Slovenija

Koliko varčevanja prenesemo bolniki?

Ljubljana, 08. 08. 2010 21.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Petra Čertanc
Komentarji
41

Bolnišnice po vsej državi bodo do konca prihodnjega tedna pripravile načrt za 24-urno delo. Več kot 90 odstotkov zdravnikov je namreč že umaknilo soglasja za dežurstva.

Bolnišnice po vsej državi bodo do konca prihodnjega tedna pripravile načrt za 24-urno delo. Več kot 90 odstotkov zdravnikov je namreč že umaknilo soglasja za dežurstva.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cupofmarja@email.si
10. 08. 2010 08.04
Ja BobbyMcGee......se strinjam, kar nekaj je velikih mešalcev megle............
Javoje
09. 08. 2010 21.40
... vsakdo lahko s svojim denarjem dela kar hoče. Problem pa je, da vsi zdravniki in zdravnice morajo obvezno plačevati članarino, če hočejo opravljati svoj poklic (saj prav razumem?). Zaradi tega se lahko postavi vprašanje, zakaj so prostori tako neobhodno potrebni (jih ima kakšna druga poklicna skupina - ?) in seveda - se večina članov Zdravniške zbornice strinja s to investicijo in s tem, da morajo obvezno plačevati članarino, če hočejo imeti službo? In da, verjamem, da marsikdo v slovenskem zdravstvo zasluži relativno malo glede na rezultat svojega dela (garanja).
m0dridirkac
09. 08. 2010 20.44
Plače niso visoke, je pa zato članarina 30€ in več. Ša če malo poguglaš, boš ugotovil, da v tistih steklenih stolpih ni samo zdravniška zbornica, ampak tudi od medicinskih tehnikov in zobozdravnikov, plus kar nekaj ordinacij.
Javoje
09. 08. 2010 20.02
...zato, ker očitno plače zdravnikov niso tako mizerne, da bi bil 7 mio EUR problem, hkrati je pa cel revolt zaradi 12 mio EUR manj v masi plač - pa da o njihovemm 30% dvigu leta 2008 sploh ne govorimo. Zato. Glede gospodarske zbornice - končno so obvezno članstvo ukinili. V primeru Zdravniške zbornice pa kolikor vem ne. Je to pravično do zdravnikov in zdravnic?
m0dridirkac
09. 08. 2010 19.50
@BobbyMcGee Pa kaj te tako mučijo prostori zdravniške zbornice? Ja, stanejo 7mio€. Boš zdaj lažje spal? Tudi gospodarska zbornica ima lepe prostore, pa kaj. To je denar, zbran iz članarin. Ne iz proračuna ali ZZZSja.
Javoje
09. 08. 2010 18.36
Medicus - verjamem. Ampak - nekateri pa imajo. In verjamem, da je marsikateri zdravnik premalo plačan. Nisem pa prepričan, da je v zdravstvu tako, da ste plačani po tem, koliko kdo naredi in kako kvalitetno. In nisem za to, da je dovoljeno hkrati sedi na dveh stolih - malo v javnem in malo v zasebnem zdravstvu. In čudno se mi zdi, da zdravniki temu ne nasprotujete. Kako pa bi sodniki gledali na svojega kolega, ki bi imel hkrati še lastno odvetniško pisarno ali pa v kakšni od njih delal?
Javoje
09. 08. 2010 18.30
Vito Dorojevič: kako nima nič z zdravstveno blagajno - sevada ima: zdravnike. Na eni strani jim ni noben problem plačati 7 mio EUR za prostore Zdravniške zbornice (še zdaj ne vem, ali podatek drži, ker ga nihče ne potrdi ali uradno objavi), na drugi strani je pa pravi upor zdravnikov proti ukrepu, pri katerem bi zdravstvena blagajna (zavarovanci) prihranila 12 mio EUR.
dukenukem
09. 08. 2010 16.24
ta država ni več vredna nič
m0dridirkac
09. 08. 2010 14.12
>>trapo >>Jaz nisem sposoben delati 36 uri zaporedoma pa ravno tako dežuram??? Zato ker nisi sposoben, imaš pa samo 8€na uro postavko. Ups, tudi zdravniki imajo toliko. Nihče ne trdi, da je 36ur dežurstva == 36 ur dela. Na dežurstvu se načeloma ne dela. Nikjer. Če ti trdijo drugače, te nategujejo, ker to je potem nočno ali nadurno delo. Na dežurstvu moraš biti v službi in čakati (lahko tudi spiš), če se bo kaj zgodilo in bo potrebno posredovati. Če se nič ne zgodi, hvalabogu, so vsi srečni, sestre, zdravniki in bolniki. Če se pa kaj zgodi, mora pa biti pri roki ustrezno izobražena in usposobljena oseba. In že sama prisotnost te osebe čez noč se plača. Pika. In če je ta oseba pač malo starejša, predstojnik, z malo večjim količnikom, je pač ura toliko več vredna. Ker mlajših pa ni dovolj, da bi samo oni dežurali. Delo recimo na urgenci ponoči pa ni dežuranje, ampak je čisto običajno redno delo, v slabšem delovnem času, kjer nihče ne zdrži 12 ur skupaj. In tam ponoči delajo splošni zdravniki, ki imajo to določeno kot delovno obveznost, poleg svojega rednega dela. Vse te ure pa so ovrednotene in plačane enako (kot nadure/dežurstvo). In zdaj bi se plačilo pri vseh prepolovilo. Mi je čisto jasno (za tiste na urgeni še toliko bolj), da jim na kraj pameti ne pade, da bi delali več kot jim zakon določa.
trapo
09. 08. 2010 13.43
medicus No da smo si na jasnem. Jaz nisem sposoben delati 36 uri zaporedoma pa ravno tako dežuram, zato???
m0dridirkac
09. 08. 2010 12.34
Saj je tudi na 24ur reklama za PZA: pregled pri specialistu brez napotnice, zdravnik na domu,... Cena tega zavarovanja sicer ni napisana, ampak pustimo podrobnosti. Glavno da ne bo dežurstev in nadur, da bosta pajtlova branka in cupofmarija zadovoljni.
Andrej Lesjak 1
09. 08. 2010 12.03
Vaše želje se vam bodo uresničile. Potem pa se bomo začeli pogovarjati ali je potrebno, da zdravniki delamo nemogoče nadure ali ne. Ko bodo pacienti ugotovili, da je pokrita samo urgenca in da so se čakalne dobe podvojile, potem pa bodo morali ukrepati. Ukrepi pa bodo: manjše plačilo, več dela in še večji pritiski. Hvala lepa, grem raje delati v tujino. Bom plačan dvakrat toliko kot tukaj in spoštovan za to kar bom delal.
scipio
09. 08. 2010 11.51
gre predvsem za to, da smo v sloveniji prignali odnos zdravnik-bolnik do absurda in v njem vidimo vse, od materialnega pohlepa in brezbrižnosti, do pritožb, simulantstva, rentnih tendenc na bolnikovi strani. Na tej podlago bo težko pričakovati dobro zdravstvo, saj bodo mladi in pametni in sposobni raje šli v druge poklice, kjer bodo manj izpostavljeni, dobri zdravniki, kolikor jih bo narod pač še rodil, v druge EU države, ker bodo za manj obremenenosti bistveno bolje plačani (Avstrija, Anglija, Irska...). Sicer se pa oboje že dogaja. Slovenci na tem delu družbenih odnosov ustvarjamo idealne pogoje za ekspulzijo lastnega intelekta in si s tem žagamo eno glavnih narodovih vej. Ni nujno, da rabiš vojno, da se ti intelektualci razselijo po svetu tako kot se je zgodilo srbom, bosancem, makedoncem itd po razpadu Juge...
m0dridirkac
09. 08. 2010 11.24
>>cupofmarja >>Pohlep dela svoje......... Hvalabogu bo tega čez en mesec konec.
cupofmarja@email.si
09. 08. 2010 11.21
Pohlep dela svoje.........
m0dridirkac
09. 08. 2010 11.20
>>Geronemo >>Brez skrbi da je, jaz osebno poznam par študentov medicine Ja, in čez koliko let bodo lahko samostojno delali? Če so zdaj študenti zadnjega letnika, potem čez cca 5 let, sicer še kasneje. In koliko zdravnikov bo v tem času slo v penzijo? Kakorkoli: pomanjkanje kadra se ne da rešiti čez noč, ampak politiki se lahko domislijo marsičesa, pustimo se presenetiti. (recimo hitro skrajšanje študija, specializacije,...)
Geronemo
09. 08. 2010 10.32
Modridirkac: Brez skrbi da je, jaz osebno poznam par študentov medicine, samo ni problem to, problem je da ko vzame nekdo nekega zdravstvenega tehnika ali pa mladega zdravnika ipd.. ga v parih dneh degradirajo v smet tako da izgubi voljo, veselje in motivacijo do poklica ki si ga je izbral.. Poglej kakšen je odnos zdravnikov do sester.. Sestre dejansko garajo v nemogočih okoliščinah med tem ko dohtarji pobirajo smetano in se ganejo pač ko jim je... MEDČLOVEŠKI ODNOS in POŠTENOST je recept ki bo vzpostavil zdravo delovno klimo... In ker tega pri nas ni, pač mladosta medicine beži v tujino...
m0dridirkac
09. 08. 2010 09.17
>>Geronemo >>Zmanjšat plače ukinit nadure ali pa jih spustit na neko normalno raven, ukinit dežurstva, saj to se bgo zgodilo čez kak mesec, a ni to fino? >>z denarjem ki bi ostal bi se zaposlilo svež mladi kader in nihče ne bi potreboval delati kao 16 ur na dan in vikende itd... Od kje pa boš dobil ta "svež mlad kader"? Iz tujine? Iz zahoda? Rahlo dvomim. Iz vzhoda? grejo raje še 300km naprej, kot pa v ta bananistan. Iz slovenije? Ja, mogoče čez dobrih 10 let. PS: zavarovanje: kakšna je razlika, eno pokrije do 400.000?€, drugo neomejeno.
Geronemo
09. 08. 2010 08.37
Aja... kar se tiče zavarovanja... Jaz z mojim zdravjem ne morem materialno škodovati nikomur... In tu je bistvena razlika med avtomobilskim in zdravstvenim zavarovanjem
Geronemo
09. 08. 2010 08.35
modridirkac: Meni se gre na način služenja drugih na račun mojega zdravja ki ko je odlično ni nič narobe, ko pa bi bilo nekaj resnega pa je naenkrat to kar sem vplačela razvrednoteno... Če bi bil kot je večina nas ki pri vsakem kašlju leti do zdravnika po neke antibiotike in ne vem kaj še, zdravniki tega ne bi tako na veliko izkoriščali... Ko boš ti delal do svojih 60 let, in ko boš končno prispel do penzije... če.. zboliš za rakom pa ti rečejo, veš kaj , prestar si nima smisla idi domov in čakaj da te vzame??? S tvojimi predlogi si tako degradiral starostni delavski razred ki je garal vso življenje na koncu bi mu pa odvzel pravico do zdravja za tisti kos življenja kot še ga ima... Zdravnike je treba postavit na realna tla jim dopovedat da so tudi oni ljudje.. Zmanjšat plače ukinit nadure ali pa jih spustit na neko normalno raven, ukinit dežurstva, z denarjem ki bi ostal bi se zaposlilo svež mladi kader in nihče ne bi potreboval delati kao 16 ur na dan in vikende itd... lepo vas prosim no..