Slovenija

Kompromis pri interpelacijah ministrov: politične posledice nezadovoljstva

Ljubljana, 20. 09. 2024 17.37 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Strokovna skupina za pomoč pri pripravi ustavnih sprememb pri imenovanju vlade, ki jo je imenovala ustavna komisija DZ, je predstavila kompromisno rešitev glede interpelacije ministrov. Državni zbor bi lahko izrazil nezadovoljstvo nad ministrom, a ga to ne bi razrešilo s funkcije, bi pa oblikovalo večino, ki lahko zamenja vlado.

Predlog ustavnih sprememb, ki spreminja 112., 114. in 118. člen ustave, so v parlamentarni postopek v začetku aprila lani vložile poslanske skupine Gibanje Svoboda, SD in NSi.

Pogled na dvorano državnega zbora.
Pogled na dvorano državnega zbora. FOTO: Bobo

Sprememba 112. člena ustave uvaja prenos potrjevanja ministrov na predlog predsednika vlade z DZ na predsednika republike. Predsednik republike bi pri imenovanju ministrov imel predvsem protokolarno oziroma formalno vlogo in imenovanja ne bi mogel odkloniti.

Po predlogu sprememb 114. člena ustave z zakonom tudi ne bi več urejali števila ministrstev, ampak bi bila to odgovornost vsakokratne vladne koalicije, zakon pa bi urejal pristojnosti in delovna področja tako vlade kot posameznih ministrstev.

Predlog ustavnih sprememb spreminja 118. člen in odpravlja možnost interpelacije ministrov, ohranja pa možnost interpelacije celotne vlade.

Interpelacija
Interpelacija FOTO: Bobo

Ustavna komisija je na predlog poslanskih skupin konec junija 2023 ustanovila strokovno skupino, ki jo sestavljajo Dino Bauk, Mirko Pečarič, Janez Pogorelec in Saša Zagorc, vodi pa jo Igor Kaučič.

Ohranjena možnost poslancev, da izrazijo nezadovoljstvo s posameznim ministrom

Kot je na seji predstavil Pogorelec, je strokovna skupina preučila predlog in ugotovila, da je enak tistim, ki so bili v preteklosti že večkrat vloženi. Večjih pomislekov glede predlaganih sprememb strokovna skupina ni imela, so pa predlagali kompromisno rešitev glede 118. člena, ki ohranjanja možnost poslancev, da izrazijo nezadovoljstvo s posameznim ministrom.

Ministra izglasovano nezadovoljstvo sicer ne bi razrešilo s funkcije, bi pa bi imelo politične posledice, meni. Ko bi bila namreč z večino vseh poslancev izglasovana nezaupnica ministru, bi prišli v situacijo, ko bi se že oblikovala tudi večina, ki lahko izreče konstruktivno nezaupnico predsedniku vlade. "Če predsednik vlade ne bo zamenjal takega ministra, je seveda zelo verjetno, da bo potem sam padel oziroma da bo padla njegova vlada," je pojasnil.

Predsednik vlade bi moral biti na interpelacijah.
Predsednik vlade bi moral biti na interpelacijah. FOTO: Bobo

Poleg tega interpelacija ne bi bila prepuščena samo ministru, ampak bi moral biti predsednik vlade prisoten na interpelaciji, to pa bi ga prisililo, da bi dobro razmislil, ali bo takega ministra razrešil ali ga bo šel branit v parlament, meni. S tem pa bi bil po mnenju strokovne skupine celoten sistem odgovornosti veliko bolj konsistenten.

Strokovna skupina mora pripraviti tri osnutke

Ustavna komisija DZ je še pred razpravo z osmimi glasovi za in petimi proti izglasovala predlog koalicijskih poslancev, naj strokovna skupina pripravi tri osnutke predlaganih sprememb ustave; v prvem se spreminja samo 114. člen ustave, torej da z zakonom ne bi več urejali števila ministrstev. Drugi osnutek bi vseboval spremembe vseh treh členov, tretji pa poleg spremembe 114. še 112. člena, torej prenos potrjevanja ministrov na predlog predsednika vlade z DZ na predsednika republike.

Poleg tega so strokovni skupini naložili še, naj pri spremembi 114. člena ustave, za katerega ocenjujejo, da ima največ podpore, pripiše primere prakse iz tujine.

Sejo so nato prekinili brez razprave, kar je sprožilo negodovanje v opoziciji.

Potrebna dvotretjinska večina, ki je za zdaj ni

Za uveljavitev predlaganih ustavnih sprememb sicer predlagatelji potrebujejo dvotretjinsko večino v DZ oziroma glasove 60 poslancev. Teh za zdaj nimajo. V SDS, kjer so v preteklosti že večkrat predlagali, da bi DZ z absolutno večino v paketu potrdil predsednika vlade in njegovo ministrsko ekipo, predlaganim spremembam v takšni obliki nasprotujejo, do predloga so zadržani tudi v Levici.

Omenjeni predlog ustavnih sprememb je sicer eden od treh vloženih v parlamentarni postopek v tem sklicu DZ. Koalicija je namreč v postopek vložila tudi predlog ustavnih sprememb glede imenovanja sodnikov, s katerimi predlagajo prenos pristojnosti imenovanja sodnikov na predlog Sodnega sveta z DZ na predsednika republike. Vlada pa je v DZ poslala besedilo predloga za začetek postopka za spremembo 160., 161. in 162. člena ustave, s katerimi bi uvedli diskrecijsko pravico ustavnega sodišča pri izbiri zadev in tako zagotovili boljše obvladovanje pripada na ustavnem sodišču, hitrejše in bolj učinkovito varstvo ustavnosti in človekovih pravic, ne da bi omejili dostop do sodišča.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
20. 09. 2024 19.29
Janša je opozoril v Slovence v pogovoru, da naj se spomnijo, koliko grozot se je hitro zgodilo Slovencem med corono in da lahko to hitro zopet doživimo. Uhhhh....če to psihopatsko!!!!
Jernej Sekirnik
20. 09. 2024 19.22
premier kuštravi je obljubil, da bo zmanjšal ministrstva saj se ne da delat in da bi bilo ministrstev največ 12 ali celo 9. In to je celo vse posneto...in ker se je spet tu zlagal, pa naj gre kontra, bodimo prvaki na svetu v velikosti državnega aparata, pa dajmo še kordišu eno ministrstvo, ko si ga tako želi, ministrstvo za opojne substance npr.
Lion90
20. 09. 2024 19.21
Kako si pisejo zakone, da lahko delajo kar zelijo, kradejo na javno in jim nic ne bomo mogli!
Andrej Lon?ar3
20. 09. 2024 19.18
+1
To ni vlada,to je otroški vrtec.
SlobodaNE
20. 09. 2024 19.05
Janez je svoje branil do konca. Res lep vzor
SlobodaNE
20. 09. 2024 19.04
+1
Kako je mogoče da šalebajzerjev takoj ne zamenjajo
Castrum
20. 09. 2024 18.53
+2
Baje da bomo dobili ministrstvo za glancanje traktorjev....
avgust.
20. 09. 2024 18.33
+3
Naša vlada dela neumorno. Pri vsem denarju, ki smo ga zmetali v energetski sektor, imamo najdražjo elektriko v EU, ki bo z novembrom še za kakšnih 30 procentov dražja. To bi morali poslati račune tistim, ki ste to vlado volili, ne da sedaj vsi plačujemo za njihovo neum.ost.
SlobodaNE
20. 09. 2024 19.04
Jernej Sekirnik
20. 09. 2024 18.28
+5
Golobnjak nič ne delate, samo bluzite, medaljo dobiš kuštravec za največjega prevaranta vseh časov, če misliš da te bo instagram, pa fotke z tino reševalo, pa konstantne obljube ne ne bo te, ljudje te imajo dosti, tebe, obljub, časovnic, propada gospodarstva, padanje kupne moči, inflacije, povečanje krimiala, dvigovanja a trošarin, prispevkov, davkov,,,,ne ne adijo
planinec123
20. 09. 2024 18.23
+2
Jara gospoda, največ tri mandate in never again: politiki in vodstveni kader v JS in JU,sicer ste pokvarjeni lažnivci.
prašek
20. 09. 2024 18.07
-4
Zdaj bo Forintoš večkrat interpeliral celotno vlado ....
JApajaDAja
20. 09. 2024 17.57
+5
taubi, nemčija rabi-nujno,pomoč! nemški gosp.minister ne ve kako znižati cene energentov in rešiti gospodarstvo....ti, naš vrrrrrrrrhunski strokovnjak, pomagaj mu-s tem boš reševal tudi gospodarstvo doma, v r slo !