Slovenija

Košir odhaja, Virk na poti

Ljubljana, 16. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet je z večino glasov razrešil odgovornega urednika Dela, ki se je pred meseci razšel s predsednikom uprave.

Razrešeni odgovorni urednik Dela Darijan Košir
Razrešeni odgovorni urednik Dela Darijan Košir FOTO: POP TV

Nadzorni svet je na predlog uprave glasoval o razrešnici odgovornega urednika Dela Darijana Koširja. S štirimi glasovi za in enim glasom proti je bila razrešitev potrjena. Pred odločitvijo se je svet seznanil z nezavezujočim mnenjem aktiva novinarjev časnika Delo, ki je razrešitvi nasprotoval.

Za Koširjevo razrešitev so glasovali predstavniki kapitala, proti pa je glasovala predsednica aktiva novinarjev Dela Ženja Leiler. Predstavnik sveta delavcev se je pri glasovanju vzdržal. Nadzorni svet tako ni upošteval volje aktiva novinarjev.

Glavni razlog za zamenjavo Koširja je želja uprave po večji uspešnosti Dela v smislu boljšega vodenja, motiviranja kolektiva in strateških odločitev, je pojasnil predsednik uprave Tomaž Perovič. Po njegovih besedah Delo ostaja verodostojen in politično uravnotežen časnik.

Do razrešitve je prišlo po vrsti postopkov, ki so sledili potem, ko je sredi julija predsednik uprave Dela Tomaž Perovič predlagal zamenjavo, za novega urednika pa je predlagal Janija Virka, sedaj urednika kulturno-umetniških programov na TV Slovenija. Odločitev glede zamenjave naj bi bila posledica različnih pogledov na uredniško politiko časopisa. Košir bo svojo funkcijo predvidoma opravljal do soglasja nadzornega sveta k imenovanju novega odgovornega urednika.

Novinarji nasprotovali zamenjavi urednika

Izvršilni odbor aktiva novinarjev Dela je v ponedeljek zavzel stališče do predloga uprave glede razrešitve Koširja. Kakšno je stališče, Leilerjeva takrat ni želela pojasniti. Iz virov blizu aktiva pa je bilo moč izvedeti, da je izvršilni odbor podprl predlog za Koširjevo razrešitev.

Aktiv novinarjev časnika Delo je v četrtek zavrnil razrešitev Koširja. Od 166 novinarjev, ki so imeli pravico glasovati, se je glasovanja udeležilo 133 članov aktiva, pri čemer so bile oddane tri neveljavne glasovnice. Proti razrešitvi je glasovalo 78 novinarjev, medtem ko jih je 52 razrešitev podprlo. Glasovanja, ki je potekalo v sredo in danes, so se sicer lahko udeležili vsi redno zaposleni novinarji Dela in zunanji sodelavci, ki so člani aktiva.

SORODNI ČLANKI