Slovenija

Končno spet srečanje 'dobrih sosedov'?

Ljubljana, 31. 07. 2009 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po srečanju Pahor - Kosorjeva: "Srečanje je bolj podobno srečanju dobrih sosedov, kot smo bili doslej vajeni," je zadovoljen Ivo Vajgl. Za Zmaga Jelinčiča Plemenitega pa je bil sestanek "brezplodno in nesmiselno dejanje".

Po srečanju slovenskega premierja Boruta Pahorja in njegove hrvaške kolegice Jadranke Kosor so slovenske stranke večinoma zadovoljne. Poslanka SD Darja Lavtižar Bebler je kot zelo dobro ocenila dejstvo, da sta se premierja srečala že tako kmalu po nastopu položaja hrvaške premierke. Upa, da to pomeni, da si Kosorjeva "aktivno želi iskati možnosti za razrešitev problema med državama". Njune izjave po srečanju je označila za spodbudne, strinjala pa se je, da se pogovori med vladama v tej fazi umaknejo očem javnosti obeh držav. Poudarila je, da je Slovenija še vedno zainteresirana za vstop Hrvaške v EU, upa pa, da je enako na hrvaški strani, ''ki je sedaj na potezi''.

Ivo Vajgl meni, da je bolje, če se pogovori nadaljujejo "brez pretiranega sodelovanja javnosti".
Ivo Vajgl meni, da je bolje, če se pogovori nadaljujejo "brez pretiranega sodelovanja javnosti". FOTO: Blaž Garbajs

V imenu stranke Zares je spregovoril Ivo Vajgl. Kot pozitivno je ocenil, da sta se premierja dogovorila, da mora okvir za reševanje položaja, v katerem sta se znašli obe državi, vsebovati tako dogovor o nadaljevanju pogajanj o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, kakor tudi o rešitvi vprašanja o meji. "Jasno je, da teh dveh stvari danes ni več niti mogoče niti potrebno ločevati." Dodal je, da lahko vsi, ''ki nismo bili na Trakošćanu, predvsem izrazimo zadovoljstvo, da je do tega, očitno bolj sproščenega, sestanka predsednikov vlad obeh držav prišlo in da je bilo to srečanje bolj podobno srečanju dobrih sosedov, kot smo bili doslej vajeni." Poudaril je še, da je tudi zelo modro, da sta se premierja dogovorila, da bodo nadaljnja pogajanja in iskanje rešitev problemov potekala "brez pretiranega sodelovanja javnosti".

V stranki DeSUS so srečanje pozdravili. ''Menimo, da je potrebno, da se pogovori med Slovenijo in Hrvaško nadaljujejo,'' je dejal predsednik stranke Karl Erjavec. Upa, da bo zdaj manj napetosti in bodo odnosi med državama boljši. V SLS so prav tako pozdravili srečanje. "Prav je, da se pogovarjamo in poskušamo najti rešitev, ki bo sprejemljiva za obe državi," je povedal vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik. ''Vendar pa SLS pričakuje, da bo predsednik vlade deloval v skladu s sklepom državnega zbora o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato." Poudaril je še, da je širitev EU na Zahodni Balkan tudi v interesu Slovenije.

Zmago Jelinčič Plemeniti se zavzema za referendum o celoviti Primorski do Malega Lošinja.
Zmago Jelinčič Plemeniti se zavzema za referendum o celoviti Primorski do Malega Lošinja. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa je pogovor Pahorja in Kosorjeve označil za "popolnoma brezplodno in nesmiselno dejanje", saj se ''s Hrvati, ki ne spoštujejo nobenih svojih načel, nimamo kaj pogovarjati". ''Srečanje bi bilo plodno le, če je Pahor med pogovorom odprl vprašanje izvedbe referenduma o enotni Primorski,'' ki ga je predlagal v sredo. V SDS medtem pričakujejo, da bo Pahor predsednike parlamentarnih strank obvestil o dogovoru na srečanju s hrvaško kolegico, ''takrat pa se bomo tudi najbrž odzvali''.

V LDS srečanja niso komentirali.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
29. 08. 2009 19.35
KAKI PRIJATELJI, SAJ AVSTRIJCI VEJO, DA JE V SLOVENIJI ZOPET KOMZNIZEM NA VLADI, BEBI SE HVALIJO...... pAHOR SE PA SILI V FEIMANNA, ON GA PA IGNOIRA, HA, HA, HA....
d.j.
29. 08. 2009 19.20
tako se ne morete iti politike!! kdo bo pa narod vprašal o tem mnenju??kaj se bodo dogovarjali?,kamere pod nos, pa da vidimo kakšen bo dogovor
radirkar
01. 08. 2009 23.10
Naslov Končno spet srečanje "dobrih" sosedov ni najbolj posrečen in samu čudim se, da Janševi še niso zagnali vika in krika. Dobri, pa ne pod narekovajem so si bili nekateri sosedje v času obramboslovčeve ere. Še na nogometni tekmi v Domžalah se je kazalo to tesno prijateljstvo dveh sorodnih duš in strank.
Tonček Balonček
01. 08. 2009 18.36
Spet bosta morala stvari v roke vzeti izkušena mačka Janša ter Rupel in zadeve postaviti na pravo mesto! Zakaj ni več ribiških incidentov, lepo vas prosim! Dolgčas! Kje je tisti Novogradac?
maneno48
01. 08. 2009 18.26
Če bodo pogovori od oči javnosti, že kaže na pobiranje žajfe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Slovenci ne bomo dovolili mešetarjenja s Slovensko zemljo in morjem, hrvatje naj izpolnijo zahteve EU članice Slovenije in to brez kompromisov, g.Pahor.
Buena Vita
01. 08. 2009 12.58
HRVATE SO SLOVENCI ŽE PRED VEČ KOT PETSTO LETI VLEKLI Z DREKA,IN VEDNO SE NAJDEJO BUTLJI KI NASEDEJO TEM GREBATORJOM KI HLASTAJO PO TUJEM
Buena Vita
01. 08. 2009 12.56
TO JE POLN ZADETEK,PAHOR JE GROBAR SLOVENIJE,Z NEKAJ EX-NOSTALGIKOV KI IMAJO JUŽNEJE KORISTI, IN RESNICI NA LJUBO,V VSEH ŠKORNJIH KI SO SLOVENIJO TEPTALI SO DOMAČI KOMUNJARE ZAFURALI VEČ KOT TRETJINO SLOVENIJE,POD TEPTALCI SE JE SLOVENIJA VEČALA,IN SEDANJI IZDAJALCI JO BODO SPET
sherum
01. 08. 2009 12.01
Naviudezno dobri sosedje. Ko potuješ na dopust na dalmatinsko riviero te že v Reki doleti neljubi dogodek. Čakaš pri samaforju da se odpre zelena luč , pridejo visoko intelektualni Hrvati in ti zabodejo žebelj v gumo . Pozneje na avto cesti pa ti guma spušča tako da imaš pač delo za zamenjavo gume. Naj mi nekdo odgovori kaj bi napravil takim ljudem . In ta narod se poteguje za vstop v evropsko unijo. To so nekulturni divjaki , ki še za pragozd niso zdreli.
vinadap
01. 08. 2009 11.53
12309 - kaj,na hrvaškem ne najdeš nobenega podobnega,Šešlju in Jelinčiču ?
12309
01. 08. 2009 11.38
Jelinčič je drugi Šešelj, njegovo edino poslanstvo je da bi se razvodenila beseda Nacionalno v Sloveniji.
vinadap
01. 08. 2009 09.50
otob - ti kar sanjaj.
Shark87
01. 08. 2009 00.31
Sem človek MarkoKnez, ki spoštuje tudi takšnega kot si ti.
Shark87
31. 07. 2009 22.52
alterego-> se strinjam s tabo. Najbolj hecno pa je to, da ljudje nasedajo politiki, pa čeprav je ne marajo. Sploh se ne zavedajo kako manipulira z njimi in njihov odnos do sosedov to potrjuje. Zame država že dolgo ni več moj dom. Državo zame klinc briga al bom mel kej za jest al ne. Vsi bi kovali samo dobičke na svoj račun. Moj dom je moja družina in prijatelji -> za njih se je treba borit, ne pa za bogu košček zemlje, kjer bo možnosti sploh še niste bili. In ko se boste začeli tega zavedat, boste vidli da meje ne pomenijo nič. In kreganje zanjo je en sam pohlep.
otob
31. 07. 2009 22.28
Meja je ločna .Kaj bo prevarant Zmago,on je to vse začel in je glavni krivec za blokadu Hrvaške v EU,Zmago je meju nacrtal v korist Slovenije in predal vse te propagandne dokaze Pahorju.
marija120
31. 07. 2009 19.22
po mojem bo plemeniti tudi zdaj od Turčije zahtevo malo morja če mu je bil dober dopust
MarkoKnez
31. 07. 2009 19.21
"Ivo Vajgl meni, da je bolje, če se pogovori nadaljujejo "brez pretiranega sodelovanja javnosti"." ??? Čista Türkova filozofija, ki bi javnost zaradi "verbalnih deliktov in netenja nestrpnosti" najraje spravil za rešetke, mogoče po stari komunajzerski navadi celo fizično likvidiral. Dobro bi bilo, če bi Vajglu dali pred vsako njegovo izjavo dali pihat alkotest.. Pahor, grobar Slovenije!.
pirahna
31. 07. 2009 18.58
Končno spet srečanje 'dobrih sosedov'? Naj prvo vrnejo pokradeno potem pa bomo sosedi,za dobre bomo pa še videli
pirahna
31. 07. 2009 18.55
Tonček Balonček ti pravi primerek slovencelja
Tonček Balonček
31. 07. 2009 18.42
Popolnoma jasno je, da je Plemeniti nesposoben za operativno delo, izkazal se je pač kot vodja organiziranega kriminala pri ropanju slovenske premične kulturne dediščine, ki jo je na veliko izvažal ter za to sramotnmo početje fasal 5 let zapora (pravnomočno), zdaj pa špila patriota in velikega poznavalca zgodovine! Gre zta totalnega bleferja, ki poleg šverca že 20 let živi na račun davkoplačevalcev, tako da pač vsak teden ali malo redkeje iz sebe spusti kakšno floskulo, namige in obtožbe, v bistvu pa nič tehtnega. Taki so pa ljudem očitno všeč, kot Slovenske novice, Lady in Kanal A!
alterego
31. 07. 2009 18.41
zame so Hrvati še vedno bratski narod, o politikih pa tak al tak nimam dobrega mnenja