Slovenija

Iz NS Dela odstopil Košir

Ljubljana, 05. 11. 2005 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Član nadzornega sveta Dela Tomaž Košir je odstopil s svojega položaja. To naj ne bi bil edini odstop iz NS Dela.

Tomaž Košir odstopa
Tomaž Košir odstopa FOTO: POP TV

Tomaž Košir je v sredo podal odstopno izjavo na mesto člana nadzornega sveta (NS) Dela, je danes objavila uprava družbe. Po pisanju današnjega Dela je odstop napovedal tudi Tomaž Kuntarič, po informacijah časnika pa naj bi z mesta nadzornika odstopil še predsednik uprave Pivovarne Laško Tone Turnšek.

Ker bodo očitno v kratkem času odstopili trije od štirih predstavnikov kapitala, bi to lahko pomenilo, da bo moral nadzorni svet sklicati izredno skupščino, ki bo imenovala nove nadzornike, še piše Delo.

Košir meni, da ni osnove za njegovo sodelovanje

Stavba Dela
Stavba Dela FOTO: POP TV

Kot je za Delo pojasnil Košir, sicer pooblaščenec uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), je odstopil, ker banka ni več posredna oz. neposredna lastnica Dela. Zato po njegovem mnenju ni več nobene osnove za sodelovanje predstavnika NLB v nadzornem svetu.

Kuntarič, ki ga je v nadzorni svet Dela še v času nekdanje vlade imenovala Kapitalska družba (KAD), pa bo odstopil, ker že nekaj časa ni več v upravi KAD. Za Delo je še povedal, da bo ob soglasju lastnikov opravljal funkcijo člana nadzornega sveta najdlje do naslednje skupščine. Po njegovem bi bilo namreč neodgovorno, da bi nadzorni svet ostal brez enega člana.

Namesto Kuntariča Janšev svetovalec?

Med kandidati za Kuntaričevega naslednika se po navedbah Dela omenja svetovalca za splošne zadeve v upravi KAD Boštjana Krambergerja, ki je tudi nekdanji svetovalec za gospodarstvo predsednika vlade Janeza Janše.

Tone Turnšek
Tone Turnšek FOTO: POP TV

Kot je znano, se namerava Turnšek, ki je Pivovarno Laško vodil zadnjih 24 let, 11. novembra po izteku mandata upokojiti. Pivovarno bo tako vodil Boško Šrot, ki je doslej delal kot namestnik direktorja pivovarne.

V Pivovarni Laško so na vprašanje Dela, ali so prodali svoj delež v Delu in kdo bo nasledil Turnška v Delovem nadzornem svetu, odgovorili, da bodo lahko "več sporočili takoj po sestanku z upravo, predvidoma v naslednjih dneh". Kot najverjetnejši kupec deleža Pivovarne Laško v Delu se po navedbah časnika sicer omenja KD Group.