Slovenija

'Janša zlorablja Drnovškovo dediščino'

Ljubljana, 18. 08. 2008 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kresalovo je zmotil Janšev govor na festivalu SDS v Šentvidu pri Stični, kjer je Janša dejal, da mu je, tako kot Drnovšku, izključevanje tuje. Odzval se je tudi Golobič

Predsednica LDS pravi, da se Janša samo-razglaša za naslednika Drnovškove politike neizključevanja.
Predsednica LDS pravi, da se Janša samo-razglaša za naslednika Drnovškove politike neizključevanja. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednica LDS Katarina Kresal se je odzvala na sobotno izjavo premierja Janeza Janše na festivalu SDS v Šentvidu pri Stični. Premier je namreč dejal, da je politik, ki mu je izključevanje tuje, tako kot je bilo, kljub nekaterim razlikam med njima, Janezu Drnovšku.

Kresalova meni, da Janša v takih primerih spomin na Drnovška „grobo zlorablja“. „Ne samo, da Janša skuša v svojih poskusih discipliniranja sedanjosti nekdanjim sodelavcem in kolegom Drnovška predpisovati, kako naj ohranjamo spomin na pokojnega predsednika, temveč se samo-razglaša za naslednika njegove politike neizključevanja in evropske usmeritve," je zapisala.

Ob tem je spomnila še na to, da je bil pokojni predsednik republike v zadnjem obdobju svojega mandata „upravičeno kritičen do kršitev človekovih pravic in političnih napak vlade Janeza Janše“. Kot pravi, je bil Drnovšek ravno zato tudi žrtev umazane kampanje. Zaradi poskusov, da bi ga finančno izsiljevali in medijsko diskreditirali pa je Drnovšek Janšo, kot je zapisala Kresalova, slikovito označil kot „poveljnika zlobnežev, ki mu očitno ni nič sveto. Ne država, ne morala. Samo on je pomemben in njegov položaj. Za vsako ceno ...

Premier Janez Janša je na festivalu v Stični spomnil na povezovalno politiko Drnovška.
Premier Janez Janša je na festivalu v Stični spomnil na povezovalno politiko Drnovška. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je znano se je Janša, kljub drugačni napovedi, udeležil tudi odkritja spomenika Drnovšku, ki so ga postavili v njegovem rodnem Zagorju. Postavitvi spomenika je nasprotovala Drnovškova družina, saj to, kot pravijo, ne bi bilo v skladu z njegovim duhom. Z njimi se je strinjala tudi skoraj vsa politična srenja, sicer tudi vodja poslanske skupine Janševe stranke SDS Jože Tanko. Tanko je dejal, da bi v takšnih primerih vendarle morala imeti družina glavno besedo.

Drnovškov kip v Zagorju
Drnovškov kip v Zagorju FOTO: Dare Čekeliš

Janša je ob odkritju spomenika dejal, da je treba pokojnemu predsedniku priznati prizadevanje za povezovanje. "Drnovšek je bil bolj kot v izključevanje nagnjen k povezovanju slovenske politike," je zatrdil in pojasnil, da je "to njegova velika zasluga in da je tudi zaradi tega Slovenija šla naprej". Premier meni, da danes v političnem prostoru, ki ga je nekoč vodil Drnovšek, voditelji ne posnemajo te povezovalne drže, ampak so bolj nagnjeni k izključevanju, kar je, tako Janša, velika škoda. "Osebno bi si želel, da bi tudi v tem polu počasi zrasel voditelj, ki bo sposoben povezovanja," je še dejal.

Po mnenju Kresalove pa se spoštljivost do preminulega predsednika republike kaže prav v tem, „da ne zlorabljamo trajne Drnovškove dediščine strpnega iskanja soglasja v aktualno-političnih sporih – predsednik vlade pa počne prav to“. Kresalova je zato opozorila, da so bodo v LDS prizadevali, da človekovih pravic in spoštovanja posameznika ne bodo kovali v bron, „ampak se bomo za te vrednote vsak dan znova borili – tudi z opozarjanjem na tako grobe zlorabe, kot je bil stiški nastop Janeza Janše“.

Golobič: Janši Drnovškovo povezovanje nikoli ni bilo všeč

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO: POP TV

Na Janševe izjave ob odkritju spomenika Drnovšku pa se je odzval tudi predsednik stranke Zares Gregor Golobič, ki pravi, da je bil Drnovšek „povezovalec, a Janši njegovo povezovanje nikoli ni bilo všeč“. Kot je navedel, je Janša dejal, da je "želel dati neko priznanje tudi človeku, ki je bil predstavnik nasprotne politične opcije". A Drnovšek po njegovem nikoli ni bil predstavnik nobene politične opcije in ni bil "zagovornik opcionaštva na političnem prizorišču", ampak je bil človek, ki je vso svojo kariero gradil na tem, da obstaja nekaj tretjega, da so ne le dopustne, ampak nujne neodvisne, nadzorne institucije, ki skrbijo za to, da se oblast ne "povampiri".

Golobič je ob tem kot ključno slabo potezo te vlade označil nedopuščanje tega, da kdo ne bi bil v delitvi "naši - vaši". Kot je še povedal, vabila na odprtje spomenika ni prejel, a tudi če bi ga, se ga ne bi udeležil, saj se mu zdi prav, da se spoštuje željo svojcev in razmisli o primernejši obliki počastitve spomina in dediščine Drnovška.


KOMENTARJI (553)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeafGirl
21. 08. 2008 19.07
V Sloveniji je okrog 2000 gluhih, okvirno 200.000 pa je naglušnih. Koliko od njih uporablja slovenski znakovni jezik kot materni jezik, ni točnih številk. Koliko od njih ni na tekočem s političnim stanjem v republiki Sloveniji, ni znano. Mnogi od njih si želijo biti obveščeni o stanju v republiki Sloveniji na enak način kot polno slišeči. Glavni informacijski vir pa je televizija. Na RTV SLO kratijo te pravice informiranja gluhim. Res je, da je sedaj veliko podnaslovljenih oddaj, vendar je za gluhe še vedno premalo. Premalo bo sedaj v predvolilnem času, ko bo osrednja tema na RTV SLO volitve v DZ. RTV SLO se brani, da je nemogoče prevajati v živo v slovenski znakovni jezik vse predvolilne oddaje. Vendar noče niti poskusiti. Noče si vzeti izziva, da bi televizijo in vse oddaje v živo približala tudi gluhim. Vse uradne prošnje so naletela na gluha ušesa. Na gluha ušesa sicer slišečih odgovornih na RTV SLO. Branijo se z obljubami o podnaslovljenih ponovitvah predvolilnih oddaj. Vendar so tudi gluhi normalni ljudje, ki hodijo v službo in imajo toliko opravkov v vsakdanjem življenju kot polno slišeči. Zato gluhi in vsi naglušni, katerim je materni jezik slovenski znakovni jezik, zahtevamo tolmača oz. vsakega tolmača za vsako osebo, ki bo nastopila v teh predvolilnih oddajah. Ali je to nemogoče za RTV SLO???
Tonček Balonček
20. 08. 2008 15.24
kresalove ne smemo voliti, ne predstavlaj neke zgarane ženske, ki gre k šesti maši in potem med garanjem moli in prosi za boljše življenje, če se pa že ne da, pa vsaj na drugem svetu! Ta Kresalova je tipična čarovnica, preslišđimo njene besede, iz katerih veje satanov duh.... družimo se v Evangeliji!!!
exim@t-2.net
20. 08. 2008 15.23
Ja Tonči, bolno. Pa vendar si jo zagovarjal še ne tako dolgo nazaj. Ti je kapnilo? Sicer pa: Manja šiša vse po vrsti, tako z znajem kot držo. Tudi mene!
Tonček Balonček
20. 08. 2008 15.09
Pa kako naj neka ženska, ki je slučajno predsednica ene bibvše vladajoče stranke, tiu sploh naklada karkoli, če pa se vopzi v avtu Pznamke Porsche in leta z zasebnimi letali v Milano in nazaj! Sramota, in ona naj bi s ezavzemala za socilao? Bolno!
Prvo Borec
20. 08. 2008 14.53
Radosave za tebe ni čudno, da si v vojski, ker Ti medvedi nosijo pošto in novice. Malo se izobražuj in malo si tudi zapomni.
RADO62
20. 08. 2008 13.45
PB 135 milijonov € ??... PB... ti kar streljaš nekam v tri dni.. majstr, pa kje si te podatke dobil ??? zgleda kot da si bil najmanj pomočnik Šuštarja... al pa nalagaš, kot je tvoja navada...(tvoje številke IMAJO VEDNO 3 IN 5)... lažeš ???
manjakranjc@hotmail.com
20. 08. 2008 13.36
Malasutra Sem si vzela malo časa in spisala tole, da ne boš več v negotovosti in manipulativno vodljiv preko Pahorja in Golobiča. Pa prosim pomni: Znano je, da je za ugotavljanje velikosti javnega dolga države najbolj primerna metodologija ESA95, po kateri javni dolg države neposredno bremeni državo in ga država tudi odplačuje. Po podatkih statističnega urada EU (Provision of deficit and debt data for 2006, št. 55/2007, Eurostat) je bila leta 2006 povprečna velikost javnega dolga držav evrskega območja 69 odstotkov BDP in držav EU/27 61,7 odstotka BDP. V Sloveniji je javni dolg države znašal 27,1 odstotka BDP in je bil med najnižjimi v EU. Podatki ministrstva za finance kaže, da je prišlo v obdobju 2005-2007 do zmanjšanja javnega dolga države s 27,6 na 25,6 odstotka BDP, in sicer delno zaradi zmanjševanja javnofinančnega primanjkljaja in s tem manjšega zadolževanja države, delno pa zaradi večje gospodarske rasti in odplačila državnega dolga od privatizacije nlb, kot že poznaš. Torej poslušaj, če javni dolg države po metodologiji ESA95 ne vključuje dolga državnih poroštev, ki je povezan predvsem z zadolževanjem Darsa, je treba zaradi celovitejšega prikaza zadolženosti države predstaviti tudi velikost dolga s poroštvom države. To pa veš, da je dolg, ki ga država ne odplačuje, ampak samo jamči, da ga bo plačala, če ga v prihodnje ne bo mogel plačati dolžnik (npr. Dars). Zopet po podatkih ministrstva za finance se je dolg državnih poroštev povečal z 8,8 odstotka BDP (konec leta 2004) na 10,8 odstotka BDP nekako do septembra lani. Dejstvo je, da je Slovenija imela ob koncu leta 2004 in 2007 nespremenjeno skupno velikost javnega dolga države in dolga državnih poroštev v višini 36,4 odstotka BDP. V navedenem obdobju se je večji dolg državnih poroštev izravnal z manjšim javnim dolgom države. No Manja K. ti je tokrat prikazala, da dejanskih razlogov za višjo inflacijo, stanja v javnih financah in velikosti državnega dolga razkriva, da gre pri omenjeni »problematiki« za predvolilne konstrukte, ki so kot rečeno izmišljeni, torej nimajo podlage v ekonomski realnosti Slovenije. S tem pa sem ti in vam dala jasno vedeti, da opozicijske stranke z SD na čelu ne -vedo, kaj so resnične gospodarske težave današnje Slovenije. M.K
Prvo Borec
20. 08. 2008 13.32
No,če ste pa že Šuštarja vrgli ven, kaj pa je s Šego ?? Kam je bilo nakazano 135 milijonov € ?? Normalni ljudje sploh več ne morejo slediti vsem aferam v Sloveniji .
RADO62
20. 08. 2008 13.26
in to je bil moj profesor s faksa Boris Šuštar... MEDNARODNO POSLOVANJE.... LDS-ovc sicer...
Prvo Borec
20. 08. 2008 13.25
Pa saj bo jeseni pokazal , ker desničarski argumenti so v minusu. Prvo so pokradli ljudem pri dohodnini, da so prikazali plus v blagajni, ampak vrnitev dolga od dohodnine , pa so preložili po volitvah. Večje svinjarije še nismo doživeli, ampak kaj pričakujemo od desničarjev, kot samo prelaganje bremena na druge. Uspešna vlada je bila samo zaardi tega, ker je dovolila abnormalen dvig cen in zraven tudi priliv od davkov. Zraven tega , pa prodajajo ali spravijo v stečaj, na podlagi neplačanih računov v vrednosti 200.000 do 500.000 € . Lahko jim samo predlagamo kratek izlet in ogled Blance ali pa Kočevskega Roga.
Prvo Borec
20. 08. 2008 13.19
S čim bomo odplačevali dolgove, če pa prodajamo in uničujemo podjetja. Ali bo plačeval javni sektor in upokojenci ter nezaposleni ???
manjakranjc@hotmail.com
20. 08. 2008 12.33
Malasutra In sedaj vse tiho je bilo:) Saj te razumem, nimate argumentov levaki! Sproti pa še odgovori, če boš seveda zmogel, kdo je bil Gasparijev državni sekretar za proračun v obdobju 1998-2000, ko je Slovenija doživela največje poslabšanje fiskalne politike? M.K
Prvo Borec
20. 08. 2008 12.19
Saj to je bilo v javnosti in nobenemu ne "kapne", kaj to povleče za seboj !!
Prvo Borec
20. 08. 2008 12.13
KO je bil delan popis stanovanj iz strani geodetskega zavoda, je bilo poročilo, da niso popisali cca 5% objektov v Sloveniji. V Sloveniji je cca 770000 stanovanj in objektov !! Sedaj pa sami poračunajte, KOLIKO je nepopisanih objektov in če ni popisan ni lastnika, ker ta objekt ne obstaja, ali ne ?? Hitri izračun prikaže, da nekdo želi priti do zastonj bogatstva v vrednosti 3,5 milijarde €. Naslednji popis mislijo delati 2011, do takrat se bodo našli lastniki. Da pa sploh ne omenim, da je direktor Geodetskega zavoda imel največjo plačo, glede na dohodek, preko 50 %. Sj tako so naredili v kmetijskem ministrstvu !! Niso našli 5% nepovratnih sredstev, ampak NISO povedali v kakšni vrednosti !!
manjakranjc@hotmail.com
20. 08. 2008 12.03
Zelo nerada ostajam nekonkretna in tudi nekorektna, zato bi tudi dejala, da tudi sama nisem popolno zadovoljna z ukrepi Bajuka in te vlade, zamerim pa jim na področjih, ki jih spišem spodaj: Torej zamera tu je glede višje inflacije. JJ vlada soodgovorna za podražitve hrane, ker zaradi politično oportunih razlogov ni že prej prek urada za varstvo konkurence sprožila postopkov proti kartelnim in drugim nedovoljenim oblikam omejevanja konkurence in ker je po letu 2004 po vzoru predhodnih koalicij LDS nadaljevala uresničevanje Kučanove ideologije nacionalnih interesov in s tem pripomogla k dodatnemu oblikovanju monopolov in oligopolov v živilskopredelovalni in trgovinski panogi. Sedaj se to na srečo spreminja, kar je prvič v zgodovini Slo. Glede na kritiko Bajuka pa toliko, da bi moral ob visoki gospodarski rasti po letu 2005 še bolj zmanjšati javno porabo, ustvariti večji javnofinančni presežek in ga obdržati tudi v letu 2008.A to je moje mnenje! M.K
cupofmarja@email.si
20. 08. 2008 11.59
cupofmarja@email.si
20. 08. 2008 11.58
Manja....ne bi ti škodlo,če bi kdaj kakšno juhco skuhala....pa ne iz vrečke:-)
manjakranjc@hotmail.com
20. 08. 2008 11.53
Malasutra Sem si vzela malo časa in spisala tole, da ne boš več v negotovosti in manipulativno vodljiv preko Pahorja in Golobiča. Pa prosim pomni: Znano je, da je za ugotavljanje velikosti javnega dolga države najbolj primerna metodologija ESA95, po kateri javni dolg države neposredno bremeni državo in ga država tudi odplačuje. Po podatkih statističnega urada EU (Provision of deficit and debt data for 2006, št. 55/2007, Eurostat) je bila leta 2006 povprečna velikost javnega dolga držav evrskega območja 69 odstotkov BDP in držav EU/27 61,7 odstotka BDP. V Sloveniji je javni dolg države znašal 27,1 odstotka BDP in je bil med najnižjimi v EU. Podatki ministrstva za finance kaže, da je prišlo v obdobju 2005-2007 do zmanjšanja javnega dolga države s 27,6 na 25,6 odstotka BDP, in sicer delno zaradi zmanjševanja javnofinančnega primanjkljaja in s tem manjšega zadolževanja države, delno pa zaradi večje gospodarske rasti in odplačila državnega dolga od privatizacije nlb, kot že poznaš. Torej poslušaj, če javni dolg države po metodologiji ESA95 ne vključuje dolga državnih poroštev, ki je povezan predvsem z zadolževanjem Darsa, je treba zaradi celovitejšega prikaza zadolženosti države predstaviti tudi velikost dolga s poroštvom države. To pa veš, da je dolg, ki ga država ne odplačuje, ampak samo jamči, da ga bo plačala, če ga v prihodnje ne bo mogel plačati dolžnik (npr. Dars). Zopet po podatkih ministrstva za finance se je dolg državnih poroštev povečal z 8,8 odstotka BDP (konec leta 2004) na 10,8 odstotka BDP nekako do septembra lani. Dejstvo je, da je Slovenija imela ob koncu leta 2004 in 2007 nespremenjeno skupno velikost javnega dolga države in dolga državnih poroštev v višini 36,4 odstotka BDP. V navedenem obdobju se je večji dolg državnih poroštev izravnal z manjšim javnim dolgom države. No Manja K. ti je tokrat prikazala, da dejanskih razlogov za višjo inflacijo, stanja v javnih financah in velikosti državnega dolga razkriva, da gre pri omenjeni »problematiki« za predvolilne konstrukte, ki so kot rečeno izmišljeni, torej nimajo podlage v ekonomski realnosti Slovenije. S tem pa sem ti in vam dala jasno vedeti, da opozicijske stranke z SD na čelu ne -vedo, kaj so resnične gospodarske težave današnje Slovenije. M.K
vinadap
20. 08. 2008 11.52
Vsi vemo,da sta gospod Mencinger in Kovač najboljša ekonomista,in če se še tako zatiskate oči,predvsem sta pa poštenakarja. Dejstvo je,da sta točno napovedala,kako bo glede inflacije in kaj bi bilo treba storiti. Vendar je neka pametna glava,ki trdi drugače,in rije z glavo skozi zid,vsi pa vemo,da to ni mogoče.
malasutra@gmail.com
20. 08. 2008 11.40
MK, še enkrat vprašam in pričakujem konkreten in argumentiran odgovor: V ČEM STE BOLJŠI? KAJ JE TISTO? me ne zanimajo tvoje nesramnosti, napuh in žalitve. konkretno, manja, konkretno. kar se zunanje zadolženosti tiče, se pa nehaj sprenevedat - hudo se bo to poznalo. dolg po treba odplačat in to z OBRESTMI! lahko je zaganjati nove investicijske cikle s sposojenim denarjem, težje pa na podlagi realno doseženega. torej? KAJ SO VAŠI VRLI EKONOMISTI V ZADNJIH ŠTIRIH LETIH NAREDILI TAKO DOBREGA, KJE STE USTVARILI PRESEŽNO VREDNOST? V ČEM STE BOLJŠI OD PRIZNANIH EKONOMISTOV, KI SO NAS PRIPELJALI V EU IN DO VALUTE EVRO?????? konkretno, prosim, tvojih floskul, mešanja megle in samohvale se mi ne da poslušat.