Slovenija

Kranjčani bodo plačevali več

Kranj, 22. 11. 2007 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kranjski župan Damijan Perne je predstavil povečanje cen komunalnih storitev in uvedba investicijske cene.

Župan Damijan Perne je uvodoma o problematiki ravnanja z odpadki povedal, da Agencija RS za okolje (ARSO) še ni odgovorila, kakšna bo usoda odlagališča v Tenetišah, pri čemer se pojavljajo nasprotovanja dogovorom, da Komunala Kranj začasno odvaža odpadke na sosednje deponije.

"Okoliščine nam nalagajo, da moramo prilagoditi cene odvoza komunalnih odpadkov," je poudaril Perne.
"Okoliščine nam nalagajo, da moramo prilagoditi cene odvoza komunalnih odpadkov," je poudaril Perne. FOTO: B.T.

Zaskrbljujoči so precej višji stroški ravnanja z odpadki za kranjsko in ostale občine, ki so prej koristile deponijski prostor v Tenetišah. "Okoliščine nam nalagajo, da moramo prilagoditi cene odvoza komunalnih odpadkov tako, da bomo večje stroške lahko pokrivali. ARSO smo na ta dejstva večkrat opozorili in razlogi za izostanek odločitve agencije niso jasni. Od trenutka, ko bo okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje deponije Tenetiše prišlo oziroma če bo prišlo, se bodo cene vrnile na višino, ki velja sedaj. Gre torej za začasni dvig cen oziroma prilagajanje trenutnim razmeram,“ je razložil župan.

Povišanje cen storitev

Podžupan Stane Štraus je navedel, da bo mestnemu svetu, ki zaseda prihodnjo sredo, 28. novembra 2007, predlagano povišanje cen storitev ravnanja z odpadki. Za 4-člansko gospodinjstvo to pomeni povišanje plačila z 6,89 evra na mesec na 15,58 evra na mesec, kar predstavlja 126-odstotno povišanje. V tak ukrep je občina prisiljena, ker ARSO še vedno ni izdal dovoljenja za podaljšanje obratovanja deponije v Tenetišah.

Povišanje cen mora odobriti Vlada RS. Občina mora investicije izvesti do leta 2017, saj se je Slovenija zavezala pri urejanju komunalne infrastrukture slediti zahtevam Evropske unije. Če vlada cen ne bi odobrila, potem bo občina težko izvedla investicijski načrt, še menijo. Prvotna odgovornost za nujnost povišanja cen je na okoljskem ministrstvu, ki bi moralo do konca oktobra sporoèiti odločitev glede obratovanja deponije Tenetiše, pa to ni storilo, zato občina pričakuje, da bo predlagana cena potrjena s strani vlade.

"Povišane cene so realni odraz stroškov, ki nastajajo dnevno: prevozi odpadkov na deponiji Kovor in Mala Mežakla in cene odlaganja odpadkov. Dnevno za Mestno občino Kranj nastajajo dodatni stroški v povprečju 13.000 EUR, če upoštevamo še ostale občine, za katere to storitev opravlja Komunala Kranj, pa so dodatni stroški trenutno 19.000 EUR na dan,“ je razložil podžupan.

Uvedba investicijske cene

Župan Damijan Perne je poudaril, da mora v razvojnih prizadevanjih Mestna občina Kranj "iti v korak ali stopati celo korak pred ostalo Gorenjsko.“ Za uresničitev tega cilja pa mora biti temeljna infrastruktura sodobno urejena. V Mestni občini Kranj se je zaključil pregled plinovodnih, kanalizacijskih in vodovodnih vodov. Žal je stanje vodov slabo.

"Zavedamo se , da bomo morali v naslednjih 10 letih za delovanje mesta zagotoviti več kot 130 milijonov evrov. V preteklosti je bilo v Kranju namenjeno premalo denarja za obnovo in dograjevanje kanalizacije, v ceno ni bila vgrajena investicijska cena. Zato moramo sedaj uvesti investicijsko ceno za izgradnjo kanalizacijskega sistema in čistilne naprave, da bomo lahko naèrtovali nadgradnjo v prihodnjih letih,“ je povedal župan.

Uvedba investicijske cene pomeni, da bodo prebivalci kranjske občine v desetih letih skozi to ceno zbrali okoli 40 odstotkov potrebnih sredstev, za ostalih 60 odstotkov pa bodo potrebni drugi viri, kot so kohezijski skladi, taksa, komunalni prispevek, precejšni del pa bo treba zagotoviti tudi iz drugih virov obèinskega proračuna.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pulmo
23. 11. 2007 13.39
57filter ne samo, da si neolikan ampak si očitno tudi neumen, ker ne razumeš kar prebereš, pa tudi o problematiki deponije Tenetiše nimaš pojma. Svetujem ti, da se oglašaš na teme, ki jih poznaš. Še enkrat: predelava je prihodnost vendar ne bo poceni in predelave brez vpliva na okolje ni ! Preberi si kaj govori župan in njegovi kekci. Oni namreč trdijo, da bo v prihodnosti cena smetarine nižja in da so taki centri brez vsakršnega(!) vpliva na okolje. Predlagam, da potem center uredijo v stavbi Globusa. Vsebina bi se krasno ujemala z obstoječo fasado, infrastruktura je dobra, lokacija pa je tam, kjer se proizvede največ odpadkov-saj za to se zavzema župan mar ne?
fakinshit
23. 11. 2007 10.25
Zakaj prebivalci mlake ne odobrijo postavitev čistilne naprave ??????? A mislijo da so bolj pametni kot vsi drugi na da njihovemu okolju smeti ne morejo do živega No sej izgleda da jim paše vohati tiste smeti ki gniejo že 30 let tam To se zgleda že v gene usidra po tolikih letih :) Kreteni
fakinshit
23. 11. 2007 10.22
pulmo kaj ti misliš kaj ima večji vpliv na okolje predelava ali pa da smeti ležijo na kupu ? Kolk si ti star pulmo 90 let da ne zastopiš pojma recikliranja
pulmo
22. 11. 2007 23.30
Tile na občini so pa kekci, kaj? Zdaj bodo cene povišali, potem jih bodo pa spet znižali na prejšnjo vrednost... Ja pa kaj še? Zdaj smeti vozijo in stresajo na kup (to ti je huda tehnologija) čez čas pa jih bo potrebno voziti s cele Gorenjske v en regijski center in jih tam z najsodobnejšo tehnologijo predelati "v nič" brez škodljivih emisij, bla,bla... Se popolnoma strinjam, da je predelava prihodnost, vendar je potrebno povedati resnico: predelava ne bo poceni in nobena predelava ni brez vpliva na okolje. Namesto, da tiščijo z glavo skozi zid z lokacijo v Tenetišah, ki je slaba in nesprejemljiva za lokalno prebivalstvo, bi morali že zdavnaj najti primernejšo lokacijo. Končni račun bo takle: regijskega centra v Tenetišah ne bo, ker ne bo soglasja lokalnega prebivalstva, zato tudi ne bo evropskih sredstev. Občina je zapravljala naš denar za nepotreben referendum in svojo neskromno reklamno akcijo, sedaj ga zapravlja za odvoz smeti drugam, ker ni pravočasno poiskala druge lokacije... Na koncu bodo Kranjčani spoznali, da so župan in njegovi prepotentni mladeniči veliko govorili, veliko zapravili in malo ali nič pametnega naredili.
mateja.novaki@siol.net
22. 11. 2007 23.02
rsp.123 | 22.11.2007 | 15:27 Bravo župan, v kateri žep bo pa ta denar najbolj kapnil?? Simpl je d best, a ne, je rekel mister Smith. Če mi kakorkoli ekonomsko razložite 126 procentno zvišanje, plačam še vašo položnico. Hvala rsp 123. Položnico za ta mesec sem, že plačala- priporočam se za naslednji decembrski mesec!!! Mateja
mateja.novaki@siol.net
22. 11. 2007 21.11
Za 4-člansko gospodinjstvo to pomeni povišanje plačila z 6,89 evra na mesec na 15,58 evra na mesec. Kako so čudni. Sama imam 8 člansko družino na področju občine Tržič in VSAK mesec plačujem dobrih 32€ smetarine!!!!! Kaj jim pa je. Če nočejo plačati toliko, kot mi za svoje smeti v domači občini, naj jih imajo pa doma v kuhinji, kopalnici ali pred vrati. Kjer želijo. Sama bi jim zaračunavala še velikokratnik te cene!!!
Heinke
22. 11. 2007 19.45
Če se bo delal regijski center za ravnanje z odpadki v Tenetišah se bo število rakavih bolnikov povečalo (ravno par dni nazaj je bilo po tv, da v Kopru ženske in otroci nadpovprečno zbolevajo za boleznimi dihal in raka). Razlog: Na meji z Italijo je sežigalnica, nek center za ravnanje z odpadki, kot bi bil v Tenetišah + Kp industrija. Povzemimo. Župana veže "hipokratova prisega" (njegov poklic) in s tem, ko se strinja z regijskim centrom v neposredni bližini stanovanjskih hiš jo strogo krši. Rak bo v radiju vsaj 1 kilometra zvišan. In upam, da bo imel takrat župan toliko jajc, da bo čutil tudi krivega, ko bo gledal te nedolžne otroke in se spraševal zakaj je to dovolil. Mar je denar res toliko vreden?
rsp.123@email.si
22. 11. 2007 15.27
Bravo župan, v kateri žep bo pa ta denar najbolj kapnil?? Simpl je d best, a ne, je rekel mister Smith. Če mi kakorkoli ekonomsko razložite 126 procentno zvišanje, plačam še vašo položnico.
bonsai9@email.si
22. 11. 2007 15.23
Ja, pa Brdo naj si tud plačajo sami, če hočejo met EU pri bajti. En red pr hiši pa mora bit. In v kratkem bo polna luna.
miklic6@gmail.com
22. 11. 2007 15.14
Cena bi se povišala, če bi smeti vozili drugam. Cena bi se povišala, če bo zgrajen regijski center in ne bodo dobili dovolj sredstev od EU. Cena se bo povišala ker sedaj vozijo smeti na druge deponije. Zelo pametno je župan naštudiral kako napolniti blagajno.