Slovenija

Komisija v izogib novim aferam

Ljubljana, 24. 08. 2007 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bručan je imenoval posebno komisijo, ki bo nadzorovala gradnjo pediatrične klinike. Vodil jo bo Boris Cavazza.

Bručan se je za dodaten nadzor nad gradnjo pediatrične klinike odločil, ker si ne želi dodatnih zapletov.
Bručan se je za dodaten nadzor nad gradnjo pediatrične klinike odločil, ker si ne želi dodatnih zapletov. FOTO: POP TV

Za predsednika komisije je minister za zdravje imenoval nekdanjega ambasadorja Unicefa Borisa Cavazzo, naloga komisije pa bo nadziranje kakovosti gradnje, bdenje nad časovnim potekom del ter nad porabo proračunskih in donatorskih sredstev. Člani komisije bodo tudi proučili, koliko je gradnja skladna s potrebami malih bolnikov in njihovih staršev.

Cavazza pravi, da ga je o ustanovitvi komisije obvestila le strokovna direktorica Kliničnega centra Saša Markovič-Predan, pri čemer pa je povsem preslišal, da je imenovan za predsednika. Cavazza še ne ve, kakšno moč takšna komisija sploh lahko ima, je pa pripravljen sodelovati vedno, ko gre za vprašanje otrok. Več bo lahko povedal šele, ko se bo komisija prihodnji teden prvič sestala z ministrom, še dodaja Cavazza.

Minister Andrej Bručan se je za dodaten nadzor odločil, ker je bil potek gradnje pediatrije zelo dolgotrajen ter zato, ker si želi, da se zaključna dela izvedejo po načrtih in brez zapletov, ki so zaznamovali na primer dokončanje gradnje Onkološkega inštituta, pojasnjujejo na ministrstvu. O svojih ugotovitvah, sklepih in odločitvah bo komisija redno obveščala ministra, vodstvo kliničnega centra in javnost.

"Najtežje bolni otroci in mladostniki bodo v novi bolnišnici imeli optimalno oskrbo", obljublja Bručan.
"Najtežje bolni otroci in mladostniki bodo v novi bolnišnici imeli optimalno oskrbo", obljublja Bručan. FOTO: POP TV

Nova pediatrična klinika, ki bo po načrtih dokončana marca prihodnje leto, bo zagotovila optimalno oskrbo najtežje bolnih otrok in mladostnikov. Minister je prisluhnil predlogu pediatrov, da bi se v novogradnji poskrbelo za še nekatere izboljšave, tako da bi lahko zagotovili še boljšo in sodobno terciarno obravnavo otrok in mladostnikov. Ti predlogi v prejšnjem ministrskem mandatu niso bili upoštevani, nekateri pa so bili iz projekta izločeni v revizijah, pojasnjujejo na ministrstvu.


Nov specialni laboratorij, klime in CT naprava

Med pomembnejše izboljšave, ki so jih na predlog stroke spet uvedli, so na primer nadzorovano prezračevanje in optimizacija klimatskega sistema, mikrofiltracija zraka na intenzivnih oddelkih, ločeno kroženje zraka za infektivne oddelke s pod- in nad- tlaki ter trojni informacijski sistem. Nova pediatrična klinika je dobila tudi dodatno lokacijo za specialni laboratorij in slikovno diagnostiko s CT napravo in magnetno resonanco v neposrednem stiku z novo pediatrično kliniko, še navajajo na ministrstvu.

Nova pediatrična klinika naj bi bila po načrtih končana marca prihodnje leto.
Nova pediatrična klinika naj bi bila po načrtih končana marca prihodnje leto. FOTO: Kanal A

Otroci bodo tako v novi pediatrični kliniki deležni bistveno boljše oskrbe, kot je bilo prvotno načrtovano, so prepričani na ministrstvu za zdravje.

V nadzorno komisijo je Bručan poleg Cavazze imenoval še predstavnika staršev Miho Kovača, pediatra Janeza Vasleta, strokovno direktorico Univerzitetnega kliničnega centra Aleksandro Markovič, Jožico Anžič iz službe za hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike, pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata, generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu Tadeja Štularja, upravitelja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Darka Kuharja, vodjo pravne službe ministrstva za zdravje Jurija Klepca in profesorja na mariborski Fakulteti za gradbeništvo Ludviga Traunerja.

Opozicijo moti sestava komisije

V opoziciji imenovanje take komisije razumejo kot priznanje ministra, da je nekaj narobe s posli pri pediatrični kliniki. Zmotila pa jih je sestava komisije. "To je politični manever - imenoval bom komisijo, ki bo kriva, če bom kaj narobe naredil," je prepričan Cvikl.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
25. 08. 2007 10.05
maš zlo prov hinko ......
hinko.murovec@siol.net
25. 08. 2007 09.43
So že butale dragi moj doki007, vladajo pa butci, tako je vse kadrovsko popolnjeno.LP
doki007@email.si
25. 08. 2007 09.35
to kar se pa dej dogaja pa je že za butale ,....... sej ni čudn ta vlada hoče naredit slovenijo BUTALE !!!!!!!!
slosap@yahoo.de
25. 08. 2007 08.06
jtorko: a si ti tud u lukno padu?
Tonček Balonček
24. 08. 2007 20.13
Naslednji teden bodo na pšodlagi žreba pričeli vsak dan izgradnjo klinike nadzirati predsedniški kandidati. Saj ni važno, kaj i kako bodo nadzirali, važno je, da bodo ta. Čudim se, da je Cavazza sprejel to funkcijo, sem mislil, da je pametnejši...upam, da zastonj, kajti nadzorniki so običajno dragi, predsedniki pa še bolj!!!
Jožajoža
24. 08. 2007 19.15
kaj je danes 1. APRIL.
hinko.murovec@siol.net
24. 08. 2007 17.44
Očitno si ti jtorko nekakšen nenadzorovan produkt " dolgega vročega poletja " , preden boš videl vse še bolj rdeče reci mami naj pogleda , do kdaj imaš rok trajanja , ponavadi je nekje spodaj na robu. Veš izgleda , da ti konzervans počasi popušča . LP
jtorko@hotmail.com
24. 08. 2007 17.30
Slosap: lahko z Svetlano Makarovič začneš pravlice pisat
jtorko@hotmail.com
24. 08. 2007 17.28
ne razumem ludi! če bi za nadzornika postavl maršala TITA , ki je imel klučavničarsko šolo bi blo vredu. Če pa je to boris je pa gledališki igralc. on je sam vodja. Skupina strokovnjakov bo pa nardila potrebno, z njegovim imenom kot prvim podpisanim bojo pa pridobili predvsem na sredstvih in podobmo! Slosap, Polje ti je znano, tak da najboljš da tam ostaneš!
slosap@yahoo.de
24. 08. 2007 17.24
jtorko: hahahaha, se pravi nisi uporabil tiste ene celice v glavi. Aha torej sem kot komunist hahahahah Ne morem verjet kakšni idioti živijo v naši podalpski državici:) Če kritiziraš oblast si črn, ko so ta rdeči na oblasti, če pa takrat ko so ta črni si pa rdeč. Ej Naslov za takšne bolnike je Polje....Welcome to the real world of no colours and history!
jtorko@hotmail.com
24. 08. 2007 17.13
slosap: kaj si sploh povedal, aha nič(kot komunisti, velik govorijo nič ne nardijo, zdej se vsaj kej dela za razloko od atkrat! tonček balonček, popjd raj v vrtec pa boš dočaku, js je žal nism pa čeprav jo delajo že od 1994, aja pa še dober da jo ni delala ta oblast, kr drgač bi vrjetn naredu ti kr samomor!
slosap@yahoo.de
24. 08. 2007 17.10
jtorko: NE ker nisem strokovno usposobljen nadzirati gradenj. Samo eno spričevalo potrebujem, da bom dal svoj skromni OK na tole p....rijo. Očitno sme sedaj vsak vse delat, ker se pač nekomu zazdi da je simpatičen? Daj lepo te prosim, uporabi vsaj eno možganskop celico preden tu kaj pišeš
Tonček Balonček
24. 08. 2007 17.10
Otroci predstavnika staršev bodo do otvoritve že polnoletni. Zakaj ni Bručan imenoval kakšnega iz družine Strojan, ne pa nekejga upokojenca, kvečjemu njegovo sedanjo ženo, ki bo verjetno imela še kaj otrok! Bolno! Sicer se pa čudim, da ta komisija šele zdaj, a do zdaj so delali kar brez nje ali kako? Saj je že vse določeno, ta Cavazza bo alhko le še preverjal legionello v pipah?!!! Bolno zares!!!!! Čudno, da niso določili Alojzija Urana ali msgr. Rodeta, slednji bi lahko vsaj lobiral pri Zidarju!!!
jtorko@hotmail.com
24. 08. 2007 17.04
kaj je znjim narobe?bi rad bil ti
slosap@yahoo.de
24. 08. 2007 17.02
jtorko:Prvi nadzornik bo Cavazza To ti je odgovor na prvo neumnost v današnjem dnevu :)
jtorko@hotmail.com
24. 08. 2007 16.58
danic.ca-mize je kupoval že keber, mim grede, pa velik dlje kot bručan!da so jih pa kupoval tako dolg se zahvalte KOMUNISTOM(LDS in SD z liziko(Pahorjem) vred. joj joj kake bedaki smo slovenci. Sam pluvat znamo! edn naj napiše eno bedarijo ki jo je naridl bručan? Samo eno?
slosap@yahoo.de
24. 08. 2007 16.36
Novice iz Sveta: Brad Pitt nadzira gradnjo novega WTC v ZDA, Boris Putin nadzira dojenje otrok v Novosibirsku, Moamer Gadafi sodi na igri Liverpool-Manchaster, Janez Novak vodi RS, Angela Merkel se zavzema za manjšo obremenitev za tekočim trakom.... Pa to so komedije. G Minister: Ali res menite da je to marketinška poteza, ki je vredna kakršnegakoli komentarja razen :ZAMENJAJTE SVETOVALCE ZA MARKETING, KER VAS SAMO SMEŠIJO
ona ena
24. 08. 2007 16.29
Ne vidim nič spornega v Borisu.
dani.ca@email.si
24. 08. 2007 16.19
V celoti se strinjam s komentarjem g.Hinka Murovca in dodajam:Ali ni Bručan že dovolj pokozal svoje sposobnosti pri gradnji Onkološkega inštituta, pri nabavi operacijskih miz in še marsikje, da mu ne vem kdo dovoli, da oblikuje komisijo za nadzor gradnje pediatrične klinike? Ve da je sam popoln laik pri takih poslih, zato hoče naj bo tudi komisija za nadzor taka, da ne bo imel problemov.
hinko.murovec@siol.net
24. 08. 2007 15.45
To je Slovenija: o škodi na hmeliščih bo po Podobnikovih besedah podalo mišljenje Ministrstvo za obrambo, gradnjo bo nadzoroval gledališki igralec, sedaj še manjka nadzor zaporov na Dobu s strani klošarjev in sodišč s strani zapornikov na Povšetovi. Kje so časi Prešerna, ki je lepo napisal : le čevlje sodi naj kopitar. Bručanu se očitno že frclja , nič nimam proti Cavazzi je človek na mestu in vsaka mu čast , toda koliko ima pojma o radbeništvu in ostalim s tem v zvezi?? . Ali nalašč postavljajo nekaj, kar ne more imeti realnega vpliva na vnaprej dogovorjene lopovščine. LP