Slovenija

Krajani Tenetiš se veselijo

Ljubljani, 30. 11. 2007 21.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Krajani Mlake in Tenetiš veljajo za stranko v postopku podaljšanja okoljevarstvenega dovoljenja za nadaljno obratovanje deponije.

Krajani Tenetiš se borijo proti deponiji.
Krajani Tenetiš se borijo proti deponiji. FOTO: POP TV

Mesec dni po tem ko so krajani Mlake in Tenetiš s protestnim shodom zaprli dovoz odpadkov na deponijo Tenetiše, člani civilne iniciative še vedno dnevno stražijo pred deponijo, da bi preprečili morebitno odločitev Komunale Kranj o dovozu odpadkov nanjo. V četrtek pa so dobili tudi zanje razveseljivo novico, saj je Agencija RS za okolje odločila, da zavrnjeno pritožbo krajanov, da bi bili stranke v postopku, vrne v ponovno odločanje na prvo stopnjo.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred deponijo, kjer se vsak dan zbirajo krajani, pojasnil predsednik Društva za ohranitev krajinskega parka Udinboršt Miran Hude, je Agencija RS za okolje prvostopenjskemu organu dala navodilo, da krajane prizna kot stranko v postopku podaljšanja okoljevarstvenega dovoljenja za nadaljnjo obratovanje deponije po 31. oktobru. To je za krajane, ki zahtevajo zaprtje deponije in nasprotujejo izgradnji regijskega centra za ravnanje z odpadki na tej lokaciji, že delna zmaga.

"Hkrati pa je v odločitvi agencije prvič v zgodovini Slovenije izrecno zapisano, da ima tisti, ki mu je priznan status stranke v postopku pravico biti navzoči na inšpekcijskem pregledu,"
je dejal Hude, ki je prepričan, da bo to omogočilo ljudem, da preverijo, ali meritve inšpektorjev držijo. Do sedaj so namreč inšpektorji izvajali politiko, da se s tem, ko nihče ni prisoten pri pregledu, ščiti njihova neodvisnost. "Odslej pa imamo odločbo, kjer piše, da moramo biti prisotni in edini primer, kjer bi se lahko prisotnost odklonila, je, če bi se inšpektor počutil ogroženega," pravi Hude, ki meni, da Tenetiše postajajo precedenčni primer, ki bo pomagal ljudem tudi drugod po državi.

Protest proti kranjski deponiji.
Protest proti kranjski deponiji. FOTO: Kanal A

Pisali ministru Virantu

Potem ko je prejšnji ponedeljek tržiški župan Borut Sajovic v državnem zboru postavil poslansko vprašanje glede podaljšanja okoljevarstvenega dovoljenja, je civilna iniciativa pisala pismo ministru za javno upravo Gregorju Virantu, saj mu želi predstaviti svoja stališča do problema. "Z ministrstva so odgovorili, da nas bo v kratkem sprejel in prepričani smo, da mu bomo lahko razložili drugo plat medalje, torej da ne gre za nagajivost in izkoriščanja lukenj v zakonu za neke čudne interese," je pojasnil Hude, ki je prepričan, da bodo kot stranka v postopku uspeli opozoriti na številne nepravilnosti in razloge za sanacijo deponije.

Višje cene za odvoz odpadkov

So pa mestni svetniki v sredo potrdili povišanje cen občanom za odvoz komunalnih odpadkov, ki je potrebno zaradi višjih stroškov, ki nastajajo pri odvozu smeti na druge deponije. "Ugotovili smo, da niti cent povišanja ni namenjen sanaciji nevzdržnega stanja na deponiji in naše stališče je, da bi moralo biti povečanje višje za stroške sanacije," je poudaril Hude.

Članica civilne iniciative Mlaka in Tenetiše Marjeta Terčelj pa je danes znova ponovila strokovne in družbene razloge, zakaj Tenetiše niso opredeljene kot deponija v operativnem programu do leta 2013. Na območju predvidenega regijskega centra je osameli kras, kjer je prepustnost zemlje prevelika za deponijo, poleg tega sta v radiju 300 metrov dva potoka, območje je poplavno, pa tudi prve hiše so oddaljene manj kot 600 metrov. "To pomeni, da center tu ne more biti, ne le zato, ker imamo mi slabe bivalne pogoje, temveč tudi zato, ker bi s tem kršili nekatere odločbe," pravi Terčeljeva.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez59@mail386.com
21. 12. 2007 16.36
Hudeta in še koga je treba takoj policijsko preganjati in jih oglobiti na visoko denarno kazen zaradi zapore Tenetiš.
pulmo
04. 12. 2007 10.18
Kakšne igrice so v zakulisju očitno veš le ti, zato ti svetujem, da v primeru kriminalnega početja MOP podaš prijavo pristojnim organom. Mislim pa, da je krajanom Tenetiš in Mlake vseeno kaj je vzrok, da imajo v MOP zaveznika. Ni jim mar ne za obljubljen denar in investicije v infrastrukturo ("Če boste ZA, vam asfaltiramo vse ceste in zgradimo kanalizacijo."). Deponije in centra nočejo, verjamejo v svoj prav in se zanj tudi borijo, zato si zaslužijo spoštovanje! Albertinum povej mi, zakaj ste takoj zadovoljni z minimumom oz. celo prikrojite resnico, da bi ta minimum dosegali? V začetku je bilo v igri več možnih lokacij za regijski center, na koncu pa so ostali Kovor, Tromeja in Tenetiše ter razne kombinacije med njimi.V študiji, katere naročniki so bile gorenjske občine se je ocenjevalo več parametrov s točkami od 1 do 6. Pri tem, da je 1 najboljše in 6 najslabše. Skupni seštevek točk je pokazal, da je najprimernejša lokacija Kovor z seštevkom 9 točk in najslabša Tenetiše z seštevkom 30 ( lokalna sprejemljivost 6, oddaljenost od naselja 6, stanje prostorske dokumentacije 4, okoljski vpliv 3, ekonomski vidik 3, lastništvo zemljišč 3, še razpoložljive kapacitete 3, hitrost realizacije 2). Predlagana lokacija Tenetiše je torej OBJEKTIVNO slaba. Ampak tak center v občini je zlata jama (kup)! Ja, Ferdinand rabi denar kajne? Obnoviti bo treba kanalizacijo in vodovod v Kranju pa še kaj. Pa ljudje pri koritu bi si tudi kaj privoščili... A ni to naključje?
albertinum@excite.com
03. 12. 2007 22.03
Pulmo, edine odgovorne osebe so osebe na MOP, ki za denar zlorabljajo položaje in rušijo Gorenjsko ob asistenci vaških straž, ki so zgolj lutke (le da tega ne vedo in polni idej in zanosa stražijo na polju). Kar se tiče strokovnega pristopa, ga bodoči regijski center upošteva in ne krši niti ene zakonske določbe. Naselja so lahko do 300 m, potoki so lahko v bližini (glej druge deponije v Sloveniji, ki jih MOP podpira), kvaliteta tal pa določa samo raven tehničnih ukrepov (slaba tla, strožji ukrepi), ki so potrebni za deponijo.
ace2000@live.com
03. 12. 2007 18.19
albertinum, ocitno ne poznas prav dobro zakonodaje, in zapore so v takem primeru na zalost edini nacin, da se taksnim kot si ti pokaze, da zakoni vendarle obstajajo....
pulmo
03. 12. 2007 15.27
Eh, POP2 tebe ne bom komentiral, ti pa priporočam ležanje v hladilni skrinji 2 uri in 2 apavrina. Albertinum tudi tebi ni pomoči ker očitno ne razumeš situacije. Krajani Mlake in Tenetiš SO za regijski center!!!! Ampak ne za regijski center v Tenetišah, a štekaš!!!! Oni so za regijski center na primerni lokaciji, kjer tla niso zakrasnela in porozna, kjer v bližini ni potokov in nenazadnje kjer v bližini ni velikih naselij. To bi bil strokoven pristop k stvari in z lahkoto bi pridobili tudi vsa dovoljenja. Tako jih pa ne morete in izgovarjanje na ministra, ki vam dela krivico je prav zabavno. Vam gre za čim nižje stroške in čim večji dobiček. No, če vam je všeč ali ne, tega centra v Tenetišah ne bo. Za nastalo škodo pa se zahvalite Županclju Ferdinandu in njegovim mladincem ker so oni edine uradne odgovorne osebe.
albertinum@excite.com
03. 12. 2007 11.10
Pulmo, če vaše protizakonite zapore, s katerimi hočete Gorenjski preprečiti vzpostavitev centra za ravnanje z odpadki in ji nabiti višje stroške, primerjaš z osamosvojitveno vojno, potem si pač megaloman in plavaš v oblakih. Vaša borba ni legitimna, ker v tej državi obstajajo z zakonom določeni postopki za dosego vaših ciljev. Regijski center bo pač nekaj, kar bo postavljeno v skladu z vsemi predpisi, pa če je vam to všeč ali ne, s podporo skorumpiranega ministra Podobnika ali ne.
Mladen Šolji?
03. 12. 2007 10.13
Zdaj pa predlagam krajanom Šenčurja, Brnika ter Vodic, da začnejo s protesti zoper letališče "Jože Pučnik". Vsem krajanom, ki so v bližini avtobusnih postaj, železniških postaj, zdravstvenih domov, bolnišnic...Vsi ti krajani bi morali protestirati, ker jih nihče ni vprašal, če se v njihovi bližini lahko gradi. Sramota za ministrsvo za okolje in prostor, da se pusti izsiljevati. Odlagališče za odpadke v Tenetišah obstaja že 35 let in je urejeno bolje kot pa marsi kje. Problem je v tem koliko hiš v Tenetišah je bilo zgrajeno na črno brez gradbenih dovoljenj, ki so bila kasneje izdana. Zdaj se ti najbolj upirajo in gredo neke vaške straže. Pa to ni več normalno, vaške straže v Ambrusu, Tenetišah...Policije sploh ne rabimo, ker imamo vaške straže. Apeliram na ministrstvo za okolje in prostor, da izda dovoljenje za nadaljnje odlaganje odpadkov tam kjer se je odlagalo že 35 let. V nasprotnem primeru pa predlagam vsem krajanom Kokrice in Kranja, da postavijo "vaško stražo" na Mlaki in preprečijo krajanom Tenetiš prihod v službo vKranj in okolico, ker prebivalcem Kokrice in Kranja onesnažujejo življenjski prostor s svojimi avtomobili in jim odžirajo delovna mesta. Še to. Če bi oblast spraševala in prosila krajane za dovoljenja, nobena stvar ne bi bila zgrajena, ki sem jih zgoraj omenil.
pulmo
02. 12. 2007 22.31
Deponija Tenetiše ni dobila podaljšanja okoljevarstvenega dovoljenja in ga tudi ne bo. Lokalni prebivalci stražijo pred vhodom na deponijo zato, ker niso po župi priplavali. Če jih ne bi bilo tam bi komunala dovažala smeti, dovoljenje gor ali dol. Da se na zakone požvižgata sta občina in komunala že dokazali. Črne gradnje in nezakoniti poseki gozda so njuna ustaljena praksa. Albertinum, ko je YU vojska hotela obračunati z nami kaj smo storili? Po tvoje smo se Slovenci odzvali srednjeveško, primitivno in protizakonito ali kaj? Če svoje pravice poznaš in so povsem legitimne, je borba zanje legitimna. Jasno je pa treba imeti jajca. Nad tem se lahko zamislite vsi, ki jamrate nad višino položnic iz udobnih toplih naslonjačev.
albertinum@excite.com
02. 12. 2007 20.37
Pulmo, kar se tiče fizičnega obračunavanja, tega nisem rekel. Nezakonite metode zagovarjaš samo ti, nihče drug. Srednjeveške in primitivne so edino protizakonite zapore cest. Guro, jaz sicer nimam 35 let pred nosom smetišča, imam pa kaj drugega, kar je ravno tako moteče.
guro
02. 12. 2007 16.39
KAROL290: problem je da lahko (ljudje prebivalci)rečemo kar hočemo vendar če ne vstrajamo tako kot mi trenutno se naše mnenje ne upošteva. Bo pa občinsko uprava Celja z veseljem sprejela naše smeti in tudi naš denar. Albertinum: kot sm ti že povedal je tukaj smetišče že 35 let. Predlagam ti da ga imaš ti 35 let pred nosom. (ko boš 35 videl kaj se dogaj). PA ne mi rečt da so zdej taki veliko bolši standardi. ŽE sedaj so bili dovolj zahtevni standardi pa jih nihče ni upošteval. Če pride do nevarnosti (razlitja, .. karkoli se bo že naredilo) bodo vse prenašali na staro deponijo, da samo stara deponija onesnažuje nova super moderna pa ne ker sploh ne more.
pulmo
02. 12. 2007 16.22
Albertinum, če te prav razumem bi ti kar fizično obračunal z nasprotniki regijskega centra, tako po srednjeveško? Kot povojni poboji? Tak primitivizem ne potrebuje nobenega komentarja. Svetujem ti, da si prebereš USTAVO. Tam boš našel odgovore na vsa svoja vprašanja kaj nam daje pravice. Zaradi pohlepa in nesposobnosti Županclja Ferdinanda in njegovih mladinskih podrepnikov (albertinum), ki ste ponudili neprimerno lokacijo bo nastala velika finančna škoda. Očitno ste res strokovnjaki. Vsega se lotite strokovno: drsalna dvorana, drsališče pred gledališčem... Za vse to boste nosili odgovornost vi. To pride v paketu z oblastjo. Zato že izgubljate živce. To pa ni zdravo.
karol290@siol.net
02. 12. 2007 09.51
Guro pridi v Krško občino pa boš videl koliko metrov samo je oddaljeno smetišče od prvih hiš, pa se boš mogoče pomiril, kaj pa če ti ljudje v Celju tudi rečejo ne maramo vaših smeti???
albertinum@excite.com
02. 12. 2007 09.45
Guro, ko bo postavljen regijski center, bo predelava smeti v zaprtih objektih, bioloških odpadkov pa se ne bo več odlagalo, torej ne bo smrdelo. Kaj te bo torej še motilo in kaj ti bo dajalo pravico, da zapiraš cesto?
guro
02. 12. 2007 03.52
DA ne bom slučajno kakšnega kam pošiljal- Nevem kaj se oglašate če se nimatekaj oglašati. Naša hiša je 390 metrov od deponije. Pa lahko merite kolikor hočee kolikokrat hoče. Ps (stoji pred časovno pred smetiščem in ni na črno postavljena) 2.Ko boste imeli smetišče 30let + na dvorišču torej 390m stran se pa lahko začnete oglašati.3. Če bi samo naše odpadke vozili na smetišče (krajane tenetiš in mlake) bi bila še vedno lukna v zemlji ne pa prava "gora". Me prav zanima koliko ljudi ki nas kritizira ima doma kompostnik za odpadke. Tisti ki mislite da so zaradi nas odpadki dražji naj jim povem: da je danes v tenetišah 1T odpadkov 20€ (kovor 87€) vendar ko bo kjerkoli že pač bo regijski center po bo deponiranje 1Todpadkov od 100-115 €. Pa to lahko tudi perneta prašate vam bo točno tako povedal. Še vedno be ceneje če vozimo v Celje. lp
karol290@siol.net
01. 12. 2007 18.59
Ti člani civilne incijative se ne zavedajo, da sami proizvajajo smeti in , da če njim smrdijo tudi drugim občinam, namesto, da bi dobro pokasirali rento od občine. če bodo pa v kakšni drugi občini vohali njihove smeti pa naj zato dobro plačajo, ali pa zahtevajo od tistih , ki so jih našuntali, pa lep pozdrav.
albertinum@excite.com
01. 12. 2007 17.51
Pulmo, ne nakladaj o 400m, ker gre za 600m, zakonska meja pa je 300m. Sicer pa, pulmo, z veseljem sprejemamo tudi tvoje nestrokovno mnenje. Komaj čakamo, da zavlada brezvladje in da vsi začnemo po državi zapirati vse, kar koga moti. Ko bomo zopet v srednjem veku, pa pridemo k vam na Mlako.
DarthRevan
01. 12. 2007 13.46
Pulmo, ja to tko je, deponija je stvar tipa "ZMBŽN".
pulmo
01. 12. 2007 13.42
Maktub, z odobravanjem sprejemamo tvoje strokovno mnenje in se veselimo nadaljevanja obratovanja deponije na novi lokaciji 400m od tvojega domovanja. Vsak dan bomo deponirali 70-100 ton smeti. Po 35 letih te bomo ponovno vprašali, če se strinjaš z nadaljevanjem obratovanja in postavitvijo regionalnega centra, ki bo predeloval smeti s celotne Gorenjske pa tudi od drugod. Vedeti moraš, da to ne bo imelo nobenega vpliva na okolje in kvaliteto tvojega življenja. Veselimo se sodelovanja! Komunala in Občina Kranj
maktub
01. 12. 2007 10.22
Če se tok otepajo tega, potem pa tut smeti ne bi smeli več proizvajat. Sicer ne rečem, da bi mogli met smetišče pod oknom, sam tokle stran je pa ok in to se ne dogaja sam tam!