Slovenija

Komisije popisujejo škodo

Ljubljana/Tržič/Radovljica/Železniki, 24. 09. 2007 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Biba Jamnik
Komentarji
40

Slab teden po neurjih se razmere na prizadetih območjih postopoma normalizirajo. Občinski in državni cenilci pa na terenu ocenjujejo škodo.

V občini Železniki je škode, po grobi oceni, za skoraj 50 milijonov evrov.
V občini Železniki je škode, po grobi oceni, za skoraj 50 milijonov evrov. FOTO: Reuters


V prihodnjih dneh vremenoslovci napovedujejo nove padavine, zato v občinah hitijo s sanacijo škode. Vremenoslovci so napovedali, da bo v treh dneh skupaj v večjem delu Slovenije padlo predvidoma od 40 do 80 mm dežja, v zahodnih krajih pa lokalno do okoli 150 mm.

Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle (EPP) je danes v Strasbourgu opozoril na huda neurja v Sloveniji, ki so minuli teden zahtevala šest življenj in povzročila veliko gmotno škodo. Evropski parlament je ob tem prosil, naj posveti pozornost tem dogodkom in izrazil zadovoljstvo, ker je Evropska komisija to že storila.

Brane Gregorčič, vodja sektorja za meteorološke prognoze Agencije RS za okolje nam je sporočil, da se bo v noči na sredo od zahoda postopno pooblačilo.

Novo deževje naj bi se v zahodni Sloveniji predvidoma pričelo v sredo dopoldne, padavine pa se bodo nato čez dan širile proti vzhodu. Nestanovitno vreme z občasnimi padavinami se bo nadaljevalo tudi v četrtek in petek.

"Razporeditev padavin bo predvidoma bolj enakomerna kot prejšnji teden, tako intenzivnih padavin kot so bile 18.9. ne pričakujemo," je v svojem sporočilu za 24ur.com zapisal Gregorčič.

V občino Železniki pospešeno prihaja pomoč

V občini Železniki so odprli poseben račun na katerem zbirajo sredstva za sanacijo: TRR: 01346-0100007492, sklic 00 714-2007; Namen: humanitarna pomoč

Mihael Prevc, župan občine Železniki, je za 24ur.com povedal, da je občina za sanacijo namenila rezervo iz občinskega proračuna, približno 50 tisoč evrov. "Na žiro računu, ki smo ga odprli v ta namen, se je doslej nabralo že več kot 500.000 evrov, škode pa je po grobi oceni za okoli 50 milijonov evrov,“ je povedal Prevc.

Škodo pospešeno sanirajo in upajo, da jim bo uspelo odpraviti večino kritičnih točk. "Le upamo lahko, da se takšno deževje ne bo ponovilo,“ je še povedal župan.

Krajani Radovljiške občine so se izkazali

Območno združenje RK Radovljica je odprlo račun na katerem zbirajo sredstva za sanacijo: TRR: 07000-0000487321, sklic 290-12 Kropa; Namen: Za vodno ujmo Kropa 18. 9. 2007

Manca Šetina Miklič, vodja kabineta župana, je za 24ur.com povedala, da je škode po grobi oceni za 7 milijonov evrov. 400 tisoč evrov za najnujnejšo sanacijo škode je občina namenila iz proračuna. "Zelo so se izkazali krajani občine, saj so krajanom Krope prispevali tako materialno kot tudi denarno pomoč.“ Potrebe krajanov zbirajo na Centru za socialno delo, Območno združenje Rdečega križa Radovljica je odprlo tudi transakcijski račun, na katerem zbirajo finančna sredstva.

Evropska komisija je potrdila, da je Slovenija po nedavnih neurjih že stopila v stik z njo v zvezi s pomočjo iz solidarnostnega sklada. Slovenija je do pomoči iz solidarnostnega sklada EU upravičena, če škoda, nastala v hudi naravni nesreči, preseže 164 milijonov evrov. Prve ocene slovenskih oblasti glede škode kažejo na več kot 200 milijonov evrov.

"Rečno strugo še čistijo delavci Vodnega gospodarstva Kranj, pomagajo tudi ostale pristojne službe, krajani in gorski reševalci,“ je povedala Šetinova.

V občini Tolmin pospešeno čistijo rečne struge

Kot je za 24ur.com povedal Jože Uršič, namestnik poveljnika Civilne zaščite Tolmin, bodo predvidoma danes zaključili s čiščenjem rečnih strug na najbolj problematičnih mestih. Ceste so večinoma prevozne, hišo v Podbrdu, ki jo je zasul plaz, krajani še čistijo.

Škode je po grobi oceni za okrog 3 milijone evrov, občina pa še ni prejela nobene denarne pomoči.

V občini Cerkno je ujma povzročila za 6 milijonov evrov škode, koliko škode je povzročila v bolnišnici Franja, še ni znano.
V občini Cerkno je ujma povzročila za 6 milijonov evrov škode, koliko škode je povzročila v bolnišnici Franja, še ni znano. FOTO: POP TV

V občini Cerkno neprevozni še štirje mostovi

Jurij Kavčič, župan občine Cerkno, je za 24ur.com povedal, da so ceste v večinoma prevozne, zdaj pospešeno čistijo rečne struge in preusmerjajo tokove na vodotokih. Čistijo tudi zamašene kanale ob cestah, odpirajo zasute propuste preko cest. Čistijo tudi podore pred mostovi, vendar so 4 mostovi še vedno neprevozni. Na kritičnih mestih postavljajo nasipe.

206 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske sodeluje pri odpravi posledic neurja, ki je prejšnji torek prizadelo okolico Železnikov. Na območju reševanja sodelujejo z ustreznimi priročnimi sredstvi, motornimi vozili, delovnimi stroji, cisternami za vodo in gorivo ter opremo za dekontaminacijo.
Do danes občina od države še ni dobila nobene denarne pomoči. Pivovarna Union je v občino pripeljala 10 tisoč litrov vode v plastenkah, Fructal pa sokove za otroke. Različna podjetja so jim ponudila pomoč v mehanizaciji. "Koliko nas bo ta pomoč stala, pa še ne vemo,“ je povedal župan.

Po grobi oceni je občina utrpela za 6 milijonov evrov škode. "V to oceno pa ni všteta škoda, ki jo je ujma povzročila v bolnišnici Franja,“ je še povedal Kavčič.

V Tržiču se bojijo dežja

Borut Sajovic, župan občine Tržič, je za 24ur.com povedal, da pospešeno čistijo rečne struge. "Upam, da nam bo uspelo očistiti najbolj kritična mesta pred napovedanim dežjem.“ Ocenjuje, da je škode za približno 2 milijona evrov. "Glavni krivec za nastalo škodo je država, ker ni poskrbela za sprotno vzdrževanje rečnih strug,“ je povedal Sajovic. Občina do sedaj od države ni prejela še nobene pomoči, se je pa občina odločila in nakazala nekaj sredstev občini Železniki.

Škoda na mariborskem območju

Na mestni občini Maribor so nam povedali, da njihovo področje ni utrpelo večjih poškodb, ostale občine pa škodo sanirajo vsaka zase. Največ škode so imeli v občini Slovenska Bistrica. Danilo Podlesnik, poveljnik civilne zaščite, je za 24ur.com povedal, da je škode za približno 2 milijona evrov. "Ceste so večinoma prevozne, eden od plazov še vedno ogroža stanovanjsko hišo, gasilci so opravili 140 intervencij.“ je povedal Podlesnik. Rečne struge so za silo očistili, zdaj je na vrsti država, da sanira škodo.

V Celju škode še niso ocenili
Za promet je še vedno zaprta cesta Vojnik-Dobrna, in sicer zaradi porušenega mostu v Višnji vasi, obvoz je urejen le za osebna vozila.
Za promet je še vedno zaprta cesta Vojnik-Dobrna, in sicer zaradi porušenega mostu v Višnji vasi, obvoz je urejen le za osebna vozila. FOTO: POP TV

V Celju kot največji občini v Savinjski regiji škode še niso ocenili, vendar na Upravni enoti Celje poudarjajo, da bo ta zagotovo znašala nekaj milijonov evrov. Poškodovani so bili predvsem stanovanjski objekti na Ostrožnem, kjer je bregove prestopila Koprivnica.

Na Celjskem je bilo zaradi torkovega močnega deževja poškodovanih 2500 stanovanjskih objektov, 108 podjetij, 46 mostov, sprožilo pa se je več kot 80 plazov.

Aleš Vrečko, predsednik komisije za elementarne nesreče, je za 24ur.com povedal, da zdaj čistijo manjše vodotoke. "Zaenkrat so najbolj problematični manjši potoki in travniški jarki, ki so zasuti in tam lahko ob ponovnem dežju nastajajo problemi." je povedal Vrečko.

SKEI odprl poseben transakcijski račun

Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) je za pomoč prizadetim v poplavah odprl poseben transakcijski račun št. 61000-3010000072 – sklic 18/9/2007. Zbrana sredstva bo namenil pomoči prizadetim v poplavah, med katerimi je veliko članov prav našega sindikata. V znak solidarnosti je SKEI tudi odpovedal načrtovano strokovno ekskurzijo in predvidena sredstva namenil za pomoč prizadetim.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lahka konjenica
24. 09. 2007 21.27
killi123: Čestitam ti, kar si povedal. Ker je res, naj ne ve levica, kaj dela desnica. Ni potrebno, da trobijo če so kaj dali ali naredili. Če nekaj naredš, naredi. Ni važno, da izve cela Slovenija. To je tvoji duši v zadoščenje Pa lepo noč ti želim. Pa še kaj napiši.
killi-123@hotmail.com
24. 09. 2007 21.20
Hej lucky,po tolikih pisanjih bi lahko opazil,da je govora o moskem spolu.Toliko ,kako beres poste. Kar se pa pomoci tice,ne skrbi,je urejeno,samo da nekateri to ne obesamo na velik zvon.Pa mirno noc.
Lahka konjenica
24. 09. 2007 21.12
klli123: Ma si zelo nesramna. Sklopi in spelji se dol. Samo kakšen cinizem te je. Nehaj enkrat. Ne zafrkavaj drugih, ki pomagamo fizučno in materialno. Če ne misliš, nič pomagati ali pa nič dat za te ljiudi, ne nakladaj tle gor. Spelji se dol. In te prpsim, da danes utihneš in ne žališ ljudi. Samo toliko.
killi-123@hotmail.com
24. 09. 2007 20.07
tom.tom,tudi tebi dober vecer,si verjetno utrujen od silnega pomaganja.Zelo pohvalno.
odkimasin
24. 09. 2007 20.02
Tle gor ste pa res sami pacienti. Namesto da bi šli pomagat sam neki nakladate pa Bogu čas kradete. Vse bi vas nagonu v delovne brigade pa lopato in kramp v roke pa marš delat. Jao kaj nam je naredila demokracija.
Prvo Bore
24. 09. 2007 19.49
Neti se pa motiš !! Ne bom v Domžalah !! V Celju bom . Lepo se imej !! Prijatlja spoznaš v težavah , vse ostali so znanci. Ali si tako mislila ?
neti
24. 09. 2007 19.37
Prvo Borec, hja kaj naj rečem, jutri bom na drugem koncu Slovenije, v blatu ja, ti pa lepo doma.. Imela se bom lepo, res, če le komu za trenutek privabim nasmeh na obraz, tako je to.. Veliko je ljudi, ki imajo me radi..le malo jih pa izbere besede prave.., tako je to..neti!
killi-123@hotmail.com
24. 09. 2007 19.30
lucky,a bi se ti ozenil z menoj.Cedalje bolj vsec si mi.
Eastman
24. 09. 2007 19.24
Daj Lucky svoje skromen prispevke vsaj preberi in popravi preden jih pošlješ ali pa si nabavi tršo tipkovnico.
Prvo Bore
24. 09. 2007 19.19
Lucky luser zvani zguba kaj me pogrešaš ? Neti lepo se imej Kako te imam rad .....
Lahka konjenica
24. 09. 2007 19.13
simpatija78: Ti pa se sšpravljaš nad Slovenijo vraževerno.. Kaj napoveduješ že lto 2008, ker še lto 2007 ni končano, in se še teh poplav nismo dobro znebili, ker se obeta ponovno deževje v sredo in četrtek. samo kakšenga obsega se ne ve. Če ti veš napovedovati prihodnost, potem tudi napovej, če bo spet poplavilo Železnike in ostale dele v Sloveniji v sredo in četrtek in koliko padavin bo in kakšne bodo? nweti: Tukaj bi radi vsi nekja politike vtiali, pa se jih ne da prepirčat. za politko so druge teme., ne pa ta. Amapk dkler bodo tu nekateri bluzili o politiki in poplave mešali z politiko,, bom še naprej se razburjalč. Tisti, ki mešajo politiko in to so: Prvo Borec, Gen.T, bonsai9 in še nekaj drugih, naj se s teh strani speljejo dol. Kaj se ti zif? Bi bilo prav? Pa lep večer ti želim.
Lahka konjenica
24. 09. 2007 19.07
Če pišete slabo o deelovanju naše vlade na kriznih območjih v državi po zadnjiem neurju prejšnji teden, je isto, kot če bi pljuvali po ljudeh. Oni niso šli na ta območja zaradi sebe, ampak zaradi ljudi. Kaj mislite, da so šli si nabirati točke za volitve drugo leto ali letos za predsednika? Jok brate. Ni res. Oni so postavljeni od ljudi za ljudi in so šli tja zaradi ljudi. Zastopite enkrat. Pa lep večer še naprej.
neti
24. 09. 2007 18.48
killi-123, žal je tako, včasih se celo vprašam, če nekateri tekmujejo v nizkotnosti pisanja, žal. Imaš prav, dobro vemo.. Lp Neti!
neti
24. 09. 2007 18.31
Lucky luser, Oprosti, malo si me narobe rzumel, lastne težavice hitro rešim, kar pa je v danem trenutku drugotnega pomena. Dva dni; sredo in četrtek sem bila v Železnikih, v imenu firme, katero zastopam in tudi rezultai mojega oz. našega dela so bili javno objavljeni. Tako, da ne pišem nekaj brez veze. Tudi mi spremljamo satelitske slike, ne skrbi. Glede zahtevka za komisijo v Bruslju, pa sem ti lepo rekla(napisala), da mi je poznana sama formulacija, videla sem angleško, ki je bila odobrena v štirih dnevih. Odgovarjam v svojem imenu in če boš pripravljen malo bolj normalne komunikazije z menoj, bova že "dobro vozila". V danem momentu politika ali prepričanje enega ali drugega nima kaj iskati, je tako? Lp neti
simpatija78@hotmail.com
24. 09. 2007 18.23
sem vam povedo da se bliža nevarnost sloveniji in se je tudi zgodilo ,,ter še boooooooodo....potresi poplave ,,,,,,,,,,,zdaj je slovenija na spisku ali točkiiiii ,,vvvvvvvv evropi bo divjala katastrova ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,prihaja 666 njegov čas se bliža .svet se zmotil za 6 , 6 ,2006,,v 2008 pa bo še huje
bonsai9@email.si
24. 09. 2007 18.06
Lucky luster a si rabil cel dan, da si zbral dovolj poguma in odprl računalnik. Al si se šele zdaj zbudil od včerajšnjega popivanja. Kolkokrat si že obljubu, da te ne bo več tu gor, ker nimaš kaj normalnega za napisat. Pa še to nardiš tlk tipkovnih napak, da bi si lahko vsaj popravljalca vklopil. Ponovno paničariš in kaj bi rad dubu spet za kak štamperle?
killi-123@hotmail.com
24. 09. 2007 18.02
Neti,hvala za tolazbo,ampak na netu vsaj priblizno vemo za skoraj vsakega v katero stran vlecejo.zato mi dvigne pritisk,ce nekdo zmerja vsepoprek. Lucky,ti si pa res popestritev na forumu,sam da me ne bos spet obtozu,da pisem cez Zeleznike.
Lahka konjenica
24. 09. 2007 17.38
net in Prvo Borec: Ne bluzi, tukaj je drugače naslov, ki se glasi: V SREDO NAPOVEDANE NOVE PADAVINE! ni pa tu naslov: BLUZENJE O POPLAVAH IN POPLAVLJENCI Z OČMI POLITIKE. Ta nsalov si napišite na CHatu in tam komentirajte, ali pa preko spletne pošte. Danes je iz parlamenta rekel gospod Erjavec, da se najbolj bojijo srede. Kot je razvidno iz današnjih poročil, že nova fronta dela neumnosti in preglavice v Španiji in na Portugalskem. Ne vemo, če je to tista fronta, ampk če je, potem bo pset obupno. Spet škoda, ki bo še hujša. Kot prebivalci Železnikov so vsi mostovi načeti in poškodovani. Če pridejo ponovne padavine, jih lahko tudi podere in potem-.... Lahko se samo zamislimo kaj bo. Kot so včeraj mi povedali gaslici iz Jelšanh, da slika grozovita, pokopališče praktično zasuto z zemljo in blatom, pokpališka mrliška vežica, ki je istočasno tudi kapela, se nagiba na eno stran. verjetno bo za rušenje. Vhišah do pol metra blata, ponekod še več. Toliko o tem, da ne boste bluzili tu nemunosti: ti Neti in tebo podbni. Najmanj pa Prvo Borec, ki mi ni še odgovoril na včerjašnje vprašanje. Če išče predmete in "njegove male klinike", to je iz bolnice Franje. Toliko o tem, več kasneje.
neti
24. 09. 2007 16.24
killi-123 Lepo pozdravljen! Nikar se ne sekiraj, poanta je čisto drugje.. Jaz sem moj G: disk že oddala v natančejši preglad, bom rekla tako, eni imajo preveč "volje in časa" za to in ono, jaz pa več G:, tako je to.. Lp neti!
killi-123@hotmail.com
24. 09. 2007 16.12
hinko,mater si mi dvignu pritisk,mene si najdu v JJ klan metat,ko vidis kaj delajo. Prevajalci prevajajo po 1 leto ko pa niso sposobni,da o ostalih stvareh ne ponavljam tvojih besed.