Slovenija

Korak h gradnji džamije

Ljubljana, 18. 12. 2006 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Islamska skupnost je sporočila, da soglaša z vsemi aktivnostmi za izgradno džamije v Ljubljani.

Islamska skupnost je sporočila, da je po srečanju muftija Islamske skupnosti v RS Nedžada Grabusa z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem, izredno zasedal Mešihat Islamske skupnosti.

Islamska skupnost v RS se bo odločila o nakupu predvidenega zemljišče, ko bo znano in zagotovljeno, da je na tej lokaciji možna gradnja Islamskega kulturnega centra
Islamska skupnost v RS se bo odločila o nakupu predvidenega zemljišče, ko bo znano in zagotovljeno, da je na tej lokaciji možna gradnja Islamskega kulturnega centra FOTO: Dare Čekeliš

Mešihat je sprejel sklep, da Islamska skupnost v RS soglaša z vsemi aktivnostmi v zvezi z izgradnjo džamije na Kurilniški ulici v Ljubljani. Ob tem še dodajajo, da se strinajo z gradnjo džamije pod pogojem, da bodo postopki stekli, kot je bilo dogovorjeno, ter da je zemljišče, ki je predvideno za izgradnjo Islamskega kulturnega centra prosto vseh bremen.

O nakupu zemljišča kasneje

Islamska skupnost v RS se bo odločila o nakupu predvidenega zemljišče, ko bo znano in zagotovljeno, da je na tej lokaciji možna gradnja Islamskega kulturnega centra. Do takrat pričakuje resna zagotovila od Mestne občine Ljubljana, da sprememba lokacije za izgradnjo džamije v Ljubljani ne pomeni dodatno zavlačevanje reševanja tega vprašanja, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Islamska skupnost v RS je prehodila dolgo pot v zvezi z izgradnjo džamije v Ljubljani in si ne želi zgubljati dragocen čas za začetek njene gradnje. Zato pričakuje resna zagotovila, da je to mogoče izpeljati v razumnem roku. Izkušena z dosedanjimi zapleti v zvezi s pridobivanji lokacije za izgradnjo Islamskega kulturnega centra se je Islamska skupnost odločila da bo vse zadeve v zvezi z lokacijo na Kurilniški ulici vodila Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki.

O vsem tem je Islamska skupnost obvestila župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića.

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darcs
20. 12. 2006 21.48
a je delo misijonarjev tudi pokristjanjevanje? Po moje je do neke mere ampak pod pogoji, kakršne imajo za svoje delo jih lahko samo občodujemo
victoriosus
20. 12. 2006 20.08
Joj, katastrofa kaj moram brati. Najprej: G. Murovec, "pokristjanjevanje" Indijancev je bila krinka, šlo se je za osvajanje Amerike, to je jasno. Zgodovina Cerkve je zgodovina, del preteklosti, mi se trenutno pogovarjamo o sedanjosti in integraciji, ki je ni. Drugo: Muslimani imajo pravico do verskega objekta. IN KAJ, A ŽE 14 LET PODPIRAMO KRŠITEV USTAVE, AL KAJ?!?! Ni res! Njihova pravica do molitve je zagotovljena z MOLILNICAMI. Saj imajo dost! Kaj še hočejo? Gre tebi, montoya, malo več glej v knjige... Če bi bili zgledni državljani, bi jim folk z veseljem dajal prostor za večji objekt, tudi džamijo. Samo dogaja se, da oni nas j*** v glavo, mi pa naivno dajamo in dajamo, češ smo strpni. Daš roko, zagrabijo komolec. In res, podatki o zaporih so taki, da so tudi katoličani. To je NAŠ problem. Nimamo pa kaj tujcev futrat v zaporih. Zakaj ga sploh serjejo? A ne morejo biti hvaležni, ker so tle? Neeee, manj pametnim Slovencem je treba krast, saj so neumni.... bravo za to balkansko miselnost. Dalje: Limonca, se popolnoma strinjam s tabo. Očitno moramo biti MI tolerantni, če ne smo ksenofobi. Njim pa ni treba biti tolerantni, le zakaj, če so vedno oni žrtve! Naprej: mkoc, integracija je LOGIČNO v Slovensko družbo, če smo v Sloveniji! A naj se integrirajo v avstralsko?! Sicer pa Avstrijci ponosno nosijo svojnošo, Nemci svoj Dirndl, itd. Nihče se ne sramuje svojih korenin, ti se najprej nauči, kaj je integracija in do kam sega. Ti misliš, da integracija pomeni prilagoditi se prišlekom. Kje bi bila Anglija danes s takim razmišljanjem! @Klasik: Če bi bila Slovenija njihova edina domovina, ne bi jaz po cesti poslušal, kako je Slovenija gnila (z náglasom), in kako je bedna. Pa ne bi mulcev srečeval, ki si "sposojajo" moj mobitel. ZA TO SE GRE! Za eno spoštovanje do države, ki jih sprejema!!!!!!!!!!!!!!!!!! Če se prilagodijo in delajo in so pridni in marljivi, pol dobrodošli! Tudi bosanci, tudi z naglasom. Samo ne mi goljufat, ne krast in ne ga srat. Imamo dost naših problemov, tujih ne rabimo. @avava: se strinjam: Guantanamo je sramota celega sveta, tukaj držim z muslimani, ker IMAJO PRAV. Motijo me pa situacije, ko izkoriščajo (beri limonco), ko mislijo, da so bolj pametni od nas. Saj nič nečloveškega ne zahtevam! Samo spoštovanje, naj bodo hvaležni, da so lahko tukaj! Pa ne ga srat!
robinud@volja.net
20. 12. 2006 09.59
Zgradite to kurcevo dzamijo in mir. Ce pa bo kaj narobe z njo se lahko tudi zrusi. V vsakem primeru bo en kup ljudi dobilo sluzbo za leto-dve, drzava pa nekaj milijonov v davkih. Za paranoike pa : kaj mislite, da teroristi zdaj ne upajo v Slovenijo, ker ni dzamije ? Cakajo na dzamijo ???
hinko.murovec@siol.net
20. 12. 2006 09.20
Hinko MUROVEC, in zakaj ne đamija? Če ni naša Ustava samo sama sebi namen ( glede na dogodke kot je Ambrus je videti tako ) , potem je to enako normalno kot cerkev SV. Jožefa ali Stolnica. Je pač objekt v katerem se zbira določena verska " srenja". Kaj za vraga je na tej RKC, da mora biti povsod favorizirana, v čem in zakaj so kristjani toliko boljši od drugače verujočih ?. Sedaj se bo pojavil kakšen z argumenti proti ker je to leglo terorizma. Ali res in ali samo islam?. Če pogledamo " pravila" krščanske vere in islama, bomo ugotovili, da nobena ne zapoveduje nič slabega. Vzemite malo zgodovino v roke. Krščanska vera oziroma njeni " sveti" predstavniki so pod krinko pokristjanjevanja okradli in uničili veliko narodov in kultur, ali pa jih skoraj izbrisali z zemlje ( inki, azteki, indijanci in še marsi kater narod ) so bili zaradi požrešne brezobraznosti vrha tako hvaljene krščanske vere uničeni in pokradeni. Inkvizicija, čas , ko si če si se zameril cerkvi končal na grmadi tvoje imetje pa v njihovih kleteh. Koliko mladih žensk je bilo mučenih ker niso hotele " prav služiti posvečenim" , koliko zemljišč in premoženja je cerkev tako pridobila. In danes, tako sveti, ljudje , ki prostovolno živijo v celibatu, na drugi strani dokazani pedofilisti in verjetno še kaj in to celo v škofovskih vrstah. /// Islam, za nas aktualni turški vpadi, janičari itd. Danes terorizem - proti komu?, in zakaj. Ali je ves " terorizem res delo njihovih skrajnežev in koliko ima tu prste zraven CIA in njene montaže po nalogih g. Buša, ki rabi zunanjega sovražnika. Kaj je uspel z svojo "demokracijo" itak vidi vsak bebec. Torej, pustimo narodom njihovo kulturo, priznajmo , da so povsod v vseh verah in strankah dobri in lopovi in končno spoštujmo druge , da nas bodo drugi spoštovali. Nestrpnost, ki se sedaj širi je montirana s strani Vlad in režimov in ni nič drugega kot zloraba ljudske preproščine za dosego ciljev vladajočih izkoriščevalcev. Verjemite mi v bistvu gre vedno samo za korist vladajočega ljudje smo za svoje vlade samo sredstvo za doseganje ciljev. Če je Slovenija Pravna Država potem je vsaka debata o Đamiji popolnoma odveč , pravico imajo do nje tako kot kristjani do stolnice. Hinko MUROVEC
Biofrutekk
19. 12. 2006 18.51
Emm...avava...đ v Slovenski abecedi NE obstaja...
limonca4
19. 12. 2006 18.39
Avava, nič nimam proti muslimanom (imam tudi prijatelje med njimi in se tudi strinjajo z mano, češ da nekateri res pretiravajo), sem samo proti sovražnosti. Pa ne kriči name in na druge. Z velikimi črkami - to pomeni kričanje. Se da lepo povedati. Vidim, da nisi miroljuben A to, da so me napadli zaradi druge vere, a to pa je okej ali kaj? Pa jim nisem čisto nič naredila. Sem se samo normalno obnašala. Kar napadli so me, ker sem džaur. In ti to jim daš prav! Pojdi v kakšno arabsko četrt (restavracije imajo odlično hrano), če imaš kakšnega prijatelja, ki tam živi, in se obnašaj kot drugod. Pa boš videl, kako so nekateri "prijazni". Še v Evropi se moraš jim prilagoditi. In te grdo gledajo, če nisi zakrita. Toliko o tolerantnosti. Žalostno!!!
avava
19. 12. 2006 17.33
LJUDJE KAJ JE Z VAMI SAJ NEKATERI RES DOBESEDNO MEŠATE HRUŠKE JABUKE SLIVE GROZDJE ... SEDAJ ŽIVIMO VSI V SLOVENIJI NE GLEDE NA RASO VERO SAMO ME PA MOTI DA NEKATERI KMETAVZARJI PO DOMAČE PRIDEJO NA FORUM PA DAJEJO TAKE KRUTE ODGOVORE KAJ JE LAHKO NAROBE STEM DA BO ĐAMIJA NIČ BODO PAČ MUSLIMANI OPRAVLJALI MOLITVE TAKO KOT SRBI HRVATI SLOVENCI IN OSTALI V SVOJIH TEMPELJIHKO PREBIRAM TUKAJ KOMENTARJE SE MI FOLK GRAVŽA DA IMAJO NEKATERI ŠE ZMERAJ KSENOFOBIJO V GLAVI NEKATERI PRIDIGAJO O ZAPORIH ALI SI GLEDOV FILIM POT V GUANTANAMO POGLEJTE KOLIKO JIH JE MUSLIMANOV PO SKRIVNIH ZAPORIH IN MUSLIMANK KATERE VSAK DAN SPOLNO ZLORABIJO NEBI RAD ŠEL PREDALEČ KER SE MI DVIGUJE PRITISK .PA TO SAMO KER SO MUSLIMANI DAN DANES JE MUSLIMANOM VSE TEŽJE TO JE GOLA RESNICA ŽALOSTNO KO SAMO SLIŠIŠ KAJ SE DOGAJA PO SVETUJE BOLJE NEKATERIM DA SE BOJUJEJO PROTI REVŠČINI IN ZAHODNI POLITIKI KI JE SAMO ZLO NEKATERI TO ŽE VEJO SAMO SI JI NEUPA NIHČE UPRETI LIMONCA SRAMOTA ZATE ME ZANIMA KOLIKO SI TI PLAČANA DA TUKAJ BLATIŠ S TVOJIMI IZJAVAMI POGLEJMO SAMO STATISTIKO KOLIKO JE LAČNIH OTROK PO SVETU MI PA TUKAJ SE GREMO ALI SMO ZA OBJEKT ALI NE MISLIM DA JE VSE PREVEČ ČASA ZA TAKE BEDARIJE IN DA JE POTREBNA 3 SVETOVNA VOJNO KATERA BO GROZNA SAJ BO POTLEJ ČE BO 4 SV. VOJNA ZOPET SAMO KAMENJE IN LOKOVI ....
Biofrutekk
19. 12. 2006 16.57
Victoriosus...bravo...se strinjam s tabo...pa vem da nisem edini...
mkoc@email.si
19. 12. 2006 13.38
hehe, jsmazarot - izraz kmetavzar uporabljam kot opis določene mislenosti in ni mišljen kot žalitev poklica ali poštenih, preprostih in tolerantnih prebivalcev bolj odročnih krajev. Potica pa tudi ni mišljena dobesedno - in ja, z veseljem tudi sam zaužim kakšen kos ;) Ne jemlji napisanega dobesedno. Saj upam, da večina ve, o čem govorim in katero mislenost kritiziram.
jsmazarot@email.si
19. 12. 2006 13.30
A maš kaj čez potico? In zakaj žališ poljedelce in živinorejce?
mkoc@email.si
19. 12. 2006 13.23
@Klasik: bravo !!! Tud moj podpis. od bruhanja in nakladanja, ki ga tukajizliva victoriosus pa me že boli glava. Model meša jabolka in hruške - zagovarja integracijo (s čem se absolutno strinjam) - vendar v SLOVENSKO družbo. A mogoče meniš, da je slovenska družba idealen primer zahodne, civilizirane in globalizirane, meščanske družbe, v katero bi se kdo želel integrirat? NI, prav zaradi kmetavzarjev, kot si sam! Taki veliki kvazpatrioti dejasnko delate Sloveniji največjo sramoto. Saj ustvarjate pred tujci vtis, da gre za nekakšen srednjeveški zgodovinski etno park. Da so vsi Slovenci po vrsti zabiti kmetavzarji, ki hodijo v nošah, jahajo po mestu lipicance in jejo le kislo zelje, krvavico in potico! In ne poznajo sveta dalj kot doseže lastna vasica. Ko nam bo enkrat (civilizirani, globalizirani meščanski družbi) bo enkrat uspelo INTEGRIRATI in civilizirati divjake in značilne "slovencljne", kot si sam, to bo večji dosežek, kot civilizirat vse tvoje bosance in muslimane, nad katerimi veselo dviguješ nos a v rsnici si enak kot oni.
mkoc@email.si
19. 12. 2006 12.59
Kot ateist vsekakor podpiram islamski tempelj v Ljubljani. Zakaj? Zato, ker mi je v interesu, da je v slovenskem prostoru čim več različnih religioznih skupnosti. Preprosta matematika: glede na to, da je prebivalcev vse manj, to pomeni manj posameznikov v vsako religiozno skupnost. To pa predvsem še pomeni: majanje pozicije sedanje dobro zasidrane katoliške skupnosti. Naj bo iracionalnih religioznežev vse manj in naj se po možnosti kregajo med seboj, namesto da širijo svoj negativni vpliv na druge. Drugače tudi sam nasprotujem terorizmu - predvsem tistem, ki ga izvajajo religiozni skrajneži (islamski, krčanski...) - a džamija sama to še ne pomeni. Dejstvo je, da Ljubljana počasi iz ogromne Kmetije oz. Vasi postaja majhno Mesto. In struktura prebivalcev ter s tem tudi kultura zatorej (na srečo) postaja vse manj homogena. Slovenski državljani muslimanske religije imajo enako pravico do svojih obredov. Če že imamo na vsakem slovenskem hribu glupe in kičaste cerkvice in kapelice, ne vidim zakaj ne bi imeli tudi džamije ali budistične templje. Če pa s tem jezimo lokalne nacionaliste, ksenofobe in zabiteže, toliko boljše! Že samo zaradi tega se izplača. O primernosti določenih lokacij za umestitev tovrstnega objekta pa naj odločijo urbanisti in arhitekti, torej stroka - tukaj se strinjam s tovarišem Alienom. ;p
jsmazarot@email.si
19. 12. 2006 12.49
Kaj se skirate, saj imamo Ion Cannon, hehehe
Bohem
19. 12. 2006 12.35
@Alien: naj popravim nekaj tvojih "odgovorov/vprašanj". Vsak se lahko udeleži verskih obredov ali pa kar tako pride na obisk v džamijo, nikjer to ni prepovedano, prej te bodo veseli. Tudi za ženske velja isto (le, da se morajo ženske ob vstopu dodatno držati pravil, ki jih določa vera - pokrivalo). Toliko o tvojih in nasploh državljanskih ustavnih pravicah. @victoriosus: v zaporih si izpstavil samo muslimane (ne vem ali misliš na na svetovne zapore ali v RS?), da bi samo eno skupino očrnil in tako dvignil ceno sam sebi - zelo pohlepno; a kristjanov (se mi zdi da jih je v zajetno višjih številkah, kot si sam upaš priznati) in pripradnikov ostalih religij pa ni !?!?!?! Praviš, da ne toleriraš naglaslov - ali potemtakem nočeš tolerirati čisto vse neslovence z "naglasom" pa naj bo to kitajec, američan, ..... ali si samo ksenofobično, nacistično nastrojen do J Balkana? Pomoje tudi ti nimaš avtohtonega naglasa nekega tujega jezika, katerega govoriš (predvidevam, da kot izobražena in kot si praviš svetovljan govoriš tuji jezik) in bi te iz tiste države zaničevalno gledali, zmerjali brez razloga predvsem pa izganjali iz države...., le kako bi se počutil?????????? @Klasik: imaš moj podpis.
Uporabnik113189
19. 12. 2006 11.04
@victoriosus, mislim, da so pomisleki o tem, da bo đamija kot objekt omogočila nek terorizem ali pa verske spopade neutemeljeni. Muslimani pri nas niso od včeraj in večina so slovenki državljani. To je njihova edina domovina, tako kot tvoja..Prepirati se o tem, ali je domovina bolj moja kot tvoja pa se mi zdi zmedeno početje.. Če zahtevaš od njih naj zapustijo svojo domovino, potem imajo tudi oni enako pravico to zahtevati od tebe. Druga zgodba je pa vera. Poznamo, vera je opij za ljudi, vera gore premika itd..Precej tega je res. Poznamo pa tudi verske spopade, ti pa so najhujši, ker gre hkrati tudi za prikrit boj različnih kultur. Za to ne rabiš cerkev ali đamije. Bolj kot se veča pritisk ene skupine, naj se druga spremeni, toliko večji odpor se rojeva na drugi strani. Kdo je v tej zgodbi svetovljan, niti ni pomembno. Mešanje kultur je z našim vstopom v EU nizogiben proces in sobivanje bo potrebno zagotoviti. Se pa strinjam glede kulturne integracije. Kar se mi zdi pomembno (če želimo mir) je to, da naša država NE SME tolerirati verske nestrpnosti, ne le tiste iz muslimanske strani pač pa tudi katoliške ali katerekoli druge. Vse verstva naj bi bila intimna stvar in dokler je tako mene ne moti in verjamem da tudi drugih ne. Ko pa začnejo neki verni fanatiki posegati v mojo osebno svobodo ali sebi na ravni države iz naše skupne blagajne "kanalizirat" denar ali davčne olajšave v svoje "cerkve" sem pa zelo občutljiv. Sam si želim, da bi vse verske nestrpneže pri nas po hitrem postopku "ohladili". In trenutno po svojih izjavah spadaš mednje.
j-p-montoya
19. 12. 2006 10.30
da, Ustava se res lahko spremeni, vendar pozabljate, da obstajajo konvencije, kt sta Evropska konvencija o človekovih pravicah in Splošna deklaracija o človekovih pravicah (OZN), ki zagotavljajo pravice, ki sem ji že navedel. In eden od pogojev, da lahko država postane članica Evropske skupnosti ali OZN je med drugimi tudi ta, da to konvencijo ratificira v vseh nejnih členih. Sprememba ustave bi tako pomenila, da država ne izpolnjuje več pogojev za članstvo in vemo kaj bi sledilo. Verjetno ne bi rad videl kako bi Slovenijo izključili iz teh organizacij.
j-p-montoya
19. 12. 2006 10.23
In tisti, ki je zapisal, da se lahko ustava spremeni
j-p-montoya
19. 12. 2006 10.20
Pozdravljeni. Kot študent prava (ja, saj vem, ni sem še pravnik) se moram odzvati na nekatere nesmiselne trditve. Vsi verjetno veste, da je eno temeljnih ustavnih načel načelo enakosti. V 14. členu je jasno določeno, da imajo vsi enake pravice, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero itd. Že v 7. členu pa je določeno, da so verske skupnosti enakopravne in da je njihovo delovanje svobodno. Kdor ne razume kaj to pomeni, naj raje pogleda komentar Ustave Republike Slovenije ali pa obišče kakšna predavanja iz Ustavnega prava na to temo, preden zapiše kakšno neumnost. Naj zapišem samo še to, da to med drugim pomeni tudi to, da lahko imajo vse verske skupnosti svoje verske objekte. Katoličani lahko imajo cerkev, budisti tempelj, muslimani džamijo itd. In tisti, ki je zapisal, da se lahko ustava spremeni
albertinum@excite.com
19. 12. 2006 09.57
Alien, odgovori na tvoja vprašanja: Financiranje - morda bo tudi Saudska Arabija. Janša je bil tam pred časom na uradnem obisku v imenu države in ni bilo videti, da bi se jima s spremljevalko kaj zataknilo v grlu. Pristojnost nad muslimani v Sloveniji - koga briga. Gre za njihovo notranjo ureditev. Tudi RKC v Sloveniji prejema ukaze Vatikana, pa s tem ni nič narobe. Zamenjava muftije - spet njihova notranja zadeva. Lahko ga zamenjajo vsak dan, če ga hočejo. V džamijo boš lahko vstopil in ženske tudi v določene dele objekta (vsaj po svetu je tako). Če slučajno ne boš smel, s tem ne bo nič narobe, saj tudi ti svobodno odločaš, koga boš povabil v objekt, ki je v tvoji lasti (prav tako podjetja lahko omejijo gibanje na svojih objektih). Ženske pri muslimanih seveda ponekod nimajo dostopa (v RKC pa na primer ne morejo biti duhovnice) - to se mi zdi slabo pri obeh verah, a to je pač njun srednjeveški pogled. Ne, ne govorimo o nakupovalnem središču, pač pa o specifičnem objektu, ki bo moral zadostiti sprecifičnim urbanističnim in sorodnim zahtevam. Vaške straže s svojimi zahtevami za deportacije in križanje niso med temi specifičnimi zahtevami.
limonca4
19. 12. 2006 09.40
Upam, da bodo ti muslimani, ki so tukaj, še vedno liberalni, kot so zdaj, in dobrodušni. Dobro vem, kako je v Nemčiji (sem rojena Nemka), zato naj mi ne nekateri ne pišejo, da Nemci ne kritizirajo, da muslimani gradijo džamijo v Berlinu. Zelo kritizirajo, samo si ne upajo tako na glas povedati. Povrh pa so muslimanke tudi plačane za to, da so zakrite (to mi je nek musliman povedal, ki je zelo ogorčen nad tem). Zelo čudno! Nekatere nosijo zaradi denarja in ne zaradi vere. Pa še to: sama sem bila dvakrat tarča napada muslimanov, in to v Evropi (enkrat le zato, ker sem se samo križala pred izložbo zlatarne, ko sem zagledala abnormalno ceno neke ure - muslimanka z nikabom je me zmerjala z džaurom, kar pomeni, da sem nevernik (izgleda, da smo katoličani za njih neverniki) in da je Mohamed edini prerok in še marsikaj, drugič pa ko je bila neka super akcija v trgovini s porcelanom in so bile tudi muslimanke navdušene nad tem (ko sem se bližala blagu, me je muslimanka v črnini napadla z vilicami, nato pa je naokoli kričala, da sem jo napadla, ker sem rasistka. Halooo! Dobro, da so bili kamera in drugi kupci. Sicer bi ji čisto vsi verjeli, tako je prepričljivo lagala, in druga muslimanka ji je to celo potrdila, da je res). Tako da imam občutek, da so muslimani (seveda ne mislim, da so vsi muslimani isti, imam tudi prijatelje med muslimani (res pa je, da so liberalni)) zelo sovražni do nas. V muslimanskih državah pa je bolje, da ne komentiram, kako je bilo. Res je žalostno!!!!