Slovenija

Konec potovanj s slovenskimi vlaki?

Ljubljana, 11. 12. 2008 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenske železnice so se znašle v položaju, ko lahko pride do odvzema varnostnega spričevala. Ob novem voznem redu bodo morda dobili tudi novo upravo.

Slovenske železnice uvajajo nov vozni red. Bo prišlo tudi do sprememb uprave?
Slovenske železnice uvajajo nov vozni red. Bo prišlo tudi do sprememb uprave? FOTO: Kanal A

Slovenske železnice v nedeljo, 14. decembra, spreminjajo vozni red. ''Pri pripravi novega voznega reda smo kar najbolj prisluhnili pripombam in predlogom naših uporabnikov,'' je zapisano na njihovi spletni strani. Z njimi se ne strinja potnica, ki z vlakom v jutranjih urah potuje z Jesenic v Ljubljano in se popoldne vrača. Trdi, da ukinjajo številne proge potniškega prometa, čeprav bi jih morali v teh terminih povečevati. ''Nabit vlak v jutranjih in popoldanskih urah je popolnoma logična posledica delavnika, začetka šol in fakultet!'' poudarja.

Slovenske železnice na relaciji Jesenice–Ljubljana prog ne ukinjajo, temveč so nekatere premaknili na kasnejši čas. Pred 8. uro gre v Ljubljano sedem vlakov, isto število je predvideno tudi v novem voznem redu. Popoldne zdaj na Jesenice pelje pet vlakov, po novem voznem redu pa jih bo sedem.

Nov vozni red bo morda prinesel tudi novo upravo, čeprav se prva nadzornica Slovenskih železnic Jelka Šinkovec Funduk z menjavo ne strinja. Zaveda se, da so poslovni rezultati družbe "dokaj, če ne celo zelo, kritični", zato bo o prihodnjem poslovodenju po njenih besedah potreben preudaren razmislek. Minister za promet Patrick Vlačič o morebitnih menjavah poslovodstva sicer še ni razmišljal, je pa seznanjen s slabim poslovanjem. "Sem pa vlado že opozoril, da so se Slovenske železnice znašle v položaju, ko lahko pride tudi do odvzema varnostnega spričevala. To je zelo resna stvar in pomeni, da železnice ne bi več smele opravljati prevozov," je pojasnil.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

teddy_bear
15. 12. 2008 16.58
drek pa novi vozni redi...isto je. na relaciji LJ-NM so se prihodi oz. odhodi spremenli za minuto gor al pa dol. najbol bedno pa je to, da npr. vlak ki zvečer odpelje z glavne 19.28 vozi samo do Grosuplja, kjer gre največ 10 ljudi dol...kje je tukej smisel...ga ni...kaj pa mi, k nismo iz Grosupla...k smo npr. iz Ivančne Gorice...mi nej pa čakamo do 21h na zadnji vlak... za u LJ je pa isto...nikakvo
Adolph
15. 12. 2008 16.47
Prodamo oklopnike ,moderniziramo slovenske proge, cisto enostavno
Jinks
12. 12. 2008 16.24
Zadnji čas je že bil da se konča javno subvencioniranje železnic! Naj se reorganizirajo, tovornjake naj dajo na vagone pa bo takoj spet dovolj denarja. ceste bodo bolj varne in manj uničene!
theta
12. 12. 2008 13.38
Mislim, da marsikje je vlak dražji kot avtobus. V Sloveniji pa je avtobus dvakrat dražji običajno. Glede na to, da so avtobusne firme privatne in ne dobivajo ogromnih državnih subvencij/poroštev/sanacij, bi nekako sklepal, da je v Sloveniji tradicija, da so vozovnice za vlak pod ceno. Razlog je seveda \'socialni mir\'. Ubogi ljudje z nizkimi plačami morajo imeti dostopne vlake. Za to pa pač malo več davkov plačujejo, da država vsake tolk časa nove vlake nabavi (kar bi bilo normalno, da kupi Železnica, brez posebnih poroštev). Ista zgodba je z zdravstvom - kako za vraga bolnišnice vedno milo prosijo za novo aparaturo, ker stara že 5 let slabo dela - saj pa se da vnaprej predvidet koliko je življenska doba.
.mdC.
12. 12. 2008 13.20
SŽ so pač zakrnele. Vsake par let dobijo velik keš iz katerega naredijo minus. Če bi bile privat, bi bila zgodba drugačna. Privat kapital se ne bi trosil kot se trenutno. Ne znajo se promovirati, narediti vožne z vlaki kul. Postaje so pač kjer so. ČE ne živiš blizu postaje, moraš tja z avtom in če se že pelješ tja, greš raje do cilja z avtom, ki je hitrejši in udobnejši. Zakaj nimajo kombijev in avtobusov, ki bi povezovali kraje do želežniških postaj. Zakaj ni akcij, informacijskih displayov na vlaku, interneta.... Zakaj se vsi po svetu adi vozijo z vlaki, samo pri nas ne? Ker državni kapital nima lastnika in se dela z njim kot prasica z mehom. NAj nekdo vloži svoj denar in se izkaže, prepričan sem da bi izgube počasi postale preteklost.
Adolph
12. 12. 2008 12.29
Morda bi bilo cisto pametno tire potrgati ven in napraviti se eno avtocesto boljso kot so vse dosedanje poti . . . ..
Gre_gor
12. 12. 2008 11.56
Vlakovje, ki vozi po naših progah je prvi problem! Mašine narejene za nevem kake hitrosti, infrastruktura pa je zastarela in se samo vzdržuje in nič ne modernizira! Samo ICS poglejmo...končna hitrost je tam nekje nad 200km/h, ampak še vedno se lahko pelje na naših progah samo(!!!) 120km/h. Izguba totalna. Drugi! Postajališč je absolutno preveč. Pri vsaki Smreki, Hrastu,...da ne omenjam Lipi. Vlak se še pošteno ne zažene, ko mora že ustavljati...izguba je pa največja pri pospeševanju. Naj si omislijo še kak avtobus zraven, pa da razvozi folk...povezat in uskladit. Tretjič! Iz mojega konca, pa imam žel. postajo pred nosom, sem v Ljubljani recimo z avtom v eni uri, z vlakom pa traja kvalitetni 2 uri. Da ne omenjam udobja teh Siemensovih vlakov! Okoli plačevanja vozovnic pa tako...zaprti sistem. Če hočeš na peron, vplačaj relacijo, dobiš kartico, potegneš, vrata se odprejo in hop že si na peronu in čakaš lepo na vlakec. Problem? Jaz ga ne vidim!
Buena Vita
11. 12. 2008 21.52
he,he administrator je potegnil strani z komentarji popovci kje je svoboda govora,zakaj nam jo kratite,kje je zakon in kdaj je bil sprejet,od kdaj so nam kratene človekove pravice hja,z komunisti na oblasti kadj bodo aretacije,ker preveč govorimo
Buena Vita
11. 12. 2008 21.31
NE FORAJTE ME FANTJE PONAREDKE ZLAHKA SPOZNAM ČE BI BILO PO JANŠEVO,POTEM BI BILO 50%MANJ ZAPOSLENIH,IN KAKA PROGA BI BILA POSODOBLJENA KO BOSTA TO DOJELA,FANTA,BODO LIMONE DOZORELE NA TRIGLAVU
ata_pistolcek@hotmail.com
11. 12. 2008 20.13
več ko delajo večjo izgubo majo nej se ustavi use da bojo mel dobiček:D
fantodfare
11. 12. 2008 19.18
he,he. Se bomo pa s kočijami pelal, he,he. Živel Franc Jožef I, he,he
fantodfare
11. 12. 2008 19.17
he,he. Pajlersca na železnici je izpostava Janževca s Silvestrom, he zato pa mamo francjožefinske vlake, jhe,he
Niko_K
11. 12. 2008 16.49
pajtlerbranka na SŽ kolikor vem, je glavni sindikalni gazda Jezda iz janševe SDS in to že veliiiko bolj dolgo kot vsak direktor SŽ.
placebo0
11. 12. 2008 16.48
Menim da se Slovenski javni prevoz more na novo organizirati tako vlaki,avtobusi ipd.Bili so tudi problemi z zapornicami ki niso bile označene ali pa jih splioh ni bile in terjale več življenj samo v eni regiji,kakšna je potem statistika za celiotno Slovenijo nesreč na železniških prehodih,treba tudi povečati varnost.
Tonček Balonček
11. 12. 2008 16.45
Železnice bi morali sprivatizirati, ha, ha, a pto pomeni prodati nemškim držćavnim železnicam?! Ali pa mogoče kakšni islanski družbi za finančni inženiring? Ti so znai kot dobri gospodarji!
theta
11. 12. 2008 16.44
Sj pa je vsakemu jasno, da je vozovnica za potniški promet podcenjena - polna cena bi namreč pokrila tudi obnovo prog in nabavo vlakov - tako pa pač železnice namenoma skoz delajo z izgubo, pa jih vsake tolk časa \"sanirajo\"...
b77
11. 12. 2008 16.41
ja železnice, luka, telekom, sodstvo, zdravstvo in ostala birokratska zalega so paradni konji zbirokratizirane in rdečkaste SULOVANIJE!
JozaFric
11. 12. 2008 16.38
Sami ste si krivi, ko ste se odločili, da železnice ostanejo državne. Zaj pa palačujte izgubo butli, da ne govorim, da je potrebna celovita obnova prog.
Buena Vita
11. 12. 2008 16.37
samorastnik dej malo poglej na slovenskih železnicah so v večini komunisti,zato nočejo napredka,ker bodo potem morali več delat, hja,potem bi morali poskrbet za lasten dohodek na tak na žuljih davkoplačevalcev
dirkac_007
11. 12. 2008 16.35
dokler bodo imeli take plače se ni treba jim bat..itak je pa 3/4 zaposlenih na železnic iz bivše juge