Slovenija

V petih letih za milijon evrov plač preveč

Ljubljana, 01. 09. 2010 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Katja Šeruga/V.L.
Komentarji
133

Generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc naj bi si vsak mesec izplačeval 2300 evrov bruto preveč. Na njegovo so vezane tudi plače preostalih dveh članov uprave.

Aleš Hauc
Aleš Hauc FOTO: POP TV

Vodstvo Pošte Slovenije, podjetja v 100-odstotni državni lasti, si po podatkih in večdnevnih preverjanjih 24UR izplačuje previsoke plače, in to v nasprotju z zakonom. Plača generalnega direktorja Aleša Hauca je vsak mesec previsoka kar za dobrih 2300 evrov bruto, a ker so na njegovo plačo vezane tudi plače preostalih dveh članov uprave, svetovalcev in področnih direktorjev,  bodo po izračunih 24UR v petih letih mandata na Pošti vodstvenim delavcem izplačali kar milijon evrov preveč.

Ministrstvo za gospodarstvo trenutno preverja vse pogodbe za vse uprave podjetij v večinski državni lasti, ki so bile sklenjene po Lahovnikovem zakonu. Po informacijah 24UR se bo med več kot 200 državnimi podjetji našlo vsaj še nekaj primerov nezakonito izračunanih in seveda tudi izplačanih plač.

Zaupna pogodba Aleša Hauca, direktorja Pošte, ki jo je 24UR neuradno pridobil, razkriva, da je njegova plača dobrih 9400 evrov bruto, kar je še vedno ena nižjih plač v državnih podjetjih, zlasti ob dejstvu, da ima dobre poslovne rezultate. Toda po podatkih 24UR je izračunana v nasprotju s t. i. Lahovnikovim zakonom, ki je plače v državnih podjetjih omejil.

Pridobljene informacije je pogledala tudi pristojna gospodarska ministrica Darja Radić, ki pravkar preverja več kot 200 pogodb v državnih podjetjih. Ministrica pravi: "Kar se tega primera tiče, so moji sodelavci tudi ugotovili eno neskladje, ki ga ne znajo pojasniti, zato smo pozvali predsednika nadzornega sveta Pošte, naj nam posreduje natančen izračun osnovne plače direktorja."

Po Lahovnikovem zakonu je treba povprečno plačo v podjetju ali skupini množiti s pet in to je direktorjeva plača. Na Pošti, kjer dela več kot 6000 ljudi, pa so povprečno plačo sešteli s povprečno plačo v majhnem hčerinskem podjetju EPPS, ki ima le 23 zaposlenih, a bistveno višje prihodke. To so enostavno delili z dva, množili s pet in dobili Haučevo plačo 9400 evrov bruto mesečno.

Pravilni izračun pa naj bi bil: povprečna plača v obeh družbah skupaj, ki pa je le tri evre višja od povprečja na Pošti, saj se po tej formuli višje plače majhnega EPPS izgubijo. Pravilna Haučeva plača bi bila torej 7100 evrov bruto, dobrih 2300 evrov manj kot vsak mesec prejme zdaj.

Lahovnik pravi, da je taka formula nezakonita.
Lahovnik pravi, da je taka formula nezakonita. FOTO: Aljoša Kravanja

Lahovnik: Taka formula ni zakonita

Če so na Pošti prepričani, da je formula, ki so jo uporabili, povsem skladna z Lahovnikovim zakonom in torej zakonita, avtor zakona, nekdanji minister Matej Lahovnik pove: "Ne, taka formula po moji oceni ni zakonita, ker zakon zelo jasno govori, da je treba upoštevati povprečno plačo, pri čemer pa zna vsak gimnazijski maturant izračunati to povprečje. Seveda gre za nedopustno ravnanje in minimalni izračun je temu primerno previsok."

Previsoka plača tudi obeh članov uprave

Na Haučevo plačo je vezana tudi plača obeh članov uprave. Če je torej previsoka njegova, sta tudi njuni. V 5-letnem mandatu bi tako Pošta samo upravi izplačala za skoraj pol milijona evrov preveč denarja. Tu je potem še 25 svetovalcev in področnih direktorjev, ki so tudi vezani na Haučevo plačo. Vse skupaj po petih letih tako nanese že cel milijon.

Kaj bo torej storila država, če bo tudi sama ugotovila nezakonitosti? Radićeva pravi, da bodo kot lastniki najprej ukrepali proti nadzornemu svetu. Nadzornike lahko doletijo kazni od 4000 do 5000 evrov vsakega. "Če se ugotovi, da je nekdo namenoma hotel zavesti lastnika, potem zagotovo ne nadzorni svet ne uprava ne uživata zaupanja," še dodaja Radićeva.

Pogodbo s Haucem so sestavili in podpisali nadzorniki. Hauca pa lahko doleti tudi, da bo moral razliko vrniti.

Kaj pravi Hauc?

Na novico se je odzval tudi Hauc. Prepričan je, da je njegova plača izračunana skladno z Lahovnikovim zakonom. Sicer pa je Haučeva obramba ta, da je Lahovnikov zakon slab. Meni celo, da je v nasprotju z zakonom o gospodarskih družbah, v nasprotju z ustavo in v nasprotju s smernicami OECD. Hauc je prepričan, da Lahovnikov zakon nadzornim svetom jemlje pravico in dolžnost, da upravam določajo primerne plače, kar državi, po njegovih besedah, ki je bila pravkar sprejeta v OECD, ne more biti v ponos.

Kaj točno se je dogajalo, torej še ni jasno. Po prvih informacijah pa naj bi bili nadzorniki in s tem verjetno tudi uprava pred časom ustno obveščeni, da so plačo izračunali narobe.

 

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serolod
04. 09. 2010 11.51
sram me je, da sem poštni uslužbenec......
difuzer
02. 09. 2010 20.46
Me je postalo pošteno sram da sem zaposlen na Pošti, delam na terenu kot poštar in nam trgajo od plač kje le lahko in kvasijo o nekih varčevalnih ukrepih, večajo terene plače pa manjšajo...Aleš pa gradi vilo
HIPOKRATKA
02. 09. 2010 13.40
Cela Slovenija je ena sama korupcia in nered. Luč na koncu tunela je nova vlada, saj sedanjo bo vzel hudič
janica1
02. 09. 2010 12.45
eni pijejo, drugi plačajo (to je tako lepo rečeno, ne)
janica1
02. 09. 2010 12.22
resenik
02. 09. 2010 10.25
Bo ta odgovarjal za svoja dejanja? Najel si bo dragega odvetnika prav tako požeruha na denar,da ga bo ščitil. Le kdo je tako močan,da bi spravil takšne nepoštenjake na mesto,kjer jim je prostor za takšna dejanja!
SEBASTI
02. 09. 2010 09.58
Admin, hvala za izbris! Hotel sem povedat, če ukradeš veliko, si na varnem. Paziti moraš če ukradeš malo, potem te bodo lovili.
SEBASTI
02. 09. 2010 09.57
Še sploh obstaja kak direktor v tej državi, ki ne krade ??? Po drugi strani pa, zaka ne bi kradli, če je pa to dovoljeno. Edino kar je treba pazit je to, da ukradeš zadostno količino, ker če kradeš premalo, potem te bodo lovili, drugače ne. Logika...? Ne vem kje je.
ZavedniSlovenci
02. 09. 2010 08.37
@cupofmarja02.09.2010, 08:25 2 uzemte jim, kar so si preveč izplačali.... ne, to pa ne....... kaj pomaga pisat o vseh teh presežkih v plačah, če se pa nič ne ukrene glede tega...... Kdo jim pa naj vzame te vprašam KDO,v tej državi ni ne zakona ,ne inštitucije ,ki bi bila kaj takega zmožna oziroma bi si upala it tako daleč da bi se na tak ali drugačen način vrnilo ,oziroma dokazalo krivdo..Saj veste kako gre;Dokler ni krivda dokazana je človek nedolžen"A so komu v vseh teh letih že kaj dokazali in obsodili" Ne in tudi ne bojo ...Saj imajo dvkoplačevalce za to da najdejo nove davke in gremo naprej...
Kukulkan
02. 09. 2010 08.30
in mi naj bi bili v EU? ma hujs kot na balkanu! zdej bo postar odstopu, pobral odpravnino in to je to od nasga zakona
mr.daco
02. 09. 2010 08.30
cirenij Lahko bi znižali storitve ja. Tudi pekarne imajo drag kruh, si delajo dobiček in kljub temu kruha ne znižajo. Cene določa trg in konkurenca. Če je kdo sposoben to delati z nižjimi cenami storitev bo slej kot prej to tudi storil. Drugače pa dobiček se da prikazat z manjšimi investicijami, manjšimi stroški dela, itd. Tako da vse skupaj tudi ni tako enostavno. Sicer pa če ves dobiček deliš z številom opravljenih storitev, prideš do cifre pol centa, katrega ti pa delavka na okencu tako ne more vrniti. Tako da brez panike.
cupofmarja@email.si
02. 09. 2010 08.25
uzemte jim, kar so si preveč izplačali.... ne, to pa ne....... kaj pomaga pisat o vseh teh presežkih v plačah, če se pa nič ne ukrene glede tega......
cirenij
02. 09. 2010 08.14
mr.daco iz katerega denarja pa se financira pošta? Saj neprestano dražijo svoje storitve. In če je v lasti države zanje veljajo obstoječa pravila. Če ima pošta take dobičke, naj zniža svoje storitve. Saj jih plačujemo davkoplačevalci.
mr.daco
02. 09. 2010 08.06
@Natali73 Pošta se ne financira iz davkoplačevalskega denarja. Pošta je profitna organizacija, ki je v državni lasti. Ker trenutno posluje brez izgub, potem ne vidim spornih teh 2700 eur. Če pa ima konec leta dobiček, gre le ta direktno v državni proračun. Torej organizacija v tem trenutku samo polni državni proračun in bi bilo fino da vtihnejo nekateri tukaj na forumu in novinar ki je napisal in ta članek. Vprašanje je le, kdo je sprožil ta članek, in kdo si želi Havčev stolček?
cirenij
02. 09. 2010 08.05
tajkuni še nobena vlada ni stopila na prste roparjem in hijenam, ki kradejo nekdanje skupno premoženje. Na vse stolčke navlečejo samo svoje "nepogrešljive strokovnjake", ker so edini sposobni, da izmolzejo zase in zanje, kar je še ostalo. Če bi zaplenili vse nakradeno in umno obračali v pokojninskem skladu, 100 let ne bi potrebovali pokojninske reforme. Tatove in lopove pa na prisilno delo.
ZavedniSlovenci
02. 09. 2010 08.01
BTV LOPOVI POKVARJENI ,potlej se pa zgovarjajo na slab zakon..Vsak zakon ima ljuknje,samo da jih imajo Slovenski zakoni veliko in so namensko narejeni prirejeni za tajkune in lopove podjetij in denarja poštenih delovcez za katere pa ni plačila za narejeno in nagrade za trud..LOPOVI prvi do zadnjega...
cirenij
02. 09. 2010 07.33
Za navaden folk se neprestano sprejema zakonodaja z najvišjimi kaznimi v Evropi. Vsakodnevno pa poslušamo o pokradenih milijonih, pa nihče ne ukrepa.Naši vladarji so gluhi in slepi - pa ne za sebe in svoje ter svojih znancev koristi.
Alexxsaso@yahoo.ca
02. 09. 2010 06.30
Meni pa je teh afer ze pocasi dovolj. Zdaj je ze vsak teden ena. Kradejo tako ali tako, pa javnost to ve ali ne. Ukrepa prav tako nihce pa, ce javnost ve ali ne. Kradli bodo naprej, mi se pa obremenjujemo s tem kot, da nimamo pametnejsega dela, spremenilo pa se v tej drzavi ne bo nic.
123_Zoke_vec_ni
02. 09. 2010 01.56
Odstavli bodo nenašega Hauca in nastavli enga preverjeno našega. Plača bo seveda ostala ista ali se bo celo dvignila - ampka problema ne bo več, ker naši lahko na debelo kradejo. Tako razni Zidarji, BAvčarji, Šroti kot Kramarji...
123_Zoke_vec_ni
02. 09. 2010 01.54
Pravo vprašanje je: Kdo si želi Haučevega stolčka in ima v svojih rokah medije, da začne ta obračun?