Slovenija

Košir ostaja direktor

Ljubljana, 22. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupščina zdravstvene zavarovalnice je sprejela predlog upravnega odbora, da za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Zavoda najdlje za eno leto imenuje Franca Koširja.

Bo Franc Košir ostal na čelu zavoda?
Bo Franc Košir ostal na čelu zavoda? FOTO: 24ur.com

Koširju se prav z današnjim dnem izteka štiriletni mandat, za svoje ponovno imenovanje pa v državnem zboru ni dobil zadostne podpore.

Koširja je kot primernejšega od dveh kandidatov, ki sta se prijavila na 23. novembra lani objavljen javni razpis, izbral upravni odbor zavoda, nato pa mu je konec januarja podporo izrekla še skupščina zavoda. Kljub podpori opozicijskih SDS in NSi kot tudi koalicijske SLS pa je državni zbor predlog skupščine za Koširjevo vnovično izvolitev pred mesecem dni s 44 glasovi proti 23 zavrnil. S tem je odločil, da bo treba celotni postopek, vključno z javnim razpisom, ponoviti. Košir je že napovedal, da bo kandidiral tudi na ponovljenem razpisu.

Prvega marca je minilo natanko deset let, odkar je Franc Košir prevzel vodenje tretje največje javne blagajne v Sloveniji, prvi dve leti kot v.d. direktorja, nato pa dva štiriletna mandata kot direktor.

Skupščina zdravstvene zavarovalnice razširila nekaj pravic

V nadaljevanju je komisija sprejela še spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, s katerimi se med drugim na novo opredeljujejo oz. širijo nekatere pravice. Po besedah pomočnice generalnega direktorja zavoda Brede Butala, gre za pravico do digitalnih slušnih aparatov in inzulinskih črpalk za otroke do 15 leta starosti ter za pripomoček pri negi umirajočih na domu - elastomerno črpalko za vbrizgavanje zdravila v podkožje, veno ali kateter.

K spremenjenim in dopolnjenim pravilom bo moral dati soglasje še minister za zdravje, na zavodu pa so že izračunali finančne posledice omenjene širitve pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Po njihovih ocenah bi uveljavljanje pravice do digitalnega slušnega aparata pri otrocih do 15 leta starosti povečalo izdatke zavoda za 25 milijonov tolarjev na leto, uveljavljanje pravice do inzulinske črpalke pa bi - glede na to, da bi bilo do nje upravičenih približno sto oseb letno - pomenilo 62 do 75 milijonov tolarjev, h čemur je treba dodati še stroške potrošnega materiala, ki za sto zavarovancev letno znašajo 60 milijonov tolarjev. Sredstva naj bi na zavodu zagotovili iz "prihranka", ki naj bi ga prinesla uskladitev pravil z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - po ocenah zavoda gre za približno 200 milijonov tolarjev letno.

Sprejeli tudi določbe za izvajanje 12. člena novele zakona

Spremenjena in dopolnjena pravila, ki jim je skupščina danes dala zeleno luč, namreč vsebujejo tudi določbe, potrebne za nemoteno izvajanje 12. člena omenjene novele. Ta določa zadržanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja samozaposlenim osebam in drugim osebam, ki same plačujejo prispevke, ter njihovim družinskim članom v času, ko nimajo poravnanih obveznosti plačevanja prispevkov. Ob tem so pravila usklajena še z zakonom o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, pa tudi pravilnikom o natančnejši opredelitvi, načinu razvrščanja, predpisovanja in izdajanja zdravil za uporabo v humani medicini. Gre za predpise, ki so bili sprejeti po juliju 2000, ko so bila pravila zadnjič spremenjena.