Slovenija

Krajani za center za odpadke

Kranj, 11. 11. 2007 22.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več kot 85 odstotkov volilvcev je podprlo umestitev centra za ravnanje z odpadki na območju deponije v Tenetišah.

Na kranjskem posvetovalnem referendumu je 85,19 odstotka volilnih upravičencev, ki so oddali svoje glasove, podprlo umestitev regijskega centra za ravnanje z odpadki na območju obstoječe deponije v Tenetišah. Proti pa jih je od 28.654 volivcev glasovalo 14,81 odstotka. Medtem ko je bil na območju celotne občine referendum uspešen, pa je bil na območju Tenetiš in Mlake, kjer čutijo vplive deponije, center odločno zavrnjen.

"Tisti, ki so pa tri kilometre ali več oddaljeni, pa ne morejo odločiti o tem, da bomo mi živeli v slabših pogojih," meni članica civilne iniciative krajanov Mlake in Tenetiš Marjeta Terčelj.
"Tisti, ki so pa tri kilometre ali več oddaljeni, pa ne morejo odločiti o tem, da bomo mi živeli v slabših pogojih," meni članica civilne iniciative krajanov Mlake in Tenetiš Marjeta Terčelj. FOTO: POP TV

V Krajevni skupnosti Tenetiše so za umestitev centra glasovali 103 volilni upravičenci, medtem ko jih je 157 glasovalo proti. V Mlaki, ki je deponiji najbližje, pa je center potrdilo 127 ljudi, proti pa jih je glasovalo kar 493.

Perne: Podpora centru dobra

Na območju celotne krajevne skupnosti Kokrica, ki ima poleg Mlake še dve volišči, je bila sicer podpora centru skoraj 52-odstotna, saj so krajani, ki živijo dlje od deponije, ustanovitev centra podprli. Vendar kot poudarjajo člani civilne iniciative Tenetiše in Mlaka, ki zahtevajo zaprtje in sanacijo deponije, je njih, ki čutijo posledice deponije, nemogoče metati v isti koš kot tiste, ki živijo kilometre proč.

Kot je po preštetih glasovih povedal kranjski župan Damijan Perne, težko govori o zadovoljstvu z doseženim rezultatom, saj gre za posvetovalni referendum. Vendar pa rezultat dokazuje, da je podpora centru na območju celotne občine dobra, medtem ko je bil nekoliko slabši rezultat v neposredni bližini deponije pričakovan. "Vsekakor pa nam to bolj kot neko zmago pomeni neko odgovornost, da projekt, ki ga imamo naloženega, sedaj poskušamo čim prej in čim bolje izpeljati, ter veliko odgovornost za komunikacijo s tistimi najbližjimi, ki s tako rešitvijo niso zadovoljni," je poudaril župan.

Članica civilne iniciative krajanov Mlake in Tenetiš Marjeta Terčelj pa je poudarila, da je zanje ta referendum ničen, četudi je posvetovalen. "To je na žalost protiustavni referendum, saj je na njem večina odločala o manjšini in bo na račun manjšine bolje živela," je opozorila Terčeljeva, ki je sicer z rezultati zadovoljna, saj so pokazali, da so ljudje, ki živijo v bližini deponije, odločno zavrnili center. "Tisti, ki so pa tri kilometre ali več oddaljeni, pa ne morejo odločiti o tem, da bomo mi živeli v slabših pogojih," meni Terčeljeva, ki je prepričana, da center tudi ne bo dobil evropskih sredstev za izgradnjo, saj lokalna skupnost ni dala soglasja. Nasprotno pa občina kot lokalno skupnost razume območje celotne občine.

Iniciativa napovedala akcije

Na vprašanje, kako bo civilna iniciativa ravnala naprej, je Terčeljeva povedala, da imajo pripravljenih nekaj programov in možnih potez, tako da na noben način ne bodo dovolili podaljšanja obratovalnega dovoljenja in odlaganje odpadkov v Tenetiše. "Naj bo regijsko smetišče na območju, kjer je bilo po absolutnem številu na tem referendumu največ volilnih upravičencev za," je še dodala Terčeljeva.

Referenduma o regijskem centru za ravnaje z odpadki v Tenetišah se je sicer udeležilo 64,6 odstotka vseh volilnih upravičencev, ki jih je v Kranju skupaj s tujci, ki imajo v mestni občini stalno prebivališče, 44.348. Skupaj jih je na referendumu glasovalo 28.654 prebivalcev občine Kranj. "Na voliščih, ki so najbližja deponiji, je bila udeležba skoraj 80-odstotna, v Kranju pa nekoliko nižja, približno taka, kot na državnem nivoju," je pojasnil Perne.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jns@email.si
13. 11. 2007 11.36
Sicer pa je naslov napačen. Občani so za, krajani so pa proti!
jns@email.si
12. 11. 2007 12.05
Jaz dam 200€ županu rente vsak mesec dosmrtno, če spravi tole zadevo stran!
gregson3@gmail.com
12. 11. 2007 09.36
Pa kaj ste zmagali. Poglej referendum človek, da je cela kranjska občina proti temu in smetišče bo ostalo kjer je. Itak se gre vsem za vsak € in edino če bo odvoz dražji, če bose vi plačevali to razliko. Danes se vse tako spreminja in država že itak samo pobira in vsak gleda da bo vse najceneje, pa če je to tudi samo kakšen €. Smetišče definitivno bo ostalo v Tenetišah. Je pa tudi res, da tisti ki ste se kasneje naselili v ta območje se nimate kaj pritoževati, ker se ni smetišče k vam naselilo ampak vi k njemu. Pa ne leti to nate Meki, ker si itak rekel, da te ne moti.......................................
annuskaa@gmail.com
12. 11. 2007 08.56
živim 2km stran od tenetiš, pa je bil pri nas rezultat: ZA je glasovalo cca295 PROTI pa le 80 ljudi, čeprav sem mislila, da bo ravno obratno. Presenetil pa me je predvsem rezultat v Tentišah. Res da je bilo več glasov proti, vendar nikakor ne drastično, saj sem od mnogih tenetišanov slišala negodovanje nad protestniki, češ da hočejo samo odškodnine, ki naj jih nebi več dobivali ko bo center zgrajen. Zdej ne vem,naj me kdo popravi če ni res, vendar pri nas je bilo tako vsesplošno mnenje.
budda
12. 11. 2007 07.36
meki, sam si povedal v čem je problem, citiram: "Rečeno je bilo že da bi vsakemu dali 200€ v odškodnine v enkratnem znesku" kle pes taco moli, če bi pa dobili toliko denarja potem bi bla pa tišina. ker ste računali na denar, tega denarja pa ni, se zato puntate. it' all about the money, baby
guro
12. 11. 2007 07.24
Točno tako Ne sprejmemo nobenega denarja. ZMAGALI SMO Čeprav se sliši čudo smo zmagali. Ni pomemben Kranj, pa naj se kranjčani prepričujejo kilikor hočejo. Če bi MO Kranj dal referendum da bomo jedrske odpadke vozili v stražišče bi bil enak rezultat ker ljudje gledajo samo da niso oni ogroženi. In čisto legitimno bi bilo da bi odločali samo mi preivalci Mlake in Tenetiš. No pa to sploh ni pomembno. Na Mlaki in v Tenetišah smo zmagali. In glede na odgovor Ministerstva za okolje je pomembno samo to. Če pa to nebo dovolj, potem pa še vedno ostane zapora, podrtje mostu ... Zmaga je naša in gremo naprej. p.s Od evrope pa nebo niti evra, in upam da se bo folk tepel po glavi ko bodo iz svojega(občinskega) denarja morali dati tistih 20mil€ +. lp
Meki
12. 11. 2007 00.49
To sem napisal zato, ker je v javnosti prevladalo prepričanje, da so itak vse parcele bile toliko cenejše zaradi tega in podobno. Kar se pa na črno zgrajenih hiš tiče sem tudi malo povprašal naokrog. S tem je pa tako: kolikor sem jaz uspel izvedeti je bilo na črno (že kar nekaj časa nazaj) narejenih 18 hiš, kasneje legaliziranih. Vseh hiš tukaj je pa neprimerno več, samo v naši ulici jih je čez 20 (naš del mlake je 100 odstotkov legalen, ker je celotno naselje načrtovala občina - vrstne hiše). Meni osebno je sicer vseeno, ker sem itak večinoma v Ljubljani, ampak gnusi se mi kako hoče mestna občina Kranj z glavo skozi zid samo zaradi lastnega profita. Rečeno je bilo že da bi vsakemu dali 200€ v odškodnine v enkratnem znesku. Pa iz koga se ti delajo norca. Kolikor sem jaz govoril s temi ljudmi tukaj sem dobil občutek, da ne bi sprejeli niti 1000€ mesečne rente na osebo, vse kar šteje za njih je normalno okolje za življenje in nič drugega.
Meki
12. 11. 2007 00.39
Moji starši so parcelo na Mlaki od občine kupili okrog leta 2000 se mi zdi, cene sedajle na pamet ne morem vedeti, ampak je bila takrat približno 60 odstotkov višja od povprečja v Kranju. Kar se smradu tiče je tako, da ga čez dan skoraj nikoli ni ponoči pa ne ogleduješ parcel. Povprašala sta še sosede pred nakupom glede deponije in so rekli, da nič ne smrdi, ne vem zakaj sicer lahko bi takrat povedali tako kot je in zagotovo parcele ne bi nikoli kupili.
goso
11. 11. 2007 23.56
Brez resnih pravnih potez ne bo nič. Na konc se vse zaključ pri pravu. Stranka v postopku pa take stvari...
gregson3@gmail.com
11. 11. 2007 23.37
Odlagališče bo ostalo tam kjer je. In rezultati so točno taki, kot se jih je pričakovalo. Mogoče še za malenkost boljši v korist tistih ki so glasovali proti. Je pa res, da bi lahko protestirali že takrat, ko so se odpadki začeli voziti na to deponijo. Dobro se je vedelo, da bo odpadkov vedno več in da se bo vse skupaj širilo. Žal mislm, da bo ostalo tako kot je le da se bo mogoče deponija lepo uredila. To bi se spodobilo.................................