Slovenija

Konec januarja bo Slovenija ohromljena

Ljubljana, 16. 01. 2008 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Virant je kljub napovedi sindikatov v javnem sektorju prepričan, da stavke, ki bi ohromila Slovenijo, ne bo.

Po Virantovih besedah je vlada sindikatom pripravljena popuščati v njihovih zahtevah.
Po Virantovih besedah je vlada sindikatom pripravljena popuščati v njihovih zahtevah. FOTO: POP TV

Potem ko je splošno opozorilno stavko v javnem sektorju podprlo 26 od 27 reprezentativnih sindikatov, se je sindikalna pogajalska skupina danes preimenovala v stavkovni odbor in začela priprave na stavko, ki bo 30. januarja. Način in trajanje stavke bodo sindikati prilagodili naravi posamezne dejavnosti javnega sektorja.

Vodja stavkovnega odbora Doro Hvalica je pojasnil, da so se za stavko opredelili vsi reprezentativni sindikati z izjemo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Ta je sicer izrazil podporo stavkovnim zahtevam, vendar je po presoji Fides čas za pripravo na varno zdravniško stavko prekratek.

Stavka bo povsem zakonita in izpeljana v skladu s pravnim redom in voljo stavkajočih. Vodja stavkovnega odbora Doro Hvalica

Kot so sporočili iz stavkovnega odbora, bo splošna opozorilna stavka javnega sektorja v sredo, 30. januarja, od polnoči do polnoči, stavka pa bo prilagojena posamezni dejavnosti javnega sektorja. Tokrat delavci ne bodo šli na ulice, pač pa bodo stavko izvedli na delovnih mestih oziroma v delovnem okolju.

V vrtcih in osnovnih šolah bodo otrokom zagotovili varstvo, v zdravstvu in socialnem varstvu pa bodo delo prekinili le med 12. in 15. uro, vendar pa bodo zagotavljali nujno medicinsko pomoč, predvsem na intenzivnih oddelkih bolnišnic, pa tudi pri nujnih operacijah. Obljubljajo, da bolniki ne bodo ogroženi.

Predsednik Vrhovnega sodišča Franc Testen je poziv sodnikov, naj se opredeli do stavke javnih uslužbencev, označil za nesramen in deplasiran. Med obiskom na ljubljanskem sodišču je še dejal, da je to tako, kot če bi sam sodnike vprašal ali so za višje plače ali za rušenje vlade.

Stavka v državnih organih se bo občutila predvsem pri delu s strankami. Zaposleni bodo na delovnih mestih, vendar bo delo med 8. in 18. uro povsem zastalo. Policisti in cariniki bodo stavko izvedli med 7. in 19. uro tako v notranjosti kot tudi na mejnih prehodih. Opravljali bodo le nujne naloge; tako bodo posredovali kadar bodo ogrožena življenja ljudi ali njihovo premoženje. Ne bodo pa spregledali niti prekrškov, zagotavlja podpredsednik sindikata policistov Slovenije Radivoj Oroševič. "Zakon nam nalaga nadzor in kontrolo prometa, gre pa za pasivno obliko tega nadzora," pojasnjuje Oroševič.

Virant še vedno upa na odpoved stavke

Pogajanja o stavkovnih zahtevah z vladno stranjo bodo na vrsti v četrtek. Hvalica je pojasnil, da ne bodo popuščali in dodal, da od pogajanj glede na izkušnje zadnjih petih let osebno ne pričakujejo veliko. "Najbrž je vse v dobršni meri odvisno od tega, kolikšno pripravljenost bo vlada resnično pokazala za to, da spoštuje tisto, kar je podpisala," je dejal Hvalica.

Minister za javno upravo Gregor Virant je sicer še vedno prepričan, da stavke v javnem sektorju ne bo. Kot je pojasnil Virant, bodo dali sindikatom možnost, da sami predlagajo oziroma izberejo ustrezno kombinacijo plačnih povišanj v letošnjem letu, a z omejitvijo, da ta povišanja ne bi znatno presegla rasti produktivnosti.

"Če jim zelo veliko pomeni ta uskladitev z inflacijo 3,4 odstotka od 1. januarja letos, lahko na to v celoti pristanemo, vendar pod pogojem, da se nato o odpravi plačnih nesorazmerij pogovarjamo nekoliko drugače; ali da se tam porabi manjši znesek, ali pa da se plačna nesorazmerja odpravljajo z drugačno dinamiko, recimo z nekajmesečnim zamikom," je pojasnil Virant.

Če bi uresničili vse zahteve sindikatov, bi to pomenilo v seštevku najmanj nekaj čez desetodstotno nominalno rast plač v javnem sektorju v letu 2008, to pomeni 300 milijonov evrov na letni ravni, je pojasnil minister Virant in poudaril, da je denar zagotovljen, a da je pomembno to, da se v letu 2008 zagotovi, da skupna rast plač v javnem sektorju ne bi šla znatno čez rast produktivnosti, saj vsi ugledni ekonomisti opozarjajo, da bi slednje generiralo inflacijo.

Stavkovne zahteve

Uradniško okence
Uradniško okence FOTO: POP TV

Reprezentativni sindikati javnega sektorja zahtevajo izpolnitev vladne obveze o uskladitvi izhodiščnih plač in plačnih razredov v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju s 1. januarjem 2008, in sicer v skladu z dogovorom iz decembra 2006 o višini in načinu splošne uskladitve plač in višini sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij za obdobje od 2007 do 2009.

Zahtevajo uveljavitev določil zakona o sistemu plač v javnem sektorju, kolektivne pogodbe javnega sektorja in aneksov oz. kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s 1. januarjem 2008 ne glede na to, kdaj bodo za to ustvarjeni tudi formalni pogoji.

Samo javnih uslužbencev naj bi po izračunih stavkovnega odbora stavkalo okoli 135.000. Če se jim pridruži še 200.000 članov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki so zaposleni v zasebnih podjetjih, bo stavkalo več kot 330.000 delavcev.

Hvalica je pojasnil, da ni bilo težko sprejeti odločitve za sodelovanje v stavki, saj je javni sektor v specifični situaciji. "Mi imamo namreč s strani vlade podpisan dogovor, ki nam jamči izravnavo osnovne plače z inflacijo," je poudaril. To je pravno veljaven dokument, ki je po presoji sindikatov iztožljiv. "Razlog za stavko je pravzaprav bolj v razočaranju nad vlado, da ni izravnave izpolnila avtomatično, če je že to podpisala. Zato na naši strani tukaj ni bilo zadreg glede stavke," je še pojasnil Hvalica.

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 01. 2008 15.26
Upajmo, da bo ta sanjska ekipa dobro delala tudi kot opozicija. Dal bom za gregorjanske maše, vse dobro jim želimo vsi skupaj!
ugrica
18. 01. 2008 15.18
Ta vlada je naredila v svojem mandato veliko dobrega.Škodo,ki jo je naredila začasa vladavine LDS pa ni mogla popraviti.Skušala je tudi to spraviti ured,vendar jue bila ispostavljena velikim napadom opuzicije.Osnovna napaka pa je naš plačni sistem,ki ga je tudi izmislila LDS.Nobena država nasveto nima toliko plačnih sistemo kod ta naša mala Slovenija.Plačni sistem bi moral biti eden kod je povsod po svetu.
exim@t-2.net
18. 01. 2008 08.06
jaz.sem.....Seveda si kdorkoli hočeš, nimaš pa pravice trositi laži in žaliti, ti mali bonsaiček. Te pa očitno zelo moti uspešnost vlade, saj se na vsakem koraku trudiš minimalizirati dosežke te vlade. Ne veš kako uživam, ko te čitam, saj je nemoč tvoje hudo besnilo. Mora biti pa hudi živeti v taki travmi, kajne nagec!
exim@t-2.net
17. 01. 2008 13.23
adolph: mar meniš, da je Evropa tako konfuzna, kot si ti? Daj, umiri se. Si se kdaj vprašal, zakaj bonsai in Rop nista bila nikoli povabljena v Ameriko ali države EU?! Nisi se, seveda ne, saj to predstavlja zate prevelik umski napor. Žaliti in stresati laži ti pa ni tuje, kajne nagec!
Adolph
17. 01. 2008 13.08
Je bilo pricakovati,da pri taki hromi vladi tudi Republika ohromi.Namesto,da skili na potrebe drzavljanov skili samo v Brusel,kak ugled imajo tam.Pri tej inflaciji bi odstopil takoj iz vseh funkcij tudi iz predsednistva EU,to bi nam bilo morda potem v cast!!!!!!!!!!!!!!!
kriss714@amis.net
17. 01. 2008 12.58
Matekolovrate, naj javni sektor štrajka tako dolgo, da bo vsem jasno kako zelo jih pogrešamo. Bo potem tudi virant z mnogo lajšim srcem delil odpovedi. Se bo sicer zameril tristotisoč birokratom, si bo pa pridobil simpatije več kot milijon revčkov, ki res delajo za majhno plačo.
matekolovrate
17. 01. 2008 12.06
modus83 | 16.01.2008 | 23:59 Če bi stavkali delavci ki resnično delajo, pa imajo resnično mizerne plače, toda da stavka javni sektor, za katerega vemo da ga je polovica nepotrebnega in neproduktivnega, polek tega pa majo še plače višje od 1000e, to je pa grdo rečeno jeb*** v glavo! SE STINJAM S TABO IN MISLIM DA ŠE KDO
doki007@email.si
17. 01. 2008 11.56
ha ha ha ,....virant je izjavu da je tut sam sebi odrezal mal od plače,...1,5 procenta ,.....zelo veliko je prikrajšan fant,.. na tako plačo kot jo ima ,...!!!! ----to ne bo nič pomagalo ,....!!!
politik70
17. 01. 2008 11.26
Exim oblečeni a se ti je po napornem dežurstvu čisto snel? Daj spočij se prvo naspi potem pa napiši! Pozdrav Politik70
manjakranjc@hotmail.com
17. 01. 2008 10.58
Neti, a lahko od tebe saj enkrat slišimo komentar na članek in ne na poste!? Je to možna ali česa ne razumeš? Pozdrav M.K
doki007@email.si
17. 01. 2008 09.10
ha ha ,..pa kaj če bo ohromljena ,...!¨!!!
senci
17. 01. 2008 08.22
miha800 kva je s tabo, ti bluziš. Tud brat ne znaš. Nisem napisal, da ma on 360 ,ampak večina upokojencev. Pa Virant ni car pa nikol tud ne bo.Car je kvečjem tist ki s 360 eur na mesec.
miha800@email.si
17. 01. 2008 08.15
senci: dej ne bluzi. kje v javni upravi dobijo 360eur. dej ne meci vsega v en kos. virant je car!
bonsai9@email.si
17. 01. 2008 08.11
Ja, Virant in vlada izsiljujeta. Samo naj se spomnijo, da so plače v javnem sektorju že 6 let zamrznjene. Razen ministrskih. Zakaj pa ne zamrznejo še stroškov življenja. Banda.
senci
17. 01. 2008 08.08
Virant sebi plačo gor, gun butl pozabila sem priimek prav da se upokojenci lahk bojijo sam še matilde. In mi ga plačujemo . Sam ven z njim iz pisarne s stolom vred. Naj on preživi s 360 eur dohodka na mesec. Ker kreten lahko to sploh izjavi.In zdaj se je kao opravičil, seveda ker se boji da ga bo odneslo . In prav je tako.
nofx-drugi?
17. 01. 2008 07.54
Včasih smo tudi vsi stavkali, pa država ni ohromela.
m&k
17. 01. 2008 07.33
Ministrom plače gor, ostali "raji" v javnem sektorju pa plače dol...enkrat je moralo počit in še bo, boste videli...
SEJ BO
17. 01. 2008 07.21
Vlada že štrajka štiri leta,mi pa z njo seveda gladovno
BlackUnicorn
17. 01. 2008 07.18
Da smo smi na jasnem............ zdr. delavci ne smemo popolnoma prekiniti dela!!! Nobenmu od vas ne želim tega, ampak mogoče prav vi pristanete v eni bolnici, kjer boste popolnoma odvisni od zdr. osebja ---!!!!!!!!!!!! Kar se tiče na splošno javnih uslužbencev......plače so se nam v zadnjih letih znižale, !!!!!!!!
Maribor?an 1
17. 01. 2008 07.15
Najlepše je bit v službi na ministrstvu bodisi dela ali prometa. Kot sledim tem dogajanjem zdaj vidim,da največja kazen ki lahko koga doleti ne glede na milijonske škode je odstop. Potem si ta človek, ki je odstopu odpre firmo z denarjem,ki ga je zafural in smo v začaranem krogu. ŠE VEDNO PA TRDIM,DA JE PREMALO NADZORA NAD DRŽAVNIMI SLUŽBAMI KJER SE NE VE KDO PLAČA KDO PIJE. Dokler se bodo v Sloveniji vrstile korupcije brez krivca smo v STAVKAH. Niti eden še ni bil osumljen,če pa že, potem pa ni bil obsojen,ker je zastaralo. PRI GLAVI JE TREBA ZAČET NE PRI REPU.....