Slovenija

Korak, da, a kako dolg?

Ljubljana, 15. 06. 2007 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dosegli smo kompromis, vendar bo treba zagotoviti večjo prožnost dela, je po sestanku z delodajalci pojasnil premier.

Vlada je z delodajalci sklenila kompromis.
Vlada je z delodajalci sklenila kompromis. FOTO: POP TV
Vlada namerava po letu dni veljave analizirati učinke delovne novele, je povedal premier Janša.
Vlada namerava po letu dni veljave analizirati učinke delovne novele, je povedal premier Janša. FOTO: POP TV

Vlada bo leto dni po uveljavitvi novele zakona o delovnih razmerjih analizirala učinke vpeljanih sprememb. K temu pa bo pozvala tudi delodajalce in sindikate, so se na srečanju dogovorili premier Janez Janša in predstavniki delodajalcev. Delo tako s sprejemom novele v državnem zboru še ne bo končano. "Dosežen je kompromis. Čas pa bo pokazal, kako dolg je bil korak," je po srečanju, h kateremu so pozvali delodajalci, povedal Janša.

"Besedilo novele je na delovni ravni usklajeno. Predstavlja kompromis in več deset dobrih izboljšav v smeri večje prožnosti trga dela," je poudaril Janša. A, kot je dodal, je že zdaj jasno, da bo treba v prihodnje uvesti dodatne ukrepe v smeri večje prožnosti trga dela. Še posebej pri zaposlitvah s krajšim delovnim časom in delom na domu, kjer je Slovenija precej na repu razvitih držav.

Večjo prožnost trga dela bo vlada skušala doseči tudi z ukrepi v davčni politiki. Učinke nove davčne zakonodaje bodo preverjali prihodnje leto in, če bo mogoče, bodo uvedli različne olajšave v tistih segmentih, ki omogočajo večjo prožnost trga dela, je še pojasnil Janša.

Še brez soglaska

Delodajalci k noveli soglasja še niso dali, a začasni generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je po srečanju s premierjem dejal, da bodo soglasje, vsaj na GZS, najverjetneje dali. "Zdaj ni več časa in politične volje za še kaj več," je dejal.

"Dobili smo zagotovilo, da je to (novela) prvi korak, čez leto dni pa bomo ugotavljali, ali so spremembe prinesle večjo prožnost trga dela: lažje zaposlovanje mlajših, lažje prestrukturiranje podjetij, ki imajo težave, lažje odpuščanje, manj zaposlovanja za določen čas," je nanizal.

Janša je izrekel pohvalne besede tako na račun delodajalcev kot delodajalcev, pa tudi ministrice za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman, ki je, kot je dejal premier, v socialni dialog vnesla nov ton.

Na vprašanje, ali bo novela sprejeta v predlagani obliki, je Hribar Milič dejal, da tega nihče ne more zagotoviti. "Vlada bo podprla predlog, ki je bil usklajen. Nihče pa ne more zagotoviti, da kdo od poslancev ne bo predlagal dodatnih sprememb. Tega zagotovila nismo mogli dobiti," je dejal.

Kot je po srečanju povedal predsednik Obrtne zbornice Slovenije Miroslav Klun, so mali delodajalci pričakovali več napora v smeri krajših odpovednih rokov in sklada, ki bi zagotavljal varnost malim delodajalcem, delavcem pa lažje prehajanje med delodajalci.

Z Združenja delodajalcev Slovenije so sporočili, da je premier sprejel predlog delodajalcev, da vlada preuči in uvede stimulativnejše davčne obravnave plačil za v pogajanjih dogovorjeno povečano kvoto nadurnega dela, inovacij, dela na domu, dela s krajšim delovnim časom in za vlaganja sredstev fizičnih oseb v lastno izobraževanje in usposabljanje.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
15. 06. 2007 16.16
Prožnost dela? Naj mi nekdo razloži, kaj ta pojem pomeni? Spominja me na gumo.. ( nategniti, raztegniti, potegniti, navleči.) le na kaj me spominjajo povezane besede..Mi ne pride na pamet, tako redko se uporabljajo..