Slovenija

Konec poslanske skupine SNS

Ljubjana, 06. 01. 2008 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.K./V.P./M.K./T.J.
Komentarji
265

Peče, Barovič, Zagorac in Žgajner Tavševa zapuščajo poslansko skupino SNS, ostajata Jelinčič in Prijatelj.

Poslanci SNS
Poslanci SNS FOTO: POP TV

Štirje poslanci Slovenske nacionalne stranke bodo zapustili stranko in poslansko skupino. To so Sašo Peče, Bogdan Barovič, Boštjan Zagorac in Barbara Žgajner Tavš. Kot je za 24.ur.com povedal Sašo Peče bodo ustanovili svojo poslansko skupino, ki se bo imenovala Lipa. Štirje nekdanji poslanci SNS bodo predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija o izstopu iz stranke obvestili v ponedeljek.

Poslovnik Državnega zbora določa, da lahko poslanci, ki so bili izvoljeni na listi politične stranke, ustanovijo novo poslansko skupino, če politična stranka razpade oziroma če se iz dela članstva ustanovi nova stranka. Ti poslanci imajo pravico ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki mora šteti najmanj tri člane. Vendar pa poslovnik določa tudi, da se lahko v teku istega mandata ustanovi samo ena takšna skupina. To pa se je v tem mandatu že zgodilo, ko je skupino nepovezanih poslancev ustanovil del nekdanjih poslancev LDS, ki so se kasneje preoblikovali v stranko Zares. Zato ni jasno, ali bodo poslanci, ki so izstopili iz SNS, lahko ustanovili svojo poslansko skupino in ali bo zaradi članstva zgolj dveh poslancev SNS uspela obdržati poslanski klub.

Vzrok tiči v zahtevi po sklicu referenduma o vstopu Hrvaške v EU

Zmago Jelinčič je za 24ur.com povedal, da uradno o izstopu preostalih treh poslancev še ni obveščen, ve le to, da so imeli za danes na to temo napovedan sestanek. “Prepričan sem, da je zadeva eskalirala zaradi moje izjave v Trenjih v četrtek, da poslanska skupina namerava resno zahtevati sklic posvetovalnega referenduma o vstopu Hrvaške v EU. Zaradi tega je v nekaterih krogih zavladala panika,” meni Jelinčič in dodaja, da je prepričan, da so Pečetu gospodarji naročili naj razdre poslansko skupino.

Jelinčič je tudi mnenja, da je naročnike vse skupaj prehitelo; zagotovo so to nameravali narediti bližje k volitvam, zdaj pa so morali pohiteti zaradi napovedi referenduma. Na vprašnje, kdo naj bi bil v ozadju vse zadeve, Jelinčič odgovarja, da so to morda celo Hrvati.

Jelinčič je prepričan, da so strankarski kolegi izstopili zaradi njegove izjave v Trenjih o referendumu.
Jelinčič je prepričan, da so strankarski kolegi izstopili zaradi njegove izjave v Trenjih o referendumu. FOTO: Dare Čekeliš


Peče: Žal mi je, da je do tega prišlo

Sašo Peče pravi, da je bila napetost v stranki prisotna že leto in pol. Povzročali so jo različni pogledi v stranki na to, ali slepo slediti politiki Janeza Janše, ali pa voditi samostojno politiko, politiko, ki jo je zagovarjal Peče. “Žal smo prišli do te faze, da je predsednik stranke raje odločil, da bo sledil politiki Janeza Janše kot politiki SNS in iz tega naslova smo se danes štirje poslanci SNS odločili, da bomo ustanovili lastno poslansko skupino,” je pojasnil Peče. Radi bi zagovarajali tista stališča, ki so jih ljudem obljubili, nikakor ne bodo dovilili, da bi jim kdorkoli ukazoval kako glasovati v parlamentu, je še dejal Peče.

Podpredsednik SNS Sašo Peče, je še povedal, da dogodek, ki ga je prvak stranke Zmago Jelinčič prvotno izpostavil kot razlog za njegov odhod - šlo naj bi za incident na rojstnodnevni zabavi, ko naj bi član SNS Roman Veras Saša Pečeta poimenoval Saško - ni omembe vreden.

Ustanovili bodo poslansko skupino Lipa

Predvidoma v ponedeljek naj bi štirje poslanci izstopili iz poslanske skupine SNS in ustanovili novo poslansko skupino z imenom Lipa. Kot pravi Peče, bodo v njej samo kvalitetni poslanci, ki so se že izkazali v okviru svojega poslanskega dela. Škoda bi bilo, da bi jih slovenski politični prostor izgubil, še dodaja Peče. Za zdaj o novi stranki še ne razmišljajo, prvi korak je pač poslanska skupina, ki bo omogočila, da bodo svoje parlamentarno delo opravljali naprej, meni Peče.

Janša: Večje neumnosti še nisem slišal

V kabinetu predsednika vlade so povedali, da je to največja neumnost, kar jo je Janša slišal v zadnjem letu.
V kabinetu predsednika vlade so povedali, da je to največja neumnost, kar jo je Janša slišal v zadnjem letu. FOTO: POP TV

Na izjavo Pečeta, da so ga iz stranke vrgli po nalogu predsednika vlade Janeza Janše pa je Jelinčič pojasnil, da je presenečen, da je Peče zanikal, da je za njegov odhod kriv dogodek na zabavi. Še bolj pa je presenečen, da govori o razpravi kdo podpira Janševo vlado. "Kar je zelo zanimivo. Ne vem, kdo naj bi pri nas podpiral Janševo vlado. Mi imamo svojo pot in to dobro pot," je dodal Jelinčič. Kot je še povedal, se lahko Peče Janši zahvali, da ga je postavil na mesto podpredsednika DZ. O tem naj bi se z Janšo dogovoril prav Jelinčič, Janša pa je 'svojim' rekel, da so ga potrdili.

V zvezi z izjavo Pečeta, da so ga iz stranke vrgli po nalogu premiera Janeza Janše, so se odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade. Kot so sporočili, "predsednik vlade Janez Janša večje neumnosti v zadnjem letu še ni slišal".

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darcs
09. 01. 2008 23.58
ja, toro, zaradi zmage nad hitlerjem je pa jugoslavija tako "napredovala" z razvojem po letu 45, nemčija kot agresorka pa "nazadovala", zato pa je zdaj tam kjer je, ni v pm kot mi, pa ti razloži zakaj je temu tako, vem pa že v naprej, da ne boš nikol na to odgovoril pravilno ampak po svoje, pa še to, kolk nemcev so po končani vojni potolkl in poklali v sami nemčiji?????
KLIPAN71
08. 01. 2008 21.32
Aja, še to. Recimo, da bi zmagali nacisti in domobranci. Kaj misliš, da bi storili z partizani in njihovimi sorodniki??? Peljali na morje? Poslali na smučanje? Poslali na rehabilitacijo v zdravilišče? Omogočili pošteno in fer sojenje pred neodvisno poroto? Nekako močno dvomim. Pobili bi jih kot zajce, ali pa uplinili ali zažgali v kakem od svojih konc.taborišč. Da pa so se RKC in domobranci takrat odločili narobe pa nisem jaz kriv. Partizani so jih pač nažgali, še sam bog jih je pustil na cedilu.
KLIPAN71
08. 01. 2008 21.26
Exim, kaj pri temu kar navajam ti ni jasno?? Kaj od tega ni res???Kaj je vprašanje res tako hudičevo težko???? Ponavljam še 1x : RKC in domobranci so prisegli vdanost Hitlerju in nacistom l.1943, ko se je že celi svet boril proti njim in se je že vedelo za večino grozodejstev, na Bežigrajskem stadionu. Nacisti so takrat bili okupatorji Slovenije. Kaj pri bogu ti tukaj ni jasno?????
politik70
08. 01. 2008 08.26
exim Sem ti že večkrat napisal da ne žali Kučana! Nas je dosti drugih na forumu ,ki ti lahko odgovarjamo... Včerajšni vroči stol? Kdo pa še gleda TVS? No jaz sem gledal! Pozdrav Politik70
exim@t-2.net
08. 01. 2008 08.16
toro-gr. ti si totalen butl, nagec! Na voljo imam dva odgovora: ali si še mlečno mlad FDV-jevec ali pa stari likvidator, ki na vse kriplje želi opravičevati svojo udeležbo pri povojnih pobojih. Sicer pa: tema tega foruma je: SNS! In strinjam se, tokrat, z Jelinčičem, ki je javno povedal, da je Saško postal orodje v rokah Kučana. Ta hudičevi bonsai pa kar ne neha delati zdrahe. Včerajšnji "vrpči stol"W na TVS je bil super!
politik70
08. 01. 2008 07.57
Ja toliko kot jih je RKC v imenu .... Jim pa še dolgo nobeden ne bo blizu prišel! Pozdrav Politik70
KLIPAN71
08. 01. 2008 07.48
Darcs, Slo. ni okupiral Stalin ampak Hitler in RKC ter domobranci so prisegli okupatorju (kaj pri hudiču je tu tako težko razumeti). Praviš, da je Stalin želel ostati na oblasti, zato je pobijal svoje sodelavce. Drži. Hitler pa je pobijal na miljone ljudi po eli Evropi zato- ker je komaj čakal demokratične volitve ali kaj??? Lahko se še prepucavava eno leto po tem forumu, dejstvo je samo eno- največji zločinec v zgodovini človeštva je bil Adolf Hitler, najbolj zločinski režim je bil nacistični režim, tu ne more biti nobene debate, vsaj tako trdijo vsi svetovni zgodovinarji. In komu so obljubili zvestobo RKC in domobranci?? In to l.1943 dragi moj, ko se je že celi svet boril proti njim, ko se je že vedelo za Dachau, Auschwitz itd. Ravno to mi ne bo nikoli jasno, ljudje, ki so kao verjeli v boga se odločijo za najbolj krut in odvraten režim v človeški zgodovini?? Še en dokaz več, da jim je že od nekdaj šlo samo za oblast in profit, pa čeprav za ceno lastnega naroda.
politik70
08. 01. 2008 07.46
exim | 07.01.2008 | 18:59 Samo v osvežitev spomina..... Kdo je leta 1945 vrnil vse konvoje okupatorjevih sodelavce? Naj ti pomagam ANGLEŽI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 S kakšnimi navodili? Likvidacija! Ne verjameš? Preveri! Zakaj so jih vrnili z takimi navodili pa čeprav so bili vmes tudi nedolžni in otroci? Ja to vprašanej Angležom postavi! Niso bili pristojni....... Največji tragika tega dogodka pa je da so jih vrnili ravno čez slovensko ozemlje! Ali pa sreča ker je jih je kar veliko pobegnilo! Če bi jih predali Hrvatom ali Srbom nebi preživela niti MUHA! P.S. Prisotnim se opravičujem ker se nisem držal teme .... Pozdrav Politik70
darcs
08. 01. 2008 07.33
ja, toro, tud mene bi blo sram če bi sodeloval s hitlerjem pa tudi s stalinom, ki je dal pobit še pa še svojih sodelavcev samo zato, da je ostal na oblasti, to je lep zgled kumuni(sta)zma
darcs
08. 01. 2008 07.27
toro, zakaj so se pa sploh pojavili domobranci in kdaj??vem, da ne boš odgovoril na to vprašanje ker nimaš j...
KLIPAN71
08. 01. 2008 02.01
Lajna, idiot, rdečkar.... Nobeden pa ne pove, kaj od napisanega ni res. Saj, mene bi bilo tudi sram, če bi sodeloval z Hitlerjem....
kriss714@amis.net
08. 01. 2008 00.18
A zdaj je pa tukaj gor ena idiotska rdeča lajna?
KLIPAN71
08. 01. 2008 00.11
Exim in darcs, povojni poboji se ne bi dogajali, če RKC in domobranci ne bi prisegli Hitlerju, ki je vojne zločine in zločine proti človeštvu, genocid, kontracijska taborišča in ostalo izvajal vse od l.1939, pa so mu omenjeni vseeno prisegli zvestobo. Pa pustimo ob strani, da je tuja vojska okupirala Slovenijo. Priznam, da so se po vojni zgodili poboji, ki pa so bili posledica nekajletnega trpljenja pod okupatorjem. Boste priznali še vi, da so RKC in domobrancii prisegli zvestobo največjemu zločincu v zgodovini človeštva in se borili pod poveljstvom vojske, ki je okupirala Slovenijo? Dvomim.
exim@t-2.net
07. 01. 2008 18.59
toro-gr: ti je že darcs odgovoril; brezsramno pobijanje pomladi 1945, po končani vojni. Daj, za vraga, priznaj že enkart, zaprimo to poglavje in gremo naprej!
DarthRevan
07. 01. 2008 15.21
Vojni zločin je bil tudi to, da so Dresden iz zraka zravnali z zemljo. Ljudje, ki so to storili, nosijo medalje. Tako da ne bi o tem, da se "samo pri nas take grdobije dogajajo".
darcs
07. 01. 2008 15.17
toro, delno maš prav, ampak kljub temu je bilo preveč žrtev brez veze, saj nemci niso pobijal in vozil v internacijo (samo) komuniste, saj so se dobro skrival, kar pa se je dogajalo v maju in juniju 1945 leta pa je vsekakor vojni zločin, ki ne zastara
KLIPAN71
07. 01. 2008 15.09
Darcs, vsaj toliko so jih pobili v koncentracijskih taboriščih, izselili so jih v Srbijo itd. Hitler je v Mariboru povedal: "naredite mi to deželo zopet Nemško". Vse to so vedeli v RKC-ju in to so vedeli domobranci, pa so se vseeno odločili pomagati Hitlerju. Zato so pač za veke vekomaj izdajalci in poraženci.
darcs
07. 01. 2008 15.00
toro, kolk slovencev so nemci pobil zaradi (ne)junaštva partizanov, ki so "dražili" nemce pol pa stislni rep med noge in pustili prebivalstvo samo...dražgoše...
KLIPAN71
07. 01. 2008 14.48
"Bistvo je polpretekla zgodovina ! Odnos do totalitarnega sistema , NOB !! gdo ščiti povojne koljače !! Prav to pa še vedno prinaša največjo prednost levici in jo bo še najmanj 20 let !! in prav po vprašanjih polpretekle zgodovine, pri nas stranke ločuje na leve in desne !!! ", je napisal kosir_maks kako stran nazaj in jaz odgovarjam njemu. Sedaj se vidi kdo nima sivih celic, sicer pa mi povej eno samo zapisano trditev, ki sem ji navedel in ne drži. Da vidimo!?
makaronar
07. 01. 2008 14.41
Ko spremljam že dolgo ali celo predolgo politično kariero Zmaga Jelinčiča sem si iz nastopanja Jelinčiča ustvaril o njem svoje mnenje. Zmago je po mojem mnenju nastopaški hujskač, ki nima hrbtenice, ampak spretno pluje v strankarskih vodah tako kot misli, da je za njega najboljše. S populističnimi nastopi je v preteklosti kar dobro uspeval in pridobival naivne Slovence, da so verjeli njegovim populističnim nacionalnim nastopom. Priznati je treba, da se je vrsto let SNS istovetila z Jelinčičem, skratka SNS je bila Jelinčičeva stranka.Ob kolaboraciji z Janševo stranko pa je njegova karizma padla. Jelinčič ni več to kar je bil. Njegovi nastopi so medli in pod vplivom Janša. To se vidi. Kaj se dogaja med njima ne vem, vendar pa sem prepričan, da Jelinčič ponovno računa, da mu bo ta zveza prinesla neko korist. Za razliko od Zmaga pa so Peče, Žgajner-Tauš,, Bajrovič,Prijatelj..vsak posebej in vsi skupaj že zdavnaj presegli karizmo Jelinčiča in moje mnenje je, da niso prodali ne svojih prepričanj in ne stranke kot je to storil Jelinčič. Mogoče bo v bodoče članom, ki zapuščajo SNS manjkala kakšna informacija s katero razpolaga Jelinčič in jih dobiva po ne-znanih kanalih, vendar pa smatram, da je s tem dejanjem konec Jelinčič-eve SNS, kar verjetno ustreza Janši.