Slovenija

Kratek stik med lekarnami in Vzajemno

Ljubljana, 24. 10. 2006 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ignorantski odnos predsednika uprave Vzajemna Marka Jakliča je izničil možnosti za dogovor, trdi Lekarniška zbornica.

Predsednik uprave zavarovalnice Vzajemna Marko Jaklič kljub predhodni potrditvi udeležbe ni prišel na sestanek, na katerem naj bi se s predstavniki lekarn dogovoril o podpisu pogodbe o poslovnem sodelovanju pri izvajanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, trdijo v Lekarniški zbornici Slovenije. Sporna točka pogodbe je še vedno nadomestilo, ki ga za dodatno delo izven izravnalnih shem zahtevajo lekarne, so sporočili iz Lekarniškega zbornice Slovenije.

V Vzajemni zavračajo trditve, da se pogajanj ni udeležila. “Srečanja sta se udeležila dva najvišja predstavnika in strokovnjaka Vzajemne,” so sporočili iz Vzajemne.

Ignorantski odnos Marka Jakliča naj bi izničil možnosti za dogovor glede dopolnilnega zavarovanja, trdi lekarniška zbornica.
Ignorantski odnos Marka Jakliča naj bi izničil možnosti za dogovor glede dopolnilnega zavarovanja, trdi lekarniška zbornica. FOTO: POP TV

Lekarne so sicer vsem zavarovancem Vzajemne že izdale opozorilo, da bodo prisiljene prenesti neizpolnjevanje obveznosti njihove zavarovalnice na njih, vendar se zaradi Jakličeve napovedi, da bo prišlo do podpisa pogodbe, opozorila niso uresničila.

Glede spornega nadomestila na zbornici pojasnjujejo, da je precej nižje od realnih stroškov in tudi precej nižje od stroškov, ki bi jih imele zavarovalnice, če bi ta dela opravile same. Zbiranje, obdelava in posredovanje podatkov za zavarovalnice je namenjeno optimizaciji in kontroli poslovanja zavarovalnic in je kot tako poslovne narave.

Trditev, da ne plačujejo vse stroške za zdravila vsem lekarnam, na Vzajemni odgovarjajo, da “ne morejo nakazati provizije v višini 0,75 odstotka tistim lekarnam, ki za to provizijo ne morejo izdati fakture.”

V zbornici kot nesprejemljiv ocenjujejo odnos Vzajemne, ki od lekarn pričakuje, da bodo zanjo brezplačno opravljale delo, ki zavarovalnici omogoči bistveno znižanje stroškov njenega poslovanja.

V pogovorih s posameznimi lekarnami Vzajemna pričakuje ugoden razplet, saj naj bi bilo lekarnam v interesu, da spoštujejo zakon, ki dopušča največ 0,75-odstotno provizijo. Prav tako naj bi sodišči “jasno določili, katere podatke morajo lekarne pošiljati Vzajemni”, saj bi v nasprotnem primeru zavarovalnici “lahko nastala nenadomestljiva škoda”.

Uspešen dogovor pa bi lahko za zavarovance pomenil tudi znižanje zavarovalnih premij, menijo tudi v lekarniški zbornici.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.