Slovenija

Končno dogovor

Ljubljana, 29. 05. 2007 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po letu dni pogajanj so se sindikati, delodajalci in vlada vendarle uskladili o noveli zakona o delovnih razmerjih.

Spremembe naj bi po besedah ministrice prinesle večjo zaposljivost in mobilnost
Spremembe naj bi po besedah ministrice prinesle večjo zaposljivost in mobilnost FOTO: POP TV

Po letu dni napornih in večkrat prekinjenih pogajanj so se sindikati, delodajalci in vlada vendarle uskladili o noveli zakona o delovnih razmerjih, saj jim je uspelo rešiti tudi najbolj sporna vprašanja – odpravnine, odpovedne roke in nadurno delo.

Po besedah ministrice za delo družino in socialne zadeve Marjeta Cotman naj bi s spremembami dosegli večjo zaposljivost, večjo fleksibilnost ter tako notranjo kot zunanjo mobilnost, ob enaki zaščiti socialne varnosti delavcev.


Spremembe odpovednega roka

Nad usklajenim predlogom so zadovoljstvo sicer izrazili tako delodajalci kot sindikati. Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je izrazil zadovoljstvo predvsem nad dejstvom, da so pogajalci dosegli kompromis glede odpovednih rokov, odpravnin in nadur. Kot je povedal, odpovedni rok ostaja nespremenjen za prvih 15 let delovne dobe, nekoliko se zmanjša za tiste, ki so zaposleni nad 15 let, za delavce, ki imajo nad 25 let delovne dobe, pa se odpovedni rok znižuje za 30 dni.

Ob tem so se po besedah Rebolja dogovorili, da se starejšim od 50 let z nad 25 let delovne dobe za mesec dni podaljša nadomestilo ali pa bodo za prvi mesec na zavodu za zaposlovanje prejeli celotno plačo. "S tem dogovorom je zaščita najstarejših zelo dobro urejena," je ocenil Rebolj.

Največ 230 nadur letno

Pogajalci so se uskladili tudi glede števila nadur, ki jih delavec opravlja na podlagi soglasja. Novela zakona tako predvideva največ 230 nadur letno, delodajalci so sicer, kot je znano, želeli, da se število poveča na 240, sindikati pa, da se zmanjša na 210. Dogovor so dosegli tudi glede odpravnin. Po novem tako delavec, ki prejme odpoved zaradi poslovnih razlogov in mu delodajalec ali zavod za zaposlovanje v času odpovednega roka priskrbi drugo delo, nima pravice do denarnega nadomestila.

Odpovedni rok ostaja nespremenjen za zaposlene z do 15 leti delovne dobe
Odpovedni rok ostaja nespremenjen za zaposlene z do 15 leti delovne dobe FOTO: POP TV

Zadovoljni tudi delodajalci

Po besedah Franceta Kokalja iz Združenja delodajalcev Slovenije so zmagovalci pogajanj vsi. Sam pravi, da bo današnji dogovor omogočil večjo fleksibilnost delovnih razmerij. Kot uspešnega za delodajalce je Kokalj označil dogovor o sorazmernem dopustu, zadovoljen pa je tudi z dejstvom, da bodo delavcem, ki samovoljno prekinejo delovno razmerje, samodejno prenehalo delovno razmerje.

Pogajanja o noveli zakona o delovnih razmerjih so bila sicer, kot je znano, dokaj napeta. Še pod taktirko prejšnjega resornega ministra Janeza Drobniča so sindikati pogajanja večkrat zapustili, češ da ne potekajo v duhu socialnega dialoga, delodajalce pa je na začetku z nekaterimi potezami precej bolj "ujezila" nova ministrica.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
30. 05. 2007 10.54
Končno je pravladal razum,če prav še vedno delovno razmerje ni definirano za vse državljane enako.Tudi zato,ker ustava pravi,da smo vsi enakopravni.Drugačne intrepertacije imajo delavci v negospodarstvo,kod v gospodarstvo.Neglede nekaj pa le je,vendar se je moral za ta uspeh zamenjati minister,da je lahko nastal nov zakon o delovnih razmerjih.
prisoten@email.si
29. 05. 2007 20.00
če je novela res poštena in se bo stanje res izboljašlo. potem vladi vsaka čast. bomo pa počakali da vidimo.