Slovenija

'Posebnež' Cvikl ni pogodu SDS

Ljubljana, 18. 04. 2007 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
I.A./B.M./STA
Komentarji
10

Nova parlamentarna komisija naj bi raziskala ozadje nakupa finskih oklepnikov za potrebe slovenske vojske.

Preiskavo bo vodil novopečeni poslanec SD Milan M. Cvikl
Preiskavo bo vodil novopečeni poslanec SD Milan M. Cvikl FOTO: POP TV

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je za predsednika nove preiskovalne komisije o nakupu finskih oklepnikov potrdila Milana M. Cvikla iz opozicijskih socialnih demokratov (SD). Za podpredsednika komisije je predviden Robert Hrovat iz SDS, oba pa bo na plenarni seji potrdil še državni zbor.

Zadržki SDS, NSi in SLS do Cviklove kandidature

Cviklova kandidatura je sicer naletela na zadržke med poslanci vladne koalicije. Cvikl je bil do prestopa v SD kot nekdanji poslanec LDS predsednik komisije za nadzor porabe javnih financ. In prav to je zmotilo vodjo poslanske skupine največje koalicijske SDS Jožeta Tanka, saj naj bi bilo na Cviklov način vodenja komisije veliko pritožb. Po Tankovih navedbah je prihajalo do kršitev poslovnika, zaradi česar je prepričan, da bo novopečeni poslanec SD tudi preiskovalno komisijo vodil „na poseben, svojstven način“.

Vodja poslanske skupine opozicijske SD Miran Potrč pa nasprotno ne dvomi v Cviklove sposobnosti in je prepričan, da bo vodil komisijo „na takšen način, da bo skušala kaj ugotoviti“. Predlog za Cviklovo imenovanje je podprlo sedem, proti pa je bilo pet članov komisije iz vrst koalicijskih SDS, NSi in SLS.

V komisiji, ki bo preiskovala ozadje okoliščin nakupa osemkolesnih vozil in morebitno vpletenost državnih funkcionarjev, bodo s po enim predstavnikom zastopane vse poslanske skupine, razen poslancev manjšin. LDS je za člana predlagala poslanca Rudolfa Mogeta, NSi Alojza Soka, SLS Josipa Bajca, poslanska skupina nepovezanih poslancec (NP) Cveto Zalokar Oražem, SNS Zmaga Jelinčiča in DeSUS Vilija Rezmana.

Druga komisija za orožarske posle od A do Z

Potem ko je državni zbor na marčevski seji na zahtevo opozicijskih SD, LDS in nepovezanih poslancev odredil parlamentarno preiskavo vladnega nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov, so poslanci štirih koalicijskih strank (SDS, NSi, SLS in DeSUS) vložili svojo zahtevo za preiskavo domnevno sumljivih orožarskih poslov vse od osamosvojitve Slovenije naprej.

Koalicijska zahteva se nanaša na preiskavo nakupa vojaške opreme ter vladnega letala v obdobju od 1994 do 2007. Vanjo so vključili tudi ugotavljanje odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri razorožitvi nekdanje Teritorialne obrambe leta 1990.

Ker dogovora o skupni preiskavi s SD, LDS in nepovezanimi poslanci ni bilo, so se poslanci vladne koalicije odločili za preiskavo vseh orožarskih poslov. Iz nje so izvzeli nakup finskih osemkolesnikov, s katerim se bo ukvarjala opozicijska komisija pod Cviklovim vodstvom.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemejugat
19. 04. 2007 09.25
...a morda mi nimamo komisijo za nadzor porabe proračuna??? Sedaj bodo dobili kar dve nove komisije za raziskovanje, ki bodo morale za "zelo" zahtevno delo, iz proračuna seveda, dobiti pošteno plačilo. Spet en pesek v oči, zaključek pa bo, da noben ne bo nič kriv. Po sistemu "kruha in iger" bo to nova tema za nove konfrontacije v parlamentu. Morda bi bilo bolje, da se to inteligenco uporabi za kaj bolj otipljivega naj se gospoda primejo kakega dela. Vstop v NATO in EU ni zastonj in upam, da je to vsem jasno, vsaj moralo bi biti, da bomo plačali se je že prej vedelo. Koliko orožja bomo morali kupiti so nam povedali na sedežu NATA, seveda je to javna tajna, naše je sedaj le, da pri tem tudi kar najbolje kaj iztržimo. Če bodo prišle Patrije, upajmo, da bomo sposobni svoje znanje v vozilih prodati tudi drugim. Da je denarja za železje v tej obliki škoda se strinjam, toda nič ni zastonj...
pkorosec
19. 04. 2007 09.10
Tale vlada, ki je nekoc utrujala naša ušesa s potrebo po vecji pluralnosti v medijih, podjetjih in komisijah, je danes vlada, ki hoce imeti popolen nadzor na drzavnimi mediji (Delo, Vecer) plus nedrzavnimi (Druzina, Jurnal, Mag, Demokracija, Nedeljske Novice, ...). To pa opravicuje s tem, da je na drzavnozborskih volitvah zmagala. Hoce imeti vso oblast v upravah drzavnih podjetij, v katerem se sposobne zamenja s nesposobnimi, a zanesljivimi elementi. Kot je to pocnel Stalin. To pa spet opravicuje s tem, da je pac bila zmagolalka na zadnjih volitvah. Hoce imeti vecino in nadzor v vseh komisijah, da bi tako sama sebe nadzorovala. Zakaj pa potem rabimo detektive za bolniske, saj bi lahko tudi bolni delavci sami sebe nadzorovali, ce so res bolani. In spet vse to opravicuje s tem, da je na lanskih parlamentarnih volitvah bila zmagovalka. Če bi v življenju veljala zdrava pamet in logika, bi lahko pricakoval, da so ljudje spregledali sprevrzeno pokvarjenost teh strank, da so v bistvu vse iste, kot barva v trgovini za barvanje stropa in sten, kjer je kemicna sestava, firma proizvajalca in lastnosti barve ista, le odtenki so drugacni. Posledica tega bi lahko bila ta, da ljudstvo zavrne parlamentarno demokracijo (anarhisticni kaos pokvarjenih zavajalcev) in zahteva nekaj drugega. Razen seveda zadrtih desnicarjev kova maks in passion & co, ki bodo prisegali na SDS, Nsi in SNS, ter kaviar levicarjev kova malasutre & co, ki bodo prisegali na LDS in SD. Bolj me zanimajo misli tistih, ki ne hodijo na te volitve.
kosir_maks
19. 04. 2007 07.21
škoda dnarja za to železje !!
kosir_maks
19. 04. 2007 07.20
Doki : to se pa čist strinjam !
doki007@email.si
19. 04. 2007 07.00
ti moro si pa res en butl ,....ne vem zakaj moramo imet tolk oklepnikov kr 135 ,.....pa sej nismo v vojnem stanju ,...razen če dajo po enga v vsako občino ,....za varovanje bedakov,......dost bi blo 60 ,.....ostalo pa za druge bolj pametne zadeve, ki so bolj potrebne kot kup železa .....
xuxu
18. 04. 2007 23.15
LDS je kriva ker smo pod njo vstopili v nato... LDS je kriva, da nesposobna sedanja vlada pere miljarde preko nepotrebnih posrednikov za draga vozila, LDS je kriva, da se bodo slovenci za 2000 obljubljenih delovnih mest obrisali pod nosom...
doki007@email.si
18. 04. 2007 17.30
TOLK OKLEPNIKOV KUKER SMO JIH KUPL SPLOH NE BOMO RABIL ,.....NE VEM KAJ BODO Z NJIMI ,.. CVIKL JIM BO ŽE DAL VETRA ,...NE VEM KAJ SE TA AVTOMEHANIK TANKO OGLAŠA ,....NJEMU NI NOBEN POGODU SAMO TISTI KI SO PRAVILNE BARVE.....!!
Jožajoža
18. 04. 2007 15.38
.če bi se pisalo leto 45,in če bi bila takrat na oblasti "današnja" vlada,CVIKLA ne bi bilo več.
?rni panter 1
18. 04. 2007 14.05
Seveda bojo v akciji.Vozu jih bo Janez Drnovšek in jih uporabljal namesto pajkov,...odvažal bo nepravilno parkirane avtomobile, kar jih bo pa ostalo, jih bodo razdelili poslancem, ti pa bodo vozili avtoškontro,...Tako bo to
grega83@mail386.com
18. 04. 2007 13.37
Glede tega pompa o teh oklepnikih, ki baje spravijo v sebe 1/5 slovenske vojske, bi rad vprašal ali se pripravlja kakšna vojna ali kaj da sploh rabimo toliko novih oklepnikov, oziroma zakaj se bodo sploh uparabljali ali bodo kdaj v akciji ali kak?