Slovenija

Sodniška stavka začasno prekinjena

Ljubljana, 24. 04. 2009 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po usklajevanjih med predstavniki vlade in sodnikov, ki se jih je udeležil tudi Pahor, so se sodniki odločili, da bodo po 10 mesecih prekinili sodniško stavko. Pahor je v imenu vlade že izrazil zadovoljstvo z doseženo prekinitvijo.

Predstavniki vlade in sodnikov so danes nadaljevali usklajevanja o umestitvi sodnikov v plačni sistem, pridružil pa se jim je tudi premier Borut Pahor. Usklajevanja so bila očitno uspešna, saj so se sodniki odločili za začasno prekinitev stavke.

"V imenu vlade izražam zadovoljstvo, da smo danes dosegli dogovor, s katerim je po desetih mesecih prekinjena stavka sodnikov," je v izjavi med usklajevanji dejal premier. To po njegovih besedah sodnikom in vladi omogoča, da pospešeno nadaljujejo usklajevanja. Pahor je med drugim ocenil, da je to "po desetih mesecih pomemben dosežek, ki daje upanje tudi za druge pogovore, ki potekajo s socialnimi partnerji"

Janja Roblek.
Janja Roblek. FOTO: POP TV

Sodniška stran je sicer že pred tem napovedala možnost prekinitve sodniške stavke, ki traja že od 1. julija. "V dosedanjih usklajevanjih smo dosegli kar precejšen korak naprej. Za nas je bilo predvsem pomembno to, da je vlada vendarle dala zeleno luč tistim temeljnim izhodiščem, ki so bili za nas bistvenega pomena," je pojasnila predsednica stavkovnega odbora Janja Roblek.

Glede na dosedanji napredek po njenih besedah vendarle ocenjujejo, da prekinitev stavke pomeni takšen pomemben korak, da bo v nadaljevanju obema stranema, tako vladni kot sodniški, omogočala nadaljnja usklajevanja. "Vprašanj, ki nas še čakajo, je veliko, vendar računamo, da s takšnim enakopravnim dialogom vendarle lahko nadaljujemo na tistem, kar smo do zdaj dosegli," je dejala predsednica stavkovnega odbora.

Zato so se po besedah Roblekove odločili, da v sporazumu z vlado do roka, ki ga je določilo ustavno sodišče za uskladitev z odločbama ustavnega sodišča, začasno prekinejo sodniško stavko. O vsebini usklajevanj zaradi oznake interno ni želela govoriti, dokler ne bodo usklajevanja zaključena.

Testen: ''To ne pomeni, da smo dosegli dogovor''

Testen opozarja, da s prekinitvijo stavke dogovor še ni dosežen.
Testen opozarja, da s prekinitvijo stavke dogovor še ni dosežen. FOTO: POP TV
Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen je pojasnil, da je zadovoljen, "da se je zgodilo to, za kar se je že ves čas zavzemal, da so sodniki nehali stavkati." To po njegovih besedah ne pomeni, da so že dosegli dogovor, "pomeni pa neko bistveno izboljšanje vzdušja". Vključitve premiera v današnja usklajevanja je Testen ocenil kot zavezo vlade, da bo poskušala uresničiti odločbo ustavnega sodišča.

Kot je pojasnil, bi morale usklajene plače glede na odločbo ustavnega sodišča začeti veljati v začetku julija. Testen je ob tem poudaril, da so sodniki pripravljeni, potem ko bodo imeli plače, skladne z ustavo, prispevati h krizi enako kot drugi funkcionarji. "Delimo usodo drugih funkcionarjev," je dejal predsednik vrhovnega sodišča in dodal, da "smo h krizi pravzaprav prispevali več kot drugi funkcionarji, ker imamo že kar nekaj let v primerjavi z drugim funkcionarji ustavno prenizke plače".

Zadovoljna tudi Pavlinič Krebsova in Zalar

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je v imenu obeh ministrov, ki sodelujeta na usklajevanjih pojasnila, da sta izjemno zadovoljna. Po njenih besedah so uspeli sodnikom dokazati, da jih jemljejo kot enakopravno vejo oblasti. "Današnja napoved prekinitve stavke je znak obojestranskega spoštovanja," je ocenila ministrica in dodala, da bodo nadaljevali z delom.

Ministrica je s prekinitvijo stavke zelo zadovoljna.
Ministrica je s prekinitvijo stavke zelo zadovoljna. FOTO: 24ur.com

"Ne samo politiki, predvsem državljani, upam, da bodo zadovoljni s to odločitvijo sodnikov," je dejal minister za pravosodje Aleš Zalar. Po njegovih besedah je v javnem interesu, "da sodstvo deluje normalno in da krepimo avtoriteto sodnikov in sodišč". Današnja odločitev stavkovnega odbora po njegovi oceni gotovo prispeva k temu.

Hkrati ta odločitev pomaga vladi pri nadaljnjem iskanju rešitev skupaj s sodniki, je dejal Zalar in dodal, da sicer imajo še nekaj odprtih vprašanj, vendar se zdi, da so "najtrše orehe strli". Minister pričakuje, da bi lahko v maju začeli zakonodajni postopek. Kot je pojasnil, mora biti ustavna odločba uresničena v več pogledih, ne samo glede plačnih razredov, tudi glede usklajevanja sodniških plač in kje je to predpisano. Ta vprašanja morajo po Zalarjevih besedah še razrešiti.

Po izjavi za medije je premier zapustil usklajevanja, predstavniki vlade in sodnikov pa nadaljujejo z delom. Zalar je napovedal, da se bodo verjetno dogovorili za nadaljevanje usklajevanj po prvomajskih praznikih.

Sodniški protest aprila lani.
Sodniški protest aprila lani. FOTO: Dare Čekeliš

Sodniška stavka se je začela 1. julija lani, pridružilo pa se ji je okoli 72 odstotkov sodnikov. Sodniki zahtevajo ureditev sodniških plač v zakonu o sodniški službi, primerljivost plač s poslanskimi in ministrskimi ter ohranitev realne vrednosti sodniških plač.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
25. 04. 2009 09.19
Nevem kaj naj rečem o sodnikih,stavkah in pravni državi. Dejstvo je,da se sodniki skrivajo za svojo večnostjo in dosmrtnostjo.To je velika napaka,zaradi katere se producira sodniška korupcija.Ne pravim,da so vsi...vendar v nijhovih vrstah tega sploh nebi smelo biti.Dejstvo je,da sodniki ne berejo spisov in se oklepajo minornih napak,da odločijo čim hitreje .Seveda se zadeve potem vlečejo in izčrpavajo stranke v postopku. Sodniška služba bi morala biti omejena na 5 letni mandat.
Lakom
24. 04. 2009 21.36
izaknovak - Kr dost a ne...
izaknovak
24. 04. 2009 20.58
najbolj butasta stavka: delali so isto in rekli da stavkajo. Dosegli nič pa na koncu zadovoljni. Sodnik ima pri 30 ( prej po zakonu sodnik ne moreš postat) po pravosodnem izpitu in 5 letih delovne dobe (vse to so pogoji) celih 1100 eur plače, to je manj kot knjižničar. Res se bojim dne, ko mi bo tak sodnik sodil in tega se bojte tudi vi.
XIDIX
24. 04. 2009 15.41
in kašna je številka zaostalih zadev je zdaj po končani stavki???? mislim da je v velikem dreku sloensko sodstvo in zdravstvo!! torej dva področja kjer največ stavkajo!!!
Marko Peternelj
24. 04. 2009 15.41
zdej pa s polno paro naprej da nadoknadite zamujeno hahahahahah
kapitalist
24. 04. 2009 15.25
pahor - pojdi v ????? rusijo ,srbijo , v ex jug države še po sodnike ,dohtarje .... našim - boš delal -ne boš delal - boš-ne boš -knjžica nat se pogajaj z njimi v - GOSPODARSTVU JE na žalost tako - kupec te samo vprašal boš -ne boš AMPAK DOKLER DOHTARJI ;SODNIKI IN UPRAVNI USLUŽBENCI _ (kateri se imajo za samooklicane intelektualce) niso tako intelektktualni da sprevidijo kdo jih redi ne zaslužijo boljšega kot knjižico -odpoved vse bi ponovno zaposlil po pogodbi za določen čas -pol bi pa vidli kako bojo delali 100% razlika -zagotovljena
strogoff
24. 04. 2009 15.25
pravna država RS ? HA HA HA HA, ma ne me smejat ! _ _ _ _ _ _ :-( BANDA !
mfmaister
24. 04. 2009 15.20
a so stavkal :D sploh ni blo opazt, ker tko al drgač nč ne delajo
Kathalena
24. 04. 2009 14.51
GRAND CHAMBER CASE OF ŠILIH v. SLOVENIA (Application no. 71463/01) JUDGMENT STRASBOURG 9 April 2009 Plačajte Slovenski, delavci in državljani za lenobo, napake, nedelo, vašega pravosodnega sistema, kjer sodniki samo tečnarijo, si čistijo kremplje in zijajo čez okno ter pasejo faušijo in sanjajo o poslanskih plačah trajnemu mandatu, ter doživljenskemu pasenju lenobe , in privilegijah.
Kathalena
24. 04. 2009 14.48
Zalar je Baraba, to je izmeček tiste garniture LDS - a do tal na teh volitvah povožene, povožene in osovražene stranke K.K. LDS je z najbolj ogabno podkupnino v zgodovini podkupil pravosodni sistem z trajnimi mandati in poslanskimi plačami in z tem položil temelje Slovenske kriminalne Države. Slovenija je kriminalna država ali nekaj takega kot Putinova Rusija. Trajni mandat in poslansjke plače v praksi pomeni vi lenarite do penzije brez dela mi LDS pa pokrademo vse. Ob vladavini tiste Prekle se kriminal in državna Lopovščina samo potencira. Večje katastrore kot LDS zopet pri koritu Slovenijo ne more prizadeti.
cupofmarja@email.si
24. 04. 2009 14.27
izsiljevalci.....itak da bodo vse dubl.....to niso ubogi delavci, ki ostajajo brez službe.......
krtkoen
24. 04. 2009 12.22
Theta -stavka je samo na papirju; večina zaradi obsega dela že sedaj komaj dosega mesečno normo, po uradnem zaključku stavke bo samo še slabše. O odpravi zaostankov tako le sanjaj naprej ...
manco-capac
24. 04. 2009 12.21
Ne vem, če so absolutno plačani preveč, relativno (glede na učinkovitost) pa prav gotovo!
krtkoen
24. 04. 2009 12.18
Deadea - preveri konkretne številke pa potem govori ...
theta
24. 04. 2009 12.15
Ta zalega bo za svoje nedelo še nagrajena. Naj najprej odpravijo vse zaostanke in dokažejo da sploh znajo delati.. Sramota.
deadea
24. 04. 2009 12.03
sodniki so prevec placani
Sapra Miška
24. 04. 2009 11.59
Yes, zmaga je naša!
bučar
24. 04. 2009 11.54
razlike v delu ne bo nobene, pa naj stavkajo še naprej al pa ne....