Slovenija

Komu bo pripadel plen?

Ljubljana, 29. 10. 2007 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Plen bi moral pripadati lastniku zemljišča in ne lovcu, so prepričani lastniki gozdov. Lovce motijo predvsem koncesije.

Združenje lastnikov gozdov se zavzema za lastnino nad divjadjo.
Združenje lastnikov gozdov se zavzema za lastnino nad divjadjo. FOTO: Reuters

"Zakon, ki ureja lovstvo, mora povezovati lastninsko pravico na gozdovih in drugih zemljiščih s pravico lova oziroma do oblikovanja in izkoriščanja lovišč. Poleg tega bi moral zakon predvidevati, da je prosto živeča divjad nikogaršnja last ali pritiklina nepremičnine, ne pa last države, uplenjena divjad pa premičnina in last tistega, ki jo je v skladu s predpisi uplenil," je prepričana predsednica združenja lastnikov gozdov in lovskih upravičencev Inka Stritar.

Stritarjeva se zato ne strinja s predlagano novelo zakona o lovstvu - to bo v torek obravnaval DZ - in zahteva, da se omenjene spremembe vnesejo v zakon. Ta bi moral tudi predvideti možnost, da lastniki gozdov oblikujejo lovišče, in sicer v najmanjši površini 100 hektarjev do največ 200 hektarjev. Lastniki, ki imajo manjše površine in ne morejo oblikovati svojega lovišča, pa bi morali imeti možnost, da oblikujejo skupna lovišča v predpisani izmeri in skupaj izvršujejo tudi lovske pravice.

Po ocenah združenja lastnikov gozdov in lovskih upravičencev lovišč s posebnim namenom zakon ne bi smel več omogočati, določena lovišča pa imajo lahko poseben položaj le glede varstva divjadi, ne pa zaradi posebnega režima lova, je poudarila Stritarjeva. Dodala je, da bi bilo primerno urediti lovstvo po vzoru Avstrije, kjer divjad, ki prosto živi v naravi, velja za del nepremičnine, ko pa je uplenjena ali ujeta, postane premična stvar v lasti lovnega upravičenca.

Tudi lovci s pripombami

Lovci že razmišljajo o pobudi za ustavno presojo in referendumu, če bi poslanci novelo potrdili.
Lovci že razmišljajo o pobudi za ustavno presojo in referendumu, če bi poslanci novelo potrdili. FOTO: Reuters

V Lovski zvezi Slovenije noveli v predlagani obliki nasprotujejo, sporni pa se jima zdita predvsem dve rešitvi - skrajšanje koncesije za trajnostno gospodarjenje z divjadjo z 20 na 10 let in prednostne pravice pri drugi oziroma nadaljnjih podelitvah koncesij.

"Poslance smo pozvali, naj se udeležijo tega zasedanja in upoštevajo naše utemeljene in obrazložene predloge dopolnil ter glasujejo proti sprejemu tako oblikovane novele," je povedal predsednik Lovske zveze Slovenije Bogdan Mahne. Kot je še pojasnil, bodo v primeru, da državni zbor sprejme predlagano novelo, skušali prepričati državne svetnike, da na novelo izglasujejo odložilni veto. Razmišljajo pa tudi o možnosti pobude za ustavno presojo in referendumu.

SDS za prost dostop do gozdov

Vsaka privatizacija lova bi na dolgi rok pomenila omejevanje socialne funkcije gozdov, omejevanje vstopa in prostega gibanja v gozdovih, kar pa je po Sušnikovih besedah za SDS nesprejemljivo.
Vsaka privatizacija lova bi na dolgi rok pomenila omejevanje socialne funkcije gozdov, omejevanje vstopa in prostega gibanja v gozdovih, kar pa je po Sušnikovih besedah za SDS nesprejemljivo. FOTO: POP TV

V SDS predlagano novelo zakona o lovstvu in divjadi podpirajo, saj ta poudarja multifunkcijsko izrabo gozda kot lovišča in na dolgi rok zagotavlja prosto gibanje in prost dostop do slovenskih gozdov.

"Hkrati pa je potrebno skozi izvajanje lovske zakonodaje zagotoviti tudi primerno skrb za divjad, s ciljem zagotoviti biotsko raznovrstnost in vse tiste elemente, ki so značilni za našo lovsko ureditev tudi iz prejšnjega družbenega sistema," je dejal poslanec SDS Franc Sušnik, ki je tudi prepričan, da je predlagana novela najbolj optimalna rešitev.

Sušnik je še pojasnil, da so v stranki vseskozi poudarjali nujnost podelitve koncesij za trajnostno gospodarjenje z divjadjo. "Tri leta in pol po sprejemu zakona koncesije še niso podeljene in menimo, da bi s to spremembo in dopolnitvijo zakona o divjadi in lovstvu ustvarili potrebne pogoje, da se podelijo koncesije."

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

romantik75@email.si
30. 10. 2007 13.35
Ja samo, da ne bojo potem pozabili kdo je pa do sedaj vlagal v divjad, pa naj jim lovci istavijo pote račune za nazaj.Ker vlaganje tudi nekaj stane, tako da tega zakona kljub temu, da je ta vlada naredila kar nekaj dobrega že ne podpiram, da ne boste eni spet rekli, da se oglašam samo takrat, ko imam kaj za povedat čez ta rdeče.Ker v Avstriji na katero se eni tako izgovarjajo so dolžni lastniki gozdov vlagat v divjad in če nekdo v nekaj vlaga je potem upravičen tudi do nekega povračila vsaj taka bi bila logika.Pa, da ne kdo mislim, sem drugače tudi sam lastnik sicer malega koščka gozda.
Tonček Balonček
29. 10. 2007 19.21
Tako je, duhovniki in redovnice s ebodo morali počasi navaditi na divjačino, medvedje salame in srnin golaž, tu ni kaj debatirati.
clox
29. 10. 2007 18.37
Še eno darilo cerkvi. Super. Nevem zakaj enostavno ne rečemu bobu bob in vladavino predamo Vatikanu. Očitno smo se borili za samostojnost zato, da nas lahko podjarmi nekdo drug.
jsmazarot@email.si
29. 10. 2007 18.23
Komu bo pa pripadal, če žival povoziš na cesti? Cestnemu podjetju?
max99
29. 10. 2007 17.43
clarionec,ne bi rekel ,da si prav daleč od svoje izjave,al pa že spadaš vkrog svojega rekla.Poglej se malo v ogledalo...
Nauders
29. 10. 2007 16.59
max99, če bi jaz bil revež bi ti rekel da si nor
max99
29. 10. 2007 16.10
Bog je ustvaril divjačno za reveže!!!
theta
29. 10. 2007 16.03
Odkje majo lovci pravico, da si tujo lastnino prisvajajo? :)
Nauders
29. 10. 2007 14.36
lovstvo=kamena doba
kulturni@gmail.com
29. 10. 2007 13.39
Za ene lovišča, za druge skupna lovišča, za lastnike pa predlagam večna lovišča.
Borut Kozan
29. 10. 2007 13.34
Amerika trka na vrata. Vsak naj zagradi svojo posest in jo brani z orožjem. Nabiranje gob, lov itd. se kaznujejo z strelom v .... Bistroumen predlog, ni kaj.
123_Zoke_vec_ni
29. 10. 2007 13.27
aabc, saj ti pripada, samo ga ujel ne boš.
andymann
29. 10. 2007 13.00
še malo pa bo kot v Ameriki- trespassers will be prosecuted
aabc@email.si
29. 10. 2007 12.59
Plen bi moral pripadat najbolj lačnemu. :)