Slovenija

Konec sodniške stavke?

Ljubljana, 05. 12. 2008 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pravosodno ministrstvo je stavkovnemu odboru sodnikov posredovalo predlog za sporazumno prekinitev stavke in nadaljevanje pogajanj.

Se bo sodniška stavka končala?
Se bo sodniška stavka končala? FOTO: POP TV


Ministrstvo za pravosodje je po pooblastilu vlade stavkovnemu odboru slovenskih sodnikov danes posredovalo predlog za sporazumno prekinitev stavke in nadaljevanje pogajanj. Začetek pogajanj je vezan na podpis sporazuma o prekinitvi stavke in izdajo odločbe ustavnega sodišča, je na novinarski konferenci pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar.

Ministrstvo za pravosodje želi s tem predlogom za sporazumno prekinitev stavke in za obnovitev sporazumnega reševanja plačne problematike zagotoviti sodnikom v RS položaj, ki bo v celoti skladen z ustavnim načelom neodvisnosti sodnikov in načelom delitve oblasti, ter na ta način okrepiti avtoriteto sodišč in zaupanje državljanov v sodstvo. Aleš Zalar

Ob tem je minister izrazil upanje, da bo stavkovni odbor predlog obravnaval čim prej, saj mora ministrstvo poročati vladi o uresničitvi sklepa do 1. januarja 2009. Stavkovni odbor zagotovo potrebuje nekaj časa, da to pobudo premisli, da jo pretehta, je ocenil Zalar in dodal, da so pripravljeni stavkovnemu odboru dati dodatna pojasnila glede sporazuma o prekinitvi stavke, pripravljeni pa so tudi iskati skupen dogovor glede formulacije sporazuma.

Kot minister pa Zalar dvomi, da je v interesu sodnikov, da ne bi sprejeli "ponujene roke sodelovanja oziroma geste dobre volje, ki jo zdaj izvajamo na ta način, da čim prej pridemo do končne rešitve problema“. Sodniki si ves čas prizadevajo, da bi se ta problem rešil v skladu z odločbo ustavnega sodišča in prav to želi tudi ministrstvo za pravosodje, je poudaril. "Če je realno pričakovati, da bo ustavno sodišče odločilo do konca leta, potem najbrž res ni posebnih ovir, da se ne bi vse od zavez iz predlaganega sporazuma začele nemudoma realizirati," je ocenil minister.

Kaj bo zaspisano v sporazumu?

Ministrstvo predlaga, da se v sporazum o prekinitvi stavke uvodoma zapišejo ugotovitve, da se koalicijski partnerji v koalicijskem sporazumu za mandat 2008–2012 zavezujejo, da bodo sprejeli novelo zakona o sodniški službi zaradi uskladitve plačnega sistema za pravosodne funkcionarje z ustavo in da bodo koalicijski partnerji dosledno spoštovali odločbe ustavnega sodišča. Zapisali pa naj bi tudi ugotovitev, da je ustavno sodišče 7. decembra 2006 že odločilo o sodniških plačah in da ponovno odloča o tem.

Zalar meni, da je v interesu sodnikov, da sprejmejo 'ponujeno roko sodelovanja'.
Zalar meni, da je v interesu sodnikov, da sprejmejo 'ponujeno roko sodelovanja'. FOTO: Dare Čekeliš

Obe strani naj bi se v sporazumu zavezali, da se obnovi sporazumno reševanje spora o stavkovnih zahtevah z usklajevanji oziroma pogajanji v okviru pogajalske skupine in da v petnajstih dneh po podpisu sporazuma o prekinitvi stavke vlada in predstavniki Vrhovnega sodišča RS, Sodnega sveta in Slovenskega sodniškega društva določijo sestavo pogajalske skupine za ureditev plačnega sistema za sodnike.

Vlada bo predložila prvi predlog za vsebinsko ureditev plačnih razmerij sodnikov, ki bo celovito urejal vsa odprta vprašanja (plačni razredi, dodatki, del plače za redno delovno uspešnost in drugo) takoj po podpisu sporazuma o prekinitvi stavke in izdaji odločbe ustavnega sodišča, je predlog pojasnil Zalar. V skladu s predlogom naj bi pogajalska skupina začela usklajevanja oziroma pogajanja nemudoma po prejemu prvega predloga vlade za vsebinsko ureditev plačnih razmerij sodnikov in pripravila izhodišča za normativno ureditev.

Ministrstvo za pravosodje bo v zvezi s pripravo osnutka zakonskih sprememb in dopolnitev oblikovalo mešano delovno skupino, v kateri bodo tudi predstavniki sodnikov, ki bo pripravila predlog besedila v enem mesecu po prejemu izhodišč za normativno ureditev, ki jih bo predložila pogajalska skupina. Predlog pa predvideva še zavezo, da bo delovna skupina pri pripravi besedila v celoti upoštevala relevantne odločbe ustavnega sodišča.

'Iskanje sporazumne rešitve'


Stavkovni odbor po besedah predsednice Janje Roblek za prekinitev stavke pričakuje konkretne predloge vlade v zvezi s stavkovnimi zahtevami in minister je prepričan, da se predlog "močno nanaša na stavkovne zahteve“. Kot je pojasnil, se na stavkovne zahteve nanaša v delu, kjer je govora o postopku, po katerem se pride do rešitve, saj že sklep o stavki stavkovni odbor zavezuje, da si ves čas prizadeva iskati sporazumno rešitev. "Mi ponujamo iskanje sporazumne rešitve," je poudaril Zalar.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
07. 12. 2008 09.40
Še to, kar dobijo, jim je šenkano, bandi leni. Najprej naj jim zaračunajo vse odškodnine, ki smo jih davkoplačevalci plačali oškodovancem iz naslova sodne šlamparije, neumnosti, zamud in lenobe. In rubež do zadnjih gat.
MojcaCoh
06. 12. 2008 15.33
Zalar to je tvoje maslo..?? Zanimivo da že eno leto rogovilijo in delajo sranje, nemir glede plač ravno tisti, ki ničesar ne ustvarjajo, nič ne projektirajo, nič ne izdeluheho za na trg in prodajo, nič ne prispevajo k dodani vrednosti in nacionalnemu bruto produktu.za plače tečnarijo samo družboslovci na enostavnih delih brez kakršne koli odgovornosti, da koristi niti ne omenjam..samo tisti na proračunu, samo zapravljivci, zgubaši, tieti z dolgim gopcem ki se jih vsi na svetu otepajo in potrošniki..preprosto, ker nimajo drugega dela kot samo zijajo čez okno, tratijo papir, delajo materijalno škodor in pasejo faušijo na delovnem mestu.. To je tisti kader..ki se jim reče davčni Odvisniki, ki so hujši od vseh Alkoholikov, Narkomanov, Kadilcev in ciganov skupaj..njihovi Diplomi pa se reče Položnica. Predstavnikom tega Zalarjevega garjavega pravosodnega sistema mora pa Ljudstvo z rokami povedat,i da niso Absolutna oblast za kar se imajo in kar izjavljajo..? Webmaister a tebe resnica boli ali moti pusti komentar na miru.. Mojca
MojcaCoh
06. 12. 2008 13.49
Webmaister tako misli več kot polovica Slovenije in pusti ta komentar na Blogu Lp Mojlah
arksikris
05. 12. 2008 19.27
Zalar, Zalar ! Kakšna dvoličnost. Človeku se obrača želodec.
Buena Vita
05. 12. 2008 18.17
Gospod šturm e,kako se vam bo kolcalo po njemu, pa kako bo zalar vse zavozil,ha
Buena Vita
05. 12. 2008 18.15
bnam 2707
05. 12. 2008 17.39
Zdaj bodo delali ravno tako kot so prej.....počasi nezanesljivo ,brez podrobnega branja sodnih spisov,nadvse površno.vse na račun davkoplačevalskega denarja.Davkoplačevalci pa bodo k večnim bogovom še vedno hodili po milost,plačevali visoke sodne takse za slabo in površno opravljeno delo! Gospod Šturm je imel prav,sodniški poklic bi moral biti poslanstvo,ne pa nad božji meč!
fantodfare
05. 12. 2008 17.25
he,he,dejte jih že vse odpustit, pa pol pol zaposlit,za določen čas 4 leta, he,he
Buena Vita
05. 12. 2008 17.13
kaj??? nehali so stavkat,joj zdej pa ne bodo nič delali,kot ponavadi,star slovenski pregovor pravi;;;Kar se Janezek nauči,to Janezek zna----sodniki so se naučili biti lenuharji,,in to vedo,kdo jih bo naučil delat,aaaaaaaaaaaaa zalar,he,he,sej je imel polne omere mrtvakov,in on jih bo učil pameti, pihnejo v njega,in najmanjši sodniški piš zalarčka odnese,lenuharji pa ostanejo pri svojem
Braveheart
05. 12. 2008 16.07
Zalar jim je obljubil nagrade za sodne zaostanke in pa bodo dobili delež, ki ga bodo plačali tajkuni - za njihovo nedolžnost. kresalova bo pa vsa pomembna.
bnam 2707
05. 12. 2008 15.40
Pa so jim popustili,kot je bilo predvideno.Naj živijo bogovi nad bogovi.Naj živi demokracija!
okcorral
05. 12. 2008 15.24
Zalar ki je pred volitvami spodbuju stavko sodnikov zdaj predlaga konec. Bravo bimbek.