Slovenija

Korak bliže k ustanovitvi občine

Ljubljana, 17. 06. 2010 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so potrdili predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki predvideva ustanovitev občine Mirna. Za je glasovalo šest poslancev.

Člani odbora DZ za lokalno samoupravo in regionalni razvoj so s šestimi glasovi proti petim v drugem branju potrdili predlog novele zakona o ustanovitvi občine ter o določitvi njihovih območij, ki predvideva ustanovitev nove občine Mirna. Anton Anderlič (LDS) je menil, da je takšna odločitev potrebna, če želi DZ zadržati zaupanje državljanov.

Občani so se na referendumu odločili o ustanovitvi občine.
Občani so se na referendumu odločili o ustanovitvi občine. FOTO: Lapego

O ustanovitvi občine Mirna so poslanci sicer enkrat že odločali v paketu s predlogom za ustanovitev občine Ankaran, vendar pa tedanja novela po vetu državnih svetnikov ob ponovnem, četrtem branju ni dobila zadostne podpore med poslanci. Zato je skupina poslancev predlog za ustanovitev obeh občin vložila ponovno, a tokrat v obliki dveh ločenih zakonov, za vsako občino posebej.

Konec maja je DZ zavrnil predlog za izločitev Ankarana iz obstoječe Mestne občine Koper, je pa dal zeleno luč za ustanovitev nove občine Mirna na območju sedanje občine Trebnje. V skladu s predlogom novele, ki je sedaj v postopku, bi se poleg tega Občina Sveti Jurij preimenovala v Sveti Jurij ob Ščavnici.

Kot je na današnji nujni seji odbora dejal poslanec LDS Anderlič, je DZ Mirnčanom enkrat že naložil, naj gredo na referendum o ustanovitvi samostojne občine in nato priznal njegov izid ter na tej osnovi enkrat že sprejel zakon, ki ustanavlja novo občino. Po njemu znanih podatkih v vmesnem času tudi niso nastale nove okoliščine, ki bi govorile proti ustanovitvi občine, zato je poslanec predlagal kolegom v odboru, naj zakon podprejo, s čimer bi sklenili že začete aktivnosti za ustanovitev občine Mirna.

V zakonodajno-pravni službi DZ sicer opozarjajo, da bi formalno morali kot del novega zakonodajnega postopka ponovno izvesti tudi predhodni postopek ugotavljanja volje volivcev tj. da bi še enkrat izvedli referendum med občani.

Zvonko Lah (SDS) pa je celo menil, da je predlog zakona, kot ga sprejemajo, protiustaven in ne bi zdržal morebitne presoje pred ustavnim sodiščem. Kljub temu je opozicijski poslanec napovedal, da bo zakon podprl. Za Franca Bogoviča (SLS) pa ni vsebinskih razlogov za nasprotovanje ustanovitvi občine Mirna, zato bo zakon podprl.

Da mnenja niti znotraj koalicije niso usklajena, je dokazal Bogdan Čepič iz SD, ki je napovedal nasprotovanje predlogu, saj je bil postopek ustanovitve občine Mirna po njegovem že zaključen z nepotrditvijo zakona v četrtem branju. Anderlič pa je k temu odvrnil, da gre za obravnavo novega zakona.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tv1
03. 09. 2010 20.49
kje je premie da enkarat udarne po mizi in reče dovolj ustanavljan občin, še te ko jih imamo ne služijo namenu, ampak samo trošenju denarja za občinske borokrate, koliko miljonov jaz vidim v tem da se drugje porabijo ne za ustanavljanje občinarjev
Dante123
17. 06. 2010 15.08
naj se nikar ne veselijo občani nove občine ker se sčasoma pokaže kdo ima korist določen skupek ljudi naj si ne mislijo da je to tako lepo ravno ti ki se sedaj izpostavliajo bodo dobili pumerank v hrbet ali pa je možnost da so bolj pametni kot mi štajerci kajti na naši novi občini novoutanovljeni pret petimi leti je vse skupaj fuč tioliko v vednost pazite koga boste volili za župana pa mnogo sreče
tinetone
17. 06. 2010 12.00
toliko o novem zakonu, ki bo prepričil drobljenje slovenije...
nikajana
17. 06. 2010 10.37
res ne potrebujemo toliko občin, le zakaj.....več zaposlenih, zopet bo državna blagajna trpela..