da "omogoča klientelizem, korupcijo, pranje denarja, predvsem pa politično prijateljstvo, razslojevanje državljanov", medtem ko je Jožef Školč (LDS) dejal, da premier "oblast razume kot pravico in dolžnost, da si podredi in po svoji podobi ukroji vse sfere političnega in javnega življenja".

Pečeta je zanimal tudi potek prodaje državnega premoženja, v odgovoru pa mu je Janša pojasnil, da se vlada umika iz lastništva podjetij premišljeno in v skladu z obljubami na začetku mandata, da bo bistveno zmanjšala delež države v gospodarskih družbah. Odgovor poslanca ni zadovoljil, zato je bo zahteval razpravo o tem na naslednji seji.

Medtem pa je Milan M. Cvikl (SD) Janšo obtožil, da "ustvarja kriminalno Slovenijo in enoumje ter krepi nadzor nad vsem in vsemi". Cvikl je, kot je bilo pričakovano, omenil tudi pismo nekdanje državne sekretarke Andrijane Starina Kosem, ki po njegovem mnenju potrjuje piramidno strukturo oblasti, ki si ne glede na ceno podreja gospodarstvo, medije, javne uslužbence, sodstvo, represivne organe in obveščevalne službe.

Kot pričakovano se je tudi Starina Kosmova znašla na dnevnem redu.
Kot pričakovano se je tudi Starina Kosmova znašla na dnevnem redu. FOTO: POP TV

Cvikl je predsednika vlade še povprašal, kaj namerava vlada narediti za odpravo škodljivih posledic vseh domnevno nezakonitih koruptivnih dejanj. Janša je v odgovoru opozoril, da gre za domnevno nezakonita dejanja, tako da je na podlagi teh domnev preuranjeno izvajati sodbe in spraševati, kakšne bodo sankcije. "Kadar koli pa bi se komur koli dokazalo nezakonito ravnanje, bodo seveda sledile tudi sankcije," je še dejal Janša.

Poslanca koalicije Jožeta Tanka pa so zanimali razlogi za visoko gospodarsko rast in ugodno gospodarsko situacijo, ki so po mnenju premierja Janše predvsem posledica ukrepov sedanje vlade, kot so zniževanje davkov, poenostavitev davčnih postopkov in odpravljanje administrativnih ovir.

Poslanci tudi o Role 2 in Filmskem skladu

Državni zbor
Državni zbor FOTO: POP TV

Poslanke in poslanci so nekaj vprašanj naslovili tudi na ministre. Tako je Mitjo Slavinca iz LDS zanimala selitev vojaške bolnišnice Role 2 iz Murske Sobote v Maribor. Minister za obrambo Karl Erjavec je pojasnil, da so se za selitev odločili, ker so imeli z lokacijo bolnišnice v Murski Soboti stroške, poleg tega pa bolnišnica ni bila varovana. Ob tem je Erjavec prejšnjega obrambnega ministra Antona Grizolda obtožil, da je "naredil zgrešen nakup in da je očitno šlo za politično odločitev, da se je kupilo mobilno bolnišnico, ki stane devet milijonov evrov, ko pa vemo, da mobilna bolnišnica za potrebe bataljona stane tri milijone evrov".

Poslanka nepovezane skupine poslancev Majda Širca pa je kulturnega ministra Vaska Simonitija povprašala, ali ne razmišlja o odstopu, glede na to, „da spodbuja in dovoljuje, da se ohranja izredno stanje na področju filma v Sloveniji". Minister je odgovoril, da sanacija na Filmskem skladu ni potrebna in ne bo potrebna. Na dodatno poslankino vprašanje, ali lahko ukrepa, da bi saniral nevzdržno stanje na področju filma, pa je minister odgovoril, da ga ta vprašanja zelo zanimajo.

Vsebinski del zasedanja se bo sicer začel v torek, ko bo DZ predvidoma za novega guvernerja Banke Slovenije imenoval ekonomista Marka Kranjca. Poslanke in poslanci bodo na zasedanju poleg tega omejili uporabo tobačnih izdelkov, uredili sodniške plače ter opoziciji omogočili večino članov v parlamentarnih nadzornih komisijah.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

figa.mac
20. 06. 2007 09.47
Tisti ,ki trdi, da ta vlada ustvarja kriminalno Slovenijo,to dela sam.Seveda si želi opozicija priti danes na oblast,ko je na vrhuncu.Nadaljevali bi kar s tem programom,ker svojega nimajo.Povsod trobijo o alternativnem programu ,ki o tem ni ne duha ne sluha.
Vegos
18. 06. 2007 09.58
Kosti pristajajo v javnosti, politika pa se še naprej ustvarja za zaprtimi vrati.
hillya
18. 06. 2007 09.50
Ta vprašanja, bodo rešila slovensko problematiko ? Bo kdo vprašal ?: - Koliko bi država prihranila. če bi bilo 50 manj poslancev? - Koliko poslancev bi bilo dovolj za našo malo državico? - V stari Jugoslaviji, je bilo baje v Beogradu le 12 ministrov za ves tedanji teritorij ? - In še bi lahko naštevali ....... TAKIH VPRAŠANJ ŠE NOBENA OPOZICIJA NI POSTAVILA.