Slovenija

Korak bližje EU?

Bruselj, 03. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Bruslju se končuje četrti krog sklepne faze pristopnih pogajanj med EU in desetimi kandidatkami za vstop v letu 2004. Po napovedih vodje slovenske pogajalske ekipe Janeza Potočnika bo pogovore pred vrhunskim zasedanjem petnajsterice v Koebenhavnu 12. in 13. decembra težko skleniti.

Vodja slovenske pogajalske ekipe Janez Potočnik
Vodja slovenske pogajalske ekipe Janez Potočnik FOTO: Dare Čekeliš

Pogajanja z EU bi morali skleniti do konca prihodnjega tedna. Kot so včeraj opozorili v Bruslju, se lahko kandidatke sicer soočijo z večmesečno ali celo večletno zamudo pri vključevanju v Unijo.

Slovenija pa je včeraj danskemu predsedstvu EU in EK včeraj uradno predstavila svoj odgovor na kompromisni sveženj. Kot je dejal slovenski minister za evropske zadeve Janez, je kompromisni sveženj, ki ga je pred kratkim predstavila Danska - kot trenutna predsedujoča Evropski uniji, korak proti koncu pogovorov. "Število odprtih vprašanj se počasi manjša," je dejal Potočnik. Potočnik je še ponovil, da danski predlog še ni usklajen s petnajsterico, kar priznava tudi danski premier Rasmussen, ki skuša s turnejo po državah članicah EU nadoknaditi zamujeno.

"Če bodo nekatere države s svojimi zahtevami vztrajale do Koebenhavna, bodo tudi druge težko sklenile pogajanja," je dejal Janez Potočnik.

Ciper je sicer kot prva kandidatka napovedal, da namerava prihodnji teden skleniti pristopna pogajanja. Možnosti za pogajalski dogovor že čez teden dni v današnjih pogovorih ni izključila tudi Litva, praktično v celoti pa sta to storili Češka in še posebej Poljska, ki sta zavrnili vrsto ponujenih rešitev iz danskega kompromisa.

SORODNI ČLANKI