Slovenija

Golob zavrnil očitke o političnih pritiskih iz Bruslja in namignil na resor za širitev EU

Ljubljana/Bruselj, 16. 09. 2024 17.26 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović, Špela Bezjak, STA
Komentarji
259

Kljub zapletom s kandidati za komisarska mesta namerava predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v torek predstaviti svojo novo komisarsko ekipo. Kot vse kaže, bi Slovenija lahko dobila resor še pred potrditvijo komisarskega imena. Po naših neuradnih informacijah naj bi nam pripadlo mesto komisarja za širitev EU. Na to je posredno namignil tudi premier Robert Golob, ki zavrača očitke o političnih pritiskih iz Bruslja glede imenovanja kandidata.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z evroposlanci o komisarski sagi
    17:35
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z evroposlanci o komisarski sagi
  • Iz 24UR: Marta Kos se še ni predstavila
    03:45
    Iz 24UR: Marta Kos se še ni predstavila
  • Iz 24UR: Sestava nove evropske komisije
    03:23
    Iz 24UR: Sestava nove evropske komisije
  • Iz 24UR: Bruseljska kombinatorika
    01:27
    Iz 24UR: Bruseljska kombinatorika
  • Iz SVETA: (Ne)imenovanje kandidatke
    03:07
    Iz SVETA: (Ne)imenovanje kandidatke

Najprej zaplet s slovenskim kandidatom za komisarja, zdaj pa še odstop francoskega komisarskega kandidata Thierryja Bretona. A predsednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen vztraja, da bo jutri v Strasbourgu pred konferenco predsednikov strank v Evropskem parlamentu predstavila svojo novo komisarsko ekipo. 

Slovenska vlada namerava za kandidatko predlagati Marto Kos, po tem ko se je prvi slovenski komisarski kandidat Tomaž Vesel moral umakniti brez podrobnejših pojasnil premierja Roberta Goloba in von der Leynove.

"Vsak šef ima pravico postaviti kriterije, kdo naj bo v njegovi ekipi, da bo ta delovala," je v pogovoru za TV Slovenija dejal premier Robert Golob in znova zavrnil namigovanja o političnem pritisku iz Bruslja za zamenjavo Vesela. "Slovenija ni bila edina država, kjer so se dogajale menjave komisarskih kandidatov," je še dejal Golob, pri čemer je izpostavil Francijo, kjer je do zamenjave kandidata prišlo ravno danes, ko je s položaja odstopil evropski komisar za notranji trg Breton, ki je bil predlagan tudi za nov mandat.

Glede napovedi, da namerava predsednica Evropske komisije svojo novo ekipo kljub zapletom predstaviti v torek, je premier Golob dejal, da je "za zdaj tako predvideno, je pa še možno vse, tudi zaradi proceduralnih zapletov, ki izhajajo tudi iz Slovenije".

Premier ob tem ni želel komentirati obtožb Bretona na račun predsednice Evropske komisije, da je odstopil zaradi njenega pritiska. Golob je dejal, da to ni povezano z Veselom in da ima vsak kandidat "svojo zgodbo". Menil je še, da mora o resorju, ki ga bo dobila Slovenija, javnost najprej obvestiti predsednica komisije, je pa posredno namignil na resor za širitev unije.

"Resor, za katerega se mi potegujemo, je ravno ta, kako zagotoviti stabilnost in mir v naši neposredni soseščini pa tudi širše. In kako prispevati k temu, da bo evropska ideja v resnici pomagala, da se stabilizira tako Zahodni Balkan kot Vzhodna Evropa," je povedal Golob.

Vesel je svoj odstop od kandidature za evropskega komisarja v začetku meseca uradno pripisal različnim pogledom na delovanje prihodnje sestave komisije, ki naj bi izhajali iz pogovora med njim in predsednico Evropske komisije.

Domača opozicija pa brez pojasnil o zamenjavi kandidata noče sklicati državnozborskega zaslišanja Marte Kos. Predsednik odbora za zadeve EU Franc Breznik (SDS) namreč sklic pristojnega odbora pogojuje s pojasnili, zakaj je šefinja evropske komisije zavrnila prvega kandidata Vesela.  

Robert Golob in Ursula von der Leyen
Robert Golob in Ursula von der Leyen FOTO: Bobo

Po nekaterih informacijah v Bruslju kljub temu v naslednjih dneh pričakujejo pisno potrditev imenovanja Kosove za kandidatko, čeprav slovenski postopek imenovanja ni dokončan. Predsednica EK naj bi bila seznanjena z nastalo situacijo. Kot je v petek poročal nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, bi bilo takšno imenovanje možno, ker mnenje parlamentarnega odbora za zadeve EU, ki mora kandidatko še zaslišati, za vlado ni zavezujoče. V tem primeru pa bi Von Der Leyen v opombi zapisala, da mora biti slovenska kandidatka še zaslišana v nacionalnem parlamentu. 

Koalicija je Breznika minuli teden pozvala, naj skliče zaslišanje Kosove, tudi če iz Bruslja ne bo dobil zahtevanih papirjev. Za to ima sicer Breznik 14 dni časa, rok se izteče prihodnji torek. Vlada meni, da ima na voljo vso relevantno dokumentacijo, a ker v njej ni fantomskega pisma z razlogi za umik Vesela pa Breznik odbora še ni sklical. 

"Prepričan sem, da bi morala državotvornost v tem primeru prevladati in da nekdo, ki ve, da ne more o ničemer odločati, ne izkorišča pravnih procedur za zavlačevanje odločitve, na katero ne more vplivati," je v današnjem pogovoru dejal premier Golob.

K hitri potrditvi imenovanja je danes pozval tudi evropski poslanec Matjaž Nemec (SD/S&D). "Vnovič pozivam celotno slovensko politiko, da preseže ozkogledost ukvarjanja s tegobami o pismih, ki so ali niso prišla, in preneha z razpravami na podlagi nepreverjenih domnev zavoljo iskanja medijske pozornosti. Ob hitrem in enotnem predlogu za komisarsko mesto si lahko zagotovimo resor, ki je bil morda še včeraj najprej v domeni velikih držav članic," je pozval. Dodal je, da je od zrelosti slovenske politike odvisna naša pogajalska moč. "Čas se izteka, vprašanje je samo, ali se bodo resorji delili z nami ali brez nas in bomo zaradi  lastne nečimrnosti primorani vzeti tisto, kar bo ostalo, ker smo vmes čakali na pismo," je zapisal Nemec. 

Robert Golob in Marta Kos
Robert Golob in Marta Kos FOTO: Damjan Žibert

In če so glasovi za Marto Kos v domačem parlamentu takorekoč že prešteti, se lahko v Bruslju zgodi vse. Glavno besedo bo imela Evropska ljudska stranka in s tem von der Leyen, napoveduje Nemec. "Lahko je z veliko večino in suverenostjo Marta Kos izvoljena, ali celo pade na odboru jutri, ali potem na pristojni komisiji ali odboru. Edino, kar me žalosti je, da je vsepovsod čutiti slovenski odtis pri omadeževanju slovenske kandidatke," je dejal. 

Janša kritiziral odsotnost posvetovanja z opozicijo

Predsednik SDS Janez Janša je v pogovoru s predstavniki opozicije na TV Slovenija medtem izrazil mnenje, da očitno ne vladi ne predsednici Evropske komisije ni v interesu, da bi v Sloveniji čim prej imenovali kandidata za evropskega komisarja. Ob tem je znova kritiziral odsotnost posvetovanja z opozicijo.

Evroposlanka Romana Tomc iz vrst SDS pa je spomnila: "Marta Kos še ni slovenska kandidatka, dokler je ne potrdi pristojni odbor. Ne pozabimo, da smo v Sloveniji zakon o zaslišanju kandidata dobili zaradi samokandidature Alenke Bratušek."

Obstaja namreč tudi druga možnost, in sicer, da bi predsednica komisije novo ekipo predstavila brez slovenskega imena. V tem primeru bi zgolj sporočila, kateri resor je pripadel naši državi. To bi namreč omogočilo, da nova komisija z delom začne 1. novembra, kot je začrtano.

Tudi Nemec meni, da je zelo malo verjetno, da bo von der Leynova že jutri predstavila celotno listo kandidatov. Pogajanja namreč še potekajo. "Tisto, kar pričakujemo jutri, je predvsem začetek nekih novih pogajanj, tudi med velikimi državami, in tukaj mislim, da je čas predvsem za Slovenijo." 

Pa bi lahko Slovenija, kot edina brez uradnega komisarskega imena, jutri dobila vsaj resor? Ponovno se vrstijo namigi o širitvi, kar bi pomenilo dvoje, da je šefinja komisije načrte za Slovenijo sklepala brez imena ali pa da je Von der Leyen z Golobom že sklenila neformani dogovor. "Seveda, širitev je zelo zanimiva za Slovenijo, ampak zdi se, da je v tem trenutku EU tista, ki bolj potrebuje Slovenijo na tem resorju kot obratno. Ne bi rad špekuliral, govori se o Sloveniji in marsikaterem resorju," je Nemec dejal za našo televizijo. 

Evropski poslanec iz vrst socialistov tako slovensko opozicijo poziva k prekinitvi komisarske sage. "Mislim, da socialisti še niso rekli zadnje besede, sicer so v tem trenutku tiho, ampak delajo v ozadju. Razmerje sil v parlamentu in komisiji zagotovo ni takšno kot si ga želijo," pa meni Tomčeva.

Odbor za zadeve Evropske unije je sicer že sklican za petek, a na dnevnem redu ni zaslišanja Marte Kos. S pozivom za širitev bo koalicija njeno predstavitev poskušala uvrstiti na dnevni red.  

Von der Leynova je sicer nameravala člane nove komisije predstaviti že minulo sredo, a je predstavitev preložila, ker Slovenija še ni uradno imenovala svojega kandidata oziroma kandidatke za člana komisije. Kljub novem momentu – odstopu francoskega kandidata – pa von der Leynova jutri razkrije svojo novo ekipo. Francija ji je namreč že poslala novo ime. 

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zrela hruška
17. 09. 2024 19.17
+1
jansisti kaj vam ni vas komunist gargamel razložil, da se v politiki uporablja beseda odstopil sam od kar svet stoji! to bi vas vodja moral vedeti...ali pa je pozabil, da le on ni odstopil iz zveze komunistov sam, njega so iz zk zaradi nesposobnosti vrgli člani sami. 🤣🤣
zrela hruška
17. 09. 2024 19.09
+1
jansisti mir, ko bi vi vedeli kako se vam ljudje smejijo bi nehali s kozlarijami vsepovsod! sramotite sebe, slo, eu... nihče vas ne mara...! z eno besedo nemogoči ste...🤢🤮
Smuuki
17. 09. 2024 15.33
+2
Kakšno sramoto si je skuhal Golob. Brez težav bi on posredoval to pismo. Ne. Poslati ga je morala vonderlajnova. Kaj si misli o razcrtanem Golobu? Sam si je dal drek v žep
marker1
17. 09. 2024 14.29
+2
No pa smo prišli do podatka, da Vesel ni sam odstopil, ker ga je Golob sam "odstopil." To je zasluga Breznika, predsednika odbora za EU, ki je zahteval to pismo. Von der Leynova je poslala pismo, ki ga je prejela od Goloba, v katerem je navedeno da Vesel ni primeren za komisarja. To pomeni, da je Golob laže javnosti, da je Vesel sam odstopil. Eno se govori doma, drugo v tujini. Tudi zunanja ministrica deluje enako.
Kostorog
17. 09. 2024 12.43
-3
Kako lepo je slišati jok in stok sds ovac in čutiti njihovo nemoč, ker jih nihče ne šmirgla.
peresni
17. 09. 2024 12.10
-3
Naj novinarji pridobijo in objavijo pogovore na centralah SDS, NSi....to bi bilo senzacionalno, zgodovinsko branje in verjetno grozljivka za državljane
iziizi
17. 09. 2024 11.49
+2
Kakšen politični pritisk tukaj ni demokracije ,kakor se pove in reće tako je treba naredit ni parlementiranja
zoran pušenjak
17. 09. 2024 10.40
+3
EU je tik pred razpadom, da da ne rabimo nekega komisarja
krpati
17. 09. 2024 09.06
+4
Njega ni nihče prisili......je sam pokleknil....?
Smuuki
17. 09. 2024 08.57
+4
Golob je postal avtokrat. Ne potrebuje se z nikomer uskladiti dela kot s svojo firmo star solar. Zelo se mu zapleta pa se ne spreminja. Razvajen otrok ki je ob vsakem času dobil vse
mackon08
17. 09. 2024 09.30
+3
Smuuki res je sta že dva on in Janša ista.
zibertmi
17. 09. 2024 09.39
+6
kako lepo desni,ki svojih dejanj niti ne veste spreobračate besede sebi v prid.
zibertmi
17. 09. 2024 09.44
+7
pa še nekaj davkoplačevalskega denarja v vaše žepe.Jože Možina angažiral sina Blaža za snemanje Pričevalcev: oddaja TVS postaja družinski projekt. ministrica razdelila za 11 milijonov računalnikov najrevnejšim skupinam ljudem in imeli smo v prejšnji vladi g. Tonina, ki je razdelil za 27 milijonov slušalk.
Julijann
17. 09. 2024 08.37
+10
Za Vesela smo slišali že aprila. Kako ponosno ga je predstavil Golob . O njem je bilo slišati vse baj in naj. Pa smo se navadili, da bi v Bruslju. Navsezadnje je imel doma kar nekaj funkcij. Popolnoma čist pa tako noben ni. In kot strela z jasnega, njegov odstop. Da si menda z Ursulo nista kontabilna ... kar pomeni, da je Robi potem nesposoben. Še kandidata ni znal zbrati. Se pa tudi ni, kot je za samodržča navada, sploh ni prej posvetoval z preostalo koalicijo, ki je bila nato prisiljena potrditi omenjenega.
brabusednet
17. 09. 2024 08.35
+10
To bo pa strašno pomemben resor za širitev.Kaj vlačite te Balkance reveže in skregane med seboj v EU.Samo več problemov bomo imeli in revščina večja.Saj to bo stalo na desetine miljard.Ne si pa mislit,da boste vi sprijateljili Srbe in Kosovarje še 200 let ne.Pregovor lepo pravi,ne praskaj se,kjer te ne srbi.Pustite jih naj se sami zmenijo na silo ne bo miru nikoli.Sami morajo prit k pameti,da sovraštvo ne koristi nikomur.Mir in sožitje bo pa možen le takrat,ko se narod ogradi od politikov in jim ne naseda njihovem hujskanju.
Castrum
17. 09. 2024 08.33
+7
Francoz je po moško povedal, da so jih izsiljevali. Naš Golob pa pomehkuženo to zanika. Ni dec.
krpati
17. 09. 2024 08.32
+9
Resor za ogrado.....beee
Julijann
17. 09. 2024 08.32
+7
Itjava Goloba, da ni čutil potrebe, da bi se posvetoval s predsednico države, ki je vladi predlagala, da naj pošlke v Bruselj moškega in žensko , pove veliko. Seveda nima Nataša za to pristojnosti, lahko pa se vedno oglasi in pove mnenje. Sicer pa ni Golob čutil niti potrebe, da se posvetuje z opozicijo, ki je v Bruselj le poslala večinski delež poslancev. Ostale vlade so zmogle vsaj to. Zadrgnjen je tale Golob. Misli vedno, da ima prav le on, potem pa pride do kiksov. Nič hudega, če jih spozna še tujina, doma smo jih že tako siti.
krpati
17. 09. 2024 08.32
+5
Verjamemo......ha ha ste zadovoljni? Čeprav ni res....
Bartoreli77
17. 09. 2024 08.28
+11
Pri taki bandi, ki nam vlada, me je sram, da sem Slovenec.
Jernej Sekirnik
17. 09. 2024 08.22
+10
bolj lažnive vlade še ne, najboljše pa je to, da se zapletajo kar pred kamerami, enkrat govori eno, potem drugo, ...če bi vse videje ven izrezal in skupaj naredil eno kompilacijo in predvajal tem svobodnjakom, bi me zanimal potem njihov komentar....ali bi bilo tako kot pri Marti Kos, ko sploh ni hotela komentirat in samo smeh in se je obrnila ter šla? Kaj imamo mi na oblasti?
mackon08
17. 09. 2024 08.10
+3
Golob je zapravil vso kredibilnist, ki jo je imel na začetku msndata. Golob in Janša nikoli več na čelu vlade.
Rožle Patriot
16. 09. 2024 21.59
+10
Spet laže kot kućan teče ..... zakaj je pa potem odstopil Francoz? ..., ker mu je bilo malo dolgčas?