Slovenija

Kresalova: Izjave Šturma so neprimerne

Ljubljana, 08. 01. 2008 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izjava ministra Šturma, da sodnik ne more stavkati, lahko pa odide, so žaljive za sodniški poklic, pravi Kresalova.

Izjave ministra Šturma so žaljive za sodniški poklic, pravi predsednica LDS Katarina Kresal
Izjave ministra Šturma so žaljive za sodniški poklic, pravi predsednica LDS Katarina Kresal FOTO: POP TV
Minister Šturm odločno zavrača, da naj bi s svojo petkovo izjavo o sodniških plačal pozival sodnike k odstopu. Minister za pravosodje obžaluje, če kdo zapusti sodniške vrste še posebej pa obžaluje odhod izkušenih sodnikov. Nespremenjeno ostaja ministrovo stališče, da je zanj sprejemljiv takšen plačni sistem, s katerim bodo zadovoljni tudi sodniki. Minister Šturm se je danes v okviru srečanja med Evropsko komisijo in ministri predsedujoče države Svetu EU na Brdu pri Kranju pogovarjal z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom o resnosti položaja v sodniških vrstah, govorila pa sta tudi o prevedbi sodniških plač. Minister Šturm je ministra Viranta, v zvezi s tem, prosil za čim prejšnja pojasnila.

Predsednica LDS Katarina Kresal meni, da so izjave ministra za pravosodje Lovra Šturma, da izvoljeni sodnik ne more stavkati, lahko pa odide, če se mu zdi neprimerno delati za plačo, ki jo prejme, neprimerne in žaljive za sodniški poklic, so danes sporočili iz LDS.

Kresalova se je s tem odzvala na Šturmove izjave, ko je v petek na novinarsko vprašanje, kaj meni o znižanju plač sodnikov povedal zgoraj omenjeno, dodal pa je tudi, da se problematika sodniških plač ureja znotraj sodne veje oblasti, za plače funkcionarjev pa je odgovoren minister za javno upravo.

Kresalova meni, da lahko glede na tako izjavo sklepamo, da čakalne dobe na slovenskih sodiščih ministra Šturma dejansko sploh ne zanimajo. Ker Šturm po mnenju Kresalove s svojimi izjavami sodnike poziva k odstopu se v LDS sprašujejo, kdo bo torej reševal več sto tisoč sporov na slovenskih sodiščih. "Največja grožnja projektu Lukenda je očitno kar minister za pravosodje sam," še meni Kresalova.

Čisto sprenevedanje je tudi Šturmova izjava, da je za plače funkcionarjev odgovoren minister za javno upravo, pojasnjuje v odzivu Kresalova in dodaja, da je bila plačna reforma v sodstvu izvedena tudi s spremembo zakona o sodniški službi, ki jo je pripravilo in v parlamentu zagovarjalo pravosodno ministrstvo.

Sodniška tehtnica
Sodniška tehtnica FOTO: POP TV

V LDS so prepričani, da je v interesu državljanov, da so sodniki odmaknjeni od kakršnih koli tveganj, da bi bili izpostavljeni korupciji ali drugim oblikam neustreznosti. Na to je izrecno opozorilo tudi ustavno sodišče prav v odločbi, ki je vlada po trditvah sodnikov, ne spoštuje, še opozarjajo pri LDS. V LDS tudi na podlagi danes povedanega menijo, da so nedavno povsem utemeljeno ministra pozvali k odstopu.

Šturmovo izjavo o tem, da sodniki ne morejo stavkati in da lahko le odidejo, je kot neprimerno in neodgovorno označilo tudi sodniško društvo.


Kresalova je na ministra naslovila tudi javno vprašanje, "koliko sodnikov od skupno več kot 1100 je s predsedniki sodišč sklenilo pogodbe o plačilu povečane uspešnosti in koliko zadev so ti sodniki rešili za dodatno plačilo". Vprašanje je naslovila, kot pojasnjuje, tudi glede na to, da je minister javno zatrjeval, da bo odprava sodnih zaostankov temeljila prav na tem modelu, ki je zakonodajno uveljavljen že več kot pol leta.

Tudi Šturm z nižjo plačo

Šturm je na petkovi novinarski konferenci glede znižanja plač še dejal, da je nedavno tudi sam, kot funkcionar, prejel novo odločbo z nižjo plačo. Težavo glede nižjih plač v sodstvu minister za pravosodje vidi v znižanju dodatka za delovno dobo, ki je po njegovih besedah prizadel predvsem funkcionarje z daljšo delovno dobo.

V zvezi z domnevami, da se bo zaradi tega vse manj mladih odločalo za sodniški poklic, pa je dejal, da je skeptičen do teh trditev, saj je sodniški poklic "edini poklic, kjer je zagotovljena plača od izvolitve do upokojitve".

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
10. 01. 2008 08.57
Kristusova svinja ali krispi kaj Ti vsak dn hdoiš v Trnovsko cerkev in zanima me kdo je bolj "prefarban", kot pa Vi klerikalski meščani, ki poznate vse partizanske pesmi, sedaj pa se delate pametne,pa izpadete degeni.
tisk
09. 01. 2008 22.09
Sodniki delajo za nas--za ljudi--in so tudi placani iz drzavne blagajne. Ce jim ne ustreza koliko zasluzijo, si lahko prosto najdejo drugo sluzbo. Kam pa bomo prisli, ce si bo nekdo lahko zastavil (dosmrtni) polozaj in potem izsiljeval drzavo, da mu izplaca, kolikor njemu ustreza. Kje pa ste ze videli to? Problem je v tem, da so nasi sodniki prevec razvajeni in se vedno zivijo v zmoti, da so bogovi, in da jih noben se ne sme dotakniti. brez srbi, mnogo je mladih pravnikov, ki bi z veseljem oblekli sodniske halje ... v kolikor bi se ti zasidrani sodniki poiskali bolje placane sluzbe. A je vam kdo zagarantiral, da boste vecno imeli trenutno sluzbo in da si sami lahko dolocate placo??? Izgleda, da sodniki menijo, da so nekja vec od nas vseh.
jansa-arms
09. 01. 2008 15.00
kriss714: ali lahka konjenica ali lucky luzer,nehi s temi tvojimi vatikansko-šizofrenimi izpadi!!!!!!!!!
DarthRevan
09. 01. 2008 14.12
Zanimivo, Kriss, a mi nisi ravno pred petimi minutami rekel da se komentira članek, ne pa drugih ljudi? A si še eden izmed tistih ki dleuje po načelu "Poslušaj, kaj govorim, samo ne glej, kaj delam"...
kriss714@amis.net
09. 01. 2008 14.09
DarthRevan
09. 01. 2008 12.58
Zdaj mi je precej bolj jasno, kaj si mislil.
kritika@email.si
08. 01. 2008 21.42
Pozorno beri: jaz nisem nikjer napisal, da je ona rekla da sta ta izraza enaka, temveč sem ciljal na to, da uporablja izmenično oba izraza, ki pa nikakor nista enaka. Bistvo pa je, da Šturmova izjava NI žaljiva ampak le neprimerna. Ti je zdaj bolj jasno kaj sem mislil?
kriss714@amis.net
08. 01. 2008 19.40
Darth, resno retorično vprašanje. Ni nobene teorije zarote. Dejstvo je , da si lahko vsakdo svobodno izbira kje in kaj bo delal, drugo pa je, če je za željeno delo tudi sposoben. Šturmova izjave torej ni neprimerna, zakaj ? V najslabšem primeru je cinična, cinizem je pa po definiciji zgolj izražanje neolepšane resnice. In res, zakaj pa ne grejo na boljše, če je tam tako grozno?
DarthRevan
08. 01. 2008 19.14
Kritika, saj deklina ni rekla, da je to dvoje isto. Rekla je le, da Šturmove izjave vsebujejo obe komponenti.
kritika@email.si
08. 01. 2008 19.12
Se strinjam, da so izjave Šturma neprimerne. Vendarle pa bi Kresalova kot pravnica lahko vedela, da žaljivo in neprimerno ni enako! Jaz Šturmove izjave ne vidim kot žaljive, temveč le kot neprimerne.
DarthRevan
08. 01. 2008 19.03
Kriss, te to sploh v resnici zanima ali le poskušaš spet ustvarjati teorije zarote?
kriss714@amis.net
08. 01. 2008 19.00
A je to njeno mnenje ali mnenje njenih botrov, ki jim taka situacija ustreza?
Luka Kovi? 1
08. 01. 2008 17.41
Ugotovitev, da projekt Lukenda ogroža minister Šturm, je prava. Sodniki kot delavci imajo pravico do stavke, če niso zadovoljni s svojo plačo. Seveda pa si lahko poiščejo drugo službo. Če upoštevajo ugotovitev ministra Šturma, na sodiščih ne bo več usposobljenih pravnikov. Kdo bo reševal primere, ki čakakjo na rešitev ter tiste, ki vsakodnevno pripadajo? Stara ugotovitev je, da dobro delajo zadoboljni delavci. Sodniki so visoko usposobljeni specialisti, ki morajo dobivati temu primerno plačo, kot naprimer kirurgi ipd. Staro je reklo: ne moreš me tako slabo plačati kot lahko slabo delam! Šturm bi moral poskrbeti za zadovoljstvo sodnikov pa tudi vseh drugih v pravosodnem sistemu t.j. aervisnih služb. potrebna je učinkovita organizacija dela, ki je v sodstvu zelo slaba. To je področje dela ministrstva za pravosodje. V tem pa sta minister in njegovo ministrstvo precej slaba in sicer lepe želje ostanejo le želje.
Tonček Balonček
08. 01. 2008 16.29
Meni ta Šturm ni siver nič všeč, izjave so ap popolnoma primerne. Sodniki so pač neki uradniki, če komu ni kaj všeč, se pritoži na višjo inštanco, vse je reverzibilno, nič usodnegA, vsak šofer ali zobar ima večjo odgovornost, sorry! V sodstvu ni nič dokončnega, vse se da popraviti, celo, če si že truplo, brez zveze!!!
doki007@email.si
08. 01. 2008 15.31
šturm ,.......ta počasnež je pa res vreden svojega denarja ,....vsak ma pravici iti na cesto če ni zadovoljen s plačo ,...!!! -----on pa nižja plača,.....upam da je že asfaltiral svoj makadam do vikenda v kranjski gori ,....da bo vozu svoje kolege da bodo skupaj mal TEKLI po naravi ,...!!!!