Slovenija

Konec zbiranja podpisov za referendum

Ljubljana, 19. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Danes se izteka rok zbiranja podpisov v podporo za razpis referenduma o začasni prepovedi privatizacije NLB in NKBM. Nova stranka je podpise nehala zbirati že pred dvema tednoma, ker so ugotovili, da bodo težko zbrali potrebnih 47.000 podpisov.

Referendum ne bo zaustavil privatizacije slovenskih bank
Referendum ne bo zaustavil privatizacije slovenskih bank FOTO: 24ur.com

Po besedah sopredsedujočega Nove stranke Gorazda Drevenška, so do takrat, ko so z zbiranjem nehali, zbrali okoli 15.000 podpisov. Do referenduma so skušali nato priti s pomočjo državnega sveta, za kar bi potrebovali 21 glasov od skupno 40 državnih svetnikov, vendar se na sredini seji državnega sveta tudi to ni zgodilo. Državni svet je vlado zadolžil le, naj mu do 1. septembra dostavi poročilo o privatizaciji bank. Drevenšek kljub vsemu upa, da se bodo svetniki za referendum odločili na prvi jesenski seji, tudi brez referenduma pa je Nova po njegovih besedah dosegla pomemben cilj - javno razpravo.

V Novi so prepričani, da je vlada v slovenskem javnem mnenju zasidrala prepričanje, da je zgodbe o privatizaciji slovenskih bank konec, v Novi pa vztrajajo, da bo konec šele takrat, ko bo to področje zakonsko urejeno in to na način, da se bo zavarovalo tudi premoženje vseh državljanov. S sprejemom predloga zakona o začasni prepovedi privatizacije NLB in NKBM bi omogočili transparentne postopke privatizacije in s tem transparentne prihodke, ki bi bili opredeljeni v posebnem zakonu o privatizaciji bank.