Slovenija

Kovačič po pravico na vrhovno sodišče

Ljubljana, 12. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danilo Kovačič, nekdanji direktor HIT-a, je napovedal, da bo na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, po potrebi pa tudi na Mednarodno sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Kovačič vztraja, da je bilo poslovanje Hita zakonito.

V sporočilu za javnost, s katerim se je odzval na odločitev višjega sodišča v Kopru v zadevi HIT, ki je zavrnilo njegove pritožbe in pritožbe Danila Kodriča in v celoti potrdilo obsodbo okrožnega sodišča, je še zapisal, da je kot direktor Hita sprejemal zakonite in za podjetje koristne poslovne odločitve, njegovi obsodbi pa je botrovala "nestrokovnost, zavist in zloba".

Kovačič in Kodrič naj bi zlorabljala položaj

To kazen je višje sodišče s sodbo 12. junija tudi potrdilo ter razsodilo še, da sta dolžna plačati še stroške pritožbenega postopka, ki za vsakega znašajo po 800.000 tolarjev.

Obtožnica, na podlagi katere je sodišče izreklo obsodbe, je Kovačiča bremenila, da je glavni blagajni igralnice izdal navodilo, da se v financiranje iger na srečo vključi tudi Hit. Na tej podlagi in pod krinko fiktivne pogodbe med Hitom ter neko panamsko družbo je prišlo do izplačevanja provizij Danilu Kodriču, ki do njih sploh ni bil upravičen.

Petčlanski prvostopenjski senat je že 12. junija 2000 Kovačiča spoznal za krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic odgovorne osebe, Kodriča pa pomoči k temu kaznivemu dejanju. Kovačiča je prvostopenjsko sodišče obsodilo na štiri leta zapora, Kodriča pa na triinpolletno zaporno kazen ter na vračilo nezakonito pridobljene premoženjske koristi v višini nekaj manj kot 325 milijonov tolarjev. Oba sta dolžna povrniti tudi stroške kazenskega postopka in plačati povprečnino, ki za Kovačiča znaša 1,15 milijona tolarjev, za Kodriča pa okrogel milijon.

SORODNI ČLANKI