Slovenija

Ministrica predsedniku vlade ponudila svoj odstop, ta ga je sprejel

Ljubljana, 26. 09. 2024 10.01 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.Z., A.B., M.S.
Komentarji
1303

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je sporočila, da je predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila svoj odstop, saj sprejema objektivno odgovornost za t. i. afero modre luči. Navedbe v medijih, da so se na ministrstvu za prehitro vožnjo v Avstriji skušali izogniti globi, je sicer označila za neresnične, saj da kazni sploh še niso prejeli. Ocenila je, da gre v tej zgodbi za "dobro načrtovan poskus osebne deskreditacije". Golob je medtem njen odstop že sprejel in se ji zahvalil za dosedanje delo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Stojmenova Duh odstopila
    03:55
    Iz SVETA: Stojmenova Duh odstopila
  • Ministrica Stojmenova Duh o poti na Dunaj
    03:00
    Ministrica Stojmenova Duh o poti na Dunaj

 

Ministrica Emilija Stojmenova Duh se je ponovno znašla v središču pozornosti, po tem, ko se je izkazalo, da je na službenem vozilu v tujini uporabila modre luči, pozneje pa naj bi želela doseči, da avstrijski organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Danes je ob prihodu na sejo vlade povedala, da nikoli ni vplivala na voznika in zahtevala modrih policijskih luči: "V zgodbi je veliko laži." Poudarila je, da so tudi zaposleni na ministrstvu zmeraj ravnali v skladu z navodili pristojnih organov. 

Kasneje je na izjavi za medije poudarila, da ne držijo navedbe, da so se skušali na ministrstvu izogniti plačilu globe, saj da te sploh še niso prejeli. V nadaljevanju je pojasnila, kaj se je dogajalo 26. maja. Ob poti na letališče je delegacija ministrstva obtičala v daljšem prometnem zastoju. Ker ne bi prišli pravočasno na dunajsko letališče, je voznik po ustaljenem protokolu poklical višjega inšpektorja na centru za varovanje in zaščito, ki je odgovoren tudi za varovanje ministrice. 

Voznik je ministrico nato obvestil, da mu je višji inšpektor povedal, da bo poklical avstrijske kolege in jih prosil za spremstvo, a jih ni uspel priklicati. Inšpektor je tako vozniku svetoval, naj vklopi modre luči, "če bo kasneje kaj narobe, pa bodo ukrepali". "Ko mi je voznik to povedal, nisem podvomila v njegove besede ali besede višjega inšpektorja," je poudarila Stojmenova Duh. 

Po besedah ministrice je voznik še isti dan poslal elektronsko sporočilo inšpektorju, kjer mu je pojasnil celotno situacijo in njegovo ravnanje. Julija so nato na ministrstvu dobili dopis avstrijskih organov, voznik pa je poklical inšpektorja, ki mu je poslal navodila. Tako sporočilo voznika kot navodila inšpektorja so na ministrstvu posredovali novinarjem. V elektronskem sporočilu je inšpektor vozniku pojasnil, naj poudari, da je vozil ministrico in pri tem zaradi zastoja na avtocesti proti letališču uporabljal svetlobne znake.

Stojmenova Duh je ob tem zatrdila, da ne voznik, ne ministrstvo in tudi ne ona kot predstojnica ministrstva niso dobili nobenega klica ali dopisa, da je bilo to ravnanje nepravilno. Takoj za tem, ko so s slovenskega veleposlaništva na Dunaju prejeli dopis s predlogom, naj kazen plačajo, so jim posredovali zahtevane podatke voznika.

Poročanje medijev o aferi modre luči je označila za "poskus deskreditacije". Zanimivo se ji zdi, da je bil članek objavljen štiri mesece po dogodku in tik pred njeno drugo interpelacijo. 

"Danes s čisto vestjo in dvignjeno glavo sprejemam objektivno odgovornost in sem predsedniku vlade ponudila svoj odstop. Ne glede na to, bom še zmeraj prispevala k digitalni preobrazbi Slovenije, in sicer tako, da bom poučevala nove inženirje elektrotehnike," je povedala. Golob je njen odstop že sprejel. 

'Storili smo ogromno'

Ministrica je v izjavi za medije ob tem tudi zanikala očitke, da je operacijski sistem, ki je nameščen na računalnikih za izposojo, neuporaben. Prav tako je zavrnila očitke, da v dveh letih niso naredili ničesar na področju širokopasovnega interneta. Kot je povedala, so porabo evropskih sredstev za to področje dvignili s 500.000 na 15 milijonov evrov in 8000 gospodinjstvom omogočili dostop do hitrega interneta.

"V dobrih dveh letih smo z ekipo na ministrstvu storili ogromno," je ocenila. V gradivu, ki so ga ob izjavi za medije predložili novinarjem, so na ministrstvu med drugim izpostavili sprejetje zakona o elektronskih komunikacijah, krovne strategije Digitalna Slovenija 2030 in nacionalnega strateškega načrta za digitalno desetletje.

V okviru izobraževanj, ki so bila sofinancirana z razpisi za krepitev digitalnih kompetenc prebivalstva, se je do zdaj usposabljalo več kot 9000 mladih, okoli 27.000 odraslih, prek projekta Mobilni heroji pa so z osnovnimi digitalnimi kompetencami opremili skoraj 8500 prebivalce ruralnih okolij, starejših od 55 let, so navedli na ministrstvu.

Glede očitkov, da ljudje zaradi slabih odnosov množično zapuščajo ministrstvo za digitalno preobrazbo, je Stojmenova Duh izpostavila javno dostopne podatke o fluktuaciji po posameznih organih, iz katerih je po njenih besedah razvidno, da je število menjav na ministrstvu za digitalno preobrazbo med najnižjimi.

V SD in Levici se bi glasovanja ob interpelaciji vzdržali 

Pred izjavo za medije se je ministrica popoldne sestala tudi s poslanci Svobode in jih poskušala pomiriti s pojasnili. 

Medtem pa so koalicijski partnerji, SD in Levica po današnjih rednih koalicijskih usklajevanjih napovedali, da bi se v primeru, da Stojmenova Duh ne bi odstopila in bi v petek dejansko prišlo do interpelacije v DZ, pri glasovanju vzdržali.

Namestnica vodje poslanske skupine SD Meira Hot je sicer na vprašanje, ali pričakujejo ministričin odstop, odgovorila: "Pričakovala bi, ampak kaj bo, pa bomo videli"

Da zgodba o nakupu računalnikov in najnovejša afera kažeta na odnos Stojmenove Duh, pa je ocenil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. 

Nezadovoljen z ministrico naj bi bil tudi premier Golob, ki pa se te dni službeno mudi v New Yorku.

Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh FOTO: Bobo

KPK je že uvedla predhodni preizkus

Medtem pa je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) potrdila, da je v zvezi s to zadevo že uvedla predhodni preizkus, v katerem bo preverila morebitne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Na dogajanje se je sicer že v sredo odzval predsednik KPK Robert Šumi. O primeru je bil sicer, kot je dejal ob robu srečanja z novinarji ob 20-letnici komisije, obveščen prek medijev, a je poudaril, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti. Po njegovih besedah je narobe, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, kar v Avstriji ni dovoljeno. "Če pa je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca, pa je to nesprejemljivo," je poudaril.

KPK je sicer v zvezi z ministrico nedavno zaznala tudi sum kršitve zakona o javnem naročanju pri nakupu računalnikov. Tudi iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna izhaja, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri nakupu računalnikov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Prav zaradi spornega nakupa Stojmenovo Duh v petek čaka že druga interpelacija.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (1303)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

genir
26. 09. 2024 18.56
Primerjava prejšnji pa zdajšnji do kdaj? Hočete s tem zdajšnjim dati odpustek za piz..arije ki jih delajo?
Hribovito2020
26. 09. 2024 18.56
piu
26. 09. 2024 18.56
Če si nadarjen za peči burek še ne pomeni, da boš dober minister.........mislim kwa je z vami lewaci?
MasteRbee
26. 09. 2024 18.55
Mogoče celo ni imela slabega namena, naredila pa neumnost za neumnostjo.
janez horvat
26. 09. 2024 18.55
+0
"s čisto vestjo in dvignjeno glavo" je izvedla "dobro načrtovan poskus osebne deskreditacije"
simc167
26. 09. 2024 18.55
+0
Pravilno. Sedaj pa mi prosim povejte ime enega samega ministra sds, ki je kdaj odstopil? Razen nepreklicno odstopljeni Hojs😂😂
MasteRbee
26. 09. 2024 18.54
+2
S temi ženskimi kvotami so same težave. To je realnost.
Nace Štremljasti
26. 09. 2024 18.53
+6
makedonsko devojče kitka šarena to smo se včasih učili v šoli,danes bi šlo pa takole makedonsko devojče lopove
nikolinormalen
26. 09. 2024 18.55
-2
metuljka
26. 09. 2024 18.52
+1
Če bi jaz bila Golob bi ne podlegla temu medijskemu in opozicijskemu linču .. Na vsakega ministra se lahko spravijo. A ljudstvo je že pozabilo na medijski umor Golobiča in ta pozaba bo ljudstvo stala najmanj milijardo .. in znova ista zgodba zdaj ! Popolnoma mimo.. Tako lahko zj...jo vsakega ministra.
spiderrrr
26. 09. 2024 18.52
+5
Aleluja. Hvala Bogu 🙏
Kunde
26. 09. 2024 18.51
+5
Lepo odigrano! Šolsko.
Ici
26. 09. 2024 18.50
+2
Noooo, končnooo. Hvala, Golob. Ti si car. Res.
2mt8
26. 09. 2024 18.50
+11
Davke plačujemo za takšne kozlarije...
DJ-Pero
26. 09. 2024 18.49
+8
Bravo Golob, ki si je vzel čas med shoppingiranjem z "našo" Tinco v New Yorku in sprejel njen odstop! Med drugim sem pa prav ponosen, da sem kot državljan Slovenije tudi jaz lahko prispeval za del letalske karte naše Tince... bravooo!!!
Belabreza
26. 09. 2024 18.48
-4
Sedanji PV dr. Golob zna prejemati in tudi odpirati pošto tudi odstope, kar prejšnji PV psihopat niti slučajno ne zna, še manj pa sprejeti odstop. Vsi ministri psihopatove vlade so bili zreli za interpelacije in seveda odstope, pa je bila računica na njihovi strani. Tudi sedaj je ista računica, je pa morala in etika na bistveno višjem nivoju.
MucaNeGrize
26. 09. 2024 18.50
-4
OrodniK
26. 09. 2024 18.53
+1
Poglej si v sskj definicijo kaj pomenita besedi morala in etika. Morda si ju zamenjal za kraja in laž.
medusa
26. 09. 2024 18.48
+6
Nimajo kaj jokat! Vse golobove harpije so nas dobro ožele! Zapravljale so še in še , da glava boli...NIKOLI POZABLJENE! V ZGODOVINO SE BO VPISALO VSE !
Tomy1
26. 09. 2024 18.46
+13
A pa bo tale Makedonata kaj odgovarjala za svoja dejanja in zapravljene milijone ...? A to pa ne ! Butale država, s PV Pavliho na čelu- banda nesposobna!
MucaNeGrize
26. 09. 2024 18.51
-1
nikolinormalen
26. 09. 2024 18.52
+1
Tip bo znoru... in šel na ulico! Njemu ne bo noben govoru!
metuljka
26. 09. 2024 18.44
-9
To je poduk vsem ostalim ministrom, če jim bo prišlo na misel, da razdelijo brezplačno računalnike, da jih bo doletela interpelacije. V bodoče morajo prodajati računalnike . Poduk zgodbe je tudi, da če nič ne delaš , dočakaš morda še 5 mandatov.. Janševo ljudstvo pa naj se ne pritožuje, če od države ne bodo dobili več nič zastonj .. Tako je , če si hlapec slovenček
Groucho Marx
26. 09. 2024 18.45
+8
metuljka
26. 09. 2024 18.47
-2
Groucho - ni argumentov, a ne, samo hlapčki ste vsi troli.. zmerjanje, ne da bi napisali, kaj od napisanega ne drzi. Aja, na listku ni nič , potem pa pod razno cel kup zmerljivk
genir
26. 09. 2024 18.43
+12
Režiserji delajo na veliko. In kje so ji v zameno zrihtali sanjsko službo brez odgovornosti?