Slovenija

Kranj in Radovljica še naprej bijeta bitko za regijsko bolnišnico

Ljubljana, 22. 07. 2024 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu podaljšal rok za pripombe na presojo umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor, je Mestna občina Kranj nanj naslovila še drug dopis z dodatno argumentacijo v prid lokaciji za gradnjo bolnišnice v Kranju. Dodatne argumente so poslali tudi iz radovljiške občine.

Načrti za regijsko bolnišnico v Radovljici
Načrti za regijsko bolnišnico v Radovljici FOTO: Občina Radovljica

Na kranjski mestni občini bi radi predvsem razjasnili časovnico in izvedljivost na ponujeni kranjski lokaciji, saj naj bi prav zaradi njiju prednost po izvedeni presoji dobila radovljiška lokacija. V Kranju so za razjasnitev potencialno problematičnih okoliščin prosili strokovne službe in pristojne organe.

Po mnenja so se obrnili na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, distributerja elektrike Elektro Gorenjska ter skupno službo urejanja prostora Skupne občinske uprave občin Gorenjske. Za ponovno mnenje so zaprosili tudi podjetje ABC nepremičnine, ki je v presoji podalo informativno mnenje o nakupnih tržnih cenah.

Kot so izpostavili na kranjski občini, je na podlagi pridobljenih strokovnih mnenj radovljiška lokacija za gradnjo bolnišnice zaradi visokega arheološkega potenciala precej bolj nepredvidljiva glede arheoloških raziskav kot kranjska. Prestavitev daljnovodov na kranjski lokaciji pa časovno, izvedbeno, umestitveno in postopkovno ne bi vplivala na hitrost izvedbe projekta bolnišnice.

"Za Mestno občino Kranj je projekt bolnišnice prioriteten projekt, ki bi se mu prilagajale vse hipotetične prihodnje prostorske ureditve prometne infrastrukture. Za nakupne cene zemljišč je treba narediti poglobljeno primerjalno analizo obeh lokacij, hkrati pa lahko glede specifike namena gradnje zaključimo, da večjih odstopanj v cenah zemljišč na eni ali drugi lokaciji ne more biti," so zapisali.

Ob tem so prepričani, da ima na podlagi vsega naštetega kranjska lokacija za regijsko bolnišnico na Gorenjskem več prednosti od radovljiške tako z vidika finančne ocene kot ocene izvedljivosti. Na kranjski občini se nadejajo, da bodo pristojni vse navedeno tudi vključili v presojo.

Tudi Občina Radovljica je na ministrstvo posredovala svoje dodatne argumente in pojasnila po posameznih kriterijih ocenjevanja v presoji. Občina je v dopisu izpostavila možnost širitve bolnišnice in neposreden dostop z avtoceste ter regionalne ceste. "Prometna dostopnost in sama izgradnja priključka na lokacijo sta v Radovljici primerjalno izrazito ugodnejši," so v tekmi s Kranjem izpostavili v radovljiški občini.

Kar se tiče obstoječe družbene infrastrukture, je, kot so poudarili, povsem primerljiva v obeh krajih. V primeru Radovljice je treba vključiti tudi družbeno infrastrukturo sosednjih občin. "Bližina Jesenic zagotavlja primerjalno boljšo dostopnost obstoječih zdravstvenih izobraževalnih institucij," so navedli v Radovljici.

Izpostavili so tudi policentrični razvoj kot eno izmed temeljnih strateških usmeritev države. "Gorenjska regijska bolnišnica na lokaciji v Radovljici centralno umeščena v regiji bo prispevala k uravnoteženemu družbenemu razvoju regije in zmanjševala razvojne konflikte, ki bi izhajali iz selitve v središče regije," so zapisali.

Prepričani so, da že danes obremenjena mestna infrastruktura Kranja predstavlja relevantno tveganje za optimalno delovanje gorenjske regijske bolnišnice. Opozorili so tudi na potencialno varnostno tveganje za umestitev zdravstvene infrastrukture v bližino vojašnic, kot bi bilo to v primeru kranjske lokacije.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
23. 07. 2024 08.29
-16
Mislim, da KRANJ nima primerne lokacije. Prej ima RADOVLJICA in to zaradi tega, ker lahko gradi v naravi. ANmreč čudi me, da hočejo bolnice graditi sredi naselij, kjer nimajo ne parkirnih mest in tudi klima ni primerna. Sam sem videl bolnišnični kompleks, k ije obdan z gozdovi in naravo. Zakaj nebi gradili na takšnih lokacijah oziroma razširili na takšnih lokacijah.
Mukec
22. 07. 2024 21.05
-18
Absolutno Radolca. Letališče zraven, AC zraven... pa na sredini pokrajine je
Blackadster
22. 07. 2024 20.14
+16
Kranj je edina razumna možnost, saj je center Gorenjske in ima daleč največ prebivalcev, ki bodo storitve koristili.
marker1
23. 07. 2024 18.30
-12
Že zdaj so stalne kolone skozi mesto za Kokrico. Bolnica mora imeti hiter in prost dostop. V Kranju je pa bolnica projektirana sredi mesta in ta lokacija ni primerna.
flojdi
22. 07. 2024 19.35
-16
.radovljica bi se priblizala" bohinjcanom..
oježeš
23. 07. 2024 17.41
-21
Posebej še Žirovcem in ljudem iz Poljanske in Selške doline.
zmerni pesimist
22. 07. 2024 18.22
-18
Kjer se prepirata dva tretji dobiček ima
puspan
22. 07. 2024 19.13
-17
Torej Ljubljana, oz podaljšek Zaloške, od UKC naprej. V tem primeru bo treba Gorenjsko pokrajino preseliti v Ljubljano. Seveda karikiram, ampak po normalni kmečki logiki, bi nova bolnišnica MORALA stati nekje med Lescami in Radovljico.