Slovenija

Komisija DZ o ukradenih otrocih, ki naj bi izginili med letoma 1965 in 1991

Ljubljana, 04. 07. 2024 06.24 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
6

Preiskovalna komisija DZ o odvzemih mladoletnih oseb oziroma o t. i. ukradenih otrocih, do česar naj bi v porodnišnicah na območju Slovenije prihajalo med letoma 1965 in 1991, se bo sestala na prvi seji, ki pa bo delno zaprta. Dogovorili se bodo o delu komisije, ki jo bo vodila Alenka Jeraj iz SDS.

Novorojenček
Novorojenček FOTO: Shutterstock

Zahtevo za odreditev preiskave sta vložili opozicijski SDS in NSi, podprli pa so jo tudi v koalicijski SD. V Svobodi in Levici so odreditvi preiskave nasprotovali.

V t. i. trgovini z dojenčki, ki naj bi predvsem v 70. in 80. letih potekala na območju nekdanje Jugoslavije, naj bi bilo prodanih več kot 20.000 dojenčkov. Otroci naj bi umrli takoj po rojstvu ali v nekaj dneh po njem, njihovim staršem pa jih ni bilo dovoljeno niti videti niti pokopati. Prav tako naj bi bila pomanjkljiva dokumentacija oz. naj bi vsebovala vrsto nedoslednosti, je ob predstavitvi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave na seji DZ konec maja dejal Andrej Hoivik iz SDS.

Parlamentarna preiskava naj bi ugotovila, ali so nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja morda kakor koli vplivali na omenjena dejanja. Prav tako naj bi ugotovila, čigavi interesi so pripeljali do tega, da naj bi prišlo do kaznivih dejanj odvzema mladoletne osebe. Ugotovili naj bi še povezave med posameznimi nosilci javnih funkcij in njihovo morebitno vpletenost v omenjene primere, pa tudi, ali in zakaj naj bi ti dopustili tovrstne primere in v čigavem interesu, je povedal Hoivik.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightingale
04. 07. 2024 13.45
+0
Koliko nas davkoplačevalce stane taka komisija, ki preiskuje "ukradene otroke" izpred pol stoletja?
trdovrat
04. 07. 2024 11.18
+1
Spet zameglevanje sedanje situacije s strani "najbolj poštene " stranke in njihovih članov!!!
Smuuki
04. 07. 2024 10.31
-3
Počasi a zanesljivo lezejo ven nečednosti, kriminal titovega vodstva. Navsezadnje je juga imela ministrstvo za tihotapljenje. To je pa dejavnost mafije.
plejadanka
04. 07. 2024 09.39
-1
"Uradno" bodo ugotovili,da nic ni res.Ugibajte vzrok.
iskriv
04. 07. 2024 09.04
+4
Ta komisija pod vodstvom Jerajeve bo " sigurno " odkrila in razkrila vse mogoče in nemogoče vriacije prekupčevanja z otroki in politične odgovornosti . Morda pa imajo že izpisane zaključke preiskav ?
Smuuki
04. 07. 2024 10.43
-1
Nisi najbolj navdušen nad pričetkom preiskave. Jw pa še eno dejstvo. Če tega res ni bilo se nihče nima česa bati. Vsi ki tega niso počeli se te preiskave niti malo ne bojijo. Malo drugače je za tiste, ki so to res počeli, če so sploh. V kolikor bi šlo samo za sum ali domneve strahu ni. Očitno pa je vznemirjenje zelo prisotno in se bo preiskavo zelo oviralo. Pričakujem cel niz odvračanja od bistva tudi v komentiranju. To početje se bo do zadnjega skušalo prikrivati tudi z vsem mogočim obtoževanjem preiskovalcev. Že videna taktika