Slovenija

Količina padavin bo manjša

Kropa/Železniki, 27. 09. 2007 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Nove padavine zaenkrat niso povzročile dodatnih težav, vendar so gasilci in civilna zaščita v pripravljenosti.

V noči na petek lahko spet narastejo vodotoki v zahodni Sloveniji
V noči na petek lahko spet narastejo vodotoki v zahodni Sloveniji FOTO: Uprava za zaščito in reševanje

Občinska civilna zaščita si je popoldne s strokovnjaki s področja plazov Mihaelom Ribičičem z Naravoslovno tehniške fakultete ter Markom Kočevarjem in Tomažem Begušem iz Geoinženiringa Ljubljana ogledala plaz pod Vodiško planino ter pregledala celotno strugo hudournika Črni potok. Prostovoljni gasilci iz Krope in Lancovega so prav tako vso noč zaradi dežja spremljali plaz, vendar sprememb niso zabeležili.

V grapah nad naseljem se po zadnjih informacijah nabirajo kamenje, les in druge naplavine, ki kljub temu, da jih je voda deloma že odnesla, ob večjih padavinah lahko v sunku priderejo v dolino. Plaz ogroža Kropo, vendar samo v primeru močnih padavinah.

Vodo na območju naselij Črnuče, Nadgorica, Podgorica, Šentjakob, Beričevo, Videm, Dol, Dolsko, Kamnica, Vinj in Senožeti, ki je namenjena za prehrano, je pred uporabo še vedno treba preventivno prekuhati, so sporočili iz podjetja Vodovod - Kanalizacija (VO-KA). Na vseh ostalih oskrbovalnih območjih mesta Ljubljana je pitna voda skladna z zahtevami pravilnika o pitni vodi.

Predstavnica v kabinetu župana občine Radovljica Manca Šetina Miklič je za 24ur. com potrdila, da je plaz trenutno stabilen in ob običajnih padavinah ne predstavlja nevarnosti. Ob ekstremnih padavinah in visokih vodah pa je potencialno možen drobirski tok, kar pomeni spust kamenja in vode v dolino. Zato bo na plazu nameščen alarmni sistem, je še poudarila. Civilna zaščita bo do namestitve alarmnega sistema na plazu nadaljevala z dežurstvom oziroma s spremljanjem stanja strug Črnega potoka in Kroparice ter voda na Vodiški planini.

Mihael Ribičič je poudaril, da prebivalci ne morejo biti popolnoma pomirjeni. Dejal je, da je za pričakovati, da ta material lahko prinese v vas. Poveljnik civilne zaščite Radvoljica Marjan Ješe, je poudaril, da so prebivalcem pripravili tudi dve evakuacijski mesti, enega v vrtcu in enega v šoli, za vsak breg. Plaz pa ni edina nevarnost, ki grozi Kropi. Zaradi prenizkega Koruznega mostu sredi naselja se lahko voda ponovno preusmeri na ulice. V Civilni zaščiti pravijo,da bodo v primeru nevarnosti most pač porušili.

Zaradi napovedi deževja še naprej velja obvestilo o možnosti evakuacije prebivalcev starega dela Krope, ki je bila izdana v sredo. Prav tako je ohranjen ukrep preventivne izselitve obeh stanovalcev v hiši Kropa 43a. V petek si bodo stanje na plazu in hudournika ogledali še vodnogospodarski strokovnjaki.


V Železnikih se stanje umirja

V Železnikih so se na napovedano tridnevno deževje dobro pripravili. Z mehanizacijo so do te mere očistili reke, potoke, hudournike ter plazove, da padavine niso prinesle novih poplav ali plazenja zemlje. Naplavine v rekah in hudournikih, ki jih je bilo kar za 120.000 kubičnih metrov, so v minulih dneh na najbolj kritičnih delih uspeli prebiti in jih porazdeliti tako, da pretočnost vode ni več ogrožena.

Zamašena struga Idrijce pri Mostu na Soči
Zamašena struga Idrijce pri Mostu na Soči FOTO: J.L.
Župan občine Železniki Mihael Prevc je za 24ur.com dejal, da je stanje v občini stabilno. Po njegovi oceni voda ne narašča, poleg tega pa dežuje v presledkih. Poudaril je še, da bodo celo noč dežurali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Železniki, v pripravljenosti pa še čaka več kot 100 pripadnikov Slovenske vojske. Poleg tega so prebivalci tistih delov Železnikov, ki so jih poplave najbolj prizadele, za boljši občutek varnosti svoje hiše zavarovali tudi s protipoplavnimi vrečami.

Čez noč je bilo v sredo ob 17 strojih v pripravljenosti deset gasilcev, dežurstvo na terenu pa so opravljali še štirje vojaki in en pripadnik civilne iniciative. Gasilci niso prejeli nobenega klica na pomoč. "Glede na slabo napoved bo danes treba aktivirati še več sil. Vsaj 50 gasilcev in tudi vojsko bomo prosili, da to noč še ostanejo v Železnikih," je dejal župan.

Sicer pa se sedaj življenje v Železnikih počasi umirja in vrača v ustaljene tirnice. "Ljudje ostajajo v Železnikih, vrača se jim optimizem in se pogumno lotevajo obnove svojih domov," je sedanje stanje povzel Prevc. Pojasnil je, da bodo ta teden prebivalci dobili tudi prvo denarno pomoč, ki bo prišla iz posebnega občinskega računa in humanitarnih organizacij. Počasi se v Železnikih izboljšuje tudi situacija glede zdravstvene oskrbe in oskrbe s pitno vodo. Zavod za zdravstveno varstvo Kranj je danes vzel vzorce vode in že v petek naj bi bili znani rezultati analize. Ob tem se v Železnikih nadejajo, da bo analiza pokazala pitnost vode ob predpogoju prekuhavanja.

Mirno tudi v Cerknem in Tolminu
Pretekli teden je neurje v kanjon reke Idrijce tik pred izlivom v akumulacijsko jezero na Mostu na Soči naplavilo ogromno količino lesa, ki zaseda celotno širino kanjona, torej več kot 30 metrov. Soške elektrarne so morale znižati gladino vode za več kot meter in so tudi že ustavile elektrarno Doblar.

Tudi na Cerkljanskem in Tolminskem, kjer s presledki dežuje že od srede zjutraj, nove padavine niso povzročile dodatnih težav. Kot sta povedala župana občin Cerkno in Tolmin, Jurij Kavčič in Uroš Brežan, so vodotoki sicer nekoliko narasli, a je noč minila mirno. Ker se bodo padavine po napovedih meteorologov nadaljevale vse do petka, pripadniki civilne zaščite in gasilci redno spremljajo stanje vodotokov, da bi opozorili na morebitne nove poplave, sta pojasnila.

"Noč je minila precej mirno, brez hujših zadev. Zaradi umirjenega deževja so nekoliko narasli vodotoki, a nismo opazili nobenih posebnosti. Tudi ljudje so se umirili," je stanje opisal Kavčič. Trenutno je na Cerkljanskem ponovno začelo deževati, kar pa ne ovira delavcev na terenu, ki nadaljujejo z urejanjem strug vodotokov. Že v sredo so bile po besedah Kavčiča prevozne vse ceste v občini, ki jih je poškodovala vodna ujma pred dobrim tednom.

Tudi na Tolminskem, kjer prav tako ni večjih težav s prevoznostjo cest, je ponovno začelo deževati, čeprav se je zjutraj že zjasnilo, je povedal Brežan. Tako kot v Cerknem bodo pripadniki civilne zaščite stanje na terenu budno spremljali še naprej, je zagotovil.

Novo deževje prizaneslo tudi Celju

Novo deževje na Celjskem ni povzročilo nobenih težav, je povedal poveljnik civilne zaščite zahodnoštajerske regije Darko But. Na Celjskem so hiše zaščitili z vrečami s peskom. Po poročanju vremenoslovcev je ponoči mogoče pričakovati padavine, ki pa ne bodo tako obilne. Poudaril pa je, da se je v zadnjih dveh dneh sprožilo še dodatnih 60 plazov, kar pomeni, da so po torkovi vodni ujmi zabeležili več kot 140 plazov. Po prvih ocenah je torkovo močno deževje poškodovalo 2500 stanovanjskih objektov, 108 podjetij in 46 mostov, škoda pa še ni ocenjena, saj bo popis trajal še mesec dni.

But je že v sredo povedal, da je trenutno najhujše v naselju Potok v občini Nazarje, kjer je treba odstraniti še veliko naplavin, stanovanjski hiši družine Moličnik pa grozi zemeljski plaz. V naselju Trnovec, kjer je med torkovim neurjem zemeljski plaz odnesel kar polovico tamkajšnje stanovanjske hiše, pa so delavci s podzidjem uspeli preprečiti nadaljnje drsenje hiše. Po prvih ocenah znaša škoda v nazarski občini 1,5 milijona evrov, kar pomeni enoletni občinski proračun.

Pripravljeni na vse

Ker je ponovno napovedano močno deževje, so po Butovih besedah prizadetim občinam na Celjskem zagotovili 5000 vreč peska iz Prekmurja, ki jih bodo občine razdelile prizadetim prebivalcem, dodatnih 2000 vreč pa bo namenjenih varovanju nasipov.

V občini Vojnik, kjer danes nameščajo leseni most na cesti Višnja vas-Dobrna, pa škoda presega pet milijonov evrov. V velenjski občini se je sprožilo 45 plazov, štirje v večjem obsegu, poškodovanih je tudi 30 hiš. Na celotnem velenjskem območju je zagotovljena prevoznost lokalnih cest, le še v Vinski Gori je na dveh odsekih promet urejen izmenično.

Ceste že prevozne

Tudi v občini Laško, kjer je Savinja pred tednom dni dosegla najvišji vodostaj, so večino posledic torkovega neurja že odstranili, čaka pa jih še čiščenje zdraviliškega parka, kjer je močno deževje naneslo veliko mulja in blata. Prav tako bo treba sanirati še nekaj lokalnih cest, ki sta jih zasula dva plazova, ter očistiti kanalizacijo. V tej občini je škoda ocenjena na več kot osem milijonov evrov.

V žalski občini, kjer je med torkovo vodno ujmo zalilo 600 hiš, 300 gospodarskih objektov, poškodovanih je več kot 100 kilometrov cest pa škoda znaša okrog šest milijonov evrov.

Pomaga tudi vojska

Slovenska Karitas opozarja na možnost zlorab pri zbiranju denarja za prizadete v vodni ujmi. Na terenu so se pojavili posamezniki, ki po gospodinjstvih v imenu Karitas zbirajo prostovoljne prispevke. V Karitasu pa prostovoljcev, ki bi na terenu zbirali denar niso angažirali. Hkrati z opozorilom pa so se pojavile tudi spletne strani, ki pozivajo k darovanju, pri tem pa se neutemeljeno sklicujejo na sodelovanje s Karitasom. Vse projekte in možne oblike darovanja za prizadete Karitas objavlja na svoji uradni spletni strani. Sicer so Občina Železniki, Karitas in Rdeči križ na svojih računih zbrali že milijon in pol evrov.

Pri odpravi posledic vodne ujme sodeluje 47 pripadnic in pripadnikov SV. Na območju reševanja sodelujejo z ustreznimi priročnimi sredstvi, motornimi vozili, delovnimi stroji, cisternami za vodo in gorivo ter opremo za dekontaminacijo. V Železnikih pa obratuje tudi vojaška pralnica. Skupaj je do sedaj sodelovalo 1617 pripadnic in pripadnikov SV, vse dni pa aktivno sodelujejo tudi pripadniki 15. helikopterskega bataljona SV.

Dnevno so angažirane tri posadke z dvema helikopterjema Bell 412, ki izvajajo naloge na celotnem prizadetem območju občine Železniki in okoliških krajev. Do danes so posadke prepeljale preko 10 ton hrane, pitne vode in različnega materiala. S pomočjo bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

Pomoč za prizadete

UNICEF Slovenija se je na katastrofalne poplave v Sloveniji odzval v okviru pooblastil, ki jih ima, ni pa mogel iti v široko akcijo zbiranja sredstev. S posebnim pismom je direktno pozval vse svoje člane in članice društva, da se pridružijo zaposlenim in po svojih močeh prispevajo sredstva, ki jih bodo skupaj posredovali OŠ Železniki, s katero UNICEF Slovenija aktivno sodeluje. Prav tako poziva tudi vso slovensko javnost, da po svojih močeh pomaga ter pri tem posebno skrb nameni otrokom in njihovi čimprejšnji vrnitvi v ustaljeni življenjski ritem.

Vlada namenila 1.55 milijona evrov

Denar za prizadeta območja lahko nakažete tudi direktno

za Železnike na TRR: 01346-0100007492, sklic 00 714-2007, Namen: humanitarna pomoč;

za Kropo TRR: 07000-0000487321, sklic 290-12 Kropa, Namen: Za vodno ujmo Kropa 18. 9. 2007

za Cerkno TRR: 01214-6000000063 sklic 00 014-2007, Namen: Pomoč ob neurju 2007;

za Bohinj TRR: 01204-0100008048, sklic 00 730.

Darujete lahko tudi preko Rdečega križa na TRR NLB 02922 – 0019831742, sklic 4026, s pripisom ''Poplave 2007''. Uporabniki Mobitela in Si.mobila lahko pošljejo SMS sporočilo POPLAVE na številko 1919. Poseben račun je odprl tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ): SI56 0222 2025 5564 305. Račun je odprla tudi Skupnost občin. Odprt je pri Novi KBM: 04515 – 0001385183.

Vlada RS je na današnji seji, prizadetim območjem, zagotovila sredstva v višini 1.55 milijona evrov s prerazporeditvijo znotraj proračuna Ministrstva za okolje in prostor. Sredstva bodo namenjena za odpravo nevarnosti za neposredno in posredno ogroženost življenja in zdravja ljudi ter večje materialne škode.

Poleg tega je vlada danes sprejela tudi sklep, da se s prerazporeditvijo sredstev znotraj državnega proračuna zagotovijo sredstva v višini 950 tisoč evrov za pokritje že izvedenih interventnih zaščitnih ukrepov po zadnjem neurju zaradi plazenja in za izvedbo nadaljnjih interventnih ukrepov za varovanje življenj in objektov pred plazenjem in nanosi zemljin.

Žagar s Hübnerjevo o pomoči

Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar se je danes v Bruslju ob robu četrtega kohezijskega foruma s komisarko za regionalno politiko Danuto Hübner pogovarjal o nedavnih poplavah v Sloveniji. Kot je povedal, Bruselj obljublja pomoč, delo pa je treba opraviti tudi doma in pravočasno vložiti prošnjo za pomoč iz solidarnostnega sklada EU.

Slovenija ima deset tednov časa, da se prijavi za pomoč iz solidarnostnega sklada EU. To bo država tudi storila, saj je škoda bistveno višja, kot znaša limit za omenjeni sklad za Slovenijo, je povedal Žagar. Glede na to, da so bili na današnjem kohezijskem forumu izpostavljeni izzivi, ki bodo v prihodnje pred kohezijsko politiko - mednje spadajo tudi podnebne spremembe in s tem morebitne vremenske neprilike -, je Žagar pojasnil, da je Slovenija za obdobje 2007-2013 v okviru kohezijskega sklada že predvidela sredstva za poplavno varnost, ki jih je več deset milijonov evrov.

Ocenjena vrednost celotnih investicij z DDV iz vseh virov (evropskih in slovenskih) znaša v okviru pete razvojne prioritete operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture z naslovom "Zmanjšanje škodljivega delovanja voda" 185 milijonov evrov, znesek, ki se nanaša le na kohezijski sklad, pa 74 milijonov evrov.

V okviru omenjene prioritete so tako določena sredstva za zagotovitev poplavne varnosti v porečju Savinje (60 milijonov evrov), Ljubljanice (15 milijonov evrov), Save (30 milijonov evrov), Drave in Dravinje (20 milijonov evrov), pa tudi sredstva za rekonstrukcijo visokovodnih nasipov ob Muri (35 milijonov evrov) ter za nadgradnjo sistema za spremljanje in analiziranje stanja vodnega okolja v Sloveniji (25 milijonov evrov), so sporočili iz vladne službe za regionalno politiko.

Program pomoči podjetjem po neurju

Rok za prijavo škode bo tri mesece, ob čemer je Vizjak napovedal hitro obravnavo popolnih vlog. Sklad bo tako vloge obravnaval v 15 dneh po prejemu ter v 20 dneh po oddaji popolne vloge izdal sklep o odločitvi. Podjetjem bodo nepovratna sredstva nakazali v roku največ deset dni po izdaji sklepa. Poziv bo objavljen že v petek, je napovedal Vizjak ter ocenil, da je v neurju, ki je prejšnji torek pustošilo po Sloveniji, utrpelo škodo približno 200 podjetij. Pomoč je predvidena v višini do 100 odstotkov škode, vendar največ 200.000 evrov na posameznega upravičenca.

Vlada je na seji dopolnila program ukrepov za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti za obdobje 2007-2013 z novim ukrepom - spodbujanjem gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov posameznikov, ki so utrpeli škodo kot posledico naravnih nesreč. Okvirna višina predvidenih sredstev je 20 milijonov evrov, do njih pa bodo upravičeni gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki, ki so utrpeli škodo v neurju 18. septembra, je povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Medtem ko zakon o odpravi posledic naravnih nesreč že predvideva povrnitev stroškov obnove ter popravila in gradnje objektov, pa je Vizjak med novostmi omenil povrnitev stroškov obnove in popravila oz. nakupa opreme, stroške izpada prihodkov ter druge stroške, povezane z opravljanjem gospodarske dejavnosti, denimo uničenje zalog blaga, polizdelkov in podobno.

Gre za nepovratna sredstva, ki jih bodo upravičencem razdelili na podlagi javnega poziva. Z njim bodo vsa podjetja in samostojne podjetnike, ki so utrpeli škodo v neurju prejšnji torek, pozvali, naj na Javni sklad RS za podjetništvo v Mariboru naslovijo vlogo ter prijavijo škodo. "S tem želimo podjetjem pomagati, da jih nedavno neurje ne pahne v poslovne težave," je povedal Vizjak.

V hribovitem predelu več padavin

Skupaj bo v prihodnjih dneh v večjem delu Slovenije padlo med 40 in 90 milimetrov padavin, v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije pa so možne tudi večje količine, lokalno do okoli 180 milimetrov.

Po podatkih Agencije za okolje lahko v petek pričakujemo močnejši porast vodotokov po vsej Sloveniji, zlasti hudournikov in rek s povirji v severozahodni in severni Sloveniji ter na Pohorju in Posotelju. V petek lahko v jutranjih urah pričakujemo poplavljanje ob nekaterih odsekih Ljubljanice.

Na delih vodotokov, kjer je v zadnjih poplavah prišlo do poškodb ali porušitve vodovarstvenih objektov in vodne infrastrukture, kot so prepusti, zaščitni nasipi, utrditve brežin, pragovi, lahko ob predvideni količini padavin pride do spremembe toka in do poplavljanja. Zaradi namočenosti tal lahko v teh dneh pride do ponovnih zemeljskih zdrsov in nastanka novih plazov.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
28. 09. 2007 10.02
kastelicsamo dober dan zamujaš tako kot Zguba ! Pa ne mi zamert, ker Zgubi pozno prihaha. To smo že v Trenjih popljuval, toliko da veš! Pa lep turoben dan naprej.
omask
28. 09. 2007 08.24
jaz se strinjam z Lucky luserom. Slak je šel čez mejo, noben ni kriv za to neurje. Me prov zanima kaj bo v naslednji oddaji, zihr bo sprašval župane če bodo odstopil ker NI bilo poplav pa plazov zato k na tvju nimajo kej za objavt.
Prvo Bore
28. 09. 2007 08.22
Ja gospod Zguba je toliko velika zguba, da bi pomotoma dal od svojega župnika račun. LOL Bolj pomemben je pa , da na srečo ni bilo poplav, do sedaj.
theykilledKenny
28. 09. 2007 08.16
bonsai9@email.si
28. 09. 2007 08.12
Opozorilo! Prosim, če ne nasedate provokacijam g. Lucky lustra, predvsem pa bodite pozorni na na razno razne transakcijske račune, ki jih podaja v imenu Karitasa in Rdečega križa.
Lahka konjenica
27. 09. 2007 23.39
Dragi gospod Slak. Prosil bi vas, da se opravičite prebivalcem Železnikov, naši vladi, županu, vojski in gasilcem za prešnji teden, ko ste klatili v oddaji neumnosti.Pa tudi vsem organizacijam dobrodelnim in civilni zaščiti ter vsem prostovljcem. To je bila komunistična finta iz leta 1941. Niso vam nasedli ne oni ne slovenska javnost ne prostovoljci. Še bolj so se odzvali. Vas so osramotili. Da vas ni sram. Zgleda da Pop Tv ni nič drugega, kot SD, Lds, LP, SNS televizija. In kje so odgovori užaljenih Želiznikarjev, ki jih je ena vaša novinarka posnela v Železnikih v petek, drugidan po oddaji. Pa tudi mneja drugih. Pa tudi mnenje gospoda Janeza. Rekla je, da bodo objavili v večerni oddaji 24ur. Od teh obljub ni bilo nič. Objavite prosim in se opravičite. Sramota. paglavci jedni. Nimate niti toliko poguma, da se opavičite. zafrkavati in žaliti pa znate To se je dogajalo že dolgo v tej oddaji, sedaj pa je kapnilo čez rop. Sram naj vas bo vse na Pop tv. Še dpobro, da vas ne tožijo. So oni bolj poštei kot so vi. Se nočejo kregat. Samo kratko ste potegnili vi in ne oni. Toliko z mojega stališča.
Prvo Bore
27. 09. 2007 22.10
Upajmo, da ne bo nič ponoč. V Domžalah še zmerom pada dež.
Eastman
27. 09. 2007 19.39
temačni, ne morem verjet, da se kdaj upaš pogledat tudi na vest.si, saj je tam kolikor vem leglo paradajzerjev in levičarjev, ki so povezani z rdečim časopisom Dnevnik. Mogoče nam pa zdaj hočeš povedat, da so to objektivni novinarji... aja pardon niso, sam poglej kaj so glede afere Sova pisali o JJ.
pravica@gmail.com
27. 09. 2007 19.09
Kajne, Temačni, od vsakega človeka, ki je na višjem položaju, od vsakega na višjih položajih pa sploh, je lepo slišati, da vsaj rečejo kakšno besedo; prav je, če prispevajo, kolikor lahko v svojem ali imenu neke skupnosti, ki jo vodijo. Je včasih res čudno, ko nekdo kar ponikne, ko ga nekje pričakuješ. Zanimivo, kako imate nekateri stalno opravičila za JD. Če se prikaže, mu daste prav, če izgine, mu daste prav ...
aligatorcek
27. 09. 2007 18.43
temacni, zaleti se v rit z janso vred. A je prav??
123_Zoke_vec_ni
27. 09. 2007 18.16
V težavah - junaki 20. september 2007 ob 10:43 | Jani Sever | Slovenija je preživela strahovite poplave, ki so hitro prišle in se hitro umaknile. Voda je bliskovito narasla in potem skoraj enako bliskovito odtekla. Doživeli smo nekakšen slovenski cunami. S podobno katastrofalnimi posledicami. Razdejani kraji na Gorenjskem in Štajerskem so bili včeraj obsijani s soncem, ki je razkrivalo neverjetno tragične podobe. Sredi vsega tega se je znašla vlada. Na čelu z njenim predsednikom, ki je deloval izjemno zbrano in pomirjujoče. Bil je natančno takšen, kakršen naj bi premier bil v podobnih trenutkih. Večkrat je opozoril, da so edina nepopravljiva škoda človeška življenja. V povodnji je umrlo šest ljudi. Zgodbe, ki so znane, so pretresljive. Najgrozovitejša je najbrž tista o družini, ki je skupaj na televiziji gledala, kako so poplave začele divjati, ko jim je hišo podrl plaz. Zasul je sina ter bodočo snaho staršev, ki sta preživela tragedijo. A tudi druge, še tako skoraj neumno nesrečne usode tistih, ki so umrli med reševanjem svojih avtomobilov, niso nič manj tragične. Vsaka posamezna usoda je v smrti vedno lahko samo strašna. Predsednik vlade je dobesedno stal sredi vsega tega. Obljubil je pomoč in pozval k solidarnosti. Vlada je takoj rezervirala pol milijona evrov. Kar je morda smešno malo, glede na to kaj vse je bilo uničenega. A premier je takoj dodal, da se tega zaveda in da bo vlada za sanacijo poplavljenih območij namenila vso proračunsko rezervo. Poleg tega je zavarovalnice naprosil, naj čim prej začnejo izplačevati škodne zahtevke. Vlada je nemudoma obljubila tudi financiranje hudo uničene Bolnice Franja - partizanskega spomenika, ki za vse “narodnoosvobodilno” zavedne Slovence predstavlja svetinjo. Janšo je bilo blagodejno poslušati. Prvi mož vlade je bil tako rekoč ves čas na terenu. Videl je skoraj vse. Od neurja do posledic. In vse je tudi komentiral. Oblečen v modre barve civilne zaščite. Še včeraj ponoči so ga kamere ujele nekje na Gorenjskem, kjer je v ozadju šumela voda. Bil je kot vojskovodja ob katerem vsi vedo, da bitke ne morejo izgubiti. Najhujše je že mimo - sedaj je potrebno samo stopiti skupaj in zmagati. Janša ob naravni katastrofi ni naredil nobene napake. Niti najmanjše. Čeprav se to politikom precej rado zgodi. Njegovi politični konkurenti nad tem, kako dobro se je znašel najbrž niso bili navdušeni. To niti ni presenetljivo. Tisto kar čudi je nekaj drugega - namreč to, da sami praktično niso naredili ničesar. Boruta Pahorja in Katarine Kresal včeraj ni bilo na TV zaslonih. Res je, da bi njuno včerajšnje vpletanje kdo lahko razumel kot poceni reklamno potezo. A vendar, so takšni pomisleki predvsem neresni. Dokaz za to bo prišel, ko bosta poskušala izgubljeno kmalu nadoknaditi. Še bolj nenavadno je, da je povodenj spregledala tudi večina predsedniških kandidatiov, razen Mitje Gasparija, ki je takoj doniral pomoč prizadetim in Lojzeta Peterleta, ki se je priključil vsaj s pozivom za zbiranje pomoči (v odzivih sem bil opozorjen, da je tudi Danilo Türk doniral). Kako v podobnih trenutkih ravnajo prvaki opozicije ali kandidati za politične funkcije je eno, nekaj povsem drugega so dejanja izvoljenih predstavnikov ljudstva. Zato je bilo toliko bolj neprijetno, da nikjer ni bilo videti ali vsaj slišati predsednika republike. Janez Drnovšek bi moral svojim sodržavljankam in sodržavljanom, ki jih je ujma tako zelo prizadela, ponuditi vsaj nekaj spodbudnih besed. To se pričakuje in spodobi. In ni brez veze ali plehko ali kakor koli neprimerno. Brez tega enostavno ne gre. Opravičilo je lahko samo bolezen, vendar je predsednik očitno zdrav, saj je na dan, ko je prišla huda ura v Ljubljani, gostil vojvodo Yorškega princa Andrewa. Potem o aktivnostih predsednika republike nismo več slišali ničesar. Naravne katastrofe so preizkušnja. Tako za organizacijo države in njenih inštitucij kot za poli
123_Zoke_vec_ni
27. 09. 2007 18.04
Poglej dvoličneže dvolične, ko pa JJ ne bi takoj prišel tja, bi pa lop po njemu v stilu oddaje Svet, ki je zelo neposrečeno hujskaško trdila, da pomoč ni bila ustrezna - pa jih je demantirala populacija skoraj 1000 prebivalcev Železnikov in okolice s podpisi. Kar pojdite vprašat prebivalce ali njim kaj pomeni to ali....
Nina Fišer
27. 09. 2007 16.13
kot da tem ljudem kaj koristi, če se katerikoli politik hodi tja kazat...
aljaz.zupancic@siol.net
27. 09. 2007 16.00
in zej ko j biu JJ tam t1 je car pa največ domoljub pa najbolj ok politik ne?? dej no glih kje je šou tovarno odpret, mrbit j prec ztu pumagu kr ma un mrbit tut kej veze s tovarno.pa normaln zej more mal oblažit poraze
123_Zoke_vec_ni
27. 09. 2007 13.45
Še vedno čakam na vprašanje 24urovcev in Svetovcev Drnovšku in Pahorju, kje sta se potikala prvih nekaj dni po katastrofi, da niju ni bilo nikjer blizu Železnikov. Prvi dan je bil tako ali tako samo JJ na kraju dogodka.