Slovenija

Le še nekaj dni imate, da izberete, komu boste namenili odstotek dohodnine

Ljubljana, 25. 05. 2021 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
0

Donacija dohodnine se letos povečuje z 0,5 na en odstotek. To pomeni, da se bodo odstotki, ki ste jih namenili določenim organizacijam v prejšnjih letih, avtomatsko podvojili. Če pa bi radi zamenjali upravičenca ali izbrali novega, pa morate to storiti najpozneje do konca maja. Leta 2019 je dobrih pet milijonov evrov donacij ostalo nedodeljenih.

Namreč, konec maja se izteče podaljšani rok, do katerega ste se lahko opredelili, kdo vse bo prejel vašo donacijo. Namreč, davčni zavezanec rezident lahko zahteva, da se do 1 % dohodnine, odmerjene po zakonu, ki ureja dohodnino od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje upravičencev do donacij, ki so nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativni sindikati ter registrirane cerkve in druge verske skupnosti. 

Davčni zavezanci lahko do 31. 5. 2021 podajo novo ali spremenjeno zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije.
Davčni zavezanci lahko do 31. 5. 2021 podajo novo ali spremenjeno zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije. FOTO: Dreamstime

Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni do odstotka dohodnine, zaokrožen na desetinko odstotka, pri čemer skupno namenjen odstotek več upravičencem ne sme presegati enega odstotka odmerjene dohodnine. To pomeni, da lahko davčni zavezanec posameznemu upravičencu nameni 0,1 %, 0,2 %, 0,3 % in tako dalje vse do enega odstotka dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati tega odstotka.

Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan, 31. maja 2021. Zahteva, ki je bila oddana v prejšnjih letih, pa velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Približno pet milijonov evrov ostaja državi

Podatkov za leto 2020 še ni, za leto 2019 pa je bilo namenjenih 496.363 donacij, so sporočili s Fursa. Zavezanci so del dohodnine za donacije namenili 5.554 različnim upravičencem (leto pred tem 5.394) v skupnem znesku 5.456.656,23 evra (leto pred tem 5.040.711,97 evra). Za leto 2019 je bilo (na podlagi informativnih izračunov dohodnine) dobrih pet milijonov evrov nedodeljenih donacij.

Upravičenci, ki jim je mogoče nameniti del dohodnine, so objavljeni na seznamu (z imenom oziroma nazivom upravičencev in davčno številko) na spletni strani Finančne uprave RS (Furs). Dopolnjen seznam upravičencev pa najdete na naslednji povezavi.  

Vlada je sredi maja na dopisni seji dopolnila seznam upravičencev in nanj dodala tudi nevladne organizacije, ki so delovale na dan, 31. decembra 2019, in imajo v skladu z zakonom, ki ureja nevladne organizacije, na dan, 31. marca 2021, status nevladne organizacije v javnem interesu ter so vpisane v evidenco nevladnih organizacij v javnem interesu.

Obrazec za namenitev dela dohodnine lahko zavezanec odda elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja Furs eDavki, osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.