Slovenija

Komu bodo vrnili rezervacije?

Ljubljana, 06. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
0

Pogajanja o zakonu, ki na novo ureja dopolnilna zdravstvena zavarovanja in uvaja izravnalne sheme, so zašla v slepo ulico.

Pri Vzajemni menijo, da so vsi njihovi zavarovanci upravičeni do vračila rezervacij (Foto: POP TV)
Pri Vzajemni menijo, da so vsi njihovi zavarovanci upravičeni do vračila rezervacij (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Vlada, sindikati in delodajalci se nikakor ne morejo uskladiti o več spornih točkah - med njimi tudi o vračanju starostnih rezervacij. Na ministrstvu za zdravje predlagajo, da bi rezervacije vrnili tistim, ki so jih vplačevali, medtem ko Vzajemna vztraja pri tem, da bi jih dobili vsi njihovi zavarovanci.

Vzajemna je do leta 2000 sklepala pogodbe brez starostnih rezervacij, od leta 2000 naprej pa z rezervacijami. To pomeni, da so le tisti, ki so dopolnilno zavarovanje sklenili po 1. januarju 2000 vplačevali tudi starostne rezervacije. Vendar so se pri Vzajemni odločili, da bodo bolj solidarni.

To pomeni, da je denimo oseba A, ki je dopolnilno zdravstveno zavarovanje brez rezervacij sklenila 29. decembra 1999 vplačevala skorajda enako premijo kot oseba B, ki je zavarovanje z rezervacijami sklenila 3. januarja 2000.

Pri Vzajemni tako menijo, da so vsi njihovi zavarovanci - teh je milijon sto tisoč - upravičeni do vračila rezervacij. Če bi obveljal njihov predlog, bi dobrih 10 milijard razdelili med zavarovance, kar pomeni, da bi povprečno vsak dobil dobrih 9.000 tolarjev. Vendar ne bi vsi dobili enako - pri Vzajemni namreč pravijo, da bi bil najvišji znesek okrog 20.000 tolarjev.

Po predlogu ministrstva za zdravje in sindikatov pa rezervacij ne bi vrnili vsem, ampak le 152.000 zavarovancem Vzajemne, ki so sklenili zavarovanje z rezervacijami po letu 2000, kar pa pomeni, da bi v povprečju dobili po slabih 66 tisočakov. Po tem predlogu bi torej oseba B dobila vračilo, oseba A pa ne.

Drugačna zgodba pri Adriaticu

Če bi med vse zavarovance razdelili tri milijarde, bi v povprečju vsak Adriaticov zavarovanec dobil po dobrih 10.000 tolarjev (Foto: POP TV)
Če bi med vse zavarovance razdelili tri milijarde, bi v povprečju vsak Adriaticov zavarovanec dobil po dobrih 10.000 tolarjev (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Zgodba je nekoliko drugačna pri zavarovalnici Adriatic. Pogodbe z rezervacijami so začeli sklepati leta 1999. Vsem tistim zavarovancem, ki so dopolnilno zavarovanje brez rezervacij sklenili prej, pa so pogodbe enostavno preoblikovali v pogodbe z rezervacijami. To pomeni, da je vseh 276.000 Adriaticovih zavarovancev upravičenih do povračila, s čimer soglašata tako vladna kot sindikalna stran.

SORODNI ČLANKI